Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
iPad Air 2

Review van de iPad Air 2, dunner en lichter dan ooit. Apple heeft talloze kleine verbeteringen doorgevoerd, maar is dat genoeg om nog steeds marktleider te blijven?

iPad Air review

iPad Air 2 review (najaar 2014)

In onze iPad Air 2 review lees je alles over de vernieuwingen in Apple’s grotere iPad. De iPad Air 2 is op heel wat punten verbeterd: het scherm spiegelt minder en de hardware is net iets sneller geworden. Houdt Apple daarmee z’n positie als marktleider?

iPad Air 2 review onderkantInhoudsopgave:

Tekst: Gonny van der Zwaag
Foto’s: Bastiaan Vroegop en Gonny van der Zwaag

Review iPad Air 2 in 2020 (update)

De iPad Air 2 dateert alweer uit najaar 2014. Is deze tablet dan nog wel de moeite waard om te gebruiken? Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig. Het ligt er namelijk maar net aan wat je ermee wilt doen.

Waarom de iPad Air 2 in 2020 nog steeds een aanrader is:

  • Deze tablet is te updaten naar iPadOS 13 en draait dus op de nieuwste software.
  • Het scherm is van betere kwaliteit dan de latere 9,7-inch instapmodellen.
  • Hij is voorzien van Touch ID, voor veilig inloggen met je vingerafdruk.
  • Alle overige specs zijn ook in 2020 nog heel acceptabel.
  • Deze tablet heeft een tijdloos design en ziet er ook in niet gedateerd uit.

Waarom de iPad Air 2 in 2020 geen aanrader is:

  • De iPad Air 2 heeft nog nét een update naar iPadOS 13 gekregen, maar er is grote kans dat hij bij iPadOS 14 buiten de boot valt.
  • De iPad Air 2 is weliswaar te updaten naar iPadOS 13, maar de interne technologie bestaat al wat langer en sommige nieuwe functies kunnen daardoor trager werken of ontbreken.
  • We raden alleen aan om deze tablet te kopen als je er tweedehands of als refurbished iPad een goede deal voor kunt vinden. Nieuw kopen is geen goed idee.
  • Er zijn tegenwoordig nieuwere modellen die toekomstbestendiger zijn en misschien beter bij je behoeften aansluiten.

Zoek je een alternatief, dan raden we aan om naar de iPad 2018 te kijken.

Introductie iPad Air 2 review: geen revolutie

Apple brengt eens in de zoveel jaar een revolutionair product uit, dat hele bedrijfstakken op z’n kop zet. Met de iPad is dat gelukt: uitgevers, scholen, ziekenhuizen, kantoren zijn totaal anders gaan werken, dankzij de iPad. Laptops werden aan de kant gezet, papierloos werd het ideaal. Mensen zitten niet meer aan de ontbijttafel met een krantje, maar bladeren op hun iPad door het laatste nieuws.

iPad Air 2 review bovenkant

Heeft Apple eenmaal een succesnummer te pakken, dan blijven ze bijschaven. Dat is ook het geval bij de nieuwe iPad Air 2, die we in deze review zullen bespreken. Het gaat dit jaar bij de iPad Air 2 vooral om verbeteringen aan de binnenkant. De tablet is aan de buitenkant alleen wat dunner en lichter geworden en kreeg een Touch ID-sensor. Binnein vinden we de echte vernieuwingen, met onder andere een snellere processor en een verbeterde camera. De iPad Air was wat ons betreft al de beste tablet die er op de markt te krijgen is en de iPad Air 2 scherpt die perfectie nog wat verder aan.

iPad Air 2 review in handen
Op de foto’s in dit artikel is steeds de goudkleurige iPad Air 2 te zien. Ter vergelijking tonen we op sommige foto’s ook een spacegrijze iPad Air van vorig jaar.

