Audio Technica oordopjes

Review: Audio-Technica ATH-CKS30TW+ oordopjes met extreme bas (of toch niet?)

Dreunende bassen, dat is wat Audio-Technica je belooft met deze nieuwe oordopjes. Wij waren benieuwd en hebben de Audio-Technica CKS30TW+ getest. In deze review lees je onze ervaringen.

De Japanse fabrikant Audio-Technica is al 15 jaar op zoek naar extreem diepe bassen. Het resultaat van die zoektocht is nu terug te vinden in de Audio-Technica ATH-CKS30TW+, de nieuwste oordopjes. Audio-Technica kennen we vooral van de extreem dure hoofdtelefoons en de iets betaalbaardere platenspelers, waarvan we er onlangs eentje hebben besproken. De Sound Burger is een bijzondere verschijning en ook bij de oordopjes die we nu bespreken is sprake van een bijzonder design. Helaas is de productnaam net als bij Sony moeilijk te onthouden (daarom schrijven we kortweg CKS30TW+), maar als dit de oortjes zijn waar je al lang naar op zoek bent, is er nóg een reden om extra moeite te doen: ze zijn relatief goedkoop. Klinken ze ook goed? Dat lees je in deze review.

Review, tekst en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in juli 2024 en beschrijft de situatie op dat moment. De oortjes zijn voor deze beschikbaar gesteld door het PR-bureau van de fabrikant.

Audio-Technica CKS30TW+ in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van deze oortjes:

  • Draadloze Bluetooth-oortjes met ruisonderdrukking
  • 9mm drivers, door de fabrikant zelf ontworpen
  • Nadruk op diepe bassen
  • Batterijduur tot 6,5 uur met ANC ingeschakeld
  • Tot 17,5 uur batterijduur met oplaadcase (tot 20 uur zonder ANC)
  • IP55 stof- en waterbestendigheid
  • Bluetooth 5.1 met SBC- en AAC-support (geen hogere kwaliteit audio)
  • Instellingen te regelen via Audio-Technica Connect-app
  • Vijf equalizerinstellingen: Bass Boost (2x), Dynamic, Vocal en Clear
  • Transparantiemodus om gesprekken te kunnen voeren
  • Verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, zand en transparant
  • Verkrijgbaar voor €99,- bij de fabrikant
Audio Technica oortjes vs AirPods
Van links naar rechts: AirPods 3, Audio-Technica CKS30TW+ en AirPods Pro (met sticker).

Wat maakt de Audio-Technica CKS30TW+ uniek?

Bij diepe bassen denk je vooral aan Beats, maar deze Apple-dochter lijkt de afgelopen tijd wat minder populair geworden. Tegenwoordig draagt bijna iedereen immers AirPods. Dat is ook meteen de uitdaging waar Audio-Technica voor staat met deze nieuwe oortjes: hoe overtuig je Apple-gebruikers dat ze in plaats van AirPods deze nieuwe CKS30TW+ in hun oren moeten steken? De fabrikant heeft hiervoor vier troeven:

  • Design: Het strak ontworpen doosje ziet er mooi uit en is nog kleiner dan een AirPods-doosje.
  • Prijs: Voor €99,- heb je een set oortjes met eartips en actieve ruisonderdrukking.
  • Zware bas: De oortjes zijn ontworpen voor dreunende bassen.
  • Gemakkelijk terugvinden: In de app zie je waar de oortjes voor het laatst verbinding maakten.

Dit laatste is een aardig compromis ten opzichte van de Zoek mijn-functie van Apple. Andere fabrikanten hebben ook de mogelijkheid om Zoek mijn-ondersteuning in te bouwen in hun producten, maar in plaats daarvan heeft Audio-Technica gekozen voor een eigen oplossing die niet live werkt.

Minpunten zijn er ook: omdat het merk niet op brede schaal verkrijgbaar is en vooral via de vakhandel wordt verkocht, zul je wat moeite moeten doen om ze in handen te krijgen. We konden deze oortjes op het moment van schrijven alleen vinden in de webshop van Audio-Technica zelf. Dat schiet natuurlijk niet op

Audio Technica CKS30TW plus
Van links naar rechts: AirPods 3, Audio-Technica CKS30TW+ en AirPods Pro.

