iPad mini Retina review (najaar 2013)
Apple bracht de iPad mini Retina in het najaar van 2013 uit. In deze review van de iPad mini Retina lees je alles over design, scherm, hardware, camera en onze ervaringen van de iPad mini Retina. Voor wie is deze nieuwe iPad mini Retina geschikt? En is er reden voor bezitters van de eerste generatie iPad mini om over te stappen?
Review iPad mini 2 in 2020: nog steeds aanschaffen?
Twijfel je of de iPad mini 2 nog steeds een goede aanschaf is? De iPad mini 2 is blijven steken op iOS 12 en is niet meer te updaten naar iOS 13. Dit houdt in dat Apple alleen nog de meest cruciale beveiligingsupdates uit gaat brengen. Zit je te wachten op nieuwe functies en wil je nog lang plezier hebben van je iPad mini, dan ben je beter af met een nieuwere versie. Je hebt dan de keuze uit twee modellen: de iPad mini 4 uit 2015 of de iPad mini 5 uit 2019.
Omdat dit een gespecialiseerde tablet voor een heel specifiek publiek is, zal Apple niet elk jaar een nieuwe uitvoering maken. We raden daarom aan de iPad mini 5 te kiezen, want daarmee heb je het langst plezier.
Zoek je een iPad mini en stel je eigenlijk helemaal niet zo veel eisen, dan zou je ook een van de eerdere modellen kunnen gebruiken. De iPad mini 4 is nog te updaten naar iOS 13.
Introductie iPad mini 2 review
Hoewel vorig jaar flink wat mensen overstapten van een ‘grote’ iPad naar de iPad mini, was er ook een groep mensen die nog even wilde wachten vanwege de afwezigheid van een Retina-scherm. Het kleinere formaat bood een handzaam alternatief voor bestaande iPads en het bood Apple de mogelijkheid om te concurreren met andere opkomende tablets, zoals de Nexus 7. Maar niet iedereen was bereid een stap terug te maken naar een niet-retinascherm. Overstappen van een iPad 3 naar een iPad mini betekende dat je weer duidelijk de individuele pixels van letters kon zien, terwijl onze ogen al verwend waren geraakt door retinaschermen op de nieuwste iPhone en iPads. Het wachten is nu beloond; Apple heeft met de introductie van de iPad mini Retina een kleine tablet gemaakt met een superscherp scherm. Met dezelfde resolutie als in de iPad derde generatie, iPad vierde generatie en de onlangs uitgebrachte iPad Air. Omdat de iPad mini Retina kleinere afmetingen heeft is de pixeldichtheid extra hoog. Dat belooft in theorie een scherm dat zelfs nog scherper is dan de schermen van grotere iPads. Maar is dat ook zo? We zochten het uit.
Reviewer: Bastiaan Vroegop
In onze review van de eerste generatie iPad mini vroegen we ons af waarom er niet meteen gekozen was voor een retinascherm. Drie redenen leken voor de hand liggend: ten eerste zou het retinascherm de iPad mini te duur hebben gemaakt, waardoor hij (op dat moment) niet goed kon concurreren met andere tablets. Ten tweede zou een retinascherm een krachtigere processor vereisen. Die was vorig jaar nog niet klaar of paste nog niet binnen het ontwikkelbudget van de mini. Als derde reden werd gewezen op het energieverbruik van zo’n retinascherm. Apple had vorig jaar nog niet de beschikking over een krachtiger accu, die we nu in de Retina-mini aantreffen. Navraag bij Apple maakte ons duidelijk dat ze er eigenlijk niet zoveel over willen zeggen: er is andere batterijtechnologie toegepast en de nieuwe processor is energiezuiniger, maar hoe Apple erin is geslaagd om de gebruiksduur hetzelfde te houden laten ze niets over los.
Het ontwerp van de iPad mini Retina is grotendeels gelijk aan zijn voorganger: de zwarte variant is vervangen door een spacegrijs model, net als bij de iPhone 5s. De witte variant heet tegenwoordig ‘zilver’, maar wordt nog steeds geleverd in dezelfde combinatie van wit glas met zilverkleurig aluminium. Een gouden exemplaar werd niet aangekondigd.
