Update oktober 2018: in deze review wordt gemeld dat de Google Home-speakers nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Dat is inmiddels wel het geval.
Met Google Home Mini kun je goedkoop kennismaken met Google’s slimme speaker en assistent. Wij kochten een Home Mini in Duitsland en gingen ermee aan de slag, met de vraag: hoe goed werkt het met de iPhone in Nederland? Biedt de Google Home Mini genoeg functies om de aanschaf interessant te maken?
Google Home Mini
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:
- Slimme speaker met digitale assistent van Google
- Diameter 10cm, hoogte 4,2cm
- Gewicht 173 gram
- Werkt met iOS 9.1 en hoger (of Android 4.2 en hoger)
- Luidspreker met 40mm driver
- Twee ingebouwde microfoons voor spraakopdrachten
- Voorzien van Bluetooth 4 en Wi-Fi 802.11ac/b/g/n met MIMO
- Verkrijgbaar vanaf ca. 35 euro in wit, koraalrood en donkergrijs
De Google Home Mini die we in dit artikel bespreken is op persoonlijke titel gekocht.
Introductie: Google Home Mini review
Nu Apple’s HomePod vertraagd is, wordt het interessant om eens naar wat alternatieven te kijken. Een paar maanden geleden kochten we voor een paar tientjes al een Echo Dot, om kennis te maken met de slimme assistent van Amazon. Nu Google een goedkoop alternatief biedt in de vorm van de Google Home Mini, wilden we dat wel eens proberen. We kochten voor 35 euro een Google Home Mini bij Saturn in CentrO Oberhausen (D), maar je kunt ook terecht bij Media Markt of Fnac in diverse steden in Duitsland en Frankrijk. De prijzen variëren van 35 tot wel 90 euro, dus het loont de moeite om op koopjes te letten.
Dit heb je nodig om een Google Home-speaker (elk model) te kunnen gebruiken:
- De Google Home-app op je iPhone.
- Een Google-account.
- Een draadloos netwerk, liefst met 5GHz internetverbinding (WPA2-Enterprise wordt niet ondersteund).
Design en uiterlijk van Google Home Mini
De Google Home Mini is een afgeplat bolletje ter grootte van een donut of een gebalde vuist. Wij konden in de winkel kiezen uit wit of donkergrijs, maar er is ook een versie in koraalrood, die we wat minder mooi vinden. Wij kozen voor de witte variant van de Google Home Mini, omdat die het minst opvalt op onze witte tv-kast.
De speaker is aan de buitenkant bekleed met textiel, net als de HomePod. Daardoor heeft het accessoire een huiselijke uitstraling. Het ziet er niet uit als een apparaat voor techneuten en dat is precies wat Google voor ogen heeft. Textiel heeft na verloop van tijd wel de neiging om smoezelig te worden, als je het vaak aanraakt met vingers. Daar valt helaas niets aan te doen, behalve je huisgenoten aanmoedigen om vooral de spraakbediening te gebruiken. Maar dat is geen enkel probleem, want eigenlijk vinden we de stembediening het fijnst. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en het apparaatje heeft een luxe uitstraling.
De plaatsing van de Home Mini leverde wel wat hoofdbrekens op. Hij moet binnen gehoorafstand staan, maar omdat er geen oplaadbare batterij in zit ben je afhankelijk van een stopcontact. De salontafel viel daarom af: geen stroomaansluiting en we willen geen kabel dwars door de kamer laten lopen. Op het tv-meubel was het ook even zoeken, omdat de meegeleverde ‘design’-stroomkabel vrij kort is. Je zou de standaard meegeleverde stroomkabel kunnen vervangen door een eigen microUSB-kabel, maar dat oogt wat minder mooi, omdat het niet meer strak aansluit op de behuizing.
Aan de onderkant van de Mini vind je een microUSB-poort voor de stroomtoevoer en een rubberachtige voet om te voorkomen dat de speaker van z’n plek schuift.
Installeren en ingebruikname van Google Home Mini
We kwamen op zondagavond laat thuis met de Home Mini en hadden het apparaatje al dezelfde avond werkend. Binnen een minuut of vijf heb je de Home Mini gekoppeld met de Google Home-app voor iOS en kun je al wat spraakfuncties proberen. Dit werkt met “Heyh Google” of “OK Google”, gevolgd door een vraag, bijvoorbeeld: “What is the current temperature?”. Je zult alle vragen in het Engels moeten stellen en je krijgt aanvankelijk de temperatuur in graden Fahrenheit te horen. Dit kun je aanpassen in de app, zodat je voortaan de temperatuur in graden Celsius hoort.
