De officiële Politie-app heeft een update gekregen, de grootste tot nu toe. Gelijktijdig gaat proef van start in Eindhoven-Centrum waarbij gebruikers locatiespecifieke berichten van de politie ontvangen, bijvoorbeeld als er brand is gesticht of ingebroken in de buurt. De inwoners krijgen via een pushbericht de oproep om extra alert te zijn of maatregelen te nemen.
De Politie-app verscheen in december 2013 en is volgens de politie al 350.000 geïnstalleerd op smartphones.
Samen boeven vangen
Bij de Eindhovense proef selecteert de politie een gebied waarbinnen het bericht wordt verstuurd. Mensen die de app hebben geïnstalleerd en de notificatiefunctie hebben ingeschakeld krijgen een bericht binnen zodra er iets aan de hand is. Dit moet zorgen voor meer alertheid, bijvoorbeeld wanneer er in de buurt veel inbraken worden gepleegd. Je kunt ook meehelpen bij het oplossen van misdrijven, door bijvoorbeeld te rapporteren als je iemand hebt gezien die voldoet aan het signalement. In geval van brandstichting zou je verdachte activiteiten kunnen melden. Of misschien besluit je wel snel weg te gaan uit het getroffen gebied, om bijvoorbeeld blootstelling aan schadelijke stoffen te voorkomen.
https://www.youtube.com/watch?v=IOzbYkWYVvU
Voorheen was het al mogelijk om locatiespecifieke berichten te ontvangen via de Politie-app. Je moest als gebruiker dan vooraf het gebied opgeven. Dat werkt goed als er een melding in jouw woonomgeving is, maar als je tijdelijk ergens op bezoek bent of een evenement bezoekt, ga je niet steeds de locatie in de Politie-app aanpassen.
Tijdens de proef worden daarom nu berichten gestuurd naar mensen die toevallig in een bepaald gebied zijn. Om de privacy van de gebruikers te waarborgen kan de politie niet zien wie het bericht ontvangen, maar alleen om hoeveel mensen het gaat. De proef duurt drie maanden. Daarna wordt er besloten of de berichten ook in de rest van Nederland worden ingevoerd.
iCulture-lezer Oscar probeerde de vernieuwde app alvast uit in de regio Eindhoven, maar is nog niet enthousiast:
Ik zie inmiddels wel dat de app continu de locatievoorzieningen nodig heeft. Of dat voor de proef is weet ik niet, maar blij ben ik er niet mee. De batterij van mijn toch al geplaagde 5s loopt sneller leeg.
Oscar vindt ook het idee niet prettig dat de politie misschien wel kan meekijken waar je bent. Ook al claimt de organisatie dat ze niets met de gegevens doen.
Makkelijker contact met wijkagent
De app heeft ook nieuwe functies gekregen voor mensen die elders in Nederland wonen. Er zijn meer manieren toegevoegd om in contact te komen met de politie en je kunt bij een melding meteen een foto of video meesturen. Contact leggen met de wijkagent en het reageren op een gezocht- of vermistbericht wordt ook een stuk makkelijker.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties