
Jawbone Up (review): is Jawbone’s Up de armband van de toekomst?
Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.
Update: Jawbone is gestopt in 2016 en de fitnessarmbanden werken niet meer. We raden af om nog Jawbone-producten aan te schaffen.
Hoewel ik vandaag lekker kan uitslapen, schrik ik toch vroeg wakker. Even overweeg ik om me nog een keer lekker om te draaien, maar dan schiet ik rechtop in m’n bed. Natuurlijk slaap ik niet langer uit. Ik wil nu weten wat m’n slaapscore is op de Jawbone Up. De wat? Dat zal ik je precies vertellen.
Review door Ellen de Lange-Ros
Jawbone Up is een nieuwe gadget-armband van fabrikant Jawbone die, samen met een app voor je iPhone, je dagelijkse activiteiten bijhoudt en je zo wil inspireren tot een gezonder leven. Dat klinkt erg saai, maar zodra je ziet waar het om gaat blijkt er niets van gelogen. De Jawbone Up is een heerlijke nerd-gadget die een specifieke groep mensen gaat aanspreken. Denk ‘quantified self‘, denk ‘meten=weten’, denk een opvallende armband, of denk gewoon aan jezelf energieker voelen door een grappige gadget te gebruiken.
De ultieme armband voor geeks
De Jawbone Up is pas een paar weken op de markt en voorlopig alleen in een paar landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te koop op voorraad. In de Nederlandse Apple Store bestellen kan ook, maar houd dan rekening met een levertijd van zo’n 5 weken. Dat nbetekent dat je de Jawbone Up pas in de loop van januari 2012 in huis hebt, nét te laat voor je goede voornemens. Dankzij partijen als Borderlinx kun je zo’n gadget toch snel in huis hebben, als je er wat verzendkosten voor over hebt. Afgelopen maandag viel mijn exemplaar op de deurmat en ik vertel je graag over m’n eerste ervaringen.
Comfortabel om te dragen
Zoals gezegd bestaat de Jawbone Up uit een combinatie van een armband met electronica en een iPhone-app. De armband meet gegevens die aan de app worden doorgegeven. De buitenkant van de armband bestaat uit comfortabel rubber en de band is in verschillende maten verkrijgbaar en enigszins verstelbaar. Dat maakt hem comfortabel om te dragen. Ik draag nooit meer een horloge, maar toch was ik al snel aan de armband gewend. Al kan de Jawbone Up tijdens de eerste nachten in je slaap nog wat ongemakkelijk voelen. Door het omhulsel is de band waterdicht en kun je hem gerust dragen tijdens het douchen of als je een baantje gaat trekken in het zwembad.
Meten van je slaap, wandelingen en workouts
De Jawbone Up heeft als doel om je dagelijkse activiteit bij te houden en je zo te inspireren tot een gezonder leven. De armband meet je beweging en doet dienst als stappenteller, maar kan met de bewegingssensor ook de kwaliteit van je nachtrust of juist je workouts meten. Daarnaast geeft de app je feedback over je maaltijden. Met een foto geef je aan wat je hebt gegeten en twee uur na je maaltijd word je gevraagd om in te voeren hoe energiek je je voelt. Alle gegevens worden bijgehouden in een paar inzichtelijke grafieken op je iPhone.
Verder kun je een alarm instellen dat je bijvoorbeeld overdag herinnert dat je al een uur niet meer hebt bewogen. Ook is het mogelijk om de Jawbone Up als wekker te gebruiken, waarbij hij je wakker maakt op een moment dat je niet diep slaapt en je relatief fit wakker wordt.
