Review: Dyson Pure Hot+Cool meet luchtvervuiling
Dyson Pure Hot+Cool is 3-in-1
Dyson bracht in 2017 al een Pure Hot+Cool op de markt, die je voor verkoeling en verwarming kon gebruiken. De nieuwste versie uit 2018 is echter nog geavanceerder en biedt je meer informatie over de luchtvervuiling in huis. Normaal heb je aparte apparaten nodig als je een ventilator voor de zomer en een extra kacheltje voor de winter nodig hebt, maar de Dyson Pure Hot+Cool (€649 bij fonq) combineert allebei en is te bedienen met een iPhone-app. In deze review lees je wat onze ervaringen waren.
Dyson Pure Hot+Cool in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Dyson Pure Hot+Cool:
- Dyson Pure Hot+Cool kan zowel verwarmen als koelen
- 2018-versie bevat nieuwe sensors
- LCD-scherm om metingen af te lezen
- Betere filtratie
- Verkrijgbaar voor 649 euro bij diverse winkels
In een eerdere round-up hebben we besproken welke luchtreinigers met iPhone-bediening verkrijgbaar zijn en uiteraard staan daar ook de Dyson Pure-apparaten in.
Dyson Pure Hot+Cool: dit is er nieuw
We hebben eerder al de Dyson Pure Cool Link gereviewd, een ventilator die je in de zomer verkoeling biedt. Die was ook al met een app te bedienen. De Dyson Pure Hot+Cool kan ook verwarmen en biedt in de 2018-editie nog meer opties. Er zitten nieuwe sensoren in, de filtratie is verbeterd en op een LCD-scherm kun je allerlei metingen aflezen. Je kunt daarmee nog beter de vervuiling in huis aanpakken.
Op het scherm zie je de volgende waarden:
- Dyson Indoor Air Quality Index (AQI): de actuele luchtkwaliteit binnenshuis
- Vluchtige organische stoffen: gassen zoals van spuitbussen en luchtverfrissers
- Kleine deeltjes PM 2.5: microscopisch kleine deeltjes, kleiner dan 2,5 micron, waaronder rook, bacteriën en allergenen
- Gebruiksduur filter: resterende gebruiksduur van het HEPA- en actieve koolstoffilter
- Kleine deeltjes PM 10: deeltjes kleiner dan 10 micron, waaronder pollen, stof en huidschilfers van huisdieren
- Stikstofdioxide (NO2): mogelijk schadelijke gassen, die vrijkomen bij verbranding. zoals sigarettenrook, kaarsen en gaskachels
Daarnaast zitten er nog meer verbeteringen in. Zo is de draaibeweging (oscillatie) uitgebreid naar 350° waardoor de Dyson nu 290 liter gereinigde lucht per seconde in de kamer kan blazen. Bovendien koelt de Dyson nog beter dankzij een nieuwe, diffuse luchtstroommodus.
Dyson Pure Hot+Cool in gebruik
Voordat je kunt beginnen met verwarmen, verkoelen of luchtreinigen zul je eerst het apparaat gebruiksklaar moeten maken. Dat houdt in dat je de filters plaatst en verbinding met de app maakt. Bij onze vorige review leverde dat nog wel wat problemen op, maar deze keer lukte het meteen. Binnen vijf minuten stond het ‘kacheltje’ lekker te blazen. Ook goed om te weten: de verwarmingsfunctie gaat in standby zodra de gewenste temperatuur is bereikt. Hij schakelt opnieuw automatisch in als de temperatuur zakt. Dat is wel zo prettig, want de Dyson produceert tijdens het verwarmen best wat geluid. De luchtreiniging gaat continu door, ongeacht of de Dyson nu aan het verwarmen is, of niet.
Heb je last van het geluid, dan kun je nu ook kiezen voor een nieuwe, verspreide modus. Hierbij wordt alleen aan de achterzijde lucht in een hoek van 45° uitgeblazen, dus niet uit de voorkant. De luchtstroom is daardoor meer verspreid, het verbruikt minder energie en het levert minder lawaai op.
De Dyson moet worden verbonden met een Wi-Fi-netwerk (uitsluitend 2,4GHz). Na het aansluiten gaf de app een matige luchtkwaliteit aan, maar nadat het apparaat een tijdje had staan blazen verbeterde dat gelukkig. Je kunt in de app dagelijkse en wekelijkse statusrapportages zien, om in de gaten te houden of de luchtreiniging goed werkt. Via de app kun je ook instellen wanneer de Dyson automatisch moet inschakelen, op bepaalde uren op een dag. Daarbij geef je de snelheid van de ventilator, de temperatuur, heen- en weerzwenken en dergelijke aan. Wil je de Dyson ‘s nachts gebruiken en ben je bang dat het display en de lampjes te storend zijn, dan kun je kiezen voor een ‘Night Mode’ die de lampjes dimt.
