Roomba i7 review: bovenaanzicht van de stofzuiger

Review: iRobot Roomba i7+, de stofzuiger die z’n bak automatisch leegt

Robotstofzuigers zijn goedkoper dan ooit. Heeft het dan zin om 1200 euro te betalen voor een robotstofzuiger die zichzelf leegt? In onze review van de iRobot Roomba i7+ lees je het antwoord!

Review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny) – wij hebben de iRobot Roomba i7+ enkele weken te leen gekregen van de fabrikant om te testen

Introductie: wat is er bijzonder aan de Roomba i7+?

Vroeger had je naast iRobot nauwelijks andere merken robotstofzuigers. Tegenwoordig is er veel meer keuze, maar iRobot is met de Roomba’s nog steeds marktleider. Bekende merken als LG en Samsung hebben ze in het assortiment en er zijn allerlei budgetaanbieders. Wil je het beste wat er momenteel verkrijgbaar is, dan kom je uit op de Roomba i7+. Hij is er in twee uitvoeringen, waarvan het topmodel je wel even laat schrikken: bijna 1.000 euro voor een stofzuiger?

Roomba i7 review: de stofzuiger is ook zonder apart afzuigstation te koop

Wie dat te veel vindt kan ook kiezen voor de goedkopere uitvoering van 800 euro, maar daarbij moet je nog wel zelf de opvangbak legen terwijl de nieuwigheid van deze stofzuiger toch vooral is dat alles automatisch gaat. De Roomba i7+ heeft een extra krachtige processor en meer RAM gekregen ten opzichte van eerdere modellen, zodat hij is voorbereid op toekomstige functies. Mocht je achteraf spijt krijgen dat je het model zonder automatische leegmaakfunctie hebt gekozen, dan kun je later altijd nog upgraden door de Clean Base los erbij te kopen. Dat kost je 499 euro.


De duurdere i7+ gaat na een tijdje stofzuigen op eigen houtje terug naar het laadstation, de zogenaamde Clean Base. Alle stof komt terecht in een traditionele stofzuigzak die je ongeveer elke 3 maanden moet legen. Je hoeft dus maar vier keer per jaar je handen vuil te maken. Deze robotstofzuiger filtert ook 99 procent van de deeltjes in de lucht, waaronder pollen, schimmels en huisstofmijt.

Een andere verbetering bij deze stofzuiger is dat met Imprint Smart Mapping je woning volledig in kaart wordt gebracht – en hij onthoudt daarbij de kaart zodat je de stofzuiger gericht op pad kunt sturen naar een bepaalde kamer. Eventueel geef je die opdracht met een stemcommando via Alexa of Google Assistent. Eerdere modellen maakten telkens opnieuw een kaart aan, zodat je achteraf wel kon zien waar de stofzuiger was geweest. Maar ze boden niet de mogelijkheid om kamers in te programmeren. Alles regel je uiteraard via de iRobot Home-app voor iPhone. Daarop ontvang je ook meldingen over de status van de schoonmaakklus en of de stofzak vol is. Nieuwe stofzakken kosten €19,99 per drie stuks. Ze werken volgens hetzelfde principe als traditionele stofzuigerzakken, dus het is jammer dat ze zo prijzig zijn.

Design van de Roomba i7+

De Roomba i7+ ziet eruit als een typische robotstofzuiger: een ronde schijf die op wieltjes door je huis rijdt. De behuizing is zoals gebruikelijk van kunststof, maar het voelt niet goedkoop aan. Bijzonder aan deze iRobot is dat er een camera bovenop zit, die je woning in kaart brengt. Daarnaast zitten er allerlei sensoren in, bijvoorbeeld voor de Dirt Detect-functie.

Roomba i7 review: het basisstation

Tot zover niets bijzonders. Het wordt echter anders als je naar het basisstation kijkt: de Clean Base. Dit is een fors apparaat met afzuigsysteem, die je het beste tegen een muur kunt plaatsen. Hij past niet onder een kastje of dressoir, zoals veel andere basisstations.

Ook moet er rondom ongeveer een meter vrij zijn, zodat de Roomba zonder problemen erop en eraf kan rijden. Bij ons op kantoor stond er een bureaustoel iets te dicht bij de Clean Base, waardoor de stofzuiger al na een paar seconden een storing gaf: hij kon niet goed het basisstation verlaten. Je moet dus wel een plekje hebben waar je dit goed neer kunt zetten, wellicht in een bijkeuken.

Roomba i7 review: inhoud van de doos

In de doos vind je de gebruikelijke accessoires, waaronder een extra filter, twee extra stofzakken en een baken waarmee je kunt zorgen dat de stofzuiger niet op bepaalde plekken komt.

Installatie van de Roomba i7+

Bij slimme apparaten kun je nooit meteen de stekker in het stopcontact steken en aan de slag gaan. Je zult het apparaat eerst moeten koppelen met je Wi-Fi-netwerk en met een app of smart home-systeem. Bij de Roomba is dat niet nodig: als de accu vol genoeg is kun je meteen op de groene Clean-knop drukken om je huis te laten stofzuigen. Maar dan mis je wel de slimme functies en de mogelijkheid om schoonmaaksessies in te plannen.

