Review: Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock
Geeft je MacBook tot maar liefst 12 extra poortenElgato Thunderbolt 3 Pro Dock
Ben je overgestapt naar een van de nieuwste MacBooks, dan kan het lastig zijn om te wennen aan minder poorten. Met Elgato’s nieuwe Thunderbolt 3 Pro Dock heb je ze allemaal weer terug, al hangt er wel een stevig prijskaartje van €349 aan. De Elgato Pro Dock bevat 12 aansluitingen en biedt eigenlijk alles wat je als professionele gebruiker nodig hebt, zoals DisplayPort, Gigabit Ethernet en twee geheugenkaartlezers. Het voorkomt dat je verschillende dongles moet aansluiten en het is eigenlijk de enige manier om meerdere schermen te kunnen aansluiten. Het is dan ook meer dan zomaar een doorgeefluik voor stroom en data – er zit meer technologie in dan in een simpele dongle voor wat extra poorten.
De afgelopen tijd zijn laptops (niet alleen die van Apple) dunner en lichter geworden. Ze zijn daardoor makkelijker draagbaar geworden en passen makkelijker in een tas. Maar er zitten ook nadelen aan, want fabrikanten zoals Apple hebben steeds meer aansluitingen geschrapt. Vooral voor mensen die een laptop als desktopvervanger willen gebruiken kan dat vervelend zijn. Bij Apple’s recente MacBooks zul je dan ook vroeg of laat een dock of dongle aanschaffen. Voor onderweg is een dongle het handigst, omdat je die gemakkelijk in je laptoptas kunt opbergen. Voor thuis of op kantoor kan een wat grotere en uitgebreidere dock met eigen stroomvoorziening handiger zijn. Met de Elgato Pro Dock die we in deze review bespreken je in één keer klaar.
Dit reviewproduct is beschikbaar gesteld door de fabrikant.
Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock:
- In totaal 12 poorten voor je Mac of MacBook
- Behuizing van geborsteld aluminium
- Opladen van MacBook met 85 Watt
- Thunderbolt 3-poorten met snelheid tot 40 Gbps
- Geschikt voor twee 4K-schermen of één 5K-scherm
- Verkrijgbaar voor 299 euro (adviesprijs)
Elgato Pro Dock: voor wie?
Elgato is het bedrijf dat overbleef nadat Eve (bekend van de smart home-accessoires) een afsplitsing maakte. Elgato is ondertussen onderdeel van Corsair en maakt nog steeds allerlei randapparatuur, vooral voor gamers. Deze dock is wat meer op het professionele publiek gericht: mensen die met foto-, video- of audiobewerking en videobewerking bezig zijn en veel accessoires moeten aansluiten, zoals microfoons en externe schijven. Het maakt niet uit welke aansluiting hierop zit, met de Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock kun je alle kanten uit.
Elgato’s dock beschikt over twee USB-C-poorten met een datadoorvoersnelheid van 10 Gbps, twee Thunderbolt 3-poorten die tot 40 Gbps gaan en dan ook nog twee standaard USB 3.1-A-poorten om allerlei bestaande accessoires aan te sluiten. Je hebt verder de beschikking over een Gigabit Ethernet-poort, een SD-kaartlezer, microSD-kaartlezer, twee 3,5mm audio-aansluitingen en een traditionele DisplayPort 1.2 aansluiting. Je kunt er één extern 5K-scherm (60Hz) mee aansturen of twee 4K-schermen tegelijkertijd. In onze testopstelling hebben we gebruik gemaakt van twee gelijke monitoren (LG 27UK650-W 4K HDR), waarbij een scherm was aangesloten via DisplayPort en het andere scherm via een usb-c naar HDMI 4K adapter van Satechi (o.a. te koop bij Amac).
Design en functies van de Elgato Pro Dock
De bovenkant van de dock is gemaakt van aluminium en sluit qua design aan op het uiterlijk van je Mac, maar ook bij laptops van andere merken. Hij meet 220mm (l) x 80mm (w) x 24mm (h) en is alleen liggend te gebruiken. Vier rubberen voetjes voorkomen dat de dock wegglijdt als je een kabel probeert aan te sluiten.