Het nieuwe model is iets dikker en zwaarder, veranderingen waar je eigenlijk weinig van merkt. Eigenlijk zijn alleen het scherm en de interne onderdelen voorzien van de nodige veranderingen. De iPad mini Retina maakt gebruik van de nieuwe A7-chipset, waardoor de iPad voor het eerst een 64-bits-processor heeft. Dit is dezelfde chipset die in de iPad Air wordt gebruikt, waardoor beide iPads op papier op gelijke voet staan.
We zullen in deze review de iPad mini Retina op meerdere manieren belichten. Hoe bevalt deze scherpere, snellere mini in gebruik? Is dit echt de iPad mini Retina waar velen vorig jaar op hoopten en zoals op papier wel wordt beloofd? Is het snelheidsverschil geboden door de nieuwe A7-chip zo groot dat de nieuwe iPad mini de aanschaf waard is als je de afgelopen twee jaar een iPad hebt gekocht?
De iPad mini Retina is vanaf 389 euro te koop via Apple. Daarmee is de nieuwe iPad duurder dan de originele iPad mini toen deze vorig jaar werd geïntroduceerd; die had toen een prijskaartje van 329 euro. Het verschil is vrij fors, al helemaal als je bedenkt dat de oude mini sinds de introductie van het retinamodel voor een lager bedrag door Apple wordt verkocht: wil je de iPad mini met het oude scherm en de A5-chip, dan betaal je op het moment van schrijven 289 euro.
De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemakMeer over prijzen en verkooppunten lees je op onze pagina iPad kopen.
Ontwerp iPad mini Retina
Apple is vorig jaar met de iPad mini een nieuwe weg ingeslagen met een smallere schermrand (‘bezel’). De iPad mini Retina is qua ontwerp gelijk aan zijn voorganger, maar het is tegelijk de standaard geworden voor alle iPads. Ook de iPad Air is voorzien van dit nieuwe, compactere design. Onze mening over het ontwerp van de iPad mini Retina is daarom voor een groot deel gelijk aan de conclusie die we bij de voorganger trokken: dit is een kleine tablet met een premium uitstraling dat door zijn aluminium behuizing er strak uitziet. De gelijkgetrokken ontwerpen zijn een duidelijke boodschap van Apple: de iPad Air en iPad mini Retina verschillen enkel nog in grootte, maar doen verder niet voor elkaar onder. Dit statement wordt ook nog eens versterkt door het gebruik van de A7-chip in beide iPads. Daarover later meer in de review.
Verpakking iPad mini Retina
Je kunt de iPad mini en iPad mini Retina in de winkel op één manier wel eenvoudig onderscheiden: het nieuwe retinamodel heeft een veel dikkere doos. Dat is deels te wijten (of danken zo je wil) aan de oplader die bij de iPad mini Retina wordt geleverd. Apple heeft ditmaal gekozen voor een grotere 10-Watt-lader. Bij de iPad mini uit 2012 koos Apple voor de platte adapter die ook bij de iPhone wordt geleverd. Deze lader is hoogstwaarschijnlijk de enige reden voor de dikkere doos – Verder zit er namelijk weinig in dat zoveel impact kan hebben op het formaat. De iPad mini Retina wordt net als zijn voorganger verder geleverd met een oplaadkabel en de gebruikelijke documentatie. Je zult in de doos geen EarPods vinden, die wel geleverd worden bij de iPhone.
Behuizing iPad mini 2
Hoewel het design van de iPad mini-behuizing gelijk is gebleven aan het 2012-model, heeft Apple de kleur spacegrijs toegevoegd aan het assortiment. Dit is een kleurvariant waarbij de voorkant van de iPad gemaakt is van zwart glas. De achterzijde is gemaakt van donkergrijs geanodiseerd aluminium. De iPad met zwarte aluminium achterkant is verdwenen. De witte iPad mini is in kleur gelijk gebleven, maar wordt door Apple nu zilver genoemd. Toch kun je er niet automatisch vanuit gaan dat iedere grijze iPad die je in het wild tegenkomt het nieuwe model is: met de introductie van de nieuwe iPad heeft Apple er tegelijk voor gekozen om de eerste iPad mini in dezelfde kleur aan te bieden. Je moet dus bij ieder model kijken naar het ingeschakelde scherm als wil je zien of het een retinamodel is.
