iPhone 6s en iPhone 6s Plus naast elkaar

De iPhone 6 Plus is de grootste iPhone die Apple gemaakt heeft. Maar is het té groot? Dat zoeken we uit in deze iPhone 6 Plus review van iCulture.

iPhone 6 Plus review

iPhone 6 Plus review

De iPhone 6 Plus is de grootste smartphone die Apple ooit gemaakt heeft. Wij haalden de iPhone 6 Plus een week voor de Nederlandse verkoopstart alvast in Duitsland, om onze ervaringen te kunnen delen en alvast antwoord te kunnen geven op veelgestelde vragen van mensen die vanaf 26 september 2014 overwegen een iPhone 6 Plus te kopen. De keuze is dit jaar moeilijker dan ooit: het gaat niet alleen om een ander uiterlijk, maar ook om de vraag of je zo’n groter toestel wel ziet zitten. Alvast een waarschuwing: de iPhone 6 Plus is echt heel groot.

Foto’s, tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in september 2014 en beschrijft de situatie op dat moment. De iPhones zijn deels zelf aangeschaft en deels geleend van Apple voor deze test.


In onze iPhone 6 review lees je alles over de 4,7-inch versie van de iPhone 6.

iphone-6-plus-op-doos

Introductie

Gebruikers willen grotere smartphones en Apple heeft naar ze geluisterd. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn de grootste smartphones die Apple ooit heeft uitgebracht. Maar het is wel even wennen. Als je jarenlang 3,5-inch en 4-inch iPhones gewend bent voelt zelfs de iPhone 6 gigantisch groot. Hoe gigantisch moet de iPhone 6 Plus dan wel zijn?

iphone-6-plus-achterkant-op-doos

Ik koos bewust voor de iPhone 6 Plus. Enerzijds omdat toch íemand binnen de redactie dit grotere toestel moet testen en ook omdat ik altijd wel een tas bij me heb. Ik heb dus niet het mannenprobleem dat iPhones altijd in je broekzak moeten passen. We haalden de nieuwe iPhone in Duitsland, een week voordat de Nederlandse verkoop van start gaat. Inmiddels heb ik een aantal dagen met de iPhone 6 Plus kunnen rondlopen en heb een goede indruk gekregen hoe dit toestel in het dagelijks leven bevalt en of hij niet te groot is. Want dat is de vraag die je als nieuwbakken iPhone 6 Plus-bezitter regelmatig te horen zult krijgen: is hij niet te groot?

iphone-6-plus-bovenkant-op-doos

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn producten van het ‘nieuwe’ Apple van Tim Cook. Na aanvankelijk geklaag dat Apple niet meer innovatief was, lijkt de opinie de laatste tijd weer wat omgeslagen. iOS 8 bevat echt grote verbeteringen en ook over deze grotere iPhones is iedereen behoorlijk positief. OK, er waren eerder fabrikanten die grotere smartphones uitbrachten, maar de manier waarop Apple het nu aanpakt is gewoon goed. Het design, de kwaliteit van de materialen, de wijze waarop alles op elkaar is afgestemd: dit is typisch Apple. Wil je een supergrote smartphone, dan is dit het toestel dat je moet hebben. Dat de wachtrijen bij de Apple Store nog langer dan voorgaande jaren zijn, vormt wel het bewijs. Apple wilde zich niet haasten om ook een grote smartphone op de markt te brengen, maar nam de tijd om iets goeds te maken.

Dat Apple tegenwoordig dingen anders aanpakt, blijkt wel uit deze iPhone 6 Plus en z’n kleinere tegenhanger, de iPhone 6. Apple brengt voor het eerst twee nieuwe high-end telefoons uit met een nieuw design en een veel groter scherm. Eerdere iPhones zien er opeens erg compact uit. Die keuze voor grotere smartphones betekent ook dat Apple zich begeeft in een markt waar al behoorlijk wat concurrentie is. Is Apple erin geslaagd om een grote smartphone te maken die beter is dan wat Samsung, HTC en LG al hebben gepresteerd? Daar proberen we in deze review antwoord op te geven.

Eén ding hebben we niet getest en dat is of de iPhone 6 Plus met blote handen makkelijk te buigen is. Dat hebben anderen al gedaan en het zou weinig toevoegen om nogmaals een dure iPhone krom te buigen. Wij gebruiken de iPhone liever waar ‘ie voor bedoeld is: facetimen, apps installeren, films kijken en internetten totdat de batterij helemaal leeg is.

iphone-5-bovenop-iphone-6-plus

Ontwerp

Je kunt er niet omheen: de iPhone 6 Plus is een erg grote telefoon, een phablet. Als je voorheen een 4-inch iPhone gebruikte, dan voelt de iPhone 6 Plus aan als een gigantisch toestel. Zelfs bij overstap van een 5-inch smartphone zoals de Galaxy S4, zul je even moeten wennen. Met afmetingen van 158,1mm x 77,8mm en een gewicht van 172g komt de iPhone 6 Plus nog het meest in de buurt van de LG G3 en OnePlus One, beide met 5,5-inch scherm. En ja: hij is echt groot.

Te groot?

iphone-6-plus-in-handIs het té groot? Dat ligt er maar net aan waar je de iPhone 6 Plus voor gaat gebruiken. Om maar een paar punten te noemen: zoek je een apparaat dat zowel de iPhone als de iPad mini kan vervangen? Dan is de iPhone 6 Plus eigenlijk ideaal. Stop je de iPhone meestal in een tas en niet in je broekzak? Vind je het prima om je toestel voortaan met twee handen te bedienen? Heb je echt een toestel nodig waarbij je veel meer informatie op het scherm ziet? In al die gevallen kan de iPhone 6 Plus jouw ideale toestel zijn.

Het verschil in gewicht met eerdere iPhones merk je meteen. De iPhone 6 Plus voelt zwaar aan, ook al is er lichtgewicht aluminium gebruikt. Toch reageerden mensen die ik het toestel even in handen heb gegeven verbaasd: ze hadden bij dit formaat een zwaarder toestel verwacht. Dit is een telefoon die je in de auto en op straat niet zo makkelijk in één hand vasthoudt, ook al heeft Apple speciale functies zoals Reachability ingebouwd in iOS 8 om alles nog steeds met één hand te kunnen bereiken.

Zakformaat?

Als je moet beslissen of de iPhone 6 Plus jouw ideale formaat toestel is, gaat het niet alleen om de toepassingen. Het gaat ook om fysieke zaken: hoe groot zijn jouw handen, hoe snel raak je verkrampt als je je vingers moet strekken? Een iPad mini kun je ook nog met één hand vasthouden, maar echt comfortabel is het niet. Bij de iPhone 6 Plus geldt iets soortgelijks: langdurig in één hand vasthouden is niet prettig. Maar als je de mogelijkheid hebt om met twee handen vast te houden, is er eigenlijk niets aan de hand. Over het schermformaat hebben we eerder al onze ervaringen gedeeld in het artikel iPhone 6 of iPhone 6 Plus: welke schermgrootte past bij jou?

Bij de keuze speelt ook speelt mee of je een broekzakdrager bent en welk type broeken je draagt. Bij mij past de iPhone 6 Plus in de achterzak, zelfs bij skinny broeken. Maar hij steekt er wel een stukje uit. Mensen met grotere en wijdere broeken hebben wat minder moeite om de iPhone 6 Plus volledig in hun broekzak te stoppen. Probeer het even uit met ons papieren model, als je nog twijfelt.

Buigzaamheid

Als je de iPhone in je broekzak stopt, moet je wel oppassen dat je er niet langdurig op gaat zitten. Het kan niemand ontgaan zijn: de afgelopen dagen werd er heel wat gelachen over iPhones die krom waren getrokken in broekzakken of die met blote handen waren geknakt. Het heeft te maken met het feit dat Apple aluminium heeft gebruikt voor de behuizing, dat licht van gewicht maar ook nog wel enigszins vervormbaar is.

iphone-6-buigtest

Ik ben een aantal keren met een iPhone 6 Plus in de achterzak gaan zitten. Voorzichtig, op een bureaustoel, ik ben niet neergeploft op een houten bankje. Zolang de iPhone wat bewegingsruimte in je broekzak houdt en niet totaal klem komt te zitten, is er niets aan de hand en hoef je niet bang te zijn voor vervorming. Het wordt iets anders als de iPhone in de voorzak van je broek zit. Het verschil met eerdere iPhones is wel te verklaren: bij de kleinere iPhone 5s paste de iPhone nog net diep genoeg in broekzakken, waardoor hij tijdens het zitten als het ware op je bovenbeen lag. Bij de iPhone 6 Plus is dat niet het geval: die is zo groot, dat hij in zithouding klem komt te zitten in de knik tussen heup en bovenbeen. Als je bovendien een broek van erg stevige spijkerstof draagt, komen er grote buigende krachten op het toestel te staan en heb je kans dat hij van vorm verandert. Maar of je daar bang voor moet zijn? Waarschijnlijk heb je al veel eerder de iPhone uit je broekzak gehaald, omdat zo’n ‘baksteen’ in je broekzak niet lekker zit, net zoals een portefeuille in je achterzak niet lekker zit. Wij voorspellen alvast een comeback van de cargobroek, met grote zakken halverwege je bovenbeen.

uBreakiFixCo deed nog de meest ‘wetenschappelijke’ test om de buigzaamheid van de iPhone 6 te controleren door een kracht van 45 kilo toe te passen. Ze vergeleken de iPhone 6 Plus daarbij met de Galaxy Note 3 en de iPhone 5. De Galaxy Note 3 boog een stuk verder door, maar schoot dankzij het plastic ook terug in model. De iPhone 6 Plus boog iets minder, maar herstelt zich niet naar de oorspronkelijke vorm.

Afgeronde hoeken

Terwijl de eerdere iPhones een industrieel strak uiterlijk hadden, is er bij de iPhone 6 Plus sprake van meer afgeronde hoeken. Het toestel ligt daardoor makkelijker in de hand en voelt minder hoekig. Maar tegelijk onderscheidt Apple zich met dit toestel minder van de concurrentie. Dit had ook een toestel van HTC kunnen zijn, zeker als je naar de lijntjes op de achterkant kijkt. De HTC One heeft soortgelijke lijntjes. Zelfs de aan/uitknop is naar de zijkant verplaatst, net als bij veel Android-toestellen.

iphone-6-plus-zijkant-links

De volumeknoppen zijn wat meer verzonken in de behuizing en aan de onderkant zie je een iets gewijzigde gaatjesstructuur voor de speaker en microfoon. Dat moest ook wel, want het toestel is een halve millimeter dunner geworden (7,1mm) ten opzichte van de iPhone 5s (7,6).

Lees ook: vergelijking iPhone 6 Plus met andere recente iPhones

Is het design van de iPhone 6 Plus mooi? Tja, een diplomatiek antwoord: ik moet er nog aan wennen, vooral aan de achterkant. Terwijl de iPhone 5s onmiskenbaar een Apple-product is, zou de achterkant iPhone 6 Plus ook gemaakt kunnen zijn door een andere fabrikant van duurdere high-end toestellen. De contrasterende antennestrepen vind ik minder mooi, maar ik begrijp ook wel dat Apple er niet omheen kon. Aan de voorkant is de iPhone 6 Plus echter onmiskenbaar van Apple: het is prachtig en de afgeronde randen maken swipen vanaf de rand van het scherm nog prettiger. Het opbollende scherm, dat naadloos aansluit op de aluminium behuizing, alles sluit tot op een fractie van een millimeter perfect op elkaar aan. Dit kan alleen maar van Apple zijn. Gelukkig kun je de achterkant bedekken met een hoesje, als je de antennestrepen echt niet mooi vindt.

Scherm

Het scherm van de iPhone 6 Plus heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en dat betekent dat je er met gemak 1080p-video’s op kunt kijken. De inkijkhoek is goed, het scherm is goed af te lezen in goed zonlicht en de kleuren zijn prachtig. Apple gebruikte in deze iPhone opnieuw internal plane switching (IPS)-technologie om te zorgen dat de inkijkhoek goed is, zonder dat kleuren vervagen. Bij de iPhone 6-modellen voegden ze er dual domain pixel-technologie aan toe, om nog beter te zorgen dat de kleur en het contrast correct blijven bij een extreme inkijkhoek. Je zult er in de praktijk misschien weinig van merken, maar het laat zien dat Apple het oog voor detail nog niet kwijt is geraakt.

DisplayMate noemde het scherm van de iPhone 6 Plus de best presterende LCD op de markt:

Based on our extensive Lab tests and measurements, the iPhone 6 Plus is the Best performing Smartphone LCD display that we have ever tested. It delivers uniformly consistent all around Top Tier display performance. The iPhone 6 Plus is only the second Smartphone display (LCD or OLED) to ever get all Green (Very Good to Excellent) Ratings in all test and measurement categories (except for Brightness variation with Viewing Angle, which is the case for all LCDs) since we started the Display Technology Shoot-Out article series in 2006, an impressive achievement for a display. The iPhone 6 Plus has raised the bar for top LCD display performance up by a notch.

Bij de twee toestellen is DisplayMate het meest te spreken over de iPhone 6 Plus. De normale iPhone 6 scoorde wat minder vanwege de lagere pixeldichtheid.

Maar we hebben ook wel kritiek. Er zijn nog maar weinig iPhone-apps geoptimaliseerd voor de grotere resolutie. De oplossing van Apple is om bestaande apps op te blazen naar een grotere resolutie. Dat levert op zich scherpe afbeeldingen op, maar de teksten zijn wel heel groot bij apps die nog niet zijn geoptimaliseerd. Je hebt het idee dat je een speciale functie voor slechtzienden hebt ingeschakeld, als je apps zoals Reeder gebruikt. Bij apps die wel geoptimaliseerd zijn, zoals de Instellingen-app van Apple zelf, is de tekst weer van normale grootte. Je kunt een kleiner lettertype instellen, maar je zult voorlopig moeten wennen aan twee tekstgroottes: normaal in apps die zijn aangepast, supersized in alle andere apps. Het toetsenbord wordt ook groter of kleiner, afhankelijk van de vraag of apps zijn aangepast. Dit probleem wordt gaandeweg opgelost als apps van externe ontwikkelaars worden geoptimaliseerd voor de iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

iphone-6-plus-onderop-iphone-5

Nog een ander kritiekpuntje: de iPhone 6 Plus kan geen iPad-apps aan. Je zou denken dat verkleinen van 7,9-inch naar 5,5-inch een eenvoudige opgave is voor Apple. Opblazen van iPhone-apps die nog niet voor de grote schermen geoptimaliseerd zijn, lukt immers wel.

Hardware

De specificaties op een rijtje:

  • Scherm: 5,5-inch, 1920×1080 pixels met pixeldichtheid van 401ppi, 1300:1 contrast ratio
  • Processor: 64-bit A8 ARM-processor met M8 motion bewegingschip
  • RAM-geheugen: 1GB
  • Opslag: 16GB, 64GB of 128GB
  • Camera: 8 megapixels, f2.2, optische beeldstabilisatie, 240fps video, cameralens bedekt met saffierglas, auto-HDR, gezichtsherkenning, 43-megapixel panoramamodus, burstmodus tot 10fps, 1080p video met framerate 30fps of 60 fps
  • Frontcamera: 1,2 megapixel, f2.2, 720p HD, burstmodus
  • Connectiviteit: 4G (LTE), Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (Low Energy), NFC, VoLTE (voice over LTE), Wi-Fi-bellen
  • Overig: TouchID-vingerafdrukscanner, NFC-chip voor Apple Pay-betalingen

A8 processor

geekbench-iphone-6-plusDe iPhone 6 Plus draait op een 1,39 GHz dual-core A8-processor met 1GB RAM en 64-bit architectuur. Dat klinkt bescheiden, omdat high-end toestellen van veel andere fabrikanten al zijn overgestapt op octa-core chips. Maar omdat Apple de hard- en software altijd subliem op elkaar afstemt, hoef je niet bang te zijn dat de iPhone slecht presteert in benchmarks.

