iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp

Apps voor always-on ondernemers en zzp’ers

Ondernemers die altijd doorwerken hebben profijt van deze iPhone apps. Van ideeën noteren tot betalingen incasseren en online vergaderen.
Ingezonden mededelingen - · Laatst bijgewerkt:

Elke ondernemer/zzp’er kan met apps productiever werken, ook als je niet de hele dag achter je bureau wilt zitten. In de winkel, in het magazijn of onderweg naar een klant: met deze apps hou je alle processen in de gaten, houd je contact met klanten en vergader je op afstand.

Werkbonnen maken

werkbon-app-icoonDe Werkbon-app voor iPhone en iPad vervangt de papieren werkbonnen die buitendienstmedewerkers gebruiken. Je kunt als buitendienstmedewerker meteen de werkorder invullen en door een klant laten ondertekenen. Vervolgens stuur je de order, inclusief uren, materialen en foto’s naar de administratie. Om de app te kunnen gebruiken maak je eenmalig een bedrijfsaccount aan op de website van Werkbonapp. De twee belangrijkste tabbladen in de app zijn Werkbon en Relaties. Met de eerste maak je de werkbonnen aan, waarop je uren en gebruikt materiaal registreert, op de tweede zie je alle klantgegevens. Om alles er extra professioneel te laten uitzien kun je een betaald abonnement nemen, zodat je je logo op werkbonnen kunt zetten en direct een PDF van de werkbon kunt maken voor de facturatie. De Werkbon-app werkt ook goed samen met bestaande CRM- en ERP-paketten, al moet je daarvoor wel maatwerk laten uitvoeren.
Downloaden: Werkbon (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Relatiebeheer

contactually-icoonVoor relatiebeheer (CRM) heb je natuurlijk niet genoeg aan het standaard adresboek van de iPhone. Er zijn tientallen CRM-apps van grote bedrijven zoals SAP en Salesforce1 en er zijn ook aardig wat apps van hippe nieuwkomers zoals Nimble. Maar wil je een app die gewoon handig is, dan is Contactually een aanrader. Je kunt hiermee zakelijke kansen in je netwerk ontdekken, bijhouden welke mensen je nog een follow-up moet geven en focussen op de klanten die echt van belang zijn. Onder de knop Hot Leads heb je altijd potentieel aantrekkelijke deals onder handbereik. Met Contactually kun je ook een team samenstellen. Je krijgt 30 dagen de tijd om te kijken of het iets voor jou is. Daarna betaal je ongerekend 15 euro per maand.
Downloaden: Contactually (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Met elkaar overleggen

hangouts-icoonVroeger communiceerden we met collega’s via Skype. Bellen vanuit het buitenland was met Skype supergoedkooop. Wie tegenwoordig iets op afstand wil overleggen grijpt naar FaceTime of Google Hangouts. Hangouts krijgt daarbij licht onze voorkeur, vooral als je te maken hebt me mensen die op verschillende platformen werken. FaceTime is immers alleen te gebruiken door mensen met een Mac, iPhone of iPad, Hangouts werkt op iOS, Android, Windows en Mac. Je kunt met Hangouts berichten, foto’s en video uitwisselen en videogesprekken voeren met maximaal 10 mensen. De app is gelokaliseerd naar het Nederlands en talloze andere talen, dus ook je Maleisische of Catalaanse gesprekspartner kan in z’n eigen taal de app bedienen. Handig voor internationale contacten en voor teams die verspreid over het land zitten en toch elkaar af en toe in de ogen willen kijken.
Downloaden: Hangouts (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Vergaderen met documenten