De iPad mini Retina is 7,5 millimeter dik; 0,3 millimeter dikker dan de iPad mini uit 2012. Een verschil dat nagenoeg verwaarloosbaar is als je de iPad vast hebt. Het zal je alleen opvallen dat de nieuwe iPad mini iets dikker is als je hem naast het vorige model legt om de twee te vergelijken. Zelfs dan is het verschil miniem. Hetzelfde kan worden gezegd over het gewicht. Apple stelt dat het Wi-Fi-model van 308 gram naar 331 gram is gegaan, terwijl de iPad mini Retina met mobiele data van 312 gram naar 341 gram is gegroeid. Toen wij echter een oude iPad mini in de ene hand hielden en de iPad mini Retina in een ander, twijfelden we meteen aan het verschil. We moesten beide iPads zelf wegen om te bepalen welke van de twee het zwaarst is. Je merkt er amper iets van.
We kunnen de iPad mini 2 makkelijk met één hand vasthouden tijdens het lezen van een boek. Als je hem met twee handen vasthoudt tijdens het spelen van een spelletje wordt dat ook na verloop van tijd niet zwaar. Net als bij het vorige model, trouwens. Dit blijft de meest handzame iPad die Apple aanbiedt, waarbij we eigenlijk geen bezwaren op het huidige gewicht of formaat kunnen bedenken.
Voorkant
De voorkant van de iPad mini Retina is ook gelijk gebleven aan de originele iPad mini. De rand rondom het scherm is smaller geworden dan bij oudere, grote iPads. Boven het scherm vind je de FaceTime-camera en onder het scherm zoals gebruikelijk de homeknop. Apple heeft ervoor gekozen om geen Touch ID-scanner toe te voegen aan de iPad mini Retina, wat betekent dat die mogelijkheid nog even beperkt blijft tot de iPhone 5s. De magneten waarmee je een Smart Cover aan de zijkant van het iPad-scherm bevestigt zijn gelijk gebleven. Heb je een Smart Cover van de iPad mini uit 2012, dan kun je deze ook gewoon aan de iPad mini Retina bevestigen. Apple heeft dit jaar wat nieuwe kleuren aan het assortiment toegevoegd, die aansluiten op de kleuren van de nieuwe iPhone hoesjes.
Scherm van iPad mini 2
De nieuwe iPad mini heeft een schermresolutie van 2048 bij 1536 pixels; dezelfde retinaresolutie die je vindt op de iPad Air. Groot verschil tussen de twee zit in de fysieke schermgrootte: de iPad Air heeft een 9,7-inch display, de iPad mini Retina doet het net als de vorige iPad mini met een 7,9-inch scherm. Hierdoor heeft de iPad mini Retina een pixeldichtheid van 326 pixels per inch en viermaal zoveel pixels als de iPad mini uit 2012. De pixeldichtheid ligt hoger dan de iPad Air, die blijft steken op 264 pixels per inch. Ter vergelijking alle gangbare pixeldichtheden op een rij:
iPads
- iPad 1, iPad 2: 132 pixels per inch
- iPad mini 2012: 163 pixels per inch
- iPad 3, iPad 4, iPad Air: 264 pixels per inch
- iPad mini Retina: 326 pixels per inch
iPhones
- iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS: 164 pixels per inch
- iPhone 4, iPhone 4S: 326 pixels per inch
- iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c: 326 pixels per inch
Concurrerende tablets
- Nexus 7: 323 pixels per inch
- Kindle Fire HD: 216 pixels per inch
Hoewel de pixeldichtheid van de nieuwe iPad mini een scherper scherm belooft, merkten wij daar vrij weinig van toen we overstapten vanaf een iPad 4. We kregen gelijk al het idee te kijken naar het gebruikelijke retinascherm van Apple zoals we inmiddels niet alleen gewend zijn van eerdere grote iPads, maar ook van de iPhone en iPod touch. Houd de iPad extreem dichtbij je oog en het zal de meest kritische kijker wellicht opvallen dat het display iets scherper is, maar als je de iPad op een gebruikelijke afstand houdt is het resultaat eigenlijk gelijk. Je kunt nog steeds bij gewoon gebruik geen losse pixels onderscheiden, wat resulteert in een uitermate scherp beeld. Heb je een iPad mini uit 2012 of een iPad 2 of eerder, dan is het nieuwe retinascherm zeker indrukwekkend. Op een iPad zonder retinascherm is het makkelijk om de pixelrandjes bij bepaalde objecten te zien, bijvoorbeeld bij zwarte letters op een witte ondergrond. De iPad mini Retina biedt de meest optimale resolutie die op het moment mogelijk is op een kleine tablet.