We rekenden bij de iPad Air 2 niet op een totale metamorfose. Gebruikers willen dat ook helemaal niet; die zien liever dat hun vertrouwde tablet net iets beter en sneller wordt, zonder dat ze meteen nieuwe hoesjes en andere accessoires moeten kopen. Wat die verbeteringen betreft lagen een paar voor de hand: Touch ID als logische toevoeging, een verbeterde camera, een iets sneller processor. Het scherm spiegelt minder en je krijgt meer opslagruimte voor hetzelfde geld. Is dat genoeg om kopers over de streep te trekken? Wel als je nog een oude iPad hebt liggen en echt toe bent aan een nieuwe. Maar zoals wel vaker bij Apple: als je de voorgaande generatie hebt, is er niet meteen een dringende reden om een nieuwe te kopen. Dat is tegelijk het fijne van Apple: iPads zijn waardevast, gaan jarenlang mee en hoeven niet elk jaar vervangen te worden. Wie slim is en op de centen moet letten, koopt gewoon de iPad Air van vorig jaar en kan daarmee ook nog een flinke tijd vooruit. Wil je toch het nieuwste van het nieuwste, dan biedt de iPad Air 2 net die extra verbeteringen, die ervoor zorgen dat deze tablet op de langere termijn ook een prima investering is.

iPad Air 2 review knoppen zijkant

Design: nog dunner

De iPad Air 2 is nog dunner dan de vorige generatie iPad Air. Slechts 6,1 millimeter en daarmee is ‘ie nog dunner dan de iPhone 6. Of je daar als gebruiker op zat te wachten is nog maar de vraag, want het leidt ook meteen tot klachten dat de iPad te dun is geworden, wat ten koste gaat van de stevigheid. Niet dat gebruikers bij de iPad Air klaagden dat de behuizing te dik was, maar met het steeds dunner en lichter maken van de iPad heeft Apple wel een doel voor ogen. In plaats van een zware tablet die je voornamelijk thuis op de bank gebruikt, is de iPad na een aantal generaties een tablet geworden die je met gemak in je tas steekt, als vervanger van de laptop.

iPad Air 2 review achterkant

Apple maakt producten graag dunner en lichter. Vorig jaar was dat al bij de iPad het geval: de iPad Air werd 132 gram lichter. Bij de iPad Air 2 werd er nog eens zo’n 30 gram van het gewicht af geschaafd. De tablet is ook nog eens 18 procent dunner geworden. Het zijn kleine verschillen die je niet meteen merkt als je de iPad Air in je tas meeneemt, maar het benadrukt wel dat Apple steeds blijft zoeken naar verbeteringen. Het verschil tussen de eerste generatie iPad en deze iPad Air 2 is enorm. Maar ook bezitters van een iPad 2, 3 of 4 zullen het verschil meteen merken als ze de nieuwste iPad Air in handen krijgen: hij voelt meteen lichter. Om de verschillen met de vorige iPad Air aan te geven: de Wi-Fi-versie ging van 469 gram naar 437 gram en de 3G/4G-versie ging van 478 gram naar 444 gram.

iPad Air 2 review onderkant op een stapel

De vormgeving en de uitstraling van de iPad is nog steeds hetzelfde: veel glas en metaal, makkelijk vast te houden en strak van design. Dit is een robuust aanvoelende tablet, die goed is afgewerkt. Dankzij de afgeronde randen ligt de iPad Air 2 lekker in de hand. Toch is dit geen rugged tablet die je onbeschermd op de bouwplaats gaat gebruiken. Gelukkig zijn er allerlei rugged hoezen verkrijgbaar, zodat je de iPad zonder schade op een betonnen vloer kunt laten vallen of met een heftruck er overheen kunt rijden. Voor normaal kantoorgebruik is eigenlijk geen beschermhoes nodig, maar wil je je iPad mooi houden dan zijn er diverse hoezen. Zelf stop ik mijn iPad altijd in een Smart Case van Apple zelf, omdat ik zuinig ben op m’n spullen en het zonde vind als zo’n mooie tablet gekrast raakt.

iPad Air 2 review dikte

Bij de iPad Air 2 heb je dit jaar keuze uit drie kleuren: goud, zilver en spacegrijs. De goudkleur ziet er gelukkig wat beige-achtig uit, niet een blingbling-achtige kleur. Het enige wat ik minder mooi vind, is dat de witte strip op de achterkant van de zilver- en goudkleurige iPads met 3G/4G nogal contrasteert. Wegstoppen in een case is dan de oplossing. Of gewoon een spacegrijze kopen als je 3G/4G nodig hebt, want de zwarte strip valt minder op.

