Fitbit Inspire

Review: Fitbit Inspire HR

Voor wie (nog) geen smartwatch wil
De Fitbit Inspire HR is de nieuwste fitnesstracker van Fitbit. In deze review lees je over onze ervaringen tijdens het sporten en in dagelijks gebruik. De Inspire HR is geschikt voor iedereen die (nog) geen smartwatch wil, maar wel activiteiten wil meten.

Fitbit Inspire HR: de nieuwe standaard

Apple is in korte tijd uitgegroeid tot het bestverkochte merk voor wearables, maar Fitbit doet nog steeds mee. Tegelijk met de Fitbit Versa Lite (zie review) brengt het bedrijf de Inspire HR uit, de opvolger van de Alta HR. Voor mensen die een fitnessarmband zoeken is dit een betaalbare (99 euro) optie om je stappen, beweging en sportactiviteiten vast te leggen, je slaap en je hartslag te meten. Er zitten allerlei handige gezondheidsfuncties in, voor mensen die geen smartwatch nodig hebben.

De Fitbit Alta HR was de fitnessarmband voor iedereen: simpel in gebruik, maar toch met voldoende functies. De Inspire neemt het stokje over, in twee uitvoeringen: de gewone Inspire en de Inspire HR met hartslagmeter. Ze zijn bedoeld voor mensen die van de Alta HR willen upgraden of voor het eerst een fitnessarmband aanschaffen. Dit is de nieuwe standaard als het om fitnesstrackers gaat: alle andere producten zullen hiertegen worden afgemeten.

Inspire HR in het kort

  • Opvolger van de Fitbit Alta HR.
  • Twee modellen, met en zonder hartslagmeter
  • Kies uit de kleuren zwart, wit, rood of lila
  • Hartslagmeter, slaapanalyse en andere geavanceerde functies
  • Verkrijgbaar vanaf €69,95

Design van de Inspire HR

De Inspire HR bestaat uit een plastic module en een flexibele siliconen armband. Het lijkt in veel opzichten op de eerder verschenen Fitbit Alta HR, maar met twee opvallende wijzigingen. De behuizing van de module is iets breder geworden en alles is voortaan waterbestendig tot 50 meter, zodat je er nu ook mee kunt zwemmen. Het 1,45 x 0,63 inch schermpje is helaas niet randloos en toont de data alleen grijstinten, maar is wel technisch iets beter geworden. Voorheen kon je er alleen op tikken, nu is het een volledig functioneel touchscreen met veegbewegingen geworden. Er zit één knop op de Inspire, die zowel bedoeld is voor inschakelen van het scherm als voor teruggaan naar het vorige scherm.

Fitbit Inspire HR review design

Handig is dat je bij Fitbit keuze hebt uit allerlei bandjes die je makkelijk kunt verwisselen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van goedkopere producten, die vaak alleen met zwarte siliconenbandjes verkrijgbaar zijn. Gaat zo’n bandje kapot, dan is een dergelijke fitnesstracker meteen onbruikbaar geworden. Bij Fitbit koop je gewoon een vervangend bandje van siliconen, leer of een van de andere materialen. De bandjes van de Inspire HR zitten prettig genoeg om ‘m dag en nacht te dragen. Verder kun je de Inspire met clip vastmaken, bijvoorbeeld aan je kleding.

De Inspire ziet er beter uit en heeft meer te bieden dan de Alta HR, dus we raden alleen aan om het oudere model nog aan te schaffen als je een écht goede deal kunt vinden. De grootste stap terug is dat de batterijduur iets korter is geworden: bij de Alta HR was dat zeven dagen, bij de Inspire nog maar vijf dagen. Maar dat is altijd nog langer dan de anderhalf tot twee dagen van de Apple Watch.

Binnenin vind je een versnellingsmeter, optische hartslagmeter (alleen op de HR-versie) en een trilmotor voor notificaties. De Inspire meet stappen, afstand, activiteiten, calorieën en slaap. Bovendien wordt je hartslag elke 5 seconden gemeten; tijdens het sporten zelfs elke seconde.

Fitbit Inspire HR review design en draagcomfort

Sportfuncties van de Inspire HR

Nu we toch bij de sportfuncties zijn aangekomen: ook daarvoor is de Inspire HR erg geschikt. Het is natuurlijk geen volledig sporthorloge, maar je kunt er wel wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en andere gebruikelijke activiteiten mee vastleggen. Je start de workout handmatig of (op de HR-versie) automatisch met SmartTrack op basis van je hartslag. Je bepaalt in de Fitbit-app op de iPhone zelf welke workout-shortcuts je op de armband wilt zien. Veeg je omhoog vanaf de wijzerplaat, dan zie je stats zoals aantal stappen, calorieën en hartslag. Veeg je omlaag, dan krijg je apps te zien om bijvoorbeeld mee te sporten.

Er zitten meer dan 15 voorgedefinieerde oefeningen in, waaronder hardlopen (buiten of op de loopband), zwemmen, fietsen, wandelen, gewichtheffen, intervaltraining, golf en tennis. Hiervan kun je zes uitkiezen als shortcut: veeg op het beginscherm omlaag, tik op de oefening die je wilt gaan doen en je kunt meteen beginnen.

