visionOS is het besturingssysteem van de Apple Vision Pro-headset. Deze software is speciaal bedoeld om augmented reality- en virtual reality-ervaringen mogelijk te maken. We bespreken op deze pagina de functies en hoe je zelf kunt testen.
visionOS in het kort
Dit zijn de eigenschappen van visionOS:
- Besturingssysteem voor mixed reality (augmented reality en virtual reality)
- Aangekondigd op WWDC 2023
- Officiële naam visionOS, staat voor vision Operating System (besturingssysteem)
- Draait op Apple’s mixed reality-headset, Apple Vision Pro
- Vensters bedienen in een ruimtelijke omgeving, oftewel spatial computing
- Voorzien van allerlei standaardapps, zoals Safari, Berichten, Foto’s, FaceTime, Muziek, Apple TV, Notities en meer
- Je bedient visionOS met hand- en ooggebaren
- Huidige versie is visionOS 2
- Verwacht in 2025: visionOS 3 met nieuwe functies
visionOS versies
De volgende hoofdversies van visionOS zijn verschenen:
- visionOS 2 – september 2024
- visionOS 1.0 (oorspronkelijke release, 21N305) – januari 2024
Apple brengt geregeld nieuwe updates uit van visionOS, tegelijkertijd met andere versies. Daarin worden bugs opgelost, maar ook vaak nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd. Op deze pagina lees je de releasenotes van alle recente visionOS-updates.
In het najaar van 2024 heeft Apple visionOS 2 uitgebracht, de eerste grote update van visionOS. De belangrijkste verbeteringen zijn nieuwe bedieningsgebaren, nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke foto’s, nieuwe opties voor het beginscherm, een uitgebreidere gastmodus en meer.
visionOS testen en beta’s
Heb je nog geen Vision Pro-headset, dan kun je visionOS testen met behulp van de beta’s en enkele tools die Apple beschikbaar heeft gesteld. Natuurlijk is het goed niet hetzelfde als het dragen van een Vision Pro op je hoofd, maar het geeft wel een goede indruk van de mogelijkheden. Er zijn inmiddels meerdere beta’s verschenen. Je leest er meer over in ons artikel over visionOS testen met beta’s.
Wat is visionOS?
visionOS is de naam van het besturingssysteem waarop de AR- en VR-brillen en -headsets van Apple zullen draaien. De eerste headset is de Apple Vision Pro, dat augmented en virtual reality combineert. Hij is relatief groot en duur en alleen bedoeld voor specifieke doelgroepen, zoals ontwikkelaars en fanatieke Apple-fans. De headset verscheen voor het eerst in januari 2024 in de VS. Daarna volgt een verdere uitrol. visionOS stuurt het apparaat softwarematig aan.
In 2017 noemde Bloomberg voor het eerst het bestaan van rOS. Toen zou nog de interne codenaam ‘Oak’ worden gehanteerd. Er zijn geruchten geweest over andere namen, zoals xrOS or realityOS, maar uiteindelijk heeft Apple dus voor de naam visionOS gekozen.
visionOS past in het rijtje iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Het heeft overeenkomstige apps en functies, al werkt de bediening wel heel anders dan bij toestellen met een (aanraak)scherm. Apple brengt van visionOS ook betaversies uit en het besturingssysteem krijgt regelmatig software-updates met nieuwe functies.
Omdat de Apple Vision Pro nog niet in Nederland te koop is, is visionOS ook nog niet naar het Nederlands vertaalt. Het besturingssysteem werkt dus alleen in het Engels en enkele andere talen van landen waarin de Vision Pro wel te koop is, zoals Duits en Frans.
Functies visionOS besturingssysteem van Apple
visionOS heeft veel verschillende functies, waarmee je de headset optimaal mee benut. Dit zijn de belangrijkste functies van het besturingssysteem:
Basis van visionOS: apps en meer
Het beginscherm van visionOS bestaat uit ronde icoontjes van de apps die je al kent. Denk aan Safari, Foto’s, Muziek, Apple TV, Notities, Berichten en Pages, Numbers en Keynote. Met hand- en oogbewegingen selecteer je apps. Als de hand- en oogtracking niet goed werkt, kun je dit kalibreren door vier keer op de bovenste knop te drukken. Je kunt meerdere apps naast elkaar gebruiken en van apps ook meerdere vensters gebruiken. Eenmaal een app geopend, verschijnt deze in augmented reality in je zicht. Open je een tweede app, dan wordt deze ernaast geplaatst. Op deze manier kun je links en rechts kijken om tussen apps te wisselen. De vensters zweven dus als het ware voor je gezicht. De interface is helemaal aangepast aan aan de bediening, zodat knoppen en appfuncties met hand- en oogbewegingen te bedienen zijn.
Het besturingssysteem heeft ook een ingebouwd virtueel toestenbord en ondersteunt dicteren voor het invoeren van tekst. Siri speelt ook en rol in het besturingssysteem, bijvoorbeeld voor het afsluiten of openen van apps. Nagenoeg alle standaardapps die je kent van je iPhone vind je ook in de headset en Apple werkt ook samen met Disney voor het geschikt maken van de Disney+ app voor het besturingssysteem.
Alle apps van derden die je kent van de iPhone en iPad, zijn ook gewoon beschikbaar in visionOS. Daarmee komen er meteen miljoenen apps beschikbaar voor Apple’s besturingssysteem. De apps kunnen aangepast worden om gebruik te maken van specifieke functies van visionOS, zoals een 3D-weergave. Er komt ook een aparte App Store voor visionOS, waarmee je nieuwe apps kan downloaden en ontdekken.