Wat kun je er vervolgens mee doen? Nou, bijvoorbeeld muziek afspelen, je smart home-apparaten bedienen, het weerbericht en het laatste nieuws opvragen, items toevoegen aan je boodschappenlijst, afspraken in de agenda zetten op video’s afspelen op een Chromecast-scherm. Dit werkt uiteraard het beste als je veel gebruik maakt van Google-diensten.
De microfoon van de Home Mini luistert altijd en komt in actie zodra je “Hey Google” roept. Dit werkt ook als de tv aan staat, die in onze huiskamer vlakbij op dezelfde tv-kast staat. De speaker herkent de commando’s goed, al merkten we wel dat we geneigd waren om iets meer te gaan schreeuwen als de tv aan staat. Het is jammer dat je het tv-geluid niet automatisch kunt dempen op het moment dat je iets aan Google wilt vragen (logisch, want beide apparaten staan niet met elkaar in verbinding). Je kunt kiezen uit een mannen- of vrouwenstem. De antwoorden klinken duidelijk, maar je merkt wel dat de speaker niet van hoge kwaliteit is. De Mini is dan ook minder geschikt om muziek te luisteren.
Google en privacy
Het zal duidelijk zijn dat deze speaker niet geschikt is voor mensen die erg gesteld zijn op hun privacy. Google weet alles al van je en met deze speaker gaan ze ook nog continu meeluisteren. Hoewel we niet denken dat Google alles wat je zegt opneemt en analyseert, moet je er wel rekening mee houden dat Google dankzij deze speaker meer over je gedrag en voorkeuren leert. Wil je dat Google even niet meeluistert? Dan kun je de speaker met een schuifje de microfoon uitschakelen. Wil je zeker weten dat de microfoon echt niets meer hoort, kun je beter de stekker eruit trekken (alhoewel… voor achterdochtige mensen is dit nog niet genoeg, want misschien zit er toch een backup-batterijtje in?). Bij de Nest-camera’s speelde in het verleden het probleem dat de camera altijd aan bleef, ook al schakelde je het handmatig uit. Volgens Nest is dat een feature, geen fout. Via de app kun je nog wat andere privacy-instellingen regelen, zoals de gastmodus en het versturen van gebruikersgegevens naar Google om het product te verbeteren.
Google Home in het Engels
De Google Home Mini maakt net als de andere Home-speakers gebruik van de Google Assistant, een spraakassistent die vergelijkbaar is met Siri. Alle vragen stel je in het Engels, maar je kunt wel lokale informatie over het weer krijgen. Wij vonden het stellen van vragen in het Engels geen probleem, al heeft de assistent wel eens moeite met het uitspreken van Nederlandse plaatsnamen en andere begrippen. Niet alle vragen die je stelt kan Google Home beantwoorden, waarbij je het (toch enigszins geruststellende) antwoord krijgt dat de assistent nog druk bezig is met leren. Vooral functies die met de eigen Google-diensten te maken hebben werken erg goed, zoals het voorlezen van agenda-afspraken.
Google heeft een functie Voice Match om onderscheid te maken tussen verschillende gebruikers. Dat werkte aanvankelijk niet, maar bij nader onderzoek bleek dat te liggen aan de instellingen van de iPhone. Je zult echter een truc moeten uitvoeren om meerdere accounts te kunnen gebruiken, namelijk de regio van alle iPhones op de Verenigde Staten zetten en de taal op US Engels. Dit doe je alleen tijdens de set-up. Daarna kun je de instellingen weer terugzetten naar Nederland en Nederlands.
Zonder deze truc kun je maar één account koppelen en dat heeft nogal wat beperkingen als je met meerdere mensen in een huishouden er gebruik van wilt maken.
Hieronder kun je twee geluidsfragmenten beluisteren, waarin we de Google Home Mini hebben getest:
Bediening met aanraking
Wij waren al snel geneigd om de Home Mini te bedienen met spraakcommando’s, maar het kan ook met aanraking. Door bovenop te tikken kun je de muziek pauzeren en weer starten met afspelen, het alarmgeluid stoppen of een commando annuleren. Aanvankelijk kon je de spraakfunctie ook activeren door op de bovenkant te drukken, maar Google heeft dit met een software-update uitgeschakeld omdat het problemen opleverde bij aanraking.
Door met een vinger aan de zijkant (links of rechts) te tikken kun je het geluidsvolume aanpassen. Dat kan ook met simpele spraakcommando’s. Ledlampjes bovenop maken duidelijk dat de Home-speaker je opdracht heeft gehoord en ermee bezig gaat. De vier lampjes knipperen als de Mini bezig is met luisteren en ‘denken’. Zet je de microfoonschakelaar uit, dan kun je de speaker nog wel bedienen door erop te tikken. Er zit geen 3,5mm koptelefoonaansluiting op dit model. Niet dat we oordopjes zouden willen aansluiten, maar zo’n aansluiting zou handig zijn om andere speakers aan te sluiten. Daarvoor heeft Google al een andere oplossing waarmee ze geld verdienen: de Chromecast Audio.