Scherm: minder spiegeling

De vorige iPad Air had al een fantastisch scherm met een prima resolutie van 2048 x 1536 pixels. De pixeldichtheid van 264 pixels per inch zorgde voor een subliem beeld bij video’s en games en mooie kleurweergave bij foto’s. Bij de iPad Air 2 is sprake van dezelfde resolutie en pixeldichtheid, maar toch heeft Apple nog iets verbeterd. Voorheen was er sprake van drie lagen: scherm, multitouch-sensoren en lcd-paneel. Bij die drie lagen ontstond er een minieme ruimte tussen de pixels en het glas, waardoor reflectie kan optreden. Bij de iPad Air 2 heeft Apple de drie lagen samengevoegd tot één. Een speciale anti-glanscoating zorgt ervoor dat het scherm beter afleesbaar is. We merkten dat binnenshuis bij lamplicht, maar ook buitenshuis in de felle zon. Reflecties krijgen bij de iPad Air 2 een wat blauwige tint:

iPad Air 2 review reflectie op scherm

Volgens Apple zorgt het voor 56 procent minder spiegeling. Als we de iPad Air naast de iPad Air 2 bekijken, valt meteen op dat de spiegeling van lampen een stuk minder is. De pixels zitten niet langer onder het scherm, maar erin. Wat ook belangrijk is: ondanks de coating reageert het scherm nog net zo goed op aanrakingen als voorheen. Dat verklapt ook meteen de reden waarom Apple deze coating niet eerder heeft toegepast: het werd al gebruikt op iMac-schermen, maar was nog niet goed genoeg voor touchscreens. Nu dus wel – en dat is goed nieuws voor mensen die de iPad Air 2 op kantoor willen gebruiken, of op een andere plek met veel tl-buizen.

Op onderstaande foto is te zien dat de spiegeling van de lamp iets is gedimd bij de iPad Air 2 (rechts op de foto):

iPad Air 2 review spiegeling van scherm

Hardware: 2GB RAM en Touch ID

Intern is de iPad Air 2 behoorlijk verbeterd. De originele iPad Air was al snel, maar bij de opvolger is er toch weer sprake van wat extra snelheidsverbeteringen. We bespreken hieronder de A8X-chipset, Touch ID en draadloze functies.

A8X chipset: supersnel

Vorig jaar bracht Apple voor het eerst een 64-bit chipset uit en verraste daarmee de concurrentie, die nog steeds bezig is met een inhaalslag. Quad-core processoren waren er al en octa-core stond klaar in de startblokken, maar 64-bit was voor veel smartphonefabrikanten nog nieuw. Dit jaar is Apple alweer toe aan de volgende generatie 64-bit chipset, waarbij wat aanpassingen zijn gedaan ten opzichte van de Apple A8, die je in de iPhone 6-modellen vindt. In plaats van dual-core beschikt de Apple A8X over een triple-core (drie kernen) CPU met een kloksnelheid van 1,5GHz, aangevuld met een hexa-core Imagination PowerVR GX6650 GPU. Dit zijn technische details die Apple zelf niet graag bekendmaakt, omdat het de marketingboodschap onnodig ingewikkeld maakt. Wat je er in de praktijk aan hebt: betere ervaring tijdens het gamen, maar ook bij andere toepassingen zoals schilderen en fotobewerken gaat alles soepeler. Volgens Apple is de A8X-chipset 40% sneller en 2,5 keer krachtiger dan zijn voorganger. Ook is de nieuwe chipset geoptimaliseerd voor apps en games die gebruik maken van Metal, het framework waarmee ontwikkelaars makkelijker de GPU kunnen aanspreken.