Vroege onderzoeken wijzen erop dat het kleurengamma van de iPad mini Retina minder breed is dan op de iPad Air en iPad 4, maar ook minder goed scoort dan concurrerende tablets zoals de Nexus 7. Dit wijst erop dat de iPad mini minder goed bepaalde kleuren kan reproduceren en dus een minder breed kleurbereik heeft. Of we daar in de praktijk ook last van zullen hebben is nog de vraag. Leg de iPad mini Retina naast een ander retinascherm en je zult inderdaad merken dat kleuren op uiterst subtiele manieren van elkaar verschillen. Dit onderscheid is in onze optiek echter zeer klein.
Het display van ons reviewmodel was de eerste paar dagen wat geler dan andere iDevices, maar deze kleurtint trok uiteindelijk weg. Dit werd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de lijm achter het display, die nog niet helemaal was opgedroogd. We horen geregeld klachten over gele schermen als nieuwe iDevices op de markt verschijnen, maar nagenoeg altijd zijn het lijmproblemen die binnen een paar dagen vanzelf verdwijnen. Bij ons was de iets gelere schermtint bovendien vrij subtiel en was de vertekening alleen duidelijk in een vergelijking. In gewoon praktijkgebruik merkten we er niet heel veel van.
Sommige vroege exemplaren zouden last hebben van inbrandproblemen, maar hier zijn we zelf niet tegenaan gelopen. Eerder schreven we al over een simpele test die je kunt uitvoeren om te zien of jouw scherm last kan hebben van inbranders. De problemen zouden voornamelijk spelen bij de retinaschermen geproduceerd door Sharp. Displays van LG hebben de problemen naar verluidt niet. Lezers van iCulture met een iPad mini Retina hebben bij ons aangegeven nauwelijks last te hebben van de kwestie, wat doet vermoeden dat het merendeel van de iPads een prima display heeft.
Formaat van iPad mini 2
Als je een retinaresolutie gewend bent van een grote iPad, dan is het bijzonder om hetzelfde te zien en vast te houden in het kleinere formaat van de iPad mini Retina. Deze iPad voelt op alle manieren hetzelfde als eerdere retinamodellen, maar dan in een handzamer en lichter formaat. Hij past in wat grotere broek- en jaszakken en hoewel we hem in onze eerste week niet zoals een telefoon continu bij ons hebben gestoken, vonden we het een stuk makkelijker om deze tablet mee te nemen dan het grotere model.
Het kleine formaat leent zich ook perfect voor het spelen voor games. Spellen die gebruikmaken van virtuele sticks lijken het beste tot hun recht te komen op de iPad mini Retina. Het scherm is namelijk groot genoeg om een flink deel van de spelwereld te tonen zonder dat je duimen de boel blokkeren, maar tegelijkertijd is de iPad klein genoeg om vastgehouden te worden als een gamecontroller zonder dat je worstelt met het formaat. Bij de iPad derde en vierde generatie moesten we de iPad regelmatig anders vasthouden omdat onze handen moe werden door het gewicht. Ook was het op de grote iPad lastig alle hoeken van het scherm te bereiken zonder je handpositie meermaals te veranderen. Bij de iPad Air kunnen we met twee (toegegeven… vrij grote) duimen alle hoeken van het scherm bereiken in zowel portret- als landschapsmodus.
Bij andere iPad-apps hoefden we ook minder snel een alternatieve houding aan te nemen om delen van het scherm aan te tappen. Het zal bezitters van de originele iPad mini allemaal bekend in de oren klinken, maar het zijn voordelen om rekening mee te houden als je overstapt van een grote iPad of twijfelt tussen aanschaf van een grote iPad of de iPad mini Retina.
Hardware van de iPad mini 2
Een nieuwe A7-processor en M7-coprocessor zijn de voornaamste interne veranderingen in de iPad mini Retina, maar zijn van grote betekenis.