Dyson Pure Hot+Cool, nodig of niet?
De nadruk bij dit nieuwe product ligt op het aanpakken van luchtvervuiling. Ik was me daar zelf nooit zo van bewust, totdat ik een luchtreiniger in huis haalde en opeens geen last meer had van een verstopte neus en verkoudheid. Pollen, allergenen en bacteriën zitten overal in huis, of het nu zomer of winter is. Sommige zijn microscopisch klein en irriteren je luchtwegen. Heb je huisdieren, dan kan dat ook extra allergenen veroorzaken, zoals minuscule huidschilfers. In de Pure Hot+Cool wordt dit opgevangen door een HEPA-filter, die bijna 100% van de allergenen en andere schadelijke en irriterende deeltjes opvangt.
Het koolstoffilter, dat je apart in het apparaat moet plaatsen, zorgt voor het opvangen van gassen zoals formaldehyde, benzeen, tolueen en naftaleen. Deze komen bijvoorbeeld voor in bouwmaterialen, verf, kleefmiddelen en tabaksrook. Een paar voorbeelden: meubilair van geperst hout kan formaldehyde afgeven en nieuwe meubels kunnen polymeren bevatten die zogenaamde VOS’en uitstoten. Nieuwe vloerbedekking kan formaldehyde afgeven en open haarden en houtkachels kunnen fijnstof uitstoten tijdens de verbranding. Vooral nu we tijdens de winter wat vaker binnenzitten krijg je ongemerkt wat meer irriterende stoffen binnen.
De filters zijn niet te reinigen, dus je zult ze van tijd tot tijd moeten vervangen. Dit doe je ongeveer elke 4.000 uur, waarbij het LCD-schermpje op het apparaat aangeeft hoeveel gebruiksuren je nog hebt. Je kunt dit ook in de app zien. Het plaatsen van een nieuw filter is trouwens gemakkelijk: je kunt de grijze panelen aan de zijkant loshalen en een nieuw filter plaatsen. Dat is wel vrij prijzig. Wat ook vrij prijzig is, is het apparaat zelf: 650 euro. Maar dan krijg je wel een combinatie van luchtreiniger, ventilator en verwarmer die er goed uitziet en prima functioneert.
Voordelen +
- Kan verwarmen, koelen en luchtreinigen
- Minder last van allergenen
- Mooi design, past in elk interieur
Nadelen -
- Produceert als kachel wel vrij veel geluid
- Geen HomeKit
Conclusie Dyson Pure Hot+Cool review
Ik ben tevreden over deze nieuwe Dyson Pure Hot+Cool. Hij is wat compacter dan de eerdere Dyson die ik getest heb en heeft meer functies. Het is een geavanceerd product met slimme functies, die eigenlijk alles voor je regelt wat luchtreiniging, verwarmen en koelen betreft. Ik raad niet aan om de Dyson als permanente (of als enige) vorm van verwarming te gebruiken, maar als je snel even een boost wilt geven aan je koude badkamer kan het handig zijn. Persoonlijk denk ik dat ik deze Dyson vooral ga gebruiken in de zomer, als ventilator en op andere momenten vooral als luchtreiniger. De nieuwe functies zorgen ervoor dat de Dyson meer schadelijke stoffen uit de lucht haalt en meer opties geeft om alles aan te sturen.
Ik heb de Dyson na het testen op iCulture HQ in de slaapkamer geplaatst, omdat dit een ruimte is waar je een groot deel van je leven doorbrengt en veel te maken hebt met vervuiling door bijvoorbeeld meubels en onvoldoende ventilatie. Wat mij betreft is het een blijvertje, maar ik kan me voorstellen dat je wel even tegen de prijs kan aanhikken: 649 euro is niet niks en je zult er op latere momenten ook weer nieuwe filters in moeten plaatsen. Maar gezonde lucht in huis en nooit meer met een verkouden gevoel opstaan is ook wat waard.
Zoek je meer opties voor luchtreinigers met iPhone-bediening, check dan onderstaande round-up!
Dyson Pure Hot+Cool kopen
De Dyson Pure Hot+Cool is verkrijgbaar voor een adviesprijs van €649. Je kunt kiezen uit de kleuren wit/zilver en zwart/nikkel. Let wel op dat je de nieuwe editie van 2018 hebt (Dyson Pure Hot+Cool, zonder de toevoeging ‘Link’) want alleen die beschikt over de nieuwe functies die we in deze review genoemd hebben.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!