Die betere gebruikservaring is trouwens ook te danken aan het feit dat Apple voor het eerst 2GB RAM heeft toegepast. De vraag is alleen: wie zat daarop te wachten. We snappen dat indrukwekkende specs altijd beter zijn, maar er waren bij de iPad Air geen klachten dat de tablet te traag reageerde. Het zorgt er wel voor dat deze nieuwe iPad weer erg goed scoort in benchmarks zoals Geekbench. Misschien trekt het een aantal twijfelende consumenten over de streep, ook al moet Apple het helemaal niet hebben van de lijstjes met specificaties, maar van de gebruikerservaring. En die is (en was) gewoon goed.

iPad Air 2 review geekbench

Omdat GeekBench allerlei verschillende tests uitvoert en daarna een totaalscore presenteert, die je goed kunt vergelijken met andere tablets, hebben we die test uitgevoerd. De iPad Air 2 haalde daarbij in de single-core test een score van 1816 punten, flink meer dan de 1477 punten van de iPad Air. Bij de multi-core test was de score 4500 en dat is een gigantisch verschil met de 2687 punten van de iPad Air. Dat grote verschil is te danken aan de derde processorkern.

iPad Air 2 review  Touch ID sensor

Touch ID: makkelijk maar niet noodzakelijk

Apple heeft dit jaar voor het eerst een Touch ID-sensor ingebouwd in de iPads. Zodra de geleidende metalen ring rondom de sensor een vinger detecteert (door een verandering in geleiding), wordt de sensor aan het werk gezet. Met Touch ID kun je toegang krijgen tot de iPad en tot allerlei apps, die al Touch ID ondersteunen. Je kunt met je vingerafdruk toestemming geven voor aankopen in de App Store en om af te rekenen met Apple Pay (dat laatste werkt voorlopig alleen als je een Amerikaanse creditcard hebt en werkt op de iPad alleen bij online aankopen). Touch ID is goed beveiligd en veel makkelijker in gebruik dan een pincode, die mensen gemakkelijk over je schouder kunnen afkijken. Om toegang te krijgen tot de iPad leg je even je vinger op de scanner. Zodra je eraan gewend bent, wil je het ook op de iPad hebben. Maar ook hier geldt: als je het oude model iPad Air zonder Touch ID hebt, ga je die niet tweedehands verkopen omdat je dringend een model met Touch ID moet hebben. Het is handig, het werkt goed en het is lekker veilig, maar het is geen noodzakelijke functie.

Wat ons tijdens het gebruik opviel, is dat de vinger die je bij Touch ID gebruikt heel anders is dan bij de iPhone. Op de iPhone houd ik het toestel altijd op dezelfde manier vast, waardoor mijn linker- en rechterduim de meest voor de hand liggende vingers zijn. Maar bij de iPad wisselt de locatie van de Touch ID-sensor: afhankelijk van de manier waarop je de iPad vasthoudt kan de Touch ID-sensor links, rechts, boven of onder zitten. Mijn rechter wijsvinger bleek daarbij voor mij de meest logische vinger.

iPad Air 2 review vinger

Draadloze functies

De belangrijkste vernieuwing bij de draadloze functies is dat bij draadloze netwerken nu 802.11ac wordt ondersteund. Dat houdt in: snelheden tot wel 866 Mbps als je verbinding kunt maken met een geschikte router. Dubbele antennes en MIMO (multiple input, multiple output) zorgen ervoor dat je tweemaal zo snel kunt browsen als op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, die ‘maar’ een snelheid van 433 Mbps halen.

Wat LTE betreft ondersteunt Apple nu 20 verschillende spectrumbanden, met snelheden tot 150 Mbps. Interessanter is echter de meegeleverde Apple SIM. Daar heb je in Nederland niet zoveel aan, maar in de VS en het Verenigd Koninkrijk kun je er makkelijker mee van provider wisselen. Helaas konden we dat in Nederland nog niet testen. Je zult bij je eigen provider een simkaart moeten halen en een geschikt abonnement moeten afsluiten. Overigens is het de afgelopen tijd wel wat minder noodzakelijk geworden om een aparte databundel voor je iPad af te sluiten, omdat je op momenten dat je echt even internet nodig hebt makkelijk even de 4G-verbinding van je iPhone kan delen.

Software

Als je de iPad Air 2 uit de doos haalt draait er al iOS 8.1 op. Daarin zijn de grootste problemen uit iOS 8 opgelost, maar Apple zal nog meer tussentijdse updates moeten uitbrengen om alle kleine foutjes op te lossen, die de afgelopen tijd zijn opgemerkt. De iPad Air 2 werkt zoals verwacht prima samen met alle vernieuwingen in iOS 8, zoals Handoff en Continuity. Juist bij een iPad die zo geschikt is voor zakelijk gebruik en als laptopvervanger, is dat extra handig. Schrijf op de desktop een e-mailbericht en je gaat moeiteloos verder op de iPad Air 2. Door zijn lichte design is de iPad Air 2 erg geschikt om samen met een toetsenbordje in je tas te steken. Je kunt nu ook bellen en sms-berichten beantwoorden vanaf de iPad Air 2, net als op andere iOS-apparaten die geschikt zijn voor iOS 8.

iPad Air 2 review hand

Dat het allemaal soepel werkt op de iPad Air 2, was natuurlijk wel te verwachten: dit apparaat heeft de meest krachtige processor die Apple heeft uitgebracht. Logisch dat het werkt. Wat nog steeds niet beschikbaar is op de iPad, is het gebruik van meerdere gebruikersaccounts, zodat mensen binnen een gezin één iPad kunnen delen. Maar die kans lijkt ons eerlijk gezegd wat verkeken: Apple probeert de iPad steeds minder als productiviteitsmachine en minder als gezinsapparaat te positioneren. Dat houdt ook in: iedereen z’n eigen iPad, desnoods een afdankertje van pa of ma. Apple zou er ook geen belang bij hebben om het gebruik van meerdere gebruikers op één iPad te stimuleren. Wil je toch je ‘werk-iPad’ uitlenen voor een spelletje door de kinderen, dan zitten er inmiddels handige voorzieningen op zoals begeleide toegang voor iPhone en iPad. Daarmee geef je ze toegang tot één app, zonder dat ze door vertrouwelijke documenten of door jouw naaktfoto’s kunnen bladeren.

Camera

Over naaktfoto’s gesproken… bij de iPad Air 2 heeft Apple alle schaamte over het fotograferen met de iPad overboord gegooid. Dit is een prima tablet om foto’s mee te maken en te bewerken. Er zit een verbeterde camera in, dus waarom zou je die niet gebruiken om foto’s te maken? Kijk je rond in Amsterdam, dan zie je genoeg toeristen die hun iPad onder de arm klemmen. Ze gebruiken het als stedengids en plattegrond, dus waarom niet als camera? En ook al vind je het zelf misschien geen gezicht: er zijn genoeg mensen die hun iPad toch gebruiken voor foto’s. En het zal alleen nog maar toenemen, want de 5 megapixelcamera van de vorige iPad Air is nu vervangen door een 8 megapixelcamera met allerlei fotofuncties die voorheen alleen op de iPhone beschikbaar waren. Zoals een Burst Mode en slow-motion videos opnemen 120 fps. Er zit een nieuwe Image Signal Processor (ISP) in, te vinden op de nieuwe A8X-chipset. Maar een flitser aan de achterkant zit er nog steeds niet in. Alleen geschikt voor foto’s bij goede lichtomstandigheden dus.

De kwaliteit van de foto’s is met sprongen vooruit gegaan. De witbalans is iets verbeterd, de kleuren kloppen beter. Bij slechte lichtomstandigheden zorgt de ISP voor iets verbetering. Toch kun je voor het maken van foto’s nog steeds het beste je iPhone te voorschijn pakken: dat ziet er minder raar uit en de kwaliteit van de foto’s is waarschijnlijk beter. Zelfs als je de camera gebruikt voor het scannen van je kassabonnen en facturen.

Apple heeft de camera aan de voorzijde ook verbeterd: nu met een 1,2 megapixelcamera, beter contrast, betere foto’s bij slechte lichtomstandigheden en een verbeterde F2.2 aperture. Het levert betere beelden op tijdens een FaceTime-gesprek en bij gebruik van de iPad als spiegel voor je make-up of haar.

Hieronder zie je een aantal foto’s die we gemaakt hebben met de camera van de iPad Air 2. De foto’s hebben iets natuurlijker kleuren en tonen meer detail, in vergelijking met foto’s die we met de eerdere iPad Air maakten.

ipad-air-2-foto-5

ipad-air-2-foto-1 ipad-air-2-foto-2

ipad-air-2-foto-4

ipad-air-2-foto-3 ipad-air-2-foto-7

ipad-air-2-foto-6

ipad-air-2-foto-pano

Batterijduur

Bij een dunnere en lichtere behuizing dreigt het gevaar dat de batterijduur ook een stuk korter is. Dat blijkt mee te vallen, hoewel de iPad Air 2 wel iets korter meegaat dan zijn voorganger. Apple beweert zelf dat de accuduur van 10 uur gehandhaafd is, maar in de praktijk is het toch iets minder geworden. In plaats van bijna 11 uur aan één stuk constant video’s kijken haalt de iPad Air 2 nog maar met moeite de beloofde 10 uur. Bij constant internetten is de gebruiksduur ook iets korter geworden: in plaats van 7 uur haal je ongeveer 6,5 uur. Dat is nog steeds een vrij royale gebruiksduur in vergelijking met andere tablets. In stand-by en bij incidenteel gebruik (op de bank, in bed) gaat de batterij met gemak meerdere dagen mee, bij extreem intensief gamen moet je eerder rekenen op 3 à 4 uur.

Verkrijgbaarheid

De iPad Air 2 is verkrijgbaar bij de Apple Store met een vanafprijs van €499. Dat is 100 euro duurder dan de iPad Air, die ook nog gewoon te koop is voor mensen die een wat goedkoper model zoeken. Net als bij voorgaande modellen is elke stap extra geheugen 100 euro duurder en kost de 3G/4G steeds 120 euro extra, waardoor de prijzen snel kunnen oplopen.

iPad Air Alleen Wi-Fi Wi-Fi + 3G/4G
16GB €499 €619
64GB €599 €719
128GB €699 €819

Ook bij de volgende aanbieders is de iPad Air 2 te koop. Maar reken voorlopig niet op aanbiedingen, want die zijn er niet nu deze tablet nog maar net op de markt is.

iCulture Shop | Mediamarkt | Saturn | Dixons | Centralpoint | Bol.com

iPad Air 2 review stapel

Conclusie iPad Air 2 review

De iPad Air 2 maakt de beloften waar, maar is minder vernieuwend dan zijn voorganger. Apple heeft de iPad Air 2 weer net iets beter gemaakt: dunner, lichter en sneller, waarbij de batterijduur wel iets is afgenomen. Het scherm is net zo scherp en heeft dezelfde schitterende kleuren gehouden, maar spiegelt minder. Het maakt de iPad Air 2 de beste tablet die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Toch zijn het allemaal kleine verbeteringen, die mensen niet meteen ertoe dwingen om een nieuwe te kopen. De vorige iPad Air voldoet ook nog prima.

Pluspunten

  • Nog lichter van gewicht, daardoor makkelijker mee te nemen buitenshuis
  • Scherm zorgt voor minder reflectie
  • Verbeterde A8X-processor, die de iPad nog sneller maakt
  • Verbeterde camera’s, waardoor de iPad daadwerkelijk gebruik kan worden voor foto’s

Minpunten

  • Verschilt weinig van iPad Air (maar of dat erg is?)
  • Batterijduur is iets minder geworden

Info: iPad Air 2

  • Fabrikant: Apple
  • Product: iPad Air 2
  • Te koop via: Apple Store en andere winkels
  • Prijs: vanaf €499
  • Cijfer: 9

iPad Air 2 review Touch ID

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020
Onderwerp
,