Google Home Mini: niet zo geschikt voor muziek
Het mooie van de Google Mini is dat je een Bluetooth-speaker(tje) hebt met spraakassistent. Dat is bij de meeste andere Bluetooth-speakers niet mogelijk, tenzij je wacht tot de Sonos One ondersteuning voor de Google Assistant gaat bieden. Qua functies krijg je precies hetzelfde als de duurdere Home en Home Max, maar met mindere specs, vooral wat de geluidskwaliteit betreft. Je kunt met deze speaker muziek opvragen bij streaming muziekdiensten en er vervolgens in 360 graden naar luisteren, maar de speaker heeft te weinig power om echt lekker naar muziek te luisteren. Maar Google heeft daarvoor een oplossing: als je een goede audiospeaker hebt staan kun je die met een Chromecast Audio geschikt maken om vanuit de Google Home-app te bedienen. Als je bedenkt dat zo’n Chromecast Audio rond de 40 euro kost, wordt nog eens extra duidelijk dat de Mini een koopje is. Ondanks die lage prijs zijn de specs goed genoeg voor spraakherkenning en het uitvoeren van opdrachten. Dat Google de Mini zo scherp heeft geprijsd is waarschijnlijk een bewuste strategie om Google Home in zoveel mogelijk huishoudens te krijgen.
Google Home Mini met meerdere gebruikers
Het gebruik in combinatie met de iPhone leverde eigenlijk geen problemen op. We hadden alle gebruikelijke functies van de Google Assistant tot onze beschikking en hadden eigenlijk niet het gevoel dat we iets misten.
Wel waren er wat andere dingen waar we ons aan stoorden. Ten eerste leek het alsof we de speaker maar met één Google-account konden koppelen. Dat bleek met de regio-instellingen en taal te maken te hebben (zoals hierboven uitgelegd). Je zult een trucje moeten uitvoeren tijdens de set-up om de speaker te laten denken dat je Amerikaan bent. Op dat moment kun je meerdere accounts koppelen. Is dit gelukt, dan kun je de instellingen weer terugzetten naar Nederlands. Dit is iets waar je pas na wat uitzoekwerk achter komt. Het heeft ermee te maken dat de Google Assistant nog niet officieel in Nederland wordt ondersteund.
Met de functie Voice Match kun je zorgen dat de speaker jouw stem onderscheidt van die van je partner. Vraag je om jouw agenda-afspraken, dan krijg je dus alleen die van jezelf te horen. Overigens kunnen andere mensen in huis wel de speaker bedienen door gewoon “Hey Google” of “OK Google” te roepen. Je krijgt dan alleen geen gepersonaliseerde info.
Google Home Mini voor je smart home
De Google Home Mini kan het begin zijn van een smart home. Je kunt er muziekdiensten mee streamen via Spotify, TuneIn, YouTube Music en enkele andere diensten, je kunt Philips Hue aansturen en het werkt met IFTTT. Je kunt zelfs een YouTube-video opvragen en opdracht geven om dit via je Chromecast op tv af te spelen. Maar het werkt (uiteraard) niet samen met HomeKit, dus als je voor Apple’s smart home-systeem hebt gekozen zal er nauwelijks sprake zijn van integratie. In de VS kun je er zelfs gratis mee bellen. Je kunt vanuit de Google Home-app op je iPhone ook via Bluetooth muziek streamen naar de speaker, al zul je dat vanwege de matige geluidskwaliteit wat minder doen. De Mini laat vooral hoge tonen horen en is goed in spraakweergave, terwijl de gewone Google Home-speaker wat meer nadruk legt op middentonen. De Mini is ondanks z’n kleine formaat vrij luid, maar je mist de bassen.
Je moet de Mini vooral beschouwen als een startpunt van je smart home-systeem, om goedkoop wat te kunnen experimenteren voordat je er honderden euro’s in investeert. Als het bevalt kun je het uitbreiden met grotere Home-speakers, waarbij de Mini naar de keuken of hal verhuist. Dit is een simpele hub om mee te beginnen.
Google Home vs Amazon Alexa
Twijfel je tussen een Google Home Mini (vanaf €35) en een Amazon Echo Dot (€35), dan is het goed om te weten dat we allebei hebben getest. Beide zitten in dezelfde prijsklasse, maar leggen heel andere accenten. Google is wat slimmer, Alexa heeft wat betere ondersteuning voor hardware, maar heeft voor Nederlandse gebruikers ook wat meer beperkingen. Je hebt niets aan al die slimme deursloten en thermostaten met Alexa-ondersteuning die verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten, het episch centrum van Amazon-gebruikers. Zo bieden de Sonos One-speakers al ondersteuning voor Alexa, maar daar het werkt standaard nog niet in Nederland.