Design van de Audio-Technica CKS30TW+: strak doosje

Het design is het eerste grote pluspunt van deze nieuwe oortjes. Wij hebben het beige model getest en dat ziet er strak en modern uit naast de inmiddels wel bekende AirPods-doosjes. Bij oordopjes van andere merken bekruipt me al snel het gevoel van ‘goedkope Android-alternatieven’. Maar dit doosje oogt redelijk premium, ook al is het volledig van mat plastic gemaakt. Dit doosje is compact genoeg om op z’n kant in het muntvakje van een spijkerbroek te passen. De constructie zit goed in elkaar zonder te rammelen. Aan de achterkant vind je de usb-c-poort en aan de voorkant een lampje voor het opladen. Draadloos opladen is niet mogelijk.

Audio Technica oordopjes

Klap het deksel open en je ziet de oordopjes, duidelijk gemarkeerd met links en rechts. De oortjes zelf hebben aan de buitenkant alleen het logo van de fabrikant en zijn een stuk kleiner dan de eerdere oordopjes van Audio-Technica. Er zit geen oordetectie in, dus de muziek zal niet stoppen als je één of beide oortjes verwijdert. Het Audio-Technica-logo doet tevens dienst als knop om de muziek te pauzeren. Eenmaal rechts tikken is pauzeren/afspelen, dubbeltikken zorgt dat er een nummer vooruit wordt gespoeld en bij driemaal tikken ga je een nummer terug. Je kunt ook lang tikken en vasthouden, om het muziekvolume te verlagen zodat je kunt praten. Verder heb je een transparantiemodus waarbij je omgevingsgeluiden beter hoort. Aan de linkerkant kun je met tikken het volume aanpassen en de EQ activeren. Heel wat mogelijkheden dus, die je even onder de knie zult moeten krijgen.

Er zijn nog wat andere kleine details. Zo zit er op het linker oortje een verhoogde stip, zodat je ze op de tast van elkaar kunt onderscheiden. Door de matte afwerking heb je geen last van vingervlekken.

Muziek luisteren met de Audio-Technica CKS30TW+: diepe bas?

Bij oordopjes die extreem diepe bas beloven, hebben we natuurlijk hoge verwachtingen. Ik maakte op de iPhone verbinding met de oortjes, zoals je elk Bluetooth-accessoire koppelt. Ze verschijnen als ATH-CKS30TW+ in de lijst en zoals al eerder gezegd: ik had liever gezien dat Audio-Technica een aansprekende naam had verzonnen in plaats van een onnodig ingewikkeld productnummer. Meteen vanuit de verpakking kun je de oortjes gebruiken, zonder de Connect-app te gebruiken. Als je op een later moment de oortjes uit het doosje haalt en in je oren steekt, maken ze meteen verbinding met de iPhone. Perfect!

Audio-Technica oortjes: achterkant van het doosje

Wil je wat meer controle over de instellingen en eigenschappen, dan kun je de Audio-Technica Connect-app installeren, waarmee je bijvoorbeeld de zoekfunctie en waarschuwingen bij verbreken van de verbinding kunt regelen. In de Connect-app kun je ook vijf presets voor de equalizer instellen: Bass Boost – Deep, Bass Boost – Beat, Dynamic, Vocal en Clear. Bass Boost – Deep richt zich meer op lagere basfrequenties, terwijl Bass Boost – Beat beter uit de verf komt bij drumsolo’s. Dynamic is bedoeld voor middentonen, Vocal voor spraak en zang en Clear voor hoge tonen. Dit wijst zich allemaal vanzelf. Bij het selecteren kun je een korte beschrijving met uitleg bekijken, maar eigenlijk wijst dit zich vanzelf.

Audio-Technica oortjes: voorkant van het doosje

Bij het bladeren door de app kwam ik ook de optie Soundscape tegen, waarmee je natuurgeluiden, ontspannen geluiden en ruis kunt beluisteren. Via het menu (te bereiken via de liggende streepjes rechtsboven) kun je nog meer instellingen vinden, bijvoorbeeld voor de aanraakbediening en volume-aanpassingen. De app is niet extreem uitgebreid, maar biedt eigenlijk alles wat je zou willen wijzigen. Moet de audio in je linkeroor luider klinken dan in je rechteroor, dan is dat bijvoorbeeld simpel te regelen.

Audio Technica Connect-app

Op het openingsscherm van de app zie je ook meteen het batterijniveau van beide oordopjes, de gebruikte codec en meer. Er is een Low Latency Mode voor het spelen van games en video’s, al merkte ik toch al niet veel vertraging bij het bekijken van video’s. Er zit geen ondersteuning voor hi-res audio op, maar dat mag je bij dit prijsniveau misschien ook niet verwachten.

Diepe bas: hoe dan?

