Apple MacBook Pro in Space Black - top view met keyboard

Review: MacBook Pro 2018

Dit vinden wij van de nieuwste MacBook Pro

Wat vinden wij van de nieuwe MacBook Pro 2018? In onze review lees je onze ervaringen met het nieuwe toetsenbord, True Tone, Hé Siri en nog veel meer. Check hier onze uitgebreide review van de nieuwste MacBook Pro!

MacBook Pro review Prijs (vanaf €1.929,-)

De MacBook Pro 2018 is alweer de derde versie van de huidige MacBook Pro. Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd te zijn, maar aan de binnenkant heeft Apple meer dan genoeg verbeteringen doorgevoerd die het bespreken waard zijn. In deze MacBook Pro 2018 review lees je onze ervaringen met dit model en kijken we of de verbeteringen ten opzichte van de vorige versies een reden zijn om deze versie in huis te halen. Is het toetsenbord echt verbeterd en zorgt True Tone voor een betere kijkervaring? Je leest het allemaal in deze review van de MacBook Pro uit 2018.

Tekst en review: Benjamin Kuijten en Gonny van der Zwaag, foto’s: Bas van der Ploeg. Het geteste model is de MacBook Pro 2018 13-inch met 2,7 GHz Intel Core i7, 16GB werkgeheugen en 2TB opslag. De MacBook Pro is beschikbaar gesteld door Apple.

Introductie
Als je met smart zat te wachten op nieuwe versies van de MacBook Pro zonder Touch Bar, moeten we je helaas teleurstellen. Apple heeft in 2018 alleen de MacBook Pro met Touch Bar voorzien van een update. De 13-inch zonder Touch Bar is nog steeds het 2017-model, dat nog steeds verkrijgbaar is. Tegelijkertijd stopt Apple met de verkoop van de oudere 15-inch zonder Touch Bar uit 2015, waar helaas geen Touch Bar-loze 15-inch versie voor in de plaats gekomen is. Maar wat is er dan wel vernieuwd?

MacBook Pro 2018 met open scherm.

De aandacht ging dit jaar helemaal naar de 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar, waarin de nieuwste Coffee Lake-chips in verwerkt zitten en een aantal vernieuwingen toegevoegd zijn. Het is daarmee de krachtigste MacBook Pro uit het assortiment en is ongetwijfeld een enorme upgrade als je van een oudere MacBook afkomt. In deze review focussen we op de belangrijkste vernieuwingen van dit model. Heeft Apple de kritiek van de vorige modellen opgelost met de 2018-versie?

Toetsenbord

  • Derde generatie toetsenbord met vlindermechanisme
  • Typt stiller dan vorige modellen
  • Nieuw membraan moet zorgen voor betere bescherming tegen kruimels

Na alle commotie en het reparatieprogramma van het MacBook Pro-toetsenbord is de grote vraag of het toetsenbord in de MacBook Pro 2018 verbeterd is. Apple heeft in dit nieuwe model een derde generatie toetsenbord met vlindermechanisme toegevoegd. Apple zelf belooft alleen een stiller toetsenbord, maar dankzij meerdere MacBook Pro 2018-teardowns weten we dat het toetsenbord een speciaal siliconen membraan heeft, zodat het toetsenbord beter beschermd is tegen kruimels en stof. Hoewel wij zelf met het 2017-model geen toetsenbordproblemen ervaren hebben, is het goed dat Apple maatregelen genomen heeft met dit derde generatie toetsenbord.

Of het membraan daadwerkelijk betere bescherming biedt, is pas na een langdurige test van meerdere maanden te zeggen. Het advies blijft om kruimels en etenswaren uit de buurt te houden van het toetsenbord. Het mechanisme van het toetsenbord zelf is niet tot nauwelijks veranderd, wat betekent dat het keyboard in principe net zo gevoelig is. De extra bescherming in de vorm van het membraan moet vastzittende of niet reagerende toetsen voorkomen. Het schoonmaken van het MacBook Pro-toetsenbord moet nog steeds met een fles perslucht.

Dat wil echter niet zeggen dat er niks te vertellen valt over de ervaringen met dit nieuwe toetsenbord. De nieuwe versie is inderdaad een stukje stiller, zoals Apple beweert. Het hoge klikgeluid van het vorige model klinkt nu een stuk doffer, waardoor het typen vooral voor je omgeving prettiger is. Toch voelt ook het typen met dit nieuwe toetsenbord net even wat anders. Het klikje van het indrukken van toetsen voelt wat minder ‘hard’ aan en dat zorgt wat ons betreft voor een betere typervaring. Hoewel wij nooit echt moeite hadden met het nieuwe vlindertoetsenbord, kan de derde generatie zeker verschil maken als dat voor jou wel geldt. Gebruik je nu nog een ouder toetsenbord met schaarmechanisme, dan zal dit toetsenbord in het begin best even wennen zijn.

De zogenaamde button travel van de toesten is nog hetzelfde als bij het vorige model, dus het voelt lang niet zo als bij het 2015-model. Apple zal hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren naar het oudere mechanisme, ondanks de kritiek en de eerder genoemde problemen met vastzittende toetsen. Op zich is dat jammer, maar het lijkt ons beter dat Apple meer tijd investeert in het verbeteren van het nieuwe mechanisme, zoals ze dit jaar gedaan hebben. Perfect is het zeker nog niet, maar het is wel een duidelijke verbetering ten opzichte van de afgelopen twee jaar.

MacBook Pro 2018 met toetsenbord.

Design

  • Beschikbaar in zilver en spacegrijs
  • Design ongewijzigd ten opzichte van eerdere modellen
  • Meerdere USB-C-aansluitingen

De MacBook Pro is net als voorheen verkrijgbaar in de serieuze kleuren zilver en spacegrijs. Voor de funky kleuren goud en roségoud moet je niet bij de Pro zijn, maar bij de 12-inch MacBook. Qua uiterlijk is er geen verschil met de modellen van 2016 en 2017. In de stevig gebouwde aluminium behuizing vind je het niet-verlichte Apple-logo, waar we inmiddels al aan gewend zijn. Binnenin vind je het gigantische touchpad en het vernieuwde toetsenbord, dat er op het oog nog steeds hetzelfde uitziet. De enige zichtbare verandering is het TrueTone-scherm, dat wat prettiger voor je ogen is (daarover later meer). Apple heeft opnieuw gekozen voor een Retina-resolutie – prima voor een dergelijke laptop.

Wel hadden we gehoopt dat Apple de randen rondom het scherm nog wat smaller had gemaakt, vooral aan de bovenkant. En nog belangrijker: er had wat ons betreft wel iets van het gewicht af gemogen. Andere fabrikanten zoals HP, Acer en Dell zitten met hun kunststof 13-inch laptops ook vaak rond de 1,3 tot 1,4 kilo. Deze 13-inch MacBook Pro zit daar met 1,37 kilo net tussenin. Lichter is natuurlijk altijd beter voor een laptop die je waarschijnlijk elke dag gaat meenemen in je rugzak.

MacBook Pro 2018 met toetsenbord op tafel.

De interne speakers zijn niet luider geworden, maar klinken wel wat voller en beter uitgebalanceerd. Vooral de midtonen en de lagere tonen klinken net wat beter. Ideaal als je een dergelijke MacBook gebruikt voor muziekbewerking. In onze test hadden we gelukkig geen last van krakende speakers bij deze MacBook Pro.

Wat (uiteraard) niet is veranderd bij de huidige MacBook Pro’s is dat je rekening moet houden met dongles en adapters voor accessoires die nog niet zijn voorzien van USB-C-aansluiting. Apple gaat echt niet terug naar een USB-A-poort en we zullen er dan ook aan moeten wennen. Stap je over van een oudere MacBook, dan zul je de kosten van een extra adapter in je beslissing moeten meenemen.

Prestaties

  • Nieuwe Coffee Lake-chip van 8e generatie
  • Mogelijkheid tot 32GB RAM (alleen 15-inch)
  • Snellere SSD
  • Touch Bar en Touch ID

Dat de MacBook Pro 2018 snel is, is een understatement. Het kopiëren van 10 gigabyte aan data gebeurt zo snel, dat je even met je ogen moet knipperen. Apple heeft de snelste SSD tot nu toe in een MacBook Pro toegepast en dat levert een schrijfsnelheid op van 2500 megabyte per seconde.

Maar de meeste mensen zullen vooral op de nieuwe Coffee Lake-processor letten, de achtste generatie van Intel’s Core-processors. Intel bracht deze processors afgelopen april uit en toen bleek al uit de eerste benchmarks van pc-laptops dat ze behoorlijk snel waren. Nu Apple ze voor het eerst in een MacBook Pro heeft toegepast waren we benieuwd naar de prestaties

Er zijn nu maximaal zes processorkernen mogelijk, maar daar heb je alleen iets aan als je veel professionele apps gebruikt voor het bewerken van high-end audio, video en foto’s. Het testmodel waarmee wij aan de slag zijn gegaan heeft ‘slechts’ een quad-core 2,7‑GHz Intel Core i7-processor met Turbo Boost tot 4,5 GHz en een geïntegreerde GPU. Door de upgrades (16GB RAM en een 2TB harde schijf) kost dit model toch maar liefst 4.300 euro.

In de Geekbench 4-test haalden we met de MacBook een single core-score van 5.100 punten en een multi core-score van 17.500 en dat is beter dan elke andere 13-inch MacBook Pro die Apple eerder heeft gemaakt. Gebruik je alleen productiviteitsapps waarvoor je al die cores niet nodig hebt, dan zul je toch wel iets merken van de snelheidsverbeteringen. Dat heeft mede te maken met de overstap van DDR3 naar DDR4 RAM, dat sneller is. Dit geldt echter alleen voor de 15-inch MacBook Pro en niet in het 13-inch model dat wij getest hebben. Voor de zware gebruikers zal het optrekken van de maximale hoeveelheid werkgeheugen naar 32GB RAM erg welkom zijn, maar ook daarvoor heb je de 15-inch