Review: FineWoven-hoesje voor iPhone, niet zo premium als beloofd
Niet zo premium als beloofdReview Apple FineWoven case
Deze review is april 2024 bijgewerkt met ervaringen na een halfjaar gebruik.
Een nieuw materiaal, voor dezelfde prijs als een leren case. Onze verwachtingen over de nieuwe FineWoven-cases voor iPhone 15 (Pro) waren hoog gespannen. Apple is waarschijnlijk van plan om de komende jaren nog accessoires van dit nieuwe materiaal uit te brengen, dus we waren erg benieuwd of het hoesje wel mooi blijft. Hieronder lees je onze review én een hoop foto’s van de FineWoven-case voor iPhone 15 Pro in de kleur zwart.
Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny), foto’s nieuw hoesje: Bas van der Ploeg (@basvanderploeg), foto’s versleten hoesje: Gonny van der Zwaag (@gonny). De review is geschreven in september 2023 en beschrijft de situatie op dat moment. In april 2024 hebben we deze review bijgewerkt met nieuwe ervaringen. De hoesjes zijn zelf aangeschaft. Het betreft hier een zwart en blauw FineWoven-hoesje voor de iPhone 15 Pro.
FineWoven-case in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de FineWoven-cases:
- Nieuw microtwill materiaal voor hoesjes, bandjes en dergelijke
- Verkrijgbaar alle modellen van de iPhone 15
- Keuze uit: Oceaanblauw, Zwart, Moerbei, Evergeen en Taupe
- Er is een bijpassende FineWoven kaarthouder verkrijgbaar
- Bestaat voor 68 procent uit gerecycled materiaal
- Voorzien van MagSafe (kan op termijn wel kringen veroorzaken)
- Verkrijgbaar voor: €69,- per stuk
Klik hier voor actuele prijzen bij winkels
Prijzen FineWoven-hoesjes voor iPhone 15-modellen
Deze hoesjes zullen NIET worden uitgebracht voor eerdere iPhone-modellen zoals de iPhone 14-serie.
Design van FineWoven-case voor iPhone 15
De hoes ziet er op het oog voor alle iPhone 15-modellen hetzelfde uit en de kleuren zijn ook hetzelfde, maar de pasvorm is uiteraard wel verschillend. Daardoor zul je goed moeten opletten dat je de juiste uitvoering te pakken hebt. Aan de witte verpakking lijkt niet zoveel veranderd, al gaf Apple tijdens de keynote wel aan dat er ook op het gebied van milieu grote stappen zijn gezet: minder plastic en meer gerecycled materiaal. Toch heeft dit hoesje niet het nieuwe ‘carbon neutral’-keurmerk gekregen. Dat geldt trouwens voor geen enkel hoesje dat Apple voor de iPhone 15-modellen uitbrengt. Bij de Apple Watch zijn de FineWoven-bandjes ook niet CO2-neutraal, maar enkele andere wel. Zoek je een duurzaam iPhone 15-hoesje, dan kun je het beste ons overzicht bekijken.
Op de foto’s zie je de variant voor de iPhone 15 Pro in zwart, een uitvoering die waarschijnlijk wel zal in de smaak valt onder de meeste iCulture-lezers. Officieel heet het zwart, maar echt zwart is het niet. Het neigt eerder naar donkergrijs en op sommige foto’s lijkt het soms een beetje blauw. Je zou ook kunnen kiezen voor Moerbei (een bleke kleur paars), Evergreen (een prettig ogende kleur donkergroen), Taupe (een beige kleur die naar goud neigt) of Oceaanblauw (een wat sprekender kleur blauw).
Net als bij de geborstelde titanium iPhones hebben deze kleuren de neiging om wat fletser en wat minder verzadigd te ogen. Dat zie je vooral als je er van dichtbij naar kijkt. Is dit wel echt zwart?
Het Apple-logo is er bij deze hoesjes in reliëf gedrukt. Het doet wel wat denken aan notitieboeken met stoffen kaft, die je in de kantoorboekhandel ziet. Onder een andere hoek ziet de kleur er juist veel meer verzadigd uit en neigt het meer naar de kleur die het zou moeten zijn: zwart.
De zijkanten van de hoes lijken glad, maar als je van dichtbij kijkt blijken ze toch een heel fijne textuur te hebben. Op onderstaande foto zie je ook dat de hoes is voorzien van metalen volumeknoppen aan de zijkant. Een opstaand randje rondom de camera voorkomt dat de lenzen gekrast raken.
Binnenin is de case voorzien van een ander textielmateriaal dan we van der eerdere cases gewend zijn. Het is iets fijner geweven dan de buitenkant. Helemaal prima, want het is zacht en bevat aan de binnenkant geen scherpe delen. En je zult de binnenkant toch maar zelden zien.
De onderkant van de iPhone is goed beschermd, dankzij kleine openingen voor de usb-c-aansluiting en de speaker. Er is dus geen grote open uitsnede gemaakt zoals bij de transparante cases van Apple.