Wat ik overigens ook niet merkte was de extreem diepe bas. Ik schakelde over naar de Bass Boost – Deep-instelling en luisterde daarna naar deze basrijke nummers:

  • Another One Bites The Dust – Queen
  • Around The World – Daft Punk
  • Feel Good Inc. – Gorillaz

Daarna vergeleek ik het met de AirPods Pro. Hoewel de audio warm klinkt en heel wat nadruk op lage tonen ligt, is het niet zo dat de oortjes uit je oren trillen en dat je de bas in je hele lijf voelt. OK, dat is misschien wat overdreven, maar de belofte dat er 15 jaar is gewerkt aan de extreem zware bas vond ik niet zo heel overtuigend. Het staat zelfs op het doosje: “Solid Bass”.

Audio-Technica Connect app

Verbinding maken en oortjes terugvinden met de Connect-app

Omdat dit geen AirPods zijn, was ik benieuwd hoe dit zou werken, bijvoorbeeld of er meteen verbinding wordt gemaakt en of het veel gedoe is om deze oortjes te gebruiken. Heb je de iPhone in de buurt dan maakt deze meteen verbinding zodra je een van de oortjes uit het doosje haalt. Je hoort dan ook meteen een stem, die zegt dat de verbinding is gelegd. Zoals gezegd: er is geen oordetectie, dus als je er lang over doet om de oortjes te plaatsen, zul je deze gesproken boodschap missen.

Als je echter de app opent op het moment dat de oortjes thuis liggen, dan krijg je een bijna leeg scherm met de tekst ‘How to Connect’ en ‘Supported products’. Het lijkt dan alsof je nog niet eerder de oortjes hebt gekoppeld. Pas wanneer je in de instellingen van je account duikt kun je naar eerder gekoppelde producten zoeken en krijg je de laatst vastgelegde locatie te zien. Grappig is dat het linker- en rechteroortje een locatie hebben, maar het doosje niet.

Audio Technica oortjes terugvinden

Het is niet mogelijk om naar de oortjes te navigeren, maar je kunt wel op basis van je huidige locatie bedenken hoe je op de aangegeven plaats komt. Het is niet zo handig als bij AirPods, maar het is beter dan niets.

Via de Connect-app heb je toegang tot een equalizer en andere mogelijkheden om het geluid naar wens aan te passen. Er zijn vier extra equalizerpresets aanwezig met Bass Boost – . De actieve ruisonderdrukking helpt om geluiden buiten te houden. Dankzij feedforward-technologie kan je deze met een tik op de aanraaksensoren op de oortjes inschakelen en ook wisselen tussen een transparantie- of spraakmodus. Met de actieve ruisonderdrukking aan gaat de batterij tot 6,5 uur mee. Samen met de oplaadcase heb je een maximale batterijduur van 17,5 uur. Zet je ANC uit? Dan kan je 7,5 uur doen op een enkele lading en tot 20 uur met de oplaadcase. De oortjes zijn water- en stofbestendig met IP55.

Score

8.2

Audio Technica ATH-CKS30TW+

Audio Technica ATH-CKS30TW+

€99

Voordelen +

  • Strak design
  • Verkrijgbaar in 4 kleuren
  • Veel waar voor je geld
  • Oortjes terugvinden op de kaart
  • Werkt ook met Siri

Nadelen -

  • De beloofde extreme bas valt wat tegen
  • Actieve ruisonderdrukking werkt minder goed dan op AirPods

Conclusie Audio-Technica CKS30TW+ review

Ik kan deze oortjes zeker aanbevelen als je een stijlvol design met veel functies zoekt, maar je moet hier niet té hoge verwachtingen van hebben van de bas. De muziek klinkt goed, maar de beloofde “borstbonkende bas” is echt niet aanwezig. Wel herken ik de “gedetailleerde middentonen en sprankelende hoge tonen” want over het hele spectrum leveren de oortjes een behoorlijk goed geluid. Erg veel verschil met de AirPods merkte ik echter niet. Ondanks deze kritische punten krijg je toch een heel complete set oordopjes, met prima gebruiksgemak (ook voor iPhone-bezitters) en voldoende functies. Maar de fabrikant schept te hoge verwachtingen door zware bassen te beloven en dat wordt naar mijn mening niet waargemaakt.

De Audio-Technica ATH-CKS30TW+ oordopjes zijn op het moment van schrijven alleen bij de fabrikant verkrijgbaar. Toch is het merk als het om platenspelers en hoofdtelefoons gaat bij vele winkels te koop, dus het is te hopen dat je binnenkort op meer plekken terecht kunt.