Kies je eigen doelen en uitdagingen
Rond deze basisfunctionaliteit biedt de Jawbone Up nog een aantal extra’s. Zo zijn er dagelijkse doelen die je zelf kunt instellen (slaap minimaal 7 of 8 uren, loop minimaal 5.000 stappen, eet minimaal 2 maaltijden waar je energie van krijgt). Ook zijn er uitdagingen waar je je voor kunt aanmelden. Zo’n uitdaging is bijvoorbeeld om in een week minimaal 49 uren te slapen. Of om als eerste 50.000 stappen te lopen. Of om minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Leuk is dat het voor andere partijen mogelijk is om uitdagingen aan te bieden. Het aantal uitdagingen is nu al groot, maar zal ongetwijfeld snel groeien en nog veel creatiever worden.
Deel informatie met je team
Informatie over jezelf kun je, als je dat wilt, delen met teammaatjes. Via een zoekfunctie kun je anderen uitnodigen in je team, waarna je elkaars informatie te zien krijgt. Dat werkt stimulerend (je wilt van elkaar winnen), maar het heeft ook nadelen. Je kunt namelijk niet goed instellen wat je wel of niet binnen je team wilt delen. Teammaatjes kunnen dus haarfijn zien hoe kort je hebt geslapen en welke ranzige maaltijden je eet. Niet iets waar iedereen op zit te wachten…
Omslachtig synchroniseren maar wel een lange accuduur
Aan het uiteinde van de Jawbone Up zie je twee metalen delen. Het ene is een kapje dat je er af kunt halen. Onder het kapje bevindt zich een uitgang voor een koptelefoon. Deze kun je in je iPhone steken en zo synchroniseer je de band met de app. Hoewel deze manier van synchroniseren inventief is, is hij ook wat onhandig. Je moet namelijk steeds je armband afdoen en hem handmatig synchroniseren als je bijvoorbeeld feedback over je slaappatroon of stappen wilt. Synchroniseren via Bluetooth was een stuk eenvoudiger geweest, maar dat was ten koste van de accuduur gegaan. Dankzij deze manier van synchroniseren gaat de accu van je armband vele dagen mee en hoef je niet vaker dan 1-2 keer per week je armband op te laden. Opladen doe je via een bijgeleverde stekker en een USB-uitgang die je bijvoorbeeld in je computer steekt.
Onmisbaar of overbodig?
Hoe bevalt de Jawbone Up nou, is het een onmisbare gadget? Mijn antwoord is helder: ja en nee. De Up heeft een aantal zeer positieve kanten. Zo is de feedback over je activiteiten en eetpatroon heel inzichtelijk. Ik merk dat ik vanaf de eerste dag dat ik hem draag me veel meer bewust ben van m’n beweging. Ik plan vaker een wandelpauze in en merk dat ik creatief zoek naar manieren om meer te bewegen. Lopend naar de winkel in plaats van met de auto, of een telefoongesprek wandelend doen in plaats van achter m’n bureau. Het levert zo weer 1.000 extra stappen op.
Hoewel ik altijd al aandacht heb voor gezond eten, helpt de Jawbone Up me om nog veel meer te beseffen hoe ik me voel na een maaltijd. Ik merk dat een salade-maaltijd veel te licht is en dat ik er mopperig en hongerig van word aan het einde van de middag. Wel zijn de grafieken die deze inzichten opleveren nog wat eenvoudig, maar met updates van de app zal er ongetwijfeld meer mogelijk worden.
[flickr]set:72157628259798281[/flickr]
De grafiek over het slaappatroon vind ik heel interessant. Je ziet niet alleen hoeveel uren per nacht je slaapt, maar ook hoeveel uren daarvan je echt diep slaapt. Uiteindelijk krijg je elke nacht een slaapscore en de uitdaging is om de maximale 100 punten te halen. Iets waarvoor ik ’s ochtends al snel wakker schrik om snel te kijken hoe goed m’n nachtrust was.
Geen calorieën tellen
Over het bijhouden van maaltijden is m’n mening verdeeld. Eerst vond ik het een gemis dat ik niet eenvoudig maaltijden of ingrediënten kan aanvinken en dat er bijvoorbeeld geen calorieën worden geteld. Later besefte ik dat het systeem van Jawbone Up (alleen een foto maken van je maaltijd en na 2 uur aangeven hoe energiek je bent) misschien wel veel beter is.
