Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Fitbit Charge 2 om de pols

Review: Fitbit Charge 2, de verbeterde versie van Fitbit’s bestverkochte fitnesstracker

Lees onze review van de Fitbit Charge 2, de opvolger van Fitbit's bestverkochte fitnesstracker. Nu met meer functies, zoals intervaltraining en ademhalen.

De Fitbit Charge 2 is in vele opzichten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de Charge HR. Met een groter scherm, meer sporten en wat nieuwe functies is dit een ideale fitnesstracker om mee te beginnen. Maar voor mensen die al een Fitbit hebben, is een upgrade naar de Charge 2 wat minder voor de hand liggend. Je leest het allemaal in onze review van de Fitbit Charge 2.


Fitbit Charge 2 om de pols

Introductie

De Fitbit Charge 2 is een verbeterde versie van de Charge HR, die we eerder op iCulture hebben besproken. De Charge HR was de bestverkochte fitnesstracker van Fitbit, dus we hebben erg uitgekeken naar deze opvolger. Er zit geen GPS in en je kunt er niet mee zwemmen, maar toch biedt deze fitnesstracker genoeg functies voor mensen die een actievere levensstijl zoeken. Met de verwisselbare bandjes, fitheidsmeting en ademhalingsoefeningen is de Fitbit Charge 2 vooral geschikt voor casual sporters. Als serieuze sporter ben je beter af met een sporthorloge of de Apple Watch Series 2 met ingebouwde GPS.

Score

8

Fitbit Charge 2

Fitbit Charge 2

€159,95

Voordelen +

  • Groter scherm waarop je meer informatie ziet
  • Compact maar wel wat voorspelbaar design
  • Constante hartslagmeting
  • Batterij gaat 5 dagen mee
  • Verwisselbare bandjes zodat je het uiterlijk kunt veranderen
  • Overzichtelijke app met veel informatie
  • Kwalitatief goed qua constructie en materiaal

Nadelen -

  • Geen ingebouwde GPS, dus altijd telefoon nodig om routes vast te leggen
  • Niet waterbestendig voor douche of zwembad
  • Beperkte notificaties en door kleine scherm moeilijk leesbaar
  • Bediening niet zo intuïtief als bij de Apple Watch
  • Cardio-fitheidsscore is slechts een schatting van de VO2 Max, niet echt nauwkeurig
  • Geen samenwerking met Apple HealthKit en Google Fit
  • Geen mogelijkheid om workouts te pauzeren

Design

Het uiterlijk van de Charge 2 is het beste samen te vatten als: vertrouwd design met meer opties. Het design is grotendeels hetzelfde gebleven, al is het bandje wel iets dikker, waardoor het aanweziger is op je pols. Gelukkig kun je er nog steeds mee typen, zonder dat het bandje in de weg zit.

Het makkelijk afleesbare OLED-scherm is ten opzichte van de eerdere Charge HR gegroeid naar 1,5-inch en is nog steeds niet in kleur. Wel is er voor het eerst bij de Charge gekozen voor een touchscreen.

De Charge 2 heeft een knop aan de zijkant waarmee je de meeste functies bedient. Onderop vind je de optische hartslagmeter die je kunt gebruiken voor intervaltrainingen, ademhalingsoefeningen en het inschatten van je VO2 Max, een indicatie voor je cardio-fitheidsniveau. Er zitten nog wat meer functies op, zoals begeleiding bij intervaltrainingen en ademhalingsoefeningen. Ook vind je nu opties voor het vastleggen van veel meer workouts, zoals op de elliptische trainer.

Mensen die al een Charge HR hebben zullen wellicht weinig reden zien om te upgraden. De extra functies zijn mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Omdat er geen GPS in zit kunnen we deze fitnesstracker niet echt adviseren voor serieuze sportactiviteiten. De enige manier om toch de locatie-info van je workout vast te leggen is het meenemen van een gekoppelde smartphone, maar dat wil je vaak niet.

Fitbit Charge 2 hangend aan een lader

Verwisselbare bandjes

De Charge 2 verschijnt gelijktijdig met de Flex 2, die wat meer op stijl is gericht en die je kunt dragen in sieraden zoals een halsketting. Bij de Charge 2 kun je weliswaar het polsbandje wisselen, maar je kunt het alleen dragen als sportieve armband. De twee delen van het polsbandje kun je loskoppelen door het klemmechanisme los te halen. Vervolgens vervang je het bandje door een exemplaar in een andere kleur of met een andere structuur. Het zijn sportief uitziende bandjes van fluorelastomeer. Er zijn ook (prijzige) leren bandjes verkrijgbaar, maar ik vraag me af in hoeverre gebruikers daar behoefte aan hebben. Het is immers geen luxe uitziend horloge, maar een sportief bedoelde fitnesstracker.