In Geekbench 3 haalde de iPhone 6 Plus steeds scores tussen de 2880 tot 2895 . Die getallen liggen een stuk hoger dan de iPhone 5s en de LG G3 (beide rond 2500). Vooral met dat laatste toestel wordt de iPhone 6 Plus graag vergeleken. Qua performance komt de iPhone 6 Plus eerder in de buurt van de Samsung Galaxy S5, HTC One M8 en OnePlus One. Een belangrijk verschil met de Snapdragon-processoren die andere fabrikanten gebruiken, is dat de A8-chip langere tijd op maximaal vermogen kan werken, zonder oververhit te raken. Vergeleken met de A7-chip van vorig jaar presteert de A8-chip zo’n 20 procent beter in de benchmarks.

AnandTech publiceerde ook al wat benchmark-resultaten van de iPhone 6 Plus in vergelijking met andere toestellen. Omdat wij veel concurrerende toestellen niet in bezit hebben, gaan we af op de metingen van AnandTech, die elk jaar extreem diepgaande technische analyses van nieuwe iPhones maken. De SunSpider-benchmark laat zien dat de iPhone 6, de iPhone 6 Plus en zelfs de iPhone 5s met gemak de concurrentie verslaan (lager is beter):

iphone 6 plus review sunspider anandtech

Bij de 3DMark-benchmark moest de iPhone 6 Plus alleen de NVIDIA SHIELD Tablet voor zich dulden:

3dmark iphone 6 plus review

De iPhone 6 heeft 1GB werkgeheugen, net als voorgaande iPhones. Dat lijkt een tegenvaller voor mensen die van specs houden, maar in de praktijk is er niet zoveel aan de hand. We moeten nog de eerste app tegenkomen die serieus beperkt wordt door de hoeveelheid RAM.

M8 bewegingsprocessor

Gezondheid iOS 8De iPhone 5s beschikte voor het eerst over een bewegingsprocessor, die metingen zoals stappen en lichaamsactiviteit verzamelde. In de iPhone 6 Plus komt die bewegingssensor extra van pas, omdat er nu een Gezondheidsapp is die alle bewegingsdata samenbrengt. De iPhone 6 Plus beschikt over de M8 bewegingsprocessor, een verbeterde versie die nu ook hoogteverschillen kan meten dankzij de ingebouwde barometer in de iPhone 6 Plus. Het idee is dat je met apps zoals RunKeeper of Moves je sportactiviteiten meet en alle data overzichtelijk samenbrengt in de app. Omdat iOS 8 ook op de iPhone 5s te installeren is, gaf dat ons mooi de gelegenheid om beide bewegingsprocessoren met elkaar te vergelijken. Wat opviel is dat de M8 afwijkende statistieken geeft ten opzichte van de M7. Terwijl de M7-chip tijdens een wandeling 2.000 stappen en een afstand van 1,8 kilometer registreerde kwam de M8-chip met heel andere cijfers: 1.700 stappen en een afstand van 1,5 kilometer. Nu is er wel vaker discussie of fitnesstrackers wel nauwkeurig genoeg zijn, maar we vinden het toch een behoorlijk verschil. De Withings Pulse O2-tracker die we tijdens de wandeling meenamen, gaf trouwens 1.600 stappen en een afstand van 1,38 kilometer aan. Wil je nauwkeurig je stappen tellen, dan kun je beter een fitnesstracker kopen die je op je lichaam draagt, bijvoorbeeld de eerder genoemde Withings Pulse of een Fitbit.

Software

De iPhone 6 Plus is standaard voorzien van iOS 8, de nieuwste versie van Apple’s besturingssysteem. Daarin is op het eerste gezicht weinig veranderd ten opzichte van iOS 7, maar kenners weten wel beter: er zijn fundamentele verbeteringen doorgevoerd waaronder widgets, toetsenborden en andere extensies mogelijk zijn geworden. Je kunt snel iMessages beantwoorden, zonder de app te beantwoorden. En je kunt wachtwoorden in 1Password opzoeken, zonder een andere app te verlaten. Omdat we het 64GB-model hadden gekocht, stonden de iLife- en iWork-apps er standaard al op.