64-bits A7-processor in iPad mini Retina
De iPad mini Retina maakt gebruik van een A7-processor, Apple’s eerste 64-bits-chip voor iOS-apparaten en ook gelijk de eerste ARM-gebaseerde SoC met 64-bits-ondersteuning. iOS 7 is op zijn beurt volledig aangepast voor de nieuwe 64-bits-chip. Deze zelfde chip werd door Apple dit jaar ook toegevoegd aan de iPhone 5s en iPad Air, waardoor we opeens drie iDevices met vergelijkbare processoren hebben om met elkaar te vergelijken. Apple onthulde de A7 voor het eerst bij de presentatie van de iPhone 5s en was toen ook zeer openhartig over de specificaties. De nieuwe chip is bijvoorbeeld 102mm2 groot en bevat meer dan 1 miljard transistors. Zoals gebruikelijk werd er niets gezegd over de processorsnelheden. Benchmarks in onze eerdere iPad-reviews toonden echter aan dat iPads vaak op een hogere kloksnelheid zijn afgesteld dan de vergelijkbare processor in de iPhone(s).
Onze vermoedens over de snelheid van de A7 bleken echter ongegrond. Benchmarks van GeekBench laten zien dat de A7-chip in de iPad mini Retina een kloksnelheid van 1,29GHz heeft. In eigen tests weet een enkele kern een score van 1384 te behalen, terwijl de kernen samen een score van 2510 neerzetten. Dit is enigszins in lijn met andere benchmarks die online zijn verschenen. Op het moment van schrijven haalt de iPad mini Retina een gemiddelde score van 1379 met één kern en 2485 met meerdere kernen. Deze score is enigszins te vergelijken met wat we op een iPhone voor elkaar krijgen met GeekBench. Van een hogere kloksnelheid dan op de iPhone lijkt dan ook geen sprake. Interessant is dat de iPad Air met dezelfde A7-chip wél meer voor elkaar krijgt: deze haalt gemiddeld een single-core-score van 1469 en een multi-core-score van 2664. Dat is te verklaren uit het feit dat de kloksnelheid van de A7-chip in de iPad Air iets anders is afgesteld, namelijk op 1,4 GHz.
Benchmarks single-core
Bron: Primate Labs (22 november 2013)
Benchmarks multi-core
Bron: Primate Labs (22 november 2013)
Hoewel de iPad mini Retina iets minder goed presteert in benchmarks dan de iPad Air, moeten we tot op heden nog een app zien waarbij dat tot een groot probleem leidt. Infinity Blade III, één van de eerste games geoptimaliseerd voor de A7-chip, start op de iPad mini Retina ook gewoon snel op. Een tap op een appicoon, een swipe om het Berichtencentrum tevoorschijn te halen en het laden van zware apps zijn op de iPad mini Retina ook gewoon snel. Geen mens die na het gebruik van een iPad mini Retina heimelijk verlangt naar de iets snellere iPad Air. Beide iPads bieden de rekenkracht die je er van verwacht. Apps starten sneller dan op een iPad 4, Apple’s vorige krachtpatser, maar we hadden eigenlijk ook al niets te klagen over de snelheid van de iPad 4. Het verschil in snelheid is pas indrukwekkend als je een paar iPads achterloopt en van een iPad 1 of iPad 2 wilt upgraden.
M7-chip in iPad mini Retina
De iPad mini bevat net als de iPhone 5s een M7-coprocessor. Deze extra processor houdt continu de bewegingssensoren van de iPad in de gaten, data die vervolgens kan worden doorgegeven aan apps. Ontwikkelaars kunnen hierdoor makkelijk de gemaakte stappen van een gebruiker bijhouden, waardoor iPhone-apps zoals Moves en Nike+ Run concurreren met activiteitentrackers zoals de Jawbone Up24 en Nike+ Move.
In onze review van de iPhone 5s hebben we uitgebreid aandacht besteed aan wat er zoal mogelijk is dankzij de M7-coprocessor. Hoewel een hoop van deze apps ook gewoon op de iPad mini Retina geïnstalleerd kunnen worden, zijn er nog maar weinig applicaties die er op de iPad zinvol gebruik van maken. Ontwikkelaars richten zich op het moment vooral op fitness-apps voor de M7 en we zien onszelf nog niet rondrennen met een iPad mini op zak. Maar je kunt het wel handig gebruiken in een dagboekapp zoals Day One. Deze app kan automatisch je activiteiten volgen en vastleggen in de app. Het is nog even wachten op meer iPad-apps die de M7-processor effectief benutten, maar wij vermoeden dat deze zeker komen. Een app kan met de processor zien of je in beweging bent, waarna er informatie toegespitst op je huidige situatie getoond kan worden, bijvoorbeeld tijdens het navigeren.