Roomba i7 review: conflict bij het plannen

In dit geval betekent het dat je de Roomba-app voor iOS of Android-installeert, een account aanmaakt en enkele stappen doorloopt. De koppeling tussen iPhone en stofzuiger wordt gelegd via Bluetooth, waarna je het apparaat toegang geeft tot je Wi-Fi-netwerk. Eventueel installeer nog nog de laatste software-updates en geef je het apparaat een naam.

Wij waren hier ongeveer een kwartier mee bezig en het verliep vlekkeloos. Als alles gelukt is laat een Nederlandstalige computerstem dat aan je weten. Ook als de Roomba is vastgelopen praat hij tegen je, zodat je meteen weet waar je moet zoeken (vooral als de stofzuiger tussen de kabels onder de bank of het bed is vastgelopen). Let trouwens op dat de stofzuiger vanwege de camera verlichting nodig hebt. Je kunt dus niet in het aardedonker je huis laten stofzuigen terwijl je weg bent. Maar wie een smart home heeft lost dat simpelweg op door een lamp aan te doen zolang de stofzuiger bezig is.

Roomba i7+ in gebruik

Wij hebben de Roomba i7+ getest, dus de variant met het grote afzuigstation. Deze heeft een wat kleinere opvangbak en gaat daarom wat vaker terug naar het basisstation. Het werkt als volgt: zodra de stofzuiger een kwartiertje bezig is met zuigen gaat hij automatisch terug naar de Clean Base. Daarbij wordt de afzuiging geactiveerd en klinkt hoor je ongeveer 15 seconden de herrie van een opstijgend vliegtuig. Het stof wordt daarbij in het basisstation gezogen en gaat automatisch in de stofzuigerzak. Afhankelijk van de vuilheid van je huis kun je hier 2 tot 3 maanden plezier van hebben. Daarna krijg je een melding vanuit de app dat je het zakje moet vervangen.

Je krijgt bij de i7+ twee zakjes, waarmee je dus ongeveer een halfjaar vooruit kunt. We hadden gezien de hoge aanschafprijs graag iets meer gezien.

Roomba i7 review: de Roomba werkt in rechte banen

De Roomba zuigt in rechte banen en dat is goed te zien aan de strepen op dit tapijt. De fabrikant heeft bij deze stofzuiger een aantal dingen verbeterd, waaronder nieuwe sensoren die zowel kijken als luisteren naar vuil, bijvoorbeeld gruis. Bij grotere hoeveelheden vuil gaat de stofzuiger iets harder werken. Er zitten ook verbeterde borstels in, die zowel voor harde vloeren als voor tapijt geschikt zijn. In ons kantoor, waar we een gietvloer en diverse vloerkleden hebben, werkte dat zonder problemen. Een eerder geteste Netto-stofzuiger had nog wel eens de neiging om het tapijt kaal te vreten.

Nadeel is wel dat de Roomba relatief vaak vastliep op bureaustoelen of iets verhoogde oppervlakken, zoals ook op een van de screenshots is te zien. Daardoor kon de stofzuiger z’n taak niet afmaken.

Je krijgt bij de i7+ een baken, die met een laserstraal voorkomt dat de stofzuiger op bepaalde plekken komt. Dit kun je op twee manieren gebruiken: in een rechte lijn of als cirkel. Bij een rechte lijn voorkom je dat de stofzuiger de lijn niet passeert en de cirkel kan bijvoorbeeld handig zijn bij een hondenvoerbak.

Roomba i7 review: het basisstation

Nog mooier zou het zijn als je op de kaart van je eigen woning kunt aangeven op welke plekken de Roomba niet moet komen. Daar wordt nog aan gewerkt.

Qua schoonmaken werkt de Roomba goed, zoals we gewend zijn. Net als bij alle robotstofzuigers zijn er bepaalde hoekjes en nissen waar het borsteltje van de stofzuiger niet kan komen, maar dat lossen we op met een handstofzuiger van de concurrent, een Dyson. Qua zuigkracht voldoet de i7+ prima en dat verwacht je ook van dit merk (en in deze prijsklasse). De vernieuwde borstels werken goed en er blijven minder haren in zitten dan gebruikelijk. Bij andere stofzuigers moet je nog wel eens haar plukken van de borstels en dat is niet het meest hygiënische karweitje.

Gebruik van de iRobot-app

Uiteraard is bij een dergelijk product de app erg belangrijk, want die moet je gebruiken om alles te regelen. De app is overzichtelijk met 4 knoppen onderin, waarbij Schema en Geschiedenis het belangrijkst zijn. Met de ene optie kun je schoonmaaksessies inplannen, met de andere kun je zien wat er gedaan is.