Het bedienen van virtuele schermen in de ruimte wordt ook wel spatial computing genoemd. In onze uitleg lees je er meer over.
Environments in visionOS
visionOS heeft ook een ingebouwde Environments-functie. Daarmee kun je jezelf onderdompelen in een virtuele wereld, zoals een uitgestrekt natuurgebied. Je kunt zelf met de Digital Crown bepalen hoe meeslepend de omgeving getoond wordt: als onderdeel van je echte omgeving (augmented reality) of dat het je eigen omgeving overneemt (virtual reality).
Beschikbare Environments zijn:
- Haleakala
- Yosemite
- Sky
- Joshua Tree
- Lake Vrangla
- Mount Hood
- The Moon
- Beach
- White Sands
- Spring Light
- Summer Light
- Fall Light
- Winter Light
FaceTime in visionOS
FaceTime is ook een belangrijke functie in visionOS. Het besturingssysteem maakt van jouw gezicht (dankzij de camera’s van de Vision Pro-headset) een realistische 3D-versie. Deze wordt dan getoond aan andere FaceTime-deelnemers in het gesprek. Dit wordt ook wel je 3D Persona genoemd. Dit dient ter vervanging van het gewone FaceTime-beeld, omdat de camera van de headset tijdens het gebruik jouw echte gezicht niet kan zien. De andere FaceTime-deelnemers zie je zwevend in je blikveld. In een groepsgesprek kun je tot negen personen vastzetten in beeld. De overige deelnemers (tot maximaal 32 totaal) kun je wel horen, maar niet zien. Je kunt wisselen welke deelnemers je wil zien.
Tijdens een FaceTime-gesprek in visionOS kun je ook de Environments-functie gebruiken. Je kunt dit zelfs delen met andere gesprekspartners die de Vision Pro gebruiken tijdens het FaceTime-gesprek.
Video’s en games in visionOS
visionOS ondersteunt ook apps met video’s en games. Zoals we eerder al noemden, is er een Disney+ app voor visionOS. Daarmee kan je een gigantisch virtueel display laten weergeven, zodat je helemaal meegezogen wordt in de film of serie. Er zijn zelfs 3D-films en titels met Apple Immersive Video beschikbaar. Dit zijn films en series die zijn opgenomen in 8K-resolutie en met een 180-graden beeld. Je leest er meer over in ons artikel over filmkijken op Vision Pro.
Daarnaast werkt visionOS ook met games. Op die manier kun je games ook op heel groot virtueel scherm spelen. Je gebruikt daarvoor traditionele gamecontrollers, bijvoorbeeld die van de PlayStation of Nintendo Switch. Apple Arcade-games zijn speelbaar met visionOS.
Optic ID
Optic ID is de verificatiemethode van visionOS en is een soort tegenhanger van Touch ID en Face ID. De Vision Pro-headset scant je iris, zodat visionOS weet dat jij de eigenaar bent en de headset kan gebruiken. Het kan ook gebruikt worden voor het doen van aankopen (zoals apps), waarbij je soms twee keer op de bovenste knop moet drukken. Dit is vergelijkbaar met hoe het bij Face ID werkt.
visionOS toetsenbord
Het besturingssysteem heeft een virtueel toetsenbord. Daarmee kun je als het ware typen in de lucht. Via de headset zie je de virtuele knoppen, met daarvoor je eigen vingers. Dit is een tweede manier om tekst in te voeren, want je kunt ook gebruikmaken van de dicteerfunctie en Siri. Het virtuele toetsenbord heeft een iets ander ontwerp dan je van andere Apple-besturingssystemen gewend bent. De knoppen zijn rond (om te voorkomen dat je een verkeerde toets indrukt) en ze zijn qua formaat wel iets kleiner dan een standaard Mac-toetsenbord. Er worden ook woordsuggesties getoond.
Toegankelijkheid in visionOS
Je bedient visionOS dus voornamelijk met handen en ogen, maar er is ook gedacht aan mensen met een beperking. Er is een Pointer Control om iets aan te wijzen. Dit is een virtueel stokje waarmee je knoppen en andere interface-elementen als het ware kan aanwijzen. Als je geen handen hebt of ben je niet in staat om deze te gebruiken, dan kan je ook een extra menu gebruiken om te scrollen, tikken en meer. Dit gebruik je door ernaar te kijken. Apple noemt dit ook wel Dwell Control. We hebben een apart artikel over Vision Pro en toegankelijkheid.
Wil je meer weten over de technische achtergrond van visionOS en wat ontwikkelaars nodig hebben om apps ervoor te kunnen maken, dan lees je hier bij Apple meer. Daarnaast hebben we een tip over het testen van visionOS beta’s.
Beschikbaarheid visionOS
De definitieve versie 1.0 van het besturingssysteem is begin 2024 verschenen en werd al snel gevolgd door de kleinere updates. In de loop van de tijd zijn er steeds nieuwe versies (en beta’s) verschenen. Iedereen met een Apple Vision Pro kan visionOS updaten via Instellingen > Algemeen > Software-update.
visionOS: software voor headset
Een bril of headset is het volgende grote product dat Apple sinds de Apple Watch (2015) heeft aangekondigd. De eerste versie is een high-end mixed reality-headset dat aanvankelijk nog een niche-product zal zijn. Dat komt onder andere door de hoge prijs en de beperkte beschikbaarheid. Het is dus nog geen mainstream product, al zijn de mogelijkheden wel spectaculair te noemen. Meer over deze mixed reality-headset van Apple lees je op onze aparte pagina.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!