Tijdens het sporten kregen we op het scherm alle relevante informatie te zien, zoals actuele hartslag, hartslagzone, afstand en tijdsduur. GPS zit er niet in, dus als je ook je afgelegde route wilt weten zul je een iPhone moeten meenemen. Ook de hoogtemeter ontbreekt, want leuk kan zijn als je wilt weten hoeveel trappen je hebt geklommen. We vinden dit geen echt noodzakelijke functie.

Fitbit Inspire HR review sporten

Notificaties en productiviteit
De Inspire HR is geen smartwatch, dus verwacht niet te veel op het gebied van apps en notificaties. Je kunt in de Fitbit-app (voor iOS, Android en Windows 10) instellen van welke apps je notificaties wilt ontvangen. Krijg je zo’n melding binnen, dan kun je een stukje tekst van een bericht of e-mail lezen. Je kunt niet teruglezen of reageren. Wil je meer, dan zul je een van Fitbit’s duurdere producten moeten kopen, zoals de Versa of Ionic. Die bieden ook de mogelijkheid om allerlei extra apps en wijzerplaten te installeren. Bij de Inspire heb je een paar simpele apps en 10 wijzerplaten. Er is geen support voor Fitbit Pay, omdat er geen NFC in zit.

De Fitbit herinnert je continu aan gezonde gewoontes. Zo erg zelfs, dat we de notificaties maar op een tandje minder hebben ingesteld. Fitbit waarschuwt je bijvoorbeeld om regelmatig te gaan staan en wat te bewegen.

De Inspire kan niet je water- en voedselconsumptie bijhouden, maar dat kan wel via de mobiele app. Ook zijn er sinds kort speciale functies voor vrouwen .

Slaap meten met de Inspire

Slaap meten is een onderwerp waar Fitbit veel in heeft geïnvesteerd. Bijna alle Fitbits bieden dan ook standaard aanwezige slaapfuncties, terwijl je daar op de Apple Watch nog steeds vergeefs naar moet zoeken. De app toont hoeveel uren je hebt geslapen, in welke slaapfase, hoe lang je wakker was en of je je wel netjes aan je slaaptijden hebt gehouden. Je kunt je gegevens vergelijken met anderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Verder kun je zien wat je hartslag tijdens slapen was. Heb je slaapproblemen, dan kan Fitbit je helpen om daar meer grip op te krijgen – al merkten we ook wel dat het iets te fanatiek met die slaapdata bezig zijn je ook onrustig kan maken. Op de Inspire zonder hartslagmeter is de informatie wat beperkter.

Score

8

Fitbit Inspire HR

Fitbit Inspire HR

99,95

Voordelen +

  • Onopvallend, lichtgewicht fitnessbandje
  • Verwisselbare armbanden
  • Verbeterd touchscreen
  • Automatisch vastleggen van sport met SmartTrack
  • Nauwkeurige metingen van hartslag

Nadelen -

  • Geen GPS, NFC en hoogtemeter
  • Batterijduur korter geworden in vergelijking met Alta HR
  • Beperkte productiviteitsfuncties
  • Geen apps van derden installeren, geen appwinkel
  • Geen HealthKit-ondersteuning

Conclusie Fitbit Inspire HR review

De Inspire HR biedt alles wat je tegenwoordig van een Fitbit verwacht. Het werkt met iOS en Android en bevat alle functies voor sporten, bewegen en slapen die je als doorsnee gebruiker nodig hebt.

Nu we zo aan smartwatches gewend zijn, merk je ook meteen de beperkingen van een fitnessarmband. Het scherm is klein en de tekst zelf is nog kleiner. Je kunt bovendien niet de volledige berichten lezen en er is geen opslagruimte voor muziek. Maar dat zie je dan ook terug in de prijs: voor 99 euro is dit bovendien de goedkoopste Fitbit met ingebouwde hartslagmeter. Vergeleken met eerdere modellen krijg je meer functies voor minder geld.

Het voelt allemaal vertrouwd aan, zoals we bij Fitbit gewend zijn. Fitbit gaat er duidelijk vanuit dat er nog genoeg mensen zijn die voor het eerst een fitnesstracker willen aanschaffen en een smartwatch te prijzig vinden. Het enige jammere vinden we dat Fitbit blijft weigeren om HealthKit te ondersteunen, waardoor je op workarounds bent aangewezen.

Inspire HR kopen

Sta je voor de keuze om een smartwatch te kopen, dan vinden we de Apple Watch Series 3 of 4 een betere keuze dan de opties van Fitbit. Wat fitnessarmbanden betreft is Fitbit echter moeilijk te verslaan: deze bandjes zijn veel goedkoper dan een smartwatch en zitten propvol met handige functies. Voor mensen die het wat simpeler en goedkoper willen is de Inspire HR een prima keuze. De prijzen zijn bovendien aantrekkelijker geworden. Voorheen was je voor een Fitbit met hartslagmeter zo’n 150 euro kwijt, nu is dat 100 euro. Heb je geen hartslagmeter nodig, dan ben je zelfs nog goedkoper uit met de Inspire (zonder HR-toevoeging).

Als je je afvraagt of de Inspire bij jou past, dan gaat het er vooral om welke sport- en productiviteitsfuncties je nodig hebt. Vooral sport, weinig productiviteit? Dan is de Inspire HR een prima keuze, zeker als je de voorkeur geeft aan een niet te opvallend bandje. Hou er alleen wel rekening mee dat niet alle slimme functies erin zitten die je bij een smartwatch krijgt. Maar dat is een bewuste keuze van Fitbit.