De sluiting werkt op dezelfde manier als een horloge. Bij de maatvoering merkte ik dat Fitbit iets heeft aangepast: bij de Charge HR droeg ik maat S en die zat eigenlijk iets te strak. Nu ik maat L heb genomen is de armband weer iets te groot, waardoor ik het kleinste gaatje nodig heb om comfortabel te kunnen dragen. Een tussenmaat M is er niet. Hou daar dus rekening mee als je een gemiddelde pols hebt.

Draagcomfort

De Charge 2 is comfortabel genoeg om de hele dag te dragen. Je kunt het armbandje ook ‘s nachts dragen om je slaapgedrag te meten, maar om irritatie te voorkomen is het wel verstandig om regelmatig een paar uur af te doen. Zeker als je gezweet hebt na het sporten of wilt gaan douchen. De Charge 2 is namelijk niet waterbestendig.

Batterijduur

De beloofde batterijduur is 5 dagen en dat bleek tijdens onze test goed te kloppen. De batterij ging zelfs nog iets langer mee, zelfs als je notificaties ontvangt en continu je hartslag meet. Voor het opladen heb je (alweer) een andere connector nodig. Deze keer heeft Fitbit gekozen voor een soort klem, die je over het scherm van de Fitbit doet. Deze connector is niet geschikt voor eerdere Fitbits.

Bediening

Als je de Apple Watch gewend bent is het even wennen om de Fitbit te bedienen. Er zijn redelijk weinig interactiemogelijkheden en juist daarom is het zo verbazingwekkend dat het best lastig te gebruiken is. Je kunt meermaals op het scherm tappen om door de metingen te bladeren, maar het is niet een normaal touchscreen waarop je kunt swipen. Als je iPhones en Apple Watches gewend bent lijkt het scherm soms niet te reageren, maar dat komt omdat het niet dezelfde touchscreen-technologie is.

Met de zijknop blader je door de verschillende functies en als je de knop wat langer indrukt activeer je bijvoorbeeld de hardloopfunctie of de stopwatch. Er zijn zes hoofdfuncties: tijd, hartslag, workouts, ademhalingsoefeningen, stopwatch en eventueel de wekker, als je die hebt ingesteld. Toch is niet alles even makkelijk. Hoe je bijvoorbeeld de tijdsduur van de ademhalingsoefeningen aanpast, was me niet meteen duidelijk. Ook is het lastig om terug te bladeren.

Oplader van Fitbit Charge 2

Functies

Heb je eerder een Fitbit gehad, dan ken je de standaardfuncties wel: dagelijkse activiteiten, stappen, workouts, slaap en continue hartslagmeting. Op het schermpje zie je alle metingen, inclusief de tijd, eventuele notities, het aantal verdiepingen traplopen en de hoeveelheid actieve minuten.

Smart Track

De Fitbit Charge 2 kan met de zogenaamde Smart Track-functie automatisch herkennen of je wandelt, hardloopt of fietst. Dit is een functie die we ook graag op de Apple Watch willen zien. Het komt daarbij namelijk regelmatig voor dat je al klaar bent met sporten, maar dat de meting gewoon doorloopt omdat je het bent vergeten in te schakelen. Op deze Fitbit werkt het alleen met wandelen, hardlopen en fietsen. Andere activiteiten herkent de Fitbit wel, maar je moet dan achteraf handmatig aangeven om wat voor activiteit het gaat. Gelukkig kun je voor het sneller handmatig starten van de workout ook eigen workouts definiëren en daarvoor shortcuts aanmaken. Er zijn maximaal 7 shortcuts mogelijk, bijvoorbeeld voor voetballen, basketbal en aerobics. Door het grotere scherm is het makkelijker om te bedienen en de juiste workout te kiezen.

Door de zijknop kort ingedrukt te houden start je de workout. Op dezelfde manier stop je het weer. Omdat ik vooral wandel had ik er geen omkijken naar; die activiteiten herkent Smart Track automatisch, mits je minimaal 15 minuten beweegt (je kunt dit aanpassen via de instellingen naar een tijdsduur tussen de 10 en 90 minuten). Kortere workouts registreert het horloge niet en er is ook geen pauzeknop, voor als je even je veter wilt strikken of moet wachten op een vriend. Een gemiste kans.

Fitbit Charge 2 van de zijkant gezien

Fitheid meten

Stappen tellen en hardlooprondjes meten kennen we nu wel, dus we zullen vooral de nieuwe functies bespreken: het schatten van je VO2 Max, intervaltraining een ademhalingsoefeningen. VO2 Max is de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam tijdens intensieve belasting kan opnemen. Het is dan ook te beschouwen als een maat voor je fysieke fitheid. Normaal is hiervoor dure apparatuur in een testlab nodig, maar de Charge 2 belooft het ook te kunnen. Op duurdere sporthorloges van Polar en Garmin vind je ook dergelijke functies, dus het is een leuke bijkomstigheid dat Fitbit het in een betaalbare fitnessarmband heeft gestopt. Uiteraard gaat het slechts om een schatting.