Calorieën zeggen namelijk niet alles. Een gezonde maaltijd die je veel energie oplevert is immers veel belangrijker. Bovendien is het bijhouden van maaltijden met een fotootje heel eenvoudig. Je kunt overigens ook een aantal standaard maaltijden op de fotorol van je iPhone opslaan en die gebruiken. Het kan een goede uitkomst zijn als je eens een maaltijd vergeten bent te fotograferen.
De hele dag met de app bezig
De Jawbone Up houdt een aantal zaken vanzelf bij, zoals je stappen of je slaap, terwijl je voor het bijhouden van je maaltijden zelf actie moet nemen. Daardoor ben je de hele dag met de app bezig. Dat is een nadeel (soms veel gedoe), maar ook een voordeel. Je bent namelijk de hele dag door op een eenvoudige en leuke manier met je gezondheid bezig en dat heeft direct effect (even wandelen tijdens dat telefoongesprek).
Nog wel kinderziektes
Al met al vind ik het concept van de Jawbone Up erg goed, maar er zijn nog wel een aantal kinderziektes. De app is duidelijk nog een eerste versie die om verbetering schreeuwt. Zo blijft het scherm met grafieken soms hangen en worden je doelen dagelijks gereset. Verder zijn de grafieken nog erg kaal. Ook vind ik het ergerlijk dat je steeds handmatig op je armband de nachtstand aan moet zetten om je slaappatroon te meten. Het zijn echter kleine ergernissen die waarschijnlijk deels met toekomstige updates van de app worden verholpen. Vervelender is het dat een aantal gebruikers van het eerste uur al snel met een kapotte armband is geconfronteerd. Gelukkig zorgt Jawbone voor gratis vervanging, mocht je dit overkomen.
De combinatie van armband met eenvoudige functionaliteit en een app met onbeperkte toekomstige updates is enorm sterk. Het is te hopen dat de app snel gaat samenwerken met andere levensdata-apps, zoals Runkeeper, de Wi-Fi-weegschaal of iPhone-bloeddrukmeters.
Conclusie
Al met al vind ik de Jawbone Up een geweldig apparaat. Alleen al voor het bijhouden van mijn slaappatroon en mijn stappen is hij z’n geld waard, maar gelukkig kan hij nog veel meer. Hou je van meten, cijfertjes of ben je geïnteresseerd in gezond leven? Dan kun je de Jawbone Up zeker overwegen als kerstkadootje. Mits je er niet tegenop ziet om de Jawbone Up voorlopig uit het buitenland te halen, want in Nederland geldt een fikse levertijd.
Info: Jawbone Up
- Fabrikant: Jawbone
- Product: Jawbone Up
- Te koop via: Jawbone Store en Nederlandse Apple Store
- Prijs: €99,99 excl. verzendkosten
- Geteste versie: 1.0 (verschenen in november 2011)
- Cijfer: 8
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gezondheid
De Gezondheid-app op je iPhone en iPad verzamelt allerlei data over je workouts, gewicht, hartslag en andere medische gegevens. Apps met ondersteuning voor HealthKit kunnen ook gegevens uitlezen en toevoegen aan de Gezondheid-app. De Gezondheid-app verzamelt ook allerlei gegevens van metingen van je Apple Watch, zoals je hartslag, slaapfases, verbrande calorieën, etcetera. Ontdek hoe je meer uit de Gezondheid-app haalt!