Zoals te verwachten draait iOS 8 soepel op de iPhone 6 Plus. Er zijn twee aanpassingen in iOS 8 gedaan, die voor dit toestel extra handig zijn: Reachabilty en landschapsweergave.

Reachability

iphone-6-reachabilityOp de iPhone 6 Plus is de nieuwe functie Reachability een welkome aanvulling. Het houdt in dat je het bovenste deel van het scherm makkelijk kunt bereiken, als je het toestel met één hand wilt bedienen. Om het bovenste deel van het scherm te bereiken druk je tweemaal voorzichtig op de homeknop (licht aantikken, niet drukken!). Het bovenste deel van het scherm komt dan naar beneden, zodat je makkelijker knoppen kunt bereiken.

Het is niet de meest elegante oplossing, maar het werkt wel en je raakt en snel aan gewend als je een bepaalde app routinematig gebruikt (zoals in mijn geval Reeder). Wil je bijvoorbeeld een map met foto’s openen, dan moet je eerst Reachability activeren om de folder te kunnen aantikken. Daarna schuift het scherm weer omhoog en moet je opnieuw Reachability activeren om de volgende handeling te doen. In zo’n geval kun je beter ervoor kiezen om de iPhone 6 Plus met twee handen te bedienen. Kan dat niet, omdat je bijvoorbeeld een boodschappentas in de hand hebt, dan is Reachability een uitkomst. Maar toch: op straat zou ik eenhandsbediening bij de iPhone 6 Plus toch eigenlijk afraden, tenzij je echt grote handen hebt. Het is best lastig om de iPhone 6 Plus stevig vast te houden en tegelijk knoppen op het scherm te bedienen. Voor je het weet stoot iemand je aan en kantelt de iPhone achterover, richting de grond.

iPhone 6 Plus handen

Landschapsweergave

Apple heeft nog een andere aanpassing gedaan in iOS 8, die extra handig is voor de iPhone 6 Plus. Je kunt het scherm draaien, zodat je apps in landschapsweergave kan gebruiken. Dit is vergelijkbaar met de iPad mini. Nog niet alle apps zijn hiervoor aangepast en het komt dan ook bij heel wat apps voor dat het scherm niet meedraait. Dit zal gaandeweg verbeteren. Waar we wel even aan moesten wennen is het grotere toetsenbordje in landschapsweergave. Apple heeft ervoor gekozen om allerlei icontjes en extra functies toe te voegen, die in eerste instantie vooral verwarring opleveren. De ‘markeerstift’ blijkt bijvoorbeeld een lijmpot, zodat je sneller teksten kunt plakken.

Hieronder zie je de standaard Herinneringen-app met toetsenbord in landscape.

iPhone 6 Plus review toetsenbord landscape

Camera

Beide modellen van de iPhone 6 Plus hebben een vernieuwde camera, zowel aan de voor- als achterkant. In het iPhone 6 review lees je al over de algemene cameraverbeteringen, dus die zullen we hier niet herhalen. Bij de Plus zit er bovendien optische beeldstabilisatie in, die we de afgelopen dagen uitvoerig hebben getest. Apple heeft niet meegedaan aan de megapixelrace van de Android-fabrikanten, maar heeft zich vooral gefocust op dingen waar je écht iets aan hebt: betere beeldkwaliteit. Betere prestaties bij slechte lichtomstandigheden, snellere focus en extra functies zoals slow-motion kregen voorrang op meer megapixels. Een camera van 8 megapixels is voldoende voor de foto’s die de meeste gebruikers met hun iPhone maken, om bijvoorbeeld te delen op sociale media.

De cameralens aan de achterkant steekt bij dit toestel iets naar buiten uit. Omdat Apple de behuizing zo dun mogelijk wilde maken, was dat niet te vermijden. Bij de gewone iPhone 6 geeft dat een wiebeleffect als het toestel op een tafel ligt, maar bij de iPhone 6 Plus valt het enorm mee. Dat komt omdat de behuizing een stuk langer is, waardoor het verval minder groot is. Saffierglas voorkomt dat de cameralens gekrast raakt.