De zogenaamde ‘cardio fitness score’ laat zien hoe jij ervoor staat ten opzichte van sekse- en leeftijdgenoten. De schatting wordt nauwkeuriger naarmate je vaker sport, omdat de Charge 2 dan meer data kan verzamelen. Bij de berekening wordt onder andere gekeken naar je hartslag. Maar omdat er geen zuurstofmeting wordt gedaan, geeft het niet meer dan een ruwe indruk. Je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een nulmeting te doen, om na een maand flink sporten te kijken of je voortgang hebt geboekt.

Fitbit Charge 2 op tafel, met de lader

Uitdagingen

Fitbit Challenges zijn uitdagingen die je kunt aangaan met vrienden of in je eentje. Daarbij wordt je uitgedaagd om een bepaalde activiteit langer te doen. Nieuw zijn de Adventures, meerdaagse uitdagingen rondom een bepaald thema. Ik probeerde het avontuur Yosemite Vernal Falls, waarbij je 15.000 stappen gaat lopen. Elke dag begint de uitdaging om 6:00 uur ’s ochtends en eindigt om 22:00 uur ’s avonds. In de tussenliggende uren moet je proberen om het volgende checkpoint te bereiken op de kaart. Om aan deze uitdagingen mee te doen moet je in de bijbehorende app zijn (waarover later meer).

Fitbit-uitdagingen

Je voert dus een virtuele wandeling uit in je eigen omgeving, waarbij de stappen aangeven waar je zou zijn als je deze trailwandeling echt was gaan lopen. Je kunt ook kiezen voor een wandeling langs bekende bezienswaardigheden in New York, een halve New York Marathon of andere wandelingen in Yosemite. Dit is een leuke manier om je dagelijkse wandelingen wat avontuurlijker te maken. Blij elke tussenstop ‘verdien’ je een foto met een mooi uitzicht.

Intervaltraining

Met de nieuwe intervaltrainingsfunctie kun je intensieve en rustige beweging afwisselen. Je geeft zelf aan hoe lang de intervallen moeten duren en de armband trilt als je het tempo moet wisselen. Daardoor hoef je niet steeds op je pols te kijken. Geen revolutionaire functie, wel handig.

Slaapanalyse

Een groot pluspunt ten opzichte van de Apple Watch is dat bijna alle Fitbits je slaap kunnen meten. Toch merkte ik net als bij eerdere modellen dat het niet altijd werkt zoals je hoopt. Tijdens een onrustige nacht gaf de Fitbit aan dat ik als een prinses had geslapen en na een goede nachtrust waarbij ik verkwikt opstond, wekte Fitbit de indruk dat ik had liggen woelen. Verder vind ik het niet zo prettig om de hele nacht een armbandje te dragen, omdat het al snel gaat zweten. Wel handig is het stille alarm, dat ook in deze Fitbit aanwezig is. Het maakt je wakker op een geschikt moment zonder dat je bedgenoot ook wakker wordt door een rinkelende wekker.

Ademhaling

We kennen het al van de Apple Watch en nu is het ook op de Fitbt aanwezig: relaxen met ademhalingsoefeningen. Je gaat 2 minuten rustig ademhalen zodat je tot rust komt. Of je het nu mediteren noemt of je hoofd even leegmaken: het kan helpen om een stressvol moment beter te doorstaan. Ben je vaak gespannen of onrustig, dan is het zeker aan te raden om dit een paar keer per dag te doen.

Notificaties

De Fitbit Charge 2 is geen smartwatch, dus verwacht niet teveel op het gebied van productiviteit en notificaties. Je krijgt alleen meldingen voor afspraken, telefoontjes en berichten te zien. Daarbij zie je alleen het begin van het bericht en de afzender. Voor complete teksten is het schermpje te klein en een antwoord terugsturen zit er ook niet in. Zoek je een smartwatch waarmee wat meer mogelijk is, dan kun je beter de Fitbit Blaze (of de Apple Watch) nemen.

Verder zijn er ook nog korte motiverende teksten die op het scherm verschijnen en de Charge 2 kan je herinneringen sturen als het weer tijd is om te bewegen. Je kunt ze uit zetten of aangeven dat je alleen op bepaalde dagen herinneringen wilt ontvangen, bijvoorbeeld alleen op doordeweekse dagen. Het is niet mogelijk om notificaties te ontvangen van derde partijen, bijvoorbeeld van Facebook of Instagram.

