Op zoek naar een iPhone-hoesje met opbergruimte voor pasjes kwamen we de JimmyCase op het spoor. Deze hoesjes hebben een elastisch opbergvakje op de achterkant, waarmee je meerdere pasjes kunt meenemen. Hoe goed bevalt dit hoesje, dat met de hand wordt gemaakt in Californië?
We nemen steeds minder spullen in onze broekzak mee. Sleutels en een iPhone, meer heb je niet nodig. Voor het opbergen van je pasjes heb je een goede iPhone-hoes nodig, die voldoende ruimte biedt. Sommige hoesjes kiezen voor meerdere vakken, waarbij de pasjes elkaar overlappen. De hier besproken JimmyCase niet: die stapelt ze allemaal op elkaar en dat heeft zowel voor- als nadelen.
JimmyCase: handgemaakt hoesje voor je iPhone
Er valt iets te zeggen voor bedrijfjes die lokaal produceren. Bij JimmyCase is dat ook het geval: in plaats van uitbesteden naar China doen ze alles zelf in hun eigen regio. JimmyCase is ontstaan uit een Kickstarter-campagne en levert de hoesjes nu gewoon op bestelling, zonder dat je er maandenlang op hoeft te wachten. In Nederland kun je ze bestellen via de website jimmycase.nl, waar je €45 tot €55 per stuk betaalt. Er is gratis verzending binnen de Benelux. Je kunt kiezen uit modellen voor iPhone 5 t/m iPhone 7, inclusief alle tussenliggende modellen. ‘Overlopers’ kunnen ook een hoesje krijgen voor de Samsung Galaxy S8.
Design en uiterlijk van de JimmyCase
De JimmyCase wordt geleverd in een simpele maar mooie verpakking, waarin je het hoesje meteen ziet zitten. ‘Handmade in the USA’ benadrukt nog eens dat dit geen productiewerk uit China is. Het hoesje zelf is gemaakt van semi-hard materiaal, met op de achterkant een laagje mahoniehout en dé eyecatcher: het elastische vakje. Je kunt kiezen uit allerlei donkere en felle kleuren, zodat het altijd aansluit bij je smaak. Je kunt het zo opvallend maken als je zelf wilt.
Het model dat wij hebben getest is bedoeld voor de iPhone 7 en heeft een soort houtlook. Er passen 6 pasjes in het elastische vak, dat volgens de fabrikant echt niet uitrekt. Dat is meteen het grootste pluspunt ten opzichte van hoesjes met niet-elastische opbergvakken voor pasjes. Als ze ruimer worden glijden je pasjes er zomaar uit. Dat zal je bij de JimmyCase niet zomaar gebeuren. In het mahoniehouten laagje op de achterkant van de case is het logo van de fabrikant met lasergraveren aangebracht. Het laagje hout ligt als het ware bovenop de zwarte plastic case en daar bovenop ligt vervolgens weer het elastieken opbergvakje, waardoor het geheel wel iets dikker wordt.
JimmyCase in gebruik
Op de foto’s hebben we drie pasjes gebruikt, de helft van wat er maximaal mogelijk is. Zoals je ziet wordt het als snel een dik pakketje:
De zijkanten van de hoes zijn ruw, zodat je goede grip hebt. Het insteken van de iPhone 7 was eenvoudig om te doen; je kunt de iPhone gemakkelijker erin steken en eruit halen. Ook hadden we geen problemen met gebruik in een dock. De iPhone is goed beschermd in deze case, maar het scherm blijft natuurlijk wel open. Bij een val zal deze case je iPhone nog wel een beetje beschermen, van een niet te grote hoogte.
Wat ik handig vind aan deze hoes is dat je zelf bepaalt hoeveel kaarten je erin stopt. Bij één kaart zit het net zo goed als bij zes kaarten. De iPhone ligt ook plat op tafel, ongeacht hoeveel pasjes je erin stopt. Eerdere versies van de JimmyCase kregen nog wel eens kritiek dat de iPhone moeilijk eruit te halen was, maar de fabrikant heeft naar die klachten geluisterd en heeft de hoesjes wat soepeler gemaakt.
Duurzaamheid en vlekken op de JimmyCase
Qua duurzaamheid is het elastische vakje aan de achterkant nog het grootste punt van zorg. Kun je van 6 pasjes terug naar 1? Dat blijkt inderdaad te lukken, al gaat het elastische vak er na een tijdje wel wat meer ‘gebruikt’ uitzien. Het zit niet meer zo strak als op de foto’s die je op de website ziet, maar je pasje blijft wel zitten.
Een ander puntje van zorg is de vlekgevoeligheid. Na een maand gebruik zag het pasjesvakje er toch aardig gevlekt uit, terwijl onze case met bruin gevlekt elastiekvakje toch niet de meest besmettelijke kleur is. Eventueel kun je het met wasmiddel proberen schoon te maken (uiteraard niet in de wasmachine), maar echt agressief soppen lijkt me niet aan te bevelen vanwege het houten laagje.
Omdat ik me ergerde aan de vlekken, waardoor ik de hoes niet meer gebruikte, besloot ik toch maar te gaan schoonmaken. Ik heb het elastiek met afwasmiddel ingesmeerd en ben vervolgens met een afwasborstel er flink op gaan borstelen. Daarna heb ik het hoesje met ruim water afgespoeld en in de zon gelegd om zo snel mogelijk te drogen, zonder dat het hout lelijk zou worden. Het resultaat is prima, al lukt het misschien minder goed bij de lichtere kleuren elastiek. Ik had ook een vlekkenmiddel zoals vlekkenspray kunnen gebruiken, maar dat had ik (op kantoor) niet bij de hand. Met afwasmiddel vind ik het resultaat ook goed genoeg.
Voordelen +
- Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren
- Flexibele oplossing voor 1 tot 6 pasjes
- Prima kwaliteit en lokaal gemaakt
- Voldoende grip
Nadelen -
- Elastiek wordt vies, regelmatig wassen is noodzakelijk
- Houten achterkant is minder handig ivm schoonmaken
- Maakt je iPhone wel erg dik bij 6 kaarten
Conclusie JimmyCase review
Deze hoesjes zien er professioneel gemaakt uit, terwijl ze toch uit een vrij klein bedrijfje komen dat lokaal produceert. De combinatie van hout en elastiek is niet alleen praktisch, maar ziet er ook mooi uit en door de verschillend gekleurde elastieken heb je echt iets persoonlijks. Er is keuze genoeg. Bovendien kun je elke hoeveelheid pasjes erin kwijt (maximaal 6) zonder dat ze eruit glijden. Bij 6 pasjes wordt het wel een vrij dik pakketje. Het elastiek gaat er na verloop van tijd wel gebruikt uitzien en wordt wat vies. De hoes zelf vertoont geen gebruikssporen.
Transparantie: De besproken hoes is beschikbaar gesteld voor deze review door jimmycase.nl. Dit is een onafhankelijke review; we hebben – uiteraard – geen vergoeding ontvangen voor het testen en bespreken van dit product.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!