Ben je fotograaf, dan is de iPhone 6 Plus het toestel dat je wilt hebben. Het grotere scherm doet dienst als viewfinder en na het fotograferen bekijk je het resultaat op het riante scherm. De iPhone 6 Plus maakt prachtige foto’s bij daglicht, maar blinkt vooral uit bij slechtere lichtomstandigheden. Bij een langere belichtingstijd is de ISO lager en is er minder ruis te zien. Bovendien is de kleur dan iets beter. Allemaal dankzij de optische beeldstabilisatie, aangevuld met een tweekleurige flitser en een nieuwe camerasensor die volgens Apple sneller focust op objecten dankzij zogenaamde Focus Pixels. Dat blijkt in de praktijk: als we snel wisselen tussen objecten dichtbij en veraf, past de camera de focus razendsnel aan.

Hieronder vind je voorbeelden van foto’s die we met de iPhone 6 Plus-camera gemaakt hebben:

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-3

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-4

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-1

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-2

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-6

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-5

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-7

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-8

iphone-6-plus-voorbeeldfoto-9

Vele instellingsmogelijkheden voor de camera zijn er nog steeds niet. Je kunt de flitser, timer en HDR instellen en scherpstellen op bepaalde objecten door op het scherm te tikken. De belichting wordt daarbij meteen aangepast: tik je een donker object aan, dan licht de foto op die plaats iets meer op. Dit kennen we al van eerdere iPhones. Nieuw zijn de opties Vertraagd (slow motion) en Tijdsverloop (timelapse) die aan iOS 8 zijn toegevoegd. De iPhone 6 Plus kan bij slow motion-video’s wisselen tussen 120 en 240 BPS, terwijl je bij timelapse geen verdere opties hebt.

iphone-6-scores-cameraDe experts van DxOMark hebben ook een uitgebreide test gedaan en concluderen dat Apple met de iPhone 6 (Plus) de nieuwe gouden standaard zet. Beide modellen van de iPhone 6 scoren 82 van de 100 punten en dat is de hoogste score van recente toestellen. Maar ze concluderen ook dat de iPhone 6 eigenlijk goed genoeg scoort voor foto’s en bij video’s zelfs nog iets geschikter is dan de iPhone 6 Plus. Twijfel je nog tussen beide toestellen, dan ben je dus eigenlijk met de gewone iPhone 6 ook prima af.

Batterijduur

iphone-6-plus-hand-tekstHet is nog wat vroeg om conclusies te trekken over de batterijduur van de iPhone 6 Plus. We schreven eerder dat er een verdubbeling van batterijcapaciteit heeft plaatsgevonden ten opzichte van de iPhone 5s. Maar het grotere scherm en de krachtiger processor vormen natuurlijk ook een grotere belasting van de batterij. Hoe dit uitpakt zullen we de komende dagen ervaren. Tests van eerdere reviewers wijzen op zo’n 13 uur gebruiksduur bij internetten via Wi-Fi. Apple belooft zelf 12 uur voor de iPhone 6 Plus en dat wordt inderdaad gehaald in de batterijbenchmarks (namelijk 13 uur):

batterijduur iphone 6 plus

Omdat je niet constant aan het internetten bent en een werkdag voor de meeste mensen maar 8 uur duurt, haal je met de iPhone 6 Plus gemakkelijk het einde van de werkdag. Ook als je nog reistijd hebt. Een nadeel is wel, dat het opladen van die grotere batterij van de iPhone 6 Plus ook behoorlijk wat tijd kost. Even snel opladen via de usb-poort van de computer kan, maar dan ga je alsnog met een halfvolle batterij de deur uit. Gelukkig is inmiddels bevestigd dat de iPhone 6 Plus ondersteuning biedt voor extra snel opladen. Apple levert er alleen geen 12 Watt-snellader bij, zoals je in de verpakking van de iPads vindt. Je krijgt een standaard 5 Watt-stroomadapter erbij, waarmee je een stuk of twee, drie uur moet laden voor een volle batterij.