Je zou deze dock prima kunnen meenemen in je tas, maar het bijbehorende stroomblok is zodanig fors dat je je wel tweemaal bedenkt. Dit blok heeft een vermogen van 170 Watt en is dus ook geschikt om een zware laptop en meerdere andere apparaten aan te sluiten. De dock levert de volledige 85 Watt aan een 15-inch MacBook Pro, dus dat scheelt weer een extra adapter en een stopcontact. Omdat er twee Thunderbolt 3-poorten zijn kun je extra Thunderbolt-accessoires aansluiten, zoals een externe SSD, eGPU en een beeldscherm, terwijl je maar een enkele poort op je MacBook nodig hebt.
Elgato levert er een 60cm lange Thunderbolt 3-kabel bij. Het mooie is dat er maar één kabel naar je MacBook hoeft te lopen, dus als je deze dock wegwerkt in een bureaulade of achter een kamerplant kun je toch voor een opgeruimd bureau zorgen. Nadeel is dan wel dat je minder eenvoudig bij de aansluitingen kunt.
Bij de Elgato Pro Dock gaat het erom zoveel mogelijk aansluitingen en poorten te bieden, met voldoende vermogen om alle aangesloten apparaten opgeladen te houden. Vooral de Thunderbolt 3-poorten zijn handig, want die bieden een doorvoersnelheid van 40Gbps per poort, waarop je allerlei USB-C-apparaten kunt aansluiten die stroom, data of een internetverbinding nodig hebben. Elgato adviseert om de rechter Thunderbolt 3-poort aan te sluiten op de computer, terwijl je de wat zwakkere linker poort (15 Watt) gebruikt voor mobiele apparaten. Voor sommige mensen zal dit echter teveel overkill zijn en is een simpele dongle voldoende.
Dit zijn de aansluitingen op de Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock:
- 2x Thunderbolt 3
- DisplayPort
- Gigabit Ethernet
- 2x USB 3.1 Gen 1 Type A (5 Gbps)
- 2x USB 3.1 Gen 2 Type C
- 2x 3,5mm audio jack
- SD-kaartlezer (UHS-II)
- microSD-kaartlezer (UHS-II)
De poorten die je volgens Elgato het meest gaat gebruiken zitten aan de voorkant: twee USB-A-poorten, twee kaartlezers en een audio-aansluiting. Wat ons opviel is dat de microSD-kaartlezer wat verstopt zit onder de grotere SD-kaartlezer. Andersom was logischer geweest.
Helaas beschikt de dock niet over statuslampjes om aan te geven dat de aansluiting goed werkt, dat je apparaat wordt opgeladen en/of dat er data-uitwisseling plaatsvindt. Ook zit er geen aan/uitknop op, voor als je een paar dagen weg gaat en zeker wilt weten dat er geen stroom wordt verspild.
Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock in gebruik
Veel mensen hebben tegenwoordig geen desktopcomputer meer, maar gebruiken een laptop voor onderweg, die ze aansluiten op een scherm om thuis ook comfortabel te kunnen werken. Met deze dock is dat goed te doen: je kunt twee 4K-schermen tegelijk aansluiten (4096 x 2160, 60Hz) via de Thunderbolt 3- en DisplayPort-aansluitingen, of een enkel 5K-scherm via Thunderbolt (5120 x 2880, 60Hz).
Toen we de Elgato Thunderbolt 3 Dock hadden aangesloten werkte deze meteen, zonder dat je drivers of software nodig hebt. Wel zou je de optionele Thunderbolt Dock Utility kunnen installeren, een optionele tool voor de menubalk van macOS waarmee je gemakkelijk alle aangesloten schijven tegelijk kunt loskoppelen en nog wat extra functionaliteit krijgt.
Apparaten via een dock of hub aansluiten betekent wel dat de doorvoersnelheid iets omlaag gaat ten opzichte van een rechtstreekse aansluiting op de Mac. Als je rechtstreeks op de USB-C-poort (USB 3.1 Gen 2) een leessnelheid rond de 500 Mbps haalt, ligt dat bij de dock eerder rond de 400 Mbps, zo zagen we in meerdere testen. Voor snelle datadoorvoer kun je het beste de USB-C Thunderbolt 3 poort aan de achterkant gebruiken, want die biedt potentieel een dubbel zo hoge doorvoersnelheid van 10 Gbps, ten opzichte van de aansluiting aan de voorkant.
Alternatieven voor de Elgato Thunderbolt 3 Dock
Elgato is zeker niet de enige fabrikant die een dock met veel aansluitingen op de markt brengt. We zagen de afgelopen maanden al soortgelijke Thunderbolt 3-docks van Belkin, Kensington en OWC, die vaak ook van geborsteld aluminium zijn gemaakt in een behuizing met afgeronde hoeken. Van de genoemde merken zijn de docks van Belkin en Elgato het meest compact. Nog even goed om te noemen is dat de meeste andere docks wel over statuslampjes beschikken.
We hebben de Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD al enige tijd op kantoor in gebruik en dit is dan ook de meest logische kandidaat om te vergelijken. Ook deze dock is gemaakt van geborsteld aluminium, is geschikt om twee 4K-displays of één 5K-display aan te sluiten, levert 85 Watt voor je MacBook en biedt snelheden tot 40 Gbps.
Er zijn echter ook belangrijke verschillen. Bij de Belkin zitten er aan de voorkant veel minder aansluitingen (alleen USB-A en koptelefoon). De Belkin-dock beschikt niet over geheugenkaartlezers en heeft maar twee Thunderbolt 3 (USB-C) poorten. Elgato heeft twee geheugenkaartlezers en biedt daarnaast nog twee extra USB 3.1 Gen 2 Type C-poorten, dus je bent veel flexibeler met wat je kunt aansluiten. Bovendien is de Elgato goedkoper dan de Belkin, die vanaf 350 euro in de winkel ligt. Opmerkelijk is dat de Apple Store de beste deal heeft voor de Belkin; dat zien we niet zo vaak. De Elgato-dock is overal voor de adviesprijs van 300 euro verkrijgbaar en we hebben daarvoor eigenlijk nog geen koopjes gezien. Als winkels de Elgato-dock gaan afprijzen wordt ‘ie nog aantrekkelijker om in plaats van de Belkin te kiezen.
Elgato verkoopt ook een goedkopere Mini Dock, die minder aansluitingen biedt en minder krachtig is.
Voordelen +
- Alle poorten en aansluitingen die je nodig mocht hebben
- Hiermee krijgt je MacBook alle aansluitopties van een desktop-pc
- Neutraal design van aluminium
Nadelen -
- Geen statuslampje(s)
- Geen aan/uitknop
- Grote stroomadapter, daardoor moeilijk mee te nemen
Conclusie Elgato Thunderbolt 3 Dock review
Als je kijkt welke alternatieven er op de markt zijn, dan is de Elgato een van de goedkoopste en meest flexibele oplossingen om je MacBook uit te breiden met een flink aantal poorten en een krachtige stroomvoorziening. Je kunt de standaard stroomadapter van de MacBook voortaan in je tas laten, want thuis regelt deze dock alles, van de netwerkverbinding tot geheugenkaartjes uitlezen. Je hoeft maar één kabel met je MacBook te verbinden.
Of je een dergelijke dure en uitgebreide dock nodig hebt, is echter nog maar de vraag. Vooral als je professioneel foto’s, video’s of audio bewerkt kan het handig zijn. Maar als je je MacBook alleen voor lichte kantoortoepassingen nodig hebt, heb je wellicht alleen behoefte aan een extra USB-A-aansluiting en dan ben je met een dongle van een paar tientjes klaar. Verder is het zo, dat je een Mac moet hebben die Thunderbolt 3 ondersteunt en dan vallen de instapmodellen af. Beschik je over de juiste Mac (en dat zal meestal een MacBook Pro) zijn en ben je bereid om wat meer voor een dock te betalen, dan is de Elgato Thunderbolt 3 Pro een uitstekende plug-and-play oplossing voor al je aansluitingen.
Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock kopen
Bij deze winkels is de Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock verkrijgbaar:
Alternatieven voor de Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock:
- Elgato Thunderbolt 3 Docking Station: 299 euro bij Coolblue
- Elgato Thunderbolt 3 Mini Dock (minder krachtig): 150 euro bij Bol.com
- Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD: 349 euro bij Apple, 399 euro bij Amac en 425 euro Bol.com
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!