- Alles over Apple's Gezondheid-app
- Gezondheidschecklist op iPhone invullen
- Gezondheid-data synchroniseren met iCloud
- Backup van Gezondheid-data maken in iTunes
- Voorkomen dat de Gezondheid-app bewegingsdata verzamelt
- Medische ID instellen in de Gezondheid-app
- De beste HealthKit-apps voor de Gezondheid-app
- Apps toegang geven tot de Gezondheid-app
- Gezondheidsdata delen met vrienden
- Symptomen van ziektes in de Gezondheid-app
- Tandenpoetsen en de Gezondheid-app
- Oogrecept vastleggen
- Apple Watch en gezondheid
Wat een onzin…. Leuk voor een paar weken, dan is de nieuwigheid eraf en ligt ie in de kast weg te stoffen!
Onzin of niet… leuk voor even of toch langere tijd…
Ik ben wel van dit soort gadgets en waardeer de review zeker.
Thnx Ellen!
Ik heb de Jawbone Up ook sinds donderdag en vind het een heerlijk apparaat, zeker na het zien van de grafieken. Ik heb nu mooi kunnen zien, hoe mijn nacht eruit ziet. De bewegingen van overdag weet ik niet precies te passen, omdat ik de meeste tijd zittend werk doe en dat registreert de Jawbone ook. Het gedeelte van het eten kan inderdaad beter, er moet in de app iets bij komen, wat je aan calorieën eet en je via je bewegingen verbruikt. Desondanks inderdaad een geweldig apparaat.
Ik heb die jawbone up nu 4 dagen en elke dag had die armband een nieuw mankement erbij.dag 1 werkte het goed . Dag 2 sync problemen met iphone. Ik moet nu me armand op een specifieke houding houden wil de up gaan syncen. Dag 3 werd het knopje om van active naar sleemode te zetten zo erg gevoelig dat zelfs een kleine aanraking van meer dan een halve seconde al tot een modus switch leidt. Vandaag was me baterij ook in een nacht leeg getrokken dus dit apparaat is nog verre van perfect en heeft nog veel kinderziektes.
‘k lees de laatste dagen juist op twitter en diverse tech sites dat het een klote ding is die snel stuk gaat en je vooral niet moet kopen..
Je bent er heel wat positiever over dan de mensen die hem in Amerika bij de bestbuy heeft gehaald:
http://tinyurl.com/bqhzdbg
Als ik dan toch een armband zou dragen, dan vind ik dat deze zou moeten trillen bij tel of bericht. Op deze manier weet je dat iemand belt zonder iemand te storen of bij te luide evenementen.
Er zijn inderdaad problemen met een aantal exemplaren, waarbij Jawbone voor vervanging zorgt (zoals ook in de review staat). Het is nog even onduidelijk hoe grootschalig die problemen zijn. Mensen met een kapotte armband melden het, terwijl de mensen waarbij het prima werkt zich minder snel laten horen. Hier werkt de armband gelukkig prima. Het is te hopen dat Jawbone die kinderziektes snel oplost.
Ik heb de armband nog maar kort, maar vind ‘m een stuk beter dan de Wakemate, die ik al had. Handig is dat deze meerdere activiteiten vastlegt. Niet alleen slapen, maar ook sport en eten (hoewel ik dat laatste niet gebruik, vind ik onzin). De afwerking is ook 100x beter dan de Wakemate.
Als ik iets zou wensen, dan is dat Bluetooth-synchronisatie. Niet het volproppen met allerlei andere geinige functies. Dat werkt alleen maar verwarrend voor gebruikers en ondermijnt de huidige focus (actief leven). De standaard aanwezige challenge van 5.000 stappen vind ik te laag. Je loopt even de deur uit en je zit al op een paar duizend stappen. Meest handig vind ik de alertfunctie: als je een kwartier stilzit waarschuwt de Up dat je weer eens van je stoel moet komen, even een loopje doen.
Ik heb hem ook al een paar dagen, ga binnenkort maar beginnen met het tracken van eten. 8 uur slaap en meer als 10.000 stappen zet ik wel.
Leuk. Totdat ik de prijs zag. 100 euro. Das best prijzig.
Ik wordt hier ook nog niet warm van.
Voor je slaappatroon kun je ook Sleep Cycle gebruiken. Samen met een losse stappen teller veel goedkoper.