Google gebruikt voor zoekopdrachten de eigen (uitstekende) zoekmachine, terwijl Alexa gebruik maakt van Bing. Google is ook wat slimmer: je kunt meer variëren in je vraagstelling en de Assistant levert vervolgens bruikbare antwoorden, terwijl je je bij Alexa meer aan specifieke commando’s moet houden. Bij Alexa kun je daarentegen zelf kiezen uit vier woorden om te activeren, terwijl je bij Google Home vastzit aan ‘Hey Google’ en ‘OK Google’. Heb je al wat meer Google-apparaten in huis zoals een Android TV, dan is het wel handig dat je Google Home gemakkelijk kunt koppelen met alle Chromecast-apparaten en dat je ook een multiroom-systeem kunt maken.
Gunstig nieuws is dat Google net heeft aangekondigd dat ontwikkelaars hun eigen vragen kunnen bedenken voor de Google Assistant. Zo kan je apparaten die met de Google Assistant werken nieuwe dingen laten doen. Je kunt een koelkast met Google Assistant-ondersteuning bijvoorbeeld vragen om de temperatuur iets lager te zetten. Dit maakt het mogelijk om heel veel apparaten volledig met je stem aan te sturen.
Google Assistant werkt in het Engels, Duits, Frans en Japans, terwijl Amazon Alexa in het Engels, Duits en Japans te gebruiken is. We vermoeden dat beide bedrijven bezig zijn om meer talen te ondersteunen, maar je kunt je afvragen of Nederlands daarbij prioriteit krijgt. Met Spaans, Portugees en Chinees kunnen ze een groter aantal gebruikers bereiken.
Voordelen +
- Onopvallend design, makkelijk ergens neer te leggen
- Werkt goed met Google-diensten
- Betaalbare manier om met Google Home kennis te maken
- Werkt goed samen met Google Cast-producten
- Assistent is op sommige punten beter dan Siri
Nadelen -
- Niet in Nederland en België verkrijgbaar
- Stemopdrachten alleen in het Engels, geen Nederlands
- Afhankelijk van stopcontact, stroomkabel is vrij kort
- Matige audiokwaliteit voor muziek
- Te koppelen met één Google-account
Conclusie Google Home Mini review
Voor mensen die kennis willen maken met Google’s oplossing voor smart home, is de Mini een laagdrempelige manier om te beginnen. Als je de speaker voor 35 euro op de kop weet te tikken heb je een leuk speeltje om tijdens de feestdagen eens wat te gaan experimenteren. Dit is in eerste instantie een smart speaker; als muziekspeaker schiet de Home Mini tekort. Maar als slimme assistent voor in de keuken of de werkkamer is het best handig. Je zult wel wat moeite moeten doen door de Mini in het buitenland te halen en je zult alle vragen in het Engels moeten stellen. Verder is het jammer dat de Mini geen ingebouwde batterij heeft, waardoor je de speaker makkelijker zou kunnen meenemen naar een andere kamer in huis. Als verbeterpunt zouden we ook graag zien dat je ook in het Nederlands meerdere Google-accounts zou kunnen koppelen en daar geen trucs voor hoeft uit te voeren.
In veel opzichten lijkt de Google Home Mini op de Amazon Echo Dot, die in dezelfde prijsklasse zit. De Mini ziet er met z’n stoffen bekleding wel wat huiselijker uit en zal daarom misschien wat sneller door je (niet-technische) huisgenoten getolereerd worden. Je krijgt veel functies voor een vriendelijk prijsje – al zul je je er wel bij moeten neerleggen dat Google nóg meer van je weet.
Google Home Mini verkrijgbaarheid
De Google Home Mini is gemakkelijk verkrijgbaar in de bekende elektronicawinkels in omringende landen zoals MediaMarkt en Saturn in Duitsland en Fnac in België. Via Bol.com zou je Mini ook kunnen aanschaffen, maar daarbij geldt wel een flinke toeslag. In onderstaande gids lees je meer over de Mini en de andere modellen.
- 2018 - 09 oktober: Verkrijgbaarheid in Nederland toegevoegd.
- 2017 - 21 december: Informatie over gebruik van meerdere Google-accounts en stemherkenning aangepast na verder onderzoek. De eerste versie van deze review wekte de indruk dat je maar één account kan koppelen. Dat is inderdaad zo, als je iPhone staat ingesteld op het Nederlands.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!