Verkrijgbaarheid

De iPhone 6 Plus is vanaf 26 september verkrijgbaar in Nederland met een vanaf-prijs van €799. Alle grote Nederlandse providers verkopen de iPhone 6 Plus vanaf 26 september en dat geldt ook voor diverse webwinkels en winkelketens zoals Dixons. Aanvankelijk zullen de voorraden nog beperkt zijn.

iPhone 6 Plus review: conclusie

iphone-6-plus-zijkant-rechtsDe iPhone 6 Plus is niet voor iedereen bedoeld. Dit toestel is behoorlijk groot en dat kan soms echt een belemmering in plaats van een voordeel zijn. Het formaat is ook meteen de belangrijkste overweging of dit jouw ideale toestel is. Misschien is het slimmer om die 100 euro in je zak te houden en te kiezen voor het kleinste model, tenzij je goede redenen hebt voor de Plus, zoals:

  • Je hebt echt grote handen en de iPhone 6 Plus past daar perfect in.
  • Je wilt het liefst iPhone en iPad mini combineren in één apparaat.
  • Je draagt de iPhone vrijwel nooit in je broekzak, maar in een handtas.
  • Je wilt de iPhone met de best mogelijke camera omdat je veel foto’s maakt, ook bij slechte lichtomstandigheden.
  • Je bent slechtziend en wilt grote teksten lezen op een zo groot mogelijke telefoon, waarmee je ook kunt bellen.
  • Je wilt per se een smartphone met groot scherm en vindt de Android-phablets die tot nu toe zijn verschenen niet goed genoeg.

iPhone 6 iPhone 6 Plus iPhone 5

De iPhone 6 Plus is aan de achterkant niet een typisch Apple-toestel. We missen de strakke lijnen en het minimalisme van de iPhone 5/5s. Maar aan de voorkant zie je toch de hand van Apple: de bouwkwaliteit, het materiaal, de luxe uitstraling.

Zoals al eerder gezegd: de iPhone 6 Plus is echt behoorlijk groot, dus zorg dat je er eentje in handen hebt gehad voordat je 100 euro toeslag betaalt voor dit extra grote model. Eigenlijk hadden we liever gezien dat Apple een 4-inch opvolger van de iPhone 5s had uitgebracht en daarnaast een iets groter model. Door twee oversized iPhones uit te brengen neemt Apple eigenlijk afscheid van de eerdere belofte dat een iPhone altijd met één hand te bedienen moet zijn. Tegelijk maakt Apple met de iPhone 6 Plus een behoorlijke inhaalslag. Want ook al zagen we de grotere schermen, hogere schermresolutie, NFC en alternatieve toetsenborden al bij de concurrentie, de manier waarop Apple het heeft uitgevoerd, toont de neiging naar perfectie. Het toestel voelt robuust en luxe aan, het scherm is prachtig en over de performance hebben we ook niets te klagen. Of het grotere formaat bij jouw levensstijl past, is een afweging die je zelf zult moeten maken.

iPhone 6 iPhone 6 Plus

Pluspunten

  • Luxe uitstraling, zoals we van Apple gewend zijn.
  • Groot en helder scherm.
  • Lichter dan andere phablets.
  • Zeer goede prestaties in benchmarks.
  • Goede bouwkwaliteit en kwalitatief goede materialen.

Minpunten

  • Prijzige telefoon ten opzichte van concurrenten.
  • Moeilijker vast te houden als je kleine handen hebt.
  • Eenhandsbediening is ondanks de aanpassingen toch lastig, grotere kans dat de iPhone uit je handen valt.

De iPhone 6 Plus is niet meer als los toestel verkrijgbaar en wordt ook niet meer met abonnementen aangeboden. Kom je dit toestel nog wel (al dan niet als refurbished iPhone 6 Plus) tegen in de winkel, dan raden we af om er eentje te kopen. Dit toestel krijgt geen updates meer, de batterij zal al flink verouderd zijn en sommige apps zullen niet meer werken. Check ons overzicht iPhone-aanbiedingen welke modellen we momenteel aanraden op verschillende prijsniveau’s. Ook kun je kijken naar ons overzicht met nieuwe iPhones wat er momenteel verkrijgbaar is.

Bekijk ook
Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?