Geen Touch ID in iPad mini Retina
De nieuwe iPhone 5s heeft een Touch ID-scanner in de homeknop, een vingerprintlezer waarmee je een iPhone zonder codeslot kunt ontgrendelen. Deze toevoeging blijft nog even exclusief voor de nieuwe iPhone: zowel de iPad Air als de iPad mini Retina hebben nog een ‘ouderwetse’ homeknop, die te herkennen is aan een vierkant icoontje op de knop. Waarom de Touch ID-scanner niet in de iPads zit, heeft Apple niet verteld. Vermoedelijk wil Apple het eerste jaar van de iPhone afwachten voordat ze de scanner aan de iPads toevoegen, om te zien wat er geleerd kan worden van de eerste ervaringen.
Heb je zowel een nieuwe iPad als een iPhone 5s, dan kan het gebrek van een Touch ID-scanner soms wat vervelend zijn. Wij merkten dat we geregeld onze vinger op de homeknop van de iPad mini Retina lieten liggen, omdat de iPhone 5s op deze manier ontgrendeld kan worden. Een klein bezwaar, omdat je een seconde later wel weer doorhebt dat je het codeslot moet invoeren.
Camera van iPad mini 2
De iPad mini Retina heeft dezelfde 5-mexapixelcamera behouden als zijn voorganger en heeft verder ook geen nieuwe fotografiefuncties ten opzichte van eerdere iPads. Softwarefunctionaliteit zoals autofocus, gezichtsdetectie en het maken van HDR-foto’s zijn allemaal aanwezig in de nieuwe iPad mini Retina, maar waren ook al te vinden in het vorige model. Apple heeft ervoor gekozen geen aandacht te schenken aan de iPad-camera en zich alleen te richten op een nieuw scherm en andere interne hardwarewijzigingen. De iPad mini Retina heeft minder megapixels dan de camera in de iPhone 5, iPhone 5s en iPhone 5c. De pixels zijn ook nog eens kleiner zijn dan in de iPhone 5s. Verder ontbreekt ook een belangrijk hulpmiddel dat zich wel in de iPhone bevindt: een flitser. Door dit gebrek leent de iPad-camera zich nog steeds niet voor veelzijdige fotografie. Misschien is dit een bewuste keuze en wil Apple de iPad eigenlijk niet als serieuze camera positioneren en zien zij de iPad vooral een toepassing in videoconferencing (FaceTime).
Hoewel het jammer is dat Apple de camera niet een upgrade heeft gegeven, zaten we er eigenlijk ook niet echt op te wachten. De iPad mini is (beide modellen), zelfs in zijn compactheid, nog steeds vrij lomp als een simpele camera. Zelfs als de camera naar het niveau van de iPhone 5s zou worden getild, zouden we nog steeds sneller een iPhone in plaats van een iPad pakken om een foto te schieten. Een iPhone heb je bijna altijd in je zak zitten, waardoor je hem er snel bij kunt pakken op dat ene essentiële fotomomentje. Bij de iPad mini is die kans een stuk kleiner.
De camera weet met zijn huidige specificaties wel prima te presteren. Fotografeer je in een goed verlichte omgeving, dan zal het merendeel van de afbeeldingen voldoen aan je verwachtingen. Zodra het wat donkerder wordt verschijnen er grote korrels. Het is direct al vrij duidelijk dat de iPad mini Retina niet zo goed met donkere omgevingen kan omgaan als de iPhone 5s. Dat is niet alleen te wijten aan een ontbrekende flitser; iPad mini-foto’s zijn over het algemeen donkerder en onduidelijker dan beelden geschoten met de nieuwe iPhone 5s.
Met de iPad mini Retina kun je alleen rechthoekige en/of vierkante fotos maken. De panoramafunctie, wel aanwezig op de iPhone, is nergens op de iPad te vinden. Waarom deze optie niet is toegevoegd is ons onduidelijk. De A7-chip in de iPad mini Retina is even krachtig als die in de iPhone 5s, wat betekent dat een gebrek aan rekenkracht niet als boosdoener kan worden aangewezen. De nieuwe fotofilters in iOS 7 zijn ook alleen toe te passen nadat je een foto hebt gemaakt en verschijnen dus niet terwijl je aan het fotograferen bent.
