Review: LIFX-lampen, de slimme lampen zonder bridge
Als je op zoek bent naar slimme verlichting, dan heb je als Apple-gebruiker allerlei keuzes. De meest voor de hand liggende optie zijn de Philips Hue-lampen of IKEA Tradfri, maar er zijn veel meer merken voor slimme verlichting. Eén van die merken is LIFX, zelfstandige lampen die werken met HomeKit, Google Assistent, IFTTT en nog veel meer. Wij zijn de afgelopen tijd aan de slag gegaan met zowel de witte als de gekleurde LIFX-lampen en in deze LIFX review delen we onze ervaringen.
Voor deze review hebben we de LIFX Mini White en LIFX Mini Color getest. De lampen zijn beschikbaar gesteld door de fabrikant.
LIFX review: slimme lampen zonder bridge
Het grote voordeel van de LIFX-verlichting is dat ze werken zonder bridge. Bij zowel Philips Hue als IKEA Tradfri heb je een hub nodig die je via een kabel aan je router koppelt, zodat je via de app kan communiceren met de lampen. Dat is bij LIFX niet nodig, omdat elke lamp op zichzelf staat. Elke individuele lamp is voorzien van een Wi-Fi-chip, die via jouw eigen netwerk verbinding maakt met HomeKit en de LIFX-app.
Het instellen van de lampen is daardoor eenvoudig, al zijn er wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Je draait de lamp in je bestaande armatuur en stelt hem in via de LIFX-app. Belangrijk om te weten is dat de lampen alleen werken met een 2,4GHz-netwerk. Je moet er dus wel voor zorgen dat je iPhone verbinding heeft met je eigen 2,4GHz-netwerk, omdat je de lampen anders niet kan koppelen. Heb je alleen een 5GHz-netwerk, dan moet je voor deze lampen dus wel een extra netwerk opzetten. Omdat de lampen met Wi-Fi werken, is het belangrijk dat ze binnen het bereik van je netwerk zitten. De lampen versterken niet elkaars bereik, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de Hue-lampen.
In onze test gebeurde het af en toe dat de lamp niet reageerde, waardoor het niet mogelijk was om deze te bedienen via de LIFX-app of Apple’s eigen Woning-appp. Als de lamp onbereikbaar is, kun je hem in- en uitschakelen via de gewone wandschakelaar en meestal fixt dat wel de verbinding. Desalniettemin is het vervelend als de lamp onbereikbaar is. Bij de Hue-lampen is ons dat nog nooit overkomen, dus het is zeker iets om rekening mee te houden. Om de lampen op afstand te bedienen, is koppeling met HomeKit geen vereiste. Dankzij LIFX Cloud kun je de lampen ook gewoon aansturen als je niet thuis bent.
Vergelijking met Philips Hue
De LIFX Mini-lampen die wij getest hebben zijn de standaard witte en gekleurde versie. Deze komen overeen met de Hue White en Hue White & Color Ambiance. De witte en gekleurde LIFX-lampen hebben een helderheid van 800 Lumen, dezelfde helderheid als de vergelijkbare Hue-lampen. Ook de levensduur van 25.000 branduren is gelijk. Net als de gekleurde Hue-lamp toont de LIFX-lamp 16 miljoen kleuren. Hoewel de door ons geteste LIFX-lampen de naam mini dragen, zijn ze qua formaat niet kleiner dan die van Hue. In onze test zagen we eigenlijk geen verschil in de kleurenweergave, dus wat dat betreft is de kwaliteit gelijk. Net als bij Hue zijn er van LIFX ook lampen met GU10-fitting beschikbaar, maar wij hebben alleen de E27-versies getest.
Qua prijs zitten de losse lampen van Hue en LIFX op ongeveer hetzelfde niveau. Voor de losse LIFX Mini White betaal je zo’n €20, terwijl de vergelijkbare Hue-lamp op ongeveer hetzelfde niveau zit. De losse gekleurde LIFX-lamp kost zo’n €45. De lampen van Hue zijn vaak in bijvoorbeeld duo-verpakkingen beschikbaar, waardoor deze qua prijs niet veel schelen. Hou er wel rekening mee dat je voor Hue ook een bridge nodig hebt, waardoor je mogelijk wel duurder uit bent als je nog geen Hue in huis hebt. LIFX is daardoor ideaal als je nog geen slimme verlichting hebt en daarmee wil beginnen. Als je op zoek bent naar een goedkoper alternatief, dan kan je ook kiezen voor de Tradfri-verlichting van IKEA.
Vergelijking met Tradfri
IKEA heeft lampen variërend van 400 tot 1000 Lumen. De vergelijkbare Tradfri-varianten met de door ons geteste LIFX-lampen hebben 1000 Lumen voor de witte variant en 600 Lumen voor de gekleurde versie. De levensduur is hetzelfde, maar de prijs ligt wel een stuk lager. De vergelijkbare witte lamp van IKEA kost nog geen tientje, hoewel je daar nog wel een bridge voor nodig hebt. De kleurlamp van IKEA toont bovendien veel minder kleuren en is daardoor minder mooi dan die van LIFX of Hue. Als je al een set Trfadfri-Lampen gebruikt en alleen een eenvoudige en goedkopere witte lamp wil, dan zijn de Tradfri-lampen misschien een betere keuze. Hou er wel rekening mee dat de schakelaars van Tradfri niet werken met LIFX, omdat deze geen HomeKit ondersteunen.