Bovendien kan ik hem niet goed gebruiken want ik mag hem op mijn werk niet om hebben (ziekenhuis)
Ook paar dagen in gebruik. Erg tevreden. Stoort totaal niet om je pols, zit dus lekker. Maakte me direct van dag 1 veel bewuster. Enorm simpel in gebruik. App soms buggy maar geen data verlies oid. Als je twijfelt, mijn advies: DOEN!
Vorige week met € 30 korting op black friday in de Apple online store besteld, woensdag had ik em in huis. Topding, maar ik ben benieuwd of dat over een week nog steeds het geval is.
Hij is allang te koop in de NL appstore. Sterker nog, hij was in de aanbieding op Black Friday. Toen besteld en afgelopen dinsdag in huis.
Ik had ook interesse in de UP. Maar gezien het aantal negatieve reacties op het interweb heb ik daar maar van afgezien.
– Na 2 keer opladen al kapot
– Geen bluetooth sync. (BT4.0 is toch heel zuinig?)
– Dopje raakt los.
– App buggy
Om er maar een paar te noemen.
Eigenlijk is het gewoon een gadget die na een maandje in de kast blijft liggen. Zonde van die 100 euro.
Ik dacht dat de nieuwe Bluetooth nauwelijks energie gebruikte, kijkend naar het feit dat de iPhone 4s dat ondersteund is het toch wel een gemiste kans..
Ik wacht wel op versie 2 hier van..
Ik heb de Up inmiddels bijna een week in bezit en het bevalt over het algemeen goed. De app mag nog wat verbeterd worden maar verder functioneert het naar mijn verwachting. Je nachtritme bijhouden gaat m.i. Preciezer dan bij sleep cycle.
Alleen jammer dat ik de cap al na 6 dagen kwijt was en dat ze alleen naar US adressen gratis replacement sturen. Daarna ging de band kapot en hij doet niets meer..
Ik zat er al een tijdje over na te denken, maar vond m te duur. Gezien hij met Black Friday goedkoper was heb ik m gekocht en gebruik m nu dus een week (zit in de UK). Ondanks de kinderziektes vind ik het een fijn apparaatje.
Eerste 2 dagen heel enthousiast mijn eten bij gehouden, maar dat doe ik inmiddels niet meer omdat ik de invoer van de soort maaltijd mis. Hij zag de chocolade fontein hetzelfde als de maaltijdsalade later die dag ;-). Wellicht dat dit nog toegevoegd gaat worden aan de app.
Ik vind hem echt TOP om mijn slaap bij te houden. Ik ben een onrustige slaper en Sleep Cycle gaf altijd rare resultaten (en werkt ook niet als je met zn 2e slaapt). Wekkerfunctie vind ik ook fijn werken al is het wel handig wat later een gewone af te laten gaan.
Functies als de stappenteller en de challenges vind ik ook fijn werken, al is ook daar uiteraard nog ruimte voor verbetering en uitbreiding.
WHOW serieus? ik had hem ook op Black Friday besteld, maar bij mij stond: (verzendklaar 20 december, wordt geleverd op 21 december)… vreemd… iemand een idee?
@Gonny van der Zwaag: Voor mij is de stappenteller juist behoorlijk confronterend. Ik sport veel, maar zie nu dat ik op dagen dat ik niet sport eigenlijk heel weinig beweeg, zeker als ik veel vanuit huis werk. Dus ga ik nu regelmatig even bewust een stukje wandelen om aan die (lage) target van 5.000 stappen te komen.