moxtra-icoonVergaderen op afstand: ook daar is een app voor. Moxtra is een Nederlandstalige app waarmee je een online audioconferentie houdt, terwijl alle gespreksdeelnemers naar dezelfde documenten kijken. Je kunt op die manier snel een nieuwe website, huisstijl of een offerte doorspreken en zorgen dat iedereen op één lijn zit. Zonder het omslachtig uitwisselen van e-mailtjes. Tijdens het bekijken van de documenten kunnen de deelnemers aantekeningen maken op het materiaal, zodat je precies kunt aanwijzen waar de pijnpunten zitten. Eigenlijk is Moxtra een projectmap om te delen, organiseren en presenteren, zoals de slogan in de App Store ook luidt. Het bespreken van de documenten staat centraal. Je kan de app ook gewoon gebruiken om documenten te delen met anderen, zonder dat je er een audio-vergadering aan vast hoeft te knopen. Ga je wel vergaderen, dan kun je het hele verhaal op YouTube publiceren.
Downloaden: Downloaden: Moxtra (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Ideeën noteren

idea-sketch-icoonEr zijn natuurlijk apps voor mindmapping. Maar soms komt je idee net iets beter tot z’n recht in een tekening, flowchart of ander visueel diagram. Idea Sketch laat je snel een diagram tekenen, die je eventueel automatisch kunt laten omzetten naar een uitgeschreven lijstje met punten. De app is geschikt voor brainstormen, het illustreren van een bepaald concept, het plannen van een presentatie, maken van een organogram en meer. Met de betaalde versie kun je een onbeperkt aantal ideeën noteren. Er is ook een gratis verkrijgbare versie waarmee je één idee kunt uitwerken. Alle diagrammen en lijsten sla je op Dropbox, OneDrive of Box op, of stuur je via e-mail naar collega’s.
Downloaden: Idea Sketch+ (€3,59, universeel, iOS 7.0+)

Klanten laten betalen

payleven-icoonIn Amerika heb je Square, in Europa heb je Adyen. Deze betaaloplossing is geschikt voor kleine en grote bedrijven. Met de mobiele kassa van Adyen kun je klanten met een pinpas of creditcard laten betalen. Het enige wat je nodig hebt is een iPhone of iPad en de Shuttle-kaarlezer. Die maakt via Bluetooth contact met je iOS-apparaat en stuurt de data door naar een app, die in contact staat met het Adyen-systeem. Het is een handig systeem voor kleine ondernemers, horeca, taxi’s en ondernemers die vaak op locatie moeten werken, bijvoorbeeld op beurzen. Ook kan het een oplossing zijn voor grote bedrijven die tijdelijk extra kassa’s nodig hebben tijdens de uitverkoop. De Bijenkorf gebruikt de Shuttle gebruikt om klanten direct te laten afrekenen op tablets. Het voordeel van de Shuttle is dat de instapkosten veel lager zijn dan bij traditionele kassasystemen. Andere mobiele betaalaanbieders zijn Payleven, PayPal Here en MyOrder.
Downloaden: Adyen (gratis, universeel, iOS 5.1+)

Het is maar een spelletje

hipster-ceo-icoonWe besluiten dit lijstje met een knipoog. Misschien zou je diep in je hart wel eens een Hipster CEO willen zijn. Zo iemand als Mark Zuckerberg, die moeiteloos een paar miljoen uittrekt voor de zoveelste overname. Gewoon omdat het kan. Of misschien heb je tv-programma’s zoals Dragon’s Den gezien en gedacht: dat kan ik ook. in Hipster CEO kun je laten zien dat jij de volgende Mark Zuckerberg bent. Bouw je bedrijf op vanuit een zolderkamer, waarbij je zelf mag kiezen wat je gaat verkopen: fysieke producten of iets wat minder tastbaar is, zoals een sociaal netwerk? Kies een zakelijk of speels kantoor, bedenk een fantastische marketingcampagne en probeer tenslotte je bedrijf te verkopen. Hipster CEO is in feite een managementgame, maar dan aangepast aan vandaag. Probeer investeringen binnen te krijgen en hou de medewerkers blij met hipster-extra’s zoals pooltafels en kartbanen.
Downloaden: Hipster CEO (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

De inhoud van het artikel is onafhankelijk geschreven.