Apple zegt dat het materiaal aanvoelt als suède. Daar zijn we het niet direct mee eens, maar het voelt wel prettig en zacht aan. Heb je voorheen een siliconenhoesje van Apple gebruikt, dan biedt deze FineWoven-case iets minder grip. Hij is iets minder ‘plakkerig’ dan siliconen.
FineWoven-case in gebruik na een paar dagen
Toen we de foto’s van het zwarte hoesje maakten, was deze nog gloednieuw en nét uit de verpakking gehaald. Inmiddels hebben we een paar dagen rondgelopen met een blauw hoesje, zodat we al een goede indruk hebben of het gevoelig zijn voor krassen en vlekken. Je kunt zo’n stoffen hoesje wat minder goed schoonmaken met een vochtig doekje, vergeleken met de siliconen en leren hoesjes van glad materiaal.
Dit is de blauwe FineWoven-case na een paar dagen gebruik:
Apple waarschuwt zelf dat er (net als bij de leren hoesjes) kringen kunnen ontstaan door het gebruik van MagSafe-laders. Er is inderdaad al een lichte cirkel te zien. Daarnaast zijn er wat kleine witte vlekjes zichtbaar, die met een vochtig doekje niet te verwijderen zijn. Dit vind ik niet echt storend, maar het moeten er niet meer worden.
Helaas zijn er ook wat krassen te zien die (niet door mijzelf) opzettelijk waren aangebracht met nagels. Een tip: geef je FineWoven-hoesje niet uit handen, want voor je het weet heeft een vriend of huisgenoot er wat strepen op gezet om te kijken “of het echt zo krast als je overal leest”. Als iemand dit wil proberen, kunnen ze beter naar de Apple Store gaan en daar de hoesjes ruïneren. Volgens bronnen worden de uitgestalde hoesjes in de Apple Store minstens dagelijks vervangen door nieuwe, omdat ze lelijk zijn geworden. Niet echt goed voor het milieu… Ook zouden klanten het advies krijgen om een siliconencase of een hoesje van een ander merk te kopen. Dat voorspelt weinig goeds.
Mijn ervaring komt wel overeen met dat van de meeste andere gebruikers. Ik ben er overigens wel iets voorzichtiger mee geweest, nadat ik had gehoord over mogelijke problemen met strepen en vlekken. Je moet deze hoes behandelen alsof het een papieren tasje van de Apple Store is: niet aanraken met vette vingers en niet zomaar op tafel leggen in een restaurant. Als je thuiskomt zit er misschien wel een vlek op. Ook uit de teardown van iFixit is gebleken dat de stof redelijk vlekgevoelig is.
Hier moet je rekening mee houden:
- Je moet deze case echt heel voorzichtig behandelen en oppassen waar je ‘m neerlegt.
- Wateroplosbare vlekken, bijvoorbeeld slap gezette koffie en thee, kun je weg krijgen met water. Binnenin zitten laagjes plastic. Er is dus geen karton dat zou kunnen opzwellen.
- Sauzen en vettige stoffen zoals olie en huidcrèmes laten vlekken achter, die je bijna niet kunt verwijderen.
- Je moet rekening houden met krassen en slijtage. Door licht over de stof te krassen raken de vezels beschadigd (zo toonde iFixit aan), dus we verwachten dat de case langs de randjes ook gaat slijten.
Een andere klacht is dat de uitsnede voor de usb-c-poort te krap is voor sommige usb-c-kabels en dat de uitsnede bovendien varieert per hoesje. Daardoor maakt het niet echt een premium indruk. Veel mensen zijn dan ook teleurgesteld geraakt over de FineWoven case en verwachten dat ze ‘m binnen een paar weken zullen weggooien. Ook niet echt goed voor het milieu…
We hadden graag gezien dat Apple bij textiel – dat minder tijdrovende en milieubelastende bewerkingen hoeft te ondergaan – voor een lager prijspeil had gekozen dan wat we van leer gewend waren. Maar blijkbaar is dit materiaal zo ‘innovatief’ dat we er een premium prijs voor moeten betalen. Mogelijk heeft Apple het materiaal bij fabrikanten zoals Dupont ingekocht en moeten er licentiekosten worden betaald. Hoe dan ook, de prijs is te hoog. Zeker gezien de kwaliteit en de hoofdbrekens die dit hoesje oplevert.
FineWoven-case na een paar maanden
Ben je benieuwd of de FineWoven-case goed eruit blijft zien na een halfjaar? Het ligt eraan hoe je je hoesje hebt gebruikt. Is hij een paar keer op straat gevallen en pak je je iPhone regelmatig op met vieze handen, dan zal het hoesje er bij dagelijks gebruik zo uit zien:
Het zal niet bij iedereen het geval zijn, maar gebruik je dit hoesje zoals je gewend bent bij een siliconencase of transparante kunststof case, dan moet je er rekening mee houden dat het een vies en afgetrapt uiterlijk krijgt. De rafels kun je niet voorkomen, maar je kunt de vlekken wel wat minder zichtbaar maken door de hoes met een zeepoplossing te behandelen. Dat ziet er meteen al wat frisser uit. Het raamwerk van de case is gemaakt van kunststof, dus je hoeft niet bang te zijn dat de hoes krom trekt.