Roomba i7 review: schema maken

Met de Clean-knop kun je meteen je robotstofzuiger aan het werk zetten en kijken wat de accustatus is. Via de instellingen kun je nog wat extra zaken regelen, zoals de keuze tussen automatisch of grondig schoonmaken. Bij Smart Maps zie je een kaart van de woning. Je kunt dit onderverdelen in ruimtes die je een eigen naam kunt geven, zoals woonkamer, slaapkamer en keuken.

Roomba i7 review: kamers indelen

Pas als de robot je woning met Smart Mapping in kaart heeft gebracht kun je gerichte schoonmaakacties geven, zoals het stofzuigen van de slaapkamer. Smart Mapping is zowel op de i7 als op de i7+ aanwezig. Je moet de stofzuiger drie tot vier keer je volledige woning laten zuigen, zodat er voldoende data kan worden verzameld. Bovenop de stofzuiger zit een camera, die met behulp van sensoren een plattegrond van jouw woning maakt en dit naar de servers van de fabrikant stuurt voor verdere analyse. Daardoor beschikt iRobot ook meteen over allerlei data van jouw woning en kan dat (eventueel geanonimiseerd) weer doorverkopen. Wil je dat niet, dan kun je Smart Mapping uitzetten via de instellingen.

Roomba i7 review: kamers een naam geven

Na drie tot vier keer stofzuigen vind je op het tabblad Smart Maps een plattegrond van jouw woning, met stippellijnen die alvast suggesties aangeven voor een kamerindeling. Je trekt zelf lijnen en geeft de verschillende ruimtes een naam, zoals ‘keuken’ of ‘gameroom’. Daarna kun je de stofzuiger naar een specifieke ruimte sturen, bijvoorbeeld op maandag de woonkamer en op woensdag de slaapkamer. Omdat Roomba de weg weet gebeurt het stofzuigen sneller en efficiënter, waardoor je minder lang in de herrie zit.

Roomba i7 review: kamers toewijzen

Smart home-opties voor de Roomba i7+

We hebben het hier over een connected stofzuiger, dus dan is het interessant om te zien wat je er allemaal nog meer mee kunt. De Roomba i7+ werkt met Amazon Alexa en Google Assistent en je hebt de bijbehorende app of een geschikte speaker nodig om dit te kunnen bedienen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: “Hé Google, maak schoon” en de stofzuiger gaat aan de slag. Na afloop keert hij terug naar zijn basisstation.

Andere opties zijn er helaas niet, dus de mogelijkheden zijn beperkt. Je kunt dus nog niet de schoomaakacties meenemen in je HomeKit-scenes, simpelweg omdat de Roomba dit nog niet ondersteunt. Programmeren en schema’s maken doe je via de iRobot-app en niet via andere software.

Roomba i7 review: bovenaanzicht van de stofzuiger

Score

8

iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba i7+

1199

Voordelen +

  • Maakt goed schoon
  • Leegt automatisch de opvangbak
  • Optionele spraakbediening met Google Home en Alexa
  • Brengt kamers in kaart, gericht bepaalde kamers schoonmaken
  • Makkelijk schoonmaaksessies inplannen, ook voor een enkele kamer

Nadelen -

  • Prijzig ten opzichte van andere robotstofzuigers
  • Geen HomeKit
  • Liep bij ons regelmatig vast op meubels
  • Maakt veel herrie
  • Prijzige stofzuigerzakken

Conclusie iRobot Roomba i7+ review

De Roomba i7+ is een van de beste robotstofzuigers die we in de loop van de jaren getest hebben, maar dat mag ook wel. Voor 1200 euro mag je verwachten dat het goed schoonmaakt en dat er unieke features op zitten. Pluspunten die er bij ons bovenuit steken is het automatisch legen van de opvangbak, het in kaart brengen van de woning en de verbeterde borstels, waardoor er geen haren meer in vast komen te zitten. Daardoor hoef je eigenlijk nooit meer je handen vuil te maken. Sterker nog: als je een vrijwel kabel- en obstakelloos huis hebt hoef je met deze stofzuiger niet eens meer over het schoonmaken na te denken. Maak een schema, laat de stofzuiger z’n werk doen en dat is het. Het enige wat jij hoeft te doen is eens in de twee maanden een nieuw zakje plaatsen.

Grootste nadelen vinden we de herrie van de afzuiginstallatie en de aanschafprijs. Want tegenover al dat gemak staat wel een flinke prijs, nog even afgezien van de extra stofzuigerzakken die je erbij moet kopen.

iRobot probeert met geavanceerde functies zich te onderscheiden van de budgetaanbieders en dat is in ieder geval gelukt. Of je daar zoveel geld voor over hebt is een persoonlijke keuze.

Roomba i7 review: in het basisstation zit een gewone stofzak

Wil je deze robotstofzuiger kopen, dan heb je keuze uit twee uitvoeringen: die met automatische afzuiging van €1199 en de goedkopere uitvoering van €899 waarbij je zelf de opvangbak moet legen. De Clean Base is achteraf ook los verkrijgbaar voor €499 en de stofzakken kosten €19,99 per drie stuks.