Vernieuwde Fitbit-app

Fitbit heeft de (nog steeds niet Nederlandstalige) app een nieuw uiterlijk gegeven. Op het startscherm zie je het aantal stappen, aantal verdiepingen, kilometers, verbrande calorieën en actieve minuten. Cirkels geven je voortgang aan, net als op de Apple Watch. Via grote blokken onderin het scherm kun je je sportactiviteiten, slaap, beweging per uur, hartslag, gewicht en andere zaken gedetailleerder bekijken. De beweging per uur kennen we al van de Apple Watch, waarbij je elk uur minstens een minuut moet bewegen. Bij de Fitbit gelden iets andere criteria: je moet elk uur minimaal 250 stappen zetten, minstens 9 uur per dag.

Fitbit-app

De app bevat meer grafieken dan voorheen en ze zijn ook gemakkelijker te raadplegen. Via de app kun je onder andere je persoonlijke doelen en je hartslagzones instellen. Dit is eenmalig. Je zult dan ook merken dat je gaandeweg steeds minder in de app kijkt, omdat de dagelijkse bewegingsinfo wel via het scherm van de Fitbit te raadplegen is. Als je wilt kun je zorgen dat de Fitbit continu synchroniseert met de iPhone. Je kunt dit eventueel uitzetten om de batterij te sparen.

Over synchroniseren gesproken: er is één punt waar Apple-gebruikers op moeten letten en dat is het feit dat Fitbit niet synchroniseert met Apple’s Gezondheid-app en HealthKit. Wel werkt Fitbit samen met Runkeeper, Strava, Endomondo, MyFitnessPal (voor het registreren van voeding) en talloze andere diensten, maar niet met Apple’s HealthKit en ook niet met Google Fit. Met apps van derden kun je deze beperking omzeilen, maar het zou fijner zijn als Fitbit zelf zorgt dat ze beter samenwerken met deze overkoepelende diensten. Fitbit heeft nog steeds geen plannen om er iets aan te doen.

Concurrentie

De Fitbit Charge 2 is niet direct een concurrent voor de Apple Watch, omdat de insteek heel anders is. De Charge 2 is uitsluitend bedoeld voor fitnessfuncties, sport en beweging terwijl je met een Apple Watch veel meer kan doen. De prijs ligt dan ook een stuk hoger. Wellicht de grootste concurrent is de Garmin Vivosmart HR (€129), een fitnessband met hartslagmeter die wél waterbestendig is tot 50 meter. Ook kun je op de Vivosmart veel uitgebreidere notificaties ontvangen. De fitnessfuncties zijn vrijwel gelijk, waarbij de Charge 2 één groot pluspunt heeft en dat is het automatisch starten en stoppen van de sportmetingen. Daardoor heb je er verder geen omkijken naar. Als je gaat hardlopen, fietsen of wandelen zal de Charge 2 dit automatisch als workout registreren, mits de workout minimaal 15 minuten duurt.

Andere concurrenten komen uit eigen huis: de inmiddels afgeprijsde Charge HR (€109) met hartslagmeter die ons ook goed beviel en de iets goedkopere Flex 2 (€100) die wél waterdicht is en geschikter is voor mensen die een simpele fitnesstracker zoeken. Er zijn wel nóg goedkopere fitnessarmbanden, maar je krijgt de kwaliteit waarvoor je betaalt en bij Fitbit weet je dat het kwalitatief goed zit.

Fitbit Charge 2 hartslagmeter

Conclusie

De Charge 2 is een stap vooruit als je de eerdere Charge HR gewend bent, maar revolutionair zijn de verbeteringen niet. Het grotere scherm is vooral een vooruitgang, maar voor de ademhalingsoefeningen, de intervaltrainingen en de VO2 Max-meting hoef je niet te updaten. Heb je nog nooit eerder een fitnessarmband gekocht, dan is dit een uitstekend bandje om mee te beginnen, al is de prijs wel wat aan de hoge kant. De meeste mensen die me vragen of ik een goede en goedkope fitnesstracker kan aanbevelen, zijn van plan maximaal zo’n 50 euro uit te geven en dan kom je automatisch terecht bij Xiaomi-achtige fitnesstrackers of bij de budgetmodellen zonder schermpje.

Heb je het geld ervoor over en zoek je een fitnessarmband met hartslagmeter, dan is de Charge 2 een uitstekende armband, waar qua functionaliteit eigenlijk weinig op aan te merken valt. Deze Fitbit is net als eerdere modellen vaak iets te optimistisch bij het tellen van de stappen, maar de afwijking is niet zo groot dat je er rekening mee hoeft te houden. Wel vind ik het jammer dat je bij dit prijsniveau (€159) geen GPS hebt, dat je je workouts niet kunt pauzeren en dat je er niet mee kunt douchen of zwemmen. Vergelijk het echter niet met een smartwatch. Veel meer dan beweging en slaap meten doet hij niet, maar dat is precies wat veel mensen zoeken.