Video’s kijken op de iPad mini 2
De iPad mini Retina kan video’s opnemen met een resolutie van 1080p, meer dan genoeg voor de meeste huis, tuin en keuken-video’s. iOS zal de video’s automatisch stabiliseren, een functionaliteit die we in eerdere iOS-apparaten ook al zagen. Dit resulteert met een voorzichtige hand in een deels schokvrij beeld, maar je mist hierdoor wel de buitenste rand van de video. Een video-opname lijkt daardoor altijd ingezoomder dan een foto gemaakt met hetzelfde apparaat.
Je kunt op de iPad mini Retina alleen video’s opnemen met 30 frames per seconde. De slow-motionbeelden bekend van de iPhone 5s kun je niet met de iPad-camera schieten.
Frontcamera van de iPad mini 2
Voorop de iPad mini Retina zit een HD-camera met een resolutie van 720p. Deze camera werd afgelopen jaar door Apple voor het eerst geïntroduceerd en is voornamelijk bedoeld voor videochats via Facetime en andere videoconferencing-apps. Het beeld is over het algemeen scherper dan op de iPad 2, die een simpele VGA-camera gebruikt voor Facetime. Het is met de HD-frontcamera ook mogelijk om foto’s te maken met een resolutie van 1,2-megapixel. Zeker niet genoeg voor hoogwaardige kiekjes, maar als je een snelle profielfoto voor op Facebook of Twitter wil maken is de camera prima te gebruiken.
Conclusie iPad mini 2 review
Hoewel de iPad mini Retina er grotendeels hetzelfde uitziet als zijn voorganger, heeft Apple met het nieuwe retinamodel de productlijn flink veranderd. De combinatie van het nieuwe retinascherm en de A7-processor zorgen ervoor dat de iPad mini Retina grotendeels op gelijke voet staat met zowel de iPhone 5s als de iPad Air; al wijzen benchmarks erop dat de Air een heel klein beetje sneller is. Bij ons gebruik voelden alledrie de nieuwe A7-producten op het gebied van snelheid echter ongeveer hetzelfde aan. Dat is een ontzettend belangrijke zet van Apple. Wilde je afgelopen jaar een iPad mini kopen, dan waren er de nodige voor- en nadelen. De iPad mini was handzamer en lichter dan de grote iPads, langzamer dan andere iDevices op de markt en had een scherm met een slechtere resolutie. Nu hoef je alleen nog maar rekening te houden met prijs en schermgrootte – waarbij die tweede factor grotendeels op gebruiksgewoontes aankomt. Wil je een compacte iPad voor mee op reis? Dan hoef je niet langer in te leveren op schermkwaliteit en processorkracht. Ondergetekende kiest dit jaar maar al te graag voor het mini-model ten faveure van mijn eerdere iPad derde generatie en daarna iPad 4.
Critici zullen Apple erop wijzen vrij conservatief te zijn geweest met de nieuwe iPad mini Retina. Een retinascherm was immers de meest gehoorde wens. Een nieuwe chip – hoewel de A7 flink presteert – lag voor de hand. Bij de iPhone 5s introduceerde Apple dit jaar de Touch ID-vingerafdrukscanner, maar deze beveiligingssensor is in geen van de nieuwe iPads te vinden. Waarom heeft Apple geen ‘gimmick’ toegevoegd aan de nieuwe iPads? Het wijst er vermoedelijk op dat het introduceren van een retinascherm en een A7-chip zodanig grote stappen waren voor Apple, dat andere iPad-plannen op de lange baan terecht zijn gekomen. Een groot probleem vinden wij dit zelf niet. Alleen al het scherm biedt zo groot kwaliteitsverschil, dat Apple duidelijk bewijst grote stappen te hebben gezet. De A7-chip is daarnaast zoveel sneller dan de A5 in de iPad mini uit 2012, dat het generatieverschil ditmaal gigantisch is. Alleen bezitters van een iPad 4 zullen klagen over een niet al te grote upgrade in specs.
Met de iPad mini heeft Apple eindelijk de kleine iPad uitgebracht waar iedereen die gewend is aan retinaschermen op heeft gehoopt. Hij is wat duurder dan zijn voorganger en tegelijk een stuk prijziger dan concurrerende tablets, maar voor dat geld krijg je een tablet met een haarscherp scherm die zich op nagenoeg alle vlakken kan meten aan Apple’s grote iPads.
De review bespreekt de iPad mini Retina 128GB Wi-Fi.
Meer over prijzen en verkooppunten lees je op onze pagina iPad kopen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!