@Jasper: ik weet zeker dat er ooit een versie 2 van de Jawbone Up gaat komen die nog veel beter is. Maar ik vond het geweldig om nu al te testen hoe zo’n gadget werkt. Ben veel te ongeduldig om op een versie 2 te wachten (die misschien nog wel een jaar op zich laat wachten…) 🙂
@nick: Ik heb de mijne direct bij de release in de US besteld en toen waren er ook even leveringsproblemen omdat er zoveel belangstelling voor de armband is. Ik kon bijvoorbeeld alleen een zwart exemplaar bestellen en niet de blauwe die ik had besteld. Het kan dus best zijn dat ze weer even door de voorraad heen zijn, zeker na de black-friday-actie en dat de levering wat langer duurt bij jou. Moet je toch nog even geduld hebben.
Inmiddels een week in bezit en de trilfunctie is ermee opgehouden. Apple store gebeld, ze gaan de Up omruilen. Inmiddels staat de Up niet meer in de Nederlandse Apple store, ik vraag me af waarom…Mogelijk heeft het te maken met de lange levertijd. Op de website van Jawbone is de Up ook uitverkocht.
Ik heb de UP ongeveer 2 weken en ben erg tevreden. Het enige dat ik jammer vind is dat er op sommige dagen een gat in de meting is ontstaan waar geen informatie beschikbaar is. Zo heb ik al 2 nachten geen goed overzicht en ook 2 dagen een klein gat in mijn bewegingspatroon. Dat zullen nog wel de kinderziektes zijn.
@Gonny van der Zwaag: Ik heb ook voor een grotere maat (M) gekozen, maar vond ‘m eigenlijk iets te groot. Nu heb ik dit opgelost door bij de drogist zwarte elastiekjes (allerkleinste) te kopen. Deze passen precies om de armband en valt nauwelijks op. Nu zit de UP heerlijk en blijft hij op z’n plaats zitten.
Voor je slaapritme is Sleep Cycle de beste app. Gebruik ‘m al een jaar. Ideale monitoring van je slaap (diep, licht, lang, kort)
Nou…..tijdje terug de UP ontvangen….opgeladen en het zag er allemaal goed uit.
Na een dag of 8 moest de UP weer opgeladen worden……maar binnen een halve dag was ie weer leeg….
Weer opgeladen en nu is ie de lading al kwijt in de tijd dat ik de UP van de laadkabel haal en in de iPhone steek…..
Up, Wakemate, Fitbit etc.. Welke is de beste om slaap metrics bij te houden, en op een optimaal punt wakker te maken?
Ik gebruik al maanden Sleep Cycle en vind het echt een geweldig effect op me hebben, ik zoek echter iets geavanceerders dat minstens net zo goed werkt.
Heb de Up gekocht via Ebay. Vond deze in beginsel echt super! gemakkelijk te bedienen e.d. Ook mn om je in beweging te krijgen en je bewuster te maken van je eetpatroon.
Maar…. Toen begon de ellende. De knop werkt niet meer en je ziet ook niet meer dat deze oplaad. Binnen een halve dag is de batterij nagenoeg leeg. Jawbone Support weigert te helpen omdat ik geen eerste lijns koper ben ook al was mijn Up ongebruikt en niet geregistreerd. Echt waardeloos!
Je kan toch gewoon een refund aanvragen?
Heb ik ook gedaan (ook via eBay gekocht).
Er zijn zelfs een paar dopjes onderweg omdat ik die kwijtgeraakt was….
Via Jawbone support EU aangevraagd en zonder problemen werden ze opgestuurd….ik heb ze nog niet ontvangen, maar ik heb er helaas ook niets meer aan, UP is lading binnen seconde al weer kwijt.
Dus iemand nog interesse in zwarte UP dopjes voor een zacht prijsje?
We kregen een tip dat de Jawbone Up inmiddels ook in de Nederlandse Apple Store te pre-orderen is (aangepast in artikel). Er zit dan wel een levertijd van een paar weken op. In UK krijg je de zwarte versie meteen toegestuurd. Ik raad trouwens aan om bij twijfel tussen twee maten de grootste te nemen. Ik vind L niet reusachtig groot.
@Valerie: Ah, goeie tip. Je kunt hem ook een beetje kleiner knijpen.