Review: HealthForYou thermometer, bloeddrukmeter en weegschaal van Lidl
Lidl heeft een aantal gezondheidsproducten met iPhone-koppeling uitgebracht. Wij bekijken drie van de vijf: de personenweegschaal, bloeddrukmeter en lichaamsthermometer. Hoe makkelijk is het koppelen met HealthKit en werkt het net zo goed als de dure accessoires? In deze review lees je er alles over.
HealthForYou-accessoires
Lidl heeft vijf fitness- en gezondheidsaccessoires uitgebracht onder de naam HealthForYou. Lees hierover ook ons artikel over goedkope Lidl-weegschalen. Met de bijbehorende app kun je de data met Apple’s Gezondheid-app en HealthKit uitwisselen. Het gaat in totaal om vijf accessoires, waaronder een fitnessarmband en een bloedzuurstofmeter. Wij hebben de drie accessoires getest, die ons het meest nuttig lijken:
- Silvercrest SBF75 personenweegschaal
- Silvercrest SBM68 bloeddrukmeter voor je bovenarm
- Silvercrest SFT76 6-in-1 thermometer
In Duitsland kosten alle apparaten 20 euro, maar in Nederland moet je voor de bloeddrukmeter en oximeter 25 euro betalen. Woon je vlakbij de grens, dan loont het dus de moeite om even naar Duitsland te rijden, waar ze 1-2 weken geleden in de schappen lagen. In Nederland liggen ze sinds 2 januari 2018 in de schappen, zolang de voorraad strekt. Vooral de prijs van 20 euro voor een slimme weegschaal klinkt bij na te mooi om waar te zijn, want normaal betaal je voor slimme weegschalen meer dan 100 euro. Vandaar dat we deze meteen hebben getest, en meteen twee nadere accessoires uit de winkel hebben meegepakt. De producten zijn verkrijgbaar in de Nederlandse en Belgische Lidl-shop (voor België moet je hier zijn). Let op dat sommige accessoires in België duurder zijn dan in Nederland en Duitsland.
HealthForYou: wat is het?
Het gaat bij de HealthForYou-accessoires in feite om producten van Sanitas. Dat blijkt ook uit de app HealthForYou voor de iPhone: die staat op naam van Hans Dinslage, het bedrijf dat het merk Sanitas exploiteert. Lidl’s huismerk Silvercrest staat op de verpakking, maar qua hardware en productkwaliteit lijkt het allemaal sterk op elkaar. De producten doen ook denken aan Medisana, een ander Duits budgetmerk voor gezondheidsaccessoires. Ik heb al een Medisana BU510 bloeddrukmeter (25 euro) en bij Lidl’s bloeddrukmeter is de behuizing en het manchet precies hetzelfde; alleen de interface is anders. De HealthForYou-app verbindt de collectie met elkaar, waardoor je sneller geneigd bent om meerdere accessoires uit dezelfde serie te nemen.
Installatie en ingebruikname van de HealthForYou-accessoires
De weegschaal hadden we binnen een minuut werkend en gekoppeld: batterijen erin, scannen vanuit de app en klaar. Ook bij de twee andere accessoires ging het koppelen vrij vlot. Op het hoofdscherm vind je de optie Apparaat toevoegen waarmee je je accessoire kunt koppelen via Bluetooth (dus de iPhone moet wel altijd in de buurt zijn, maar dat lijkt me geen probleem). Alleen de vijf apparaten uit de HealthForYou-collectie staan in de lijst. Hoewel alles vlot en probleemloos werkte, vinden we de kwaliteit van de app toch wat matig. Heel veel termen zijn niet vertaald uit het Duits en qua design rammelt het ook op heel wat punten. Maar als je daar doorheen kijkt, lukt het allemaal wel. Je bent niet verplicht om een account aan te maken en kunt de metingen dus ook lokaal op je toestel bewaren, zonder ze met Hans Dinslage GmbH te delen. Wel zo prettig.
HealthForYou met meerdere gebruikers
Omdat we thuis met twee gebruikers zijn hebben we twee iPhones gekoppeld. Dat lukte. De weegschaal herkent op basis van je gewicht automatisch welke persoon er op de weegschaal staat. Je kunt de gevoeligheid hiervan aanpassen. Bij kleine gewichtsverschillen tussen de gebruikers kun je dit bijvoorbeeld op 1 kg instellen. Is de ene persoon 75 kg en de andere 80 kg, dan kun je de standaard ingestelde gevoeligheid gebruiken. Bij de andere twee accessoires waren we bang dat HealthForYou de metingen door elkaar zou halen, maar daar is een simpele truc voor. Open de HealthForYou-app als je de meting uitvoert en de data zal alleen naar jouw account worden weggeschreven.
