Reacties voor: Review: Met EcoFlow PowerStream kan iedereen zonnepanelen hebben
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik vind dat we van de gedachte af moeten dat je iets zou moeten “terugverdienen”. Doe het uit overtuiging. Je vraagt je toch ook niet af bij je auto, keuken of nieuwe badkamer wat de terugverdientijd is (geen)?
Wel blij met deze review. Geeft een goed inzicht in wat mogelijk is op dit moment.
Wat ik me wel afvraag is hoe het zit met de NEN1010 want een apparaat dat stroom levert moet op zijn eigen groep zitten, en volgens mij zit hij hier op een verleng doos, maar kan het verkeerd hebben en heeft de installatie zijn eigen groep gekregen.
Ik ben het er ook wel mee eens, dat niet per se de terugverdientijd leidend hoeft te zijn. Onafhankelijk van het stroomnet zijn vind ik ook relevant. Maar ik begrijp, dat dit niet geldt voor iedereen. Het gaat best over veel geld.
Ik heb een EcoFlow River Pro 2 gekocht met vermogen 800 Watt (tot 1600 Watt is mogelijk). Die is licht en draagbaar. Het gehele etmaal levert die stroom voor de wijnkoelkast in de schuur. Eenmaal per etmaal, als bij mijn dynamisch energiecontract de elektra-prijs het laagste is (soms zelfs negatief), wordt de EcoFlow in 1 uur tijd volledig bijgeladen tot 100% (ultrasnel), op het stroomnet (met Philips HUE stekker geprogrammeerd) en mijn zonnepanelen die dan ook vaak energie leveren. Stroomafname en opladen is mooi in evenwicht. Dat scheelt wel geld en de koelkast staat off-grid. Jaarrond wordt de koelkast met de allergoedkoopste stroom gevoed, wat voor mij nog bijvangst is. Het primaire.voordeel is om de EcoFlow batterij goed te onderhouden (laden en ontladen is goed; de garantie van fabrikant is 3000+). Hij staat altijd gereed om op reis mee te kunnen gaan, voor gebruik achter in de tuin (muziek, licht!) en specifiek bedrijfsklaar voor als er stroomuitval is. Stroomuitval of periodiek een tijdelijke afkoppeling wordt wel onze toekomst vrees ik. Daarom heb ik zo’n ultrasnelle portabel powerstation gekocht om eens mee te experimenteren.
@Robert van Baarsen: Dank voor je toevoeging! Erg interessant om ook een praktijkervaring te lezen. Jouw setup is ook het meest interessant met een dynamisch energiecontract en hoe je het hebt ingericht.
Ik weet niet hoe je aan die 2200 Watt voor een airco komt, maar die van mij (split, aparte binnen en buiten unit) verbruikt volgens mijn SmartHome App alleen als je hem net aan zet even 1000 Watt en zakt daarna snel naar ergens tussen de 400 en 600 Watt.
@Thomas Flink: je mag van de NEN10 tot een bepaald aantal Watt terugleveren op een bestaande groep. Ik weet alleen even niet meer of dat 600W of 800W is.
Als je dit koopt om terug te verdienen ben je imo niet helemaal lekker. Dat duurt eeuwig, als je het al terug verdient. Tegen die tijd ben je weer aan een nieuwe accu toe, enzovoort.
Het gaat bij dit spul om onafhankelijkheid. Storingen. Stroom op reis. Dat soort dingen.
Ik ben er vrij zeker van dat de NEN-1010, 600W als bovengrens beschouwd. Alle PV installaties kleiner dan 600W mogen dus “gewoon” op een stopcontact. Groter moet achter een afzonderlijke groep. 800 of zelfs 1600W mag dus niet zomaar even ingeplugd worden.
Je zou ook, als je een dynamisch contract hebt, op de goedkope uren hem aan het net opladen en hem gebruiken als het duur is. Levert meer besparing op dan die zonnepanelen.
Voor 10000 euro heb je een 25kWh batterijstation en een 7200w inverter. En het wordt steeds goedkoper. Zoek maar eens goed op het net.
De set in dit artikel is echt ongelofelijk duur.
Lekker veilig:
“Zo hadden we bijvoorbeeld een platte kabel nodig om te zorgen dat we de deur goed konden sluiten.”
En dan janken als er brand uitbreekt door zo’n kabel.
Daarnaast dient iCulture zich eens te gaan beraden of er een grens is aan juichverhalen infotisement.
Er zal vast een hersenloze zijn die dit artikel leest en denkt ik hang mijn balkon vol met panelen die ik dan aansluit op een Ali-stekkerbakje….
Invoeren van een zonnepaneel op een elektrische groep kan, maar je moet heel goed weten waar je mee bezig bent (en dan nog I’d het sterk af te raden). Wanneer er overbelasting binnen een groep is, dan kan het zijn dat de zekering (“de stop”) net niet uitschakelt . Doordat de invoelende stroom uit het zonnepaneel niet wordt gemeten door de zekering. Dit kan tot een brandgevaarlijke situatie leiden.
@Robert van Baarsen: niet gaan janken als er brand ontstaat door zo’n systeem. 800W invoeden is niet veilig, een electrische installatie is daar niet op ontworpen.
@Robert van Baarsen: niet gaan janken als er brand ontstaat door zo’n systeem. 800W invoeden is niet veilig, een electrische installatie is daar niet op ontworpen.
Vermoedelijk is er gekeken naar het koelend vermogen. Ik heb thuis een mobiele monoblock staan en die heeft ook ca.2200W koelend vermogen, maar het stroomverbruik is maximaal 800W.
@Jan vdW: Je hebt gelijk. Er staat 2200 Watt op de airco vermeld, maar we hebben het nu zelf gemeten op basis van daadwerkelijk verbruik en dan is het gemiddeld 700 Watt (bij afkoelen van 26 naar 23 graden).
(Red.) We hebben het daadwerkelijke verbruik van de airco nu handmatig gemeten en dit aangepast in de tekst. Bedankt voor jullie opmerkingen!
Die zaken zijn mooi of praktisch. Dat zijn zonnepanelen per definitie niet. Je kunt je beter aansluiten bij een grootschalige “groene” leverancier.
@PeliileP: Let op PeliileP en lees mijn bijdrage zorgvuldig. Zelf bries je nota bene over vermeende onzorgvuldigheid bij anderen in je bijdragen. Ik voed mijn thuisnet helmaal niet met 800 Watt. Mijn EcoFlow River Pro 2 voedt alleen een wijnkoelkast, dat is alles.
Inmiddels is er ook een 2x 400 W star paneel versie beschikbaar. Met het 0% BTW tarief bij aankoop van zonnepanelen ben je dan rond de 900 euro kwijt (zonder batterij) en heb je toch al best een serieuze opbrengst.
Ook zijn er Chinese alternatieven te vinden voor zo’n 150-200 euro voor de micro inverter met 800-1000W solar input.
Je kunt dan ook zelf een powerstation of thuisaccu aan je stroomnetwerk hangen al heb je dan wel meer gedoe om de groepen daar ook gebruik van te laten maken en wordt het ook redelijk kostbaar.
Al met al vind ik het een leuk product/idee en ben benieuwd hoe zich dit in de toekomst gaat ontwikkelen. Bedankt voor het testen.
Ik heb zojuist de delta 2 Max besteld, en ben erg benieuwd. Op mijn volkstuinhuis in Amsterdam maak ik gebruik van twee 350W zonnepanelen met oude accu’s, die helaas niet lang mee gaan en aan vervanging toe zijn. Met de delta hoop ik op meer inzicht in m’n verbruik en wat ik opwek, en qua stroom zou ik prima uit de voeten moeten kunnen. Ben erg benieuwd. Bedankt voor de fijne review!