Koppeling met HomeKit
Dankzij de samenwerking met HomeKit kun je de lampen met je stem bedienen, net als andere slimme verlichting die met HomeKit werkt. Deze koppeling met HomeKit komt ook goed van pas als je een fysieke schakelaar wil gebruiken, zoals die van Hue. LIFX heeft namelijk zelf geen eigen schakelaars, dus als je liever een speciale schakelaar wil gebruiken dan kan dat via bijvoorbeeld de Hue Dimmer via HomeKit. Andere schakelaars hebben we niet getest, maar alle HomeKit knoppen en sensoren moeten gewoon te gebruiken zijn in combinatie met de LIFX-lampen. Dankzij de HomeKit-ondersteuning kun je de LIFX-lampen dus ook eenvoudig automatiseren in combinatie met bijvoorbeeld Hue of de TRADFRI-verlichting. Omdat je geen hub nodig hebt, zijn de LIFX-lampen buitengewoon geschikt om je smart home aan te vullen. Een lijst van HomeKit-geschikte LIFX-lampen vind je op de website van LIFX.
Bedienen via LIFX-app
Waar de LIFX-lampen in uitblinken is het gebruik van de app (link). Wij vinden de LIFX-app een stuk gebruiksvriendelijker dan die van Hue, omdat de indeling wat logischer is. In het startscherm vind je een overzicht van je lampen en kamers. Tik je op een individuele lamp, dan kan je hem daar eenvoudig inschakelen of de helderheid aanpassen. Er zijn opties voor effecten, zoals het effect van een brandende kaars. Er is ook een optie om de lampen te koppelen aan muziek, al is dit ook mogelijk met allerlei alternatieve Hue-apps. Met de Day & Dusk-stand bepaal je hoe fel je lamp kleurt gedurende de dag en stel je bijvoorbeeld in wanneer hij aanspringt en uit gaat.
De app zit ook vol met allerlei thema’s om je huis in een bepaalde sfeer te brengen. Dit komt echter het beste tot zijn recht met meerdere gekleurde lampen, omdat het effect met een enkele lamp wat minder sterk is. Tot slot is er nog een uitgebreide kleurenkiezer waarmee je de kleur kan instellen, maar dat kan ook via bijvoorbeeld de Woning-app.
De LIFX-app biedt alleen ondersteuning voor de LIFX-lampen zelf. Je kan er dus niet andere slimme lampen mee bedienen, ook niet als deze geschikt zijn voor HomeKit. Andersom geldt dit overigens wel: je kan de LIFX-lampen wel bedienen via alternatieve HomeKit-apps, zoals bijvoorbeeld die van Eve.
Voordelen +
- Geen hub of bridge nodig
- Mooie kleuren en prima helderheid
- Prima app met veel opties
Nadelen -
- Werking afhankelijk van bereik van je Wi-Fi-netwerk
- Werkt alleen met 2,4GHz-netwerken
- Sporadische verbindingsproblemen
Conclusie LIFX-lampen review
Wat betreft de lichtkwaliteit hebben we over de LIFX-lampen niets te klagen. De kleuren zijn erg mooi en ook de helderheid is goed, waardoor je het zo sfeervol kan maken als je zelf wil. Het grote voordeel van de LIFX-lampen is dat er geen bridge nodig is, waardoor je heel eenvoudig een enkele lamp in huis kan halen en deze kan automatiseren. Dankzij HomeKit koppel je ze eenvoudig aan allerlei andere HomeKit-accessoires, zoals schakelaars en sensoren. De kracht van de LIFX-lampen zit hem in het feit dat je geen bridge nodig hebt en dat je dus eenvoudig een enkele lamp kan kopen.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat de lampen alleen verbinding maken via 2,4GHz Wi-Fi en dat je lamp dus wel binnen Wi-Fi-bereik moet blijven. Afhankelijk van de grootte van je huis, kan een LIFX-lamp in je tuinschuurtje dus mogelijk voor verbindingsproblemen zorgen. Ook moet gezegd worden dat de lampen in onze test sporadisch de verbinding verloren en dat dit met het uit- en inschakelen van de wandschakelaar opgelost kon worden.
Desalniettemin zijn de LIFX-lampen zeker het overwegen waard, omdat het gebruik gewoon heel eenvoudig is en de app ook goed in elkaar zit. Dankzij ondersteuning voor allerlei diensten zoals HomeKit, IFTTT en de Google Assistent heb je heel veel mogelijkheden voor automatisering.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
HomeKit
Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.
- Alles over HomeKit
- HomeKit handleiding voor nieuwe gebruikers
- HomeKit-producten in Nederland
- Woning-app van HomeKit gebruiken
- De beste HomeKit-tips
- De beste HomeKit-apps
- HomeKit deursloten
- HomeKit-camera's
- Slimme stekkers met HomeKit
- HomeKit-knoppen
- Rookmelders met HomeKit
- HomeKit routers
- HomeKit bedienen op verschillende manieren
- Slimme luchtreinigers met HomeKit
- HomeKit deurbellen met video
- Garagedeur bedienen met HomeKit en Siri
- Bewegingssensoren voor HomeKit