Bij de thermometer voer je de meting uit door de sensor van je ene slaap over je voorhoofd naar je andere slaap te trekken, maar een meting in je oor kan ook. De bloeddrukmeter kan 4 gebruikers aan, de weegschaal zelfs 8 gebruikers. Elke gebruiker kan alles zelfstandig regelen via de eigen iPhone of iPad. Er is dus geen centrale beheerder die je toegang moet geven, al kun je wel vanuit de app nieuwe gebruikers aanmaken (voor het geval je een huisgenoot zonder smartphone hebt).
HealthForYou met HealthKit
Inschakelen van HealthKit zit enigszins verstopt in de app, namelijk op de profielpagina (dit leggen we uit in het artikel over goedkope Lidl-weegschalen). Het leuke van de weegschaal vond ik, dat je met de iPhone in de hand al meteen de meting kunt zien, terwijl je nog op de weegschaal staat en de verschillende metingen afwerkt (vetmeting, BMI, etc). De data wordt dus realtime doorgestuurd naar je iPhone. Daarna duurde het een minuut of twee voordat het in HealthKit staat.
Mochten de metingen niet goed doorkomen dan kun je even de HealthKit-schakelaar in de app aan- en uitzetten. Je hoeft de HealthForYou-app niet te gebruiken, maar ik vond het wel prettig dat de app aangeeft of je in de ‘groene’ (gezonde) zone zit, zodat je weet of er actie nodig is. Ook zul je de HealtForYou-app moeten openen als je de metingen van de bloeddrukmeter en thermometer in je eigen account wilt opnemen. Wat ik stom vond, is dat de app bij de eerste keer opstarten al een pop-up geeft om een recensie voor de App Store te schrijven. Beetje opdringerig.
Net zo goed als dure producten?
Een veelgestelde vraag is of je met deze Lidl-producten net zo goed af bent als met producten van Nokia/Withings en Fitbit. Dat ligt er maar net aan wat je verwacht. De hardwarekwaliteit van de HealthForYou-producten is goed en ook de gebruikte materialen zijn prima. Bij de premium fitnessmerken kun je mag je verwachten dat er wat meer geld wordt gestoken in R&D, trainingsprogramma’s, het ontwikkelen van zelflerende algoritmes en allerlei andere extra’s. Bij de duurdere merken heb je ook wat meer zekerheid dat de producten continu verder worden ontwikkeld en dat er een duidelijk onlijnd productassortiment is, al loop je ook daar risico’s. Er is er altijd kans op overnames en fusies waardoor merknamen kunnen verdwijnen. Zo zou Fitbit na een paar moeizame kwartalen zomaar kopje onder kunnen gaan of overgenomen worden. Bij Hans Dinslage/Sanitas zal er minder budget zijn voor R&D en productontwikkeling en gaat het eigenlijk meer om goedkope me-too-producten, maar het is op zich goed nieuws dat Lidl de productlijn heeft uitbesteed. De kans dat er app-updates komen is nu wat groter dan wanneer de IT-afdeling van Lidl daar zelf voor moet zorgen.
Voordelen +
- Goedkope
- Complete gezondheidscollectie
Nadelen -
- App is slordig gemaakt en half vertaald
- Functioneel design, geen lifestyle
Conclusie HealthForYou-accessoires
Je betaalt veel minder en moet dan ook niet te veeleisend zijn bij deze accessoires. Toch ben ik er na wat testen best tevreden over: het werkt allemaal, het koppelen van de accessoires lukte meteen en de metingen kloppen met die van duurdere accessoires die ik in huis heb. De app is minder mooi afgewerkt, vooral wat het design en de vertalingen betreft. Heel veel teksten en meldingen zijn nog in het Duits. Voor mij geen probleem, maar het geeft wel een slordige indruk. Al met al krijg je bij deze Lidl-producten wat meer de indruk dat het door functioneel ingestelde techneuten is gemaakt, terwijl je bij de duurdere merken wat meer lifestyle krijgt. Was je toch al van plan om iets in de prijsklasse van Medisana/Sanitas te kopen, dan is deze collectie een goede keuze om alles meteen compleet te hebben.
Je koopt de Lidl-accessoires via de eigen shop.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!
- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid