Er is iets bijzonders met mechanische toetsenborden: ze zijn onhandig en typen zwaarder dan nodig is, maar ze geven je ook een nostalgisch gevoel. Ze herinneren aan een tijdperk waarin mensen nog boeken schreven op typemachines. Nu we voornamelijk op touchscreens typen is het lekker om weer eens terug te gaan naar voelbare knoppen. Zeker als het zo stijlvol is uitgevoerd als de Lofree Dot, een gloednieuw mechanisch toetsenbordje dat de afgelopen weken nogal wat aandacht op internet kreeg. Of het ook praktisch is? Dat lees je in onze review van de Lofree Dot.


Als je ooit hebt leren typen op een ouderwetse typemachine, dan word je meteen verliefd op de Lofree Dot. Zeker als je ziet hoe de Chinese fabrikant dit toetsenbordje heeft uitgevoerd. Het retro-uiterlijk spat eraf, vooral als je de kleur zachtgroen kiest. Het zou niet misstaan op een interieurfoto. Maar of het ook praktisch is tijdens het typen? Dat is een heel ander verhaal.

Lofree mechanisch toetsenbord

Bij ouderwetse typemachines moet je via een hevelmechanisme de letters tegen het inktlint slaan. Dat het indrukken van een toets dan iets meer moeite kost, neem je op de koop toe. Bij hedendaagse toetsenborden hoeft dat niet meer. Apple’s Wireless Keyboard heeft knoppen die je nauwelijks nog kunt indrukken en als je de nieuwste Apple-toetsenborden met vlindermechanisme gebruikt is de moeite om in te drukken vrijwel nihil geworden. Tel daarbij op dat we in de loop van de dag heel wat teksten invoeren via een niet-indrukbaar touchscreen en je snapt: zo’n mechanisch toetsenbord is weer even wennen.

Design van het Lofree Dot-toetsenbord

Het mooie van zo’n mechanisch toetsenbord is dat je betere feedback krijgt welke knoppen je hebt ingedrukt. Het mooie van de Lofree Dot is dat ze voor goede materialen hebben gekozen en dat is ook te merken aan het gewicht. Dit toetsenbord neem je niet snel mee in je rugtas om onderweg teksten te tikken. Dat kan ook niet, want door het luide geratel van de toetsen kun je dit toetsenbord alleen in volstrekte afzondering gebruiken, liefst in een geluidsisolerende kamer. Hoe het klinkt kun je beluisteren in dit filmpje dat we op Instagram hebben gepost.

https://www.instagram.com/p/BQS87r3BAiF/?taken-by=iculture.nl

De makers van Lofree Dot hebben gekozen voor het Gateron Blue-toetsmechanisme. Deze zorgen voor het herkenbare geratel van typemachines, met een duidelijk hoorbare klik. Het betekent wel dat het wat meer moeite kost om de knoppen in te drukken: je voelt wat meer weerstand en je moet de toetsen wat dieper indrukken (de zogenaamde travel) dan je gewend bent. Mensen die met twee vingers typen en graag wat meer travel hebben, zullen zich meteen thuisvoelen bij de Dot.

Qua uiterlijk is de Lofree Dot prachtig uitgevoerd. Het afgeronde uiterlijk doet aan de jaren vijftig denken, terwijl de zwarte toetsen je meevoeren naar typemachines uit het begin van de vorige eeuw. Als je interieurfotograaf bent is dit toetsenbord erg geschikt tijdens een fotoshoot. Het straalt elegantie en smaak uit, terwijl het toch grotendeels van plastic is gemaakt. Handig is ook dat het toetsenbord vrij compact is, zodat je het makkelijk kunt opbergen in een la. De Dot voelt solide aan en is stevig gebouwd. Grote rubberen voetjes voorkomen dat de Dot verschuift op je bureau. Die voetjes zorgen bovendien voor een prettig werkhoek tijdens het typen.

Lofree Dot zijkant met knoppen

Het gewicht van 817 gram wordt voornamelijk veroorzaakt door de ingebouwde batterij, die ervoor zorgt dat je de Dot meerdere dagen achtereen kunt gebruiken. Apple’s toetsenborden gaan langer mee, maar die hebben dan ook geen (energieslurpende) achtergrondverlichting. Lofree schat in dat je 15 maanden kunt typen zonder verlichting en 720 uur bij verlichting op de maximale 100%. Je kunt die gebruiksduur verdubbelen door de verlichting op 40% te zetten.