Dit maakt ook meteen duidelijk dat FineWoven niet het “luxueuze en duurzame materiaal” is dat Apple belooft. Deze hoesjes zijn na een jaar echt wel aan vervanging toe. Koop dan ook alleen een FineWoven-case als je je hoesje net zo voorzichtig gaat behandelen als een naakte iPhone.
Voordelen +
- Voelt prettig aan, zacht materiaal
- Onderkant van de iPhone is volledig beschermd
- Gemaakt van 68% gerecycled materiaal
- Past perfect, niet gemaakt op basis van gelekte prototypes
Nadelen -
- We hadden gehoopt op een lagere prijs
- Kleuren zijn wat mistig en niet erg verzadigd
- Gevoelig voor kringen door MagSafe-accessoires
- Vetvlekken zijn niet te verwijderen
- Krassen blijven zichtbaar en zijn niet weg te vegen
- Materiaal kan nog veel duurzamer/milieuvriendelijker
- Al na een paar dagen veel klachten
Conclusie FineWoven case voor iPhone review
Er is al zoveel over deze hoesjes geklaagd, dat het de vraag is of ze volgend jaar nog wel terugkomen in het assortiment. Bij het uitpakken zien ze er prima uit, maar na een paar dagen zie je strepen en vlakken. Ook vinden we de kleuren minder sprekend dan uit de marketingfoto’s blijkt. Wil je liever een uitgesproken kleur, dan kun je beter voor de siliconenhoesjes kiezen.
Het FineWoven-materiaal is wat ons betreft geen waardige opvolger van leer. Het is niet CO2-neutraal en de stof bestaat uit kunststof, terwijl we liever natuurlijke vezels hadden gezien. Ook de prijs valt tegen: ze zijn net zo duur als de voormalige leren hoesjes, terwijl ze niet dezelfde premium uitstraling hebben en snel lelijk worden. Wat ons betreft zijn er betere alternatieven.
Beschouw je je hoesje als een gebruiksvoorwerp dat vies en lelijk mag worden, dan zit je met de FineWoven cases wel goed. Het hoesje beschermt je iPhone van alle kanten en als beschermhoes voldoet het eigenlijk wel. Maar voor deze prijs kun je kwalitatief betere en duurzamere hoesjes vinden, die langer mooi blijven.
FineWoven-case voor iPhone 15 kopen
Ben je desondanks nog steeds van plan om een FineWoven case te kopen: dat kan! De hoesjes zijn verkrijgbaar voor alle iPhone 15-modellen en kosten altijd hetzelfde:
- FineWoven case voor iPhone 15: €69,-
- FineWoven case voor iPhone 15 Plus: €69,-
- FineWoven case voor iPhone 15 Pro: €69,-
- FineWoven case voor iPhone 15 Pro Max: €69,-
Prijzen FineWoven-hoesjes voor iPhone 15-modellen
Een bijpassende Wallet Case van FineWoven-materiaal vind je hier. En de siliconenhoesjes voor iPhone 15 Pro vind je hier.
Liever iets anders? We hebben een overzicht van iPhone 15 Pro-hoesjes van andere merken en we hebben ook een overzicht van duurzame iPhone 15-hoesjes die minder vervuilend zijn.
- 2023 - 26 september: Nu we de hoesjes een paar dagen in gebruik hebben, hebben we onze eerste indruk aangepast naar een wat uitgebreidere review met meer ervaringen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iPhone 15 Pro
De iPhone 15 Pro is het 6,1-inch topmodel van de 2023 iPhones, bedoeld voor veeleisende gebruikers. De iPhone 15 Pro heeft een 6,1-inch always-on display en een verbeterde camera. Ook is het design vernieuwd, want hij is gemaakt van titanium met iets rondere randen aan de zijkant. Nieuw is de actieknop, in plaats van de mute-schakelaar. De Lightning-poort is vervangen door usb-c met Thunderbolt-specificaties. Je vindt op dit toestel enkele geavanceerde opties die je niet op de gewone standaard iPhone 15 vindt. Ontdek de iPhone 15 Pro abonnementen of kijk wat de prijzen zijn van de iPhone 15 Pro als los toestel. Lees ook onze review van de iPhone 15 Pro.
- Alles over de iPhone 15 Pro
- Review iPhone 15 Pro
- Prijzen iPhone 15 Pro los toestel
- iPhone 15 Pro met abonnement
- Functies op iPhone 15 Pro
- Alle mogelijkheden van de iPhone 15 Pro actieknop
- Alles over de nieuwe iPhone 15-camera
- iPhone 15 Pro behuizing
- Kleuren iPhone 15 Pro
- iPhone 15 design: zo zien ze eruit
- Alles over het scherm van de iPhone 15 Pro
- Alles over de iPhones van 2023
- Nieuwe iPhone kopen