Aan de zijkant van de Lofree Dot vind je schakelaars voor Bluetooth, verlichting en de keuze tussen Android/PC en macOS/iOS. Zonder de op drie standen instelbare verlichting is zijn de letters op de toetsen wat lastig af te lezen. Je kunt daarom het beste de verlichting steeds inschakelen. Als je met 10 vingers blind typt, denk je misschien dat je die letteropdruk niet nodig hebt, maar dan heb je met één aspect nog geen rekening gehouden: het is vrijwel onmogelijk om hierop met 10 vingers te typen. Bij het aanraken van een toets sleep je regelmatig een paar andere toetsen mee.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Lofree Dot in gebruik

De ingebruikname van de Lofree Dot gaat net zo makkelijk als bij elk Bluetooth-accessoire: zet de Bluetooth-functie aan en voeg het accessoire toe via je Instellingen-app. Omdat de Dot al op macOS/iOS was ingesteld met de schakelaar aan de zijkant, hoefde ik niets te doen om meteen te beginnen met typen. De functietoetsen kun je gebruiken voor het afspelen en pauzeren van muziek en het aanpassen van de verlichting.

Lofree Dot verlichting aanpassen

Typen op de Dot voelt als vanouds, zoals je van een typemachine gewend bent. Ik weet niet of ik ooit eerder toetsenborden met Gateron Blue-mechanisme heb gebruikt, maar het indrukken van de toetsen klinkt gezellig en voelt goed. Of het ook praktisch is, is een heel ander verhaal. Zoals ik al aangaf is het toetsenbord erg luid en kun je het niet in gezelschap van andere gebruiken. Een ander punt is dat je vingers de toets precies in het midden moeten raken, om deze goed in te kunnen drukken. Je kunt dus niet met je vingers over het toetsenbord glijden om de juiste toets te vinden, zoals ik bij de Apple-toetsenbordjes wel eens doe. Alleen een hoekpuntje van de toets aantikken gaat niet werken bij de Dot.

Lofree Dot review zijkant

Daardoor is de Dot eigenlijk alleen geschikt voor mensen die met twee vingers tikken volgens de hunt-and-peck-aanpak: je zoekt elke letter apart op en tikt er met één van je wijsvingers op. Voor mensen die 10-vingerblindtypen gewend zijn is de Dot eigenlijk onbruikbaar. Als je iets verder moet reiken voor een y of b kun je niet meer goed de toets indrukken, zonder daarbij de omliggende toetsen aan te raken. Het typen met twee vingers voelt erg prettig, maar je moet niet meer vingers willen gebruiken. Voor games is het toetsenbord uiteraard ook minder geschikt. Het komt dan op snelle reacties aan en het indrukken van een toets duurt dan net iets te lang – hoe prettig het ook voelt.

Lofree Dot review onderkant

Je kunt de Lofree Dot met meerdere apparaten gebruiken. Als los toetsenbord bij de Mac is het prima te gebruiken. Bij de iPhone of iPad mist er eigenlijk een manier om goed op het scherm te kunnen kijken. Je zult dus een oprolbare iPad-case of een iPhone-dock moeten gebruiken tijdens het typen. Andere toetsenborden leveren daarvoor vaak een richteltje mee, waar je de iPad in kunt zetten.

Score

7.6

Lofree Dot

Lofree Dot

$99

Voordelen +

  • Stijlvol uiterlijk en mooi retrodesign
  • Voelt kwalitatief goed aan, maar is daardoor ook wat zwaar
  • Toetsmechanisme geeft authentiek typemachinegevoel

Nadelen -

  • Toetsen indrukken gaat relatief zwaar
  • Geschikter als designobject dan als werkpaard

Conclusie Lofree Dot review

Zoek je een bijzonder toetsenbord dat goed gemaakt is en er mooi uitziet op foto’s, dan is de Lofree Dot echt een aanrader. Kwalitatief is het toetsenbord van goede kwaliteit, waardoor de prijs van $99 wel te begrijpen is. Dit is vooral een toetsenbord voor designliefhebbers en dat blijkt ook uit de hippe kleurtjes waar je uit kunt kiezen. Voor mensen die met twee vingers typen en geen behoefte hebben om snel te typen of langere teksten te typen is de Lofree Dot een mooie aanwinst op je bureau. Als Bluetooth-toetsenbord werkt het met bijna elk apparaat, dus je kunt de Dot ook op de zitbank gebruiken voor het bedienen van je Apple TV. Voor mensen die veel moeten typen of die met 10 vingers willen typen is de Dot minder geschikt vanwege het traditionele mechanisme, dat prettig aanvoelt maar het typen vertraagt. Voor niet-intensieve taken, zoals inloggen op de tv is de Lofree Dot een prachtig apparaatje.

Lofree Dot review op tafel

Lofree Dot kopen

De Lofree Dot is momenteel via Indiegogo te bestellen. Snelle beslissers betalen $74 en krijgen het toetsenbord in mei toegestuurd. Overigens zagen we vorige maand tijdens een vakantie de Lofree Dot (of kopieën daarvan) al in winkels in Hongkong liggen, dus er zijn manieren om er sneller aan te komen. Al is het de vraag of het Gateron Blue-mechanisme dan wel hetzelfde is. Wil je geen risico’s lopen, dan vind je de Lofree Dot vanaf juni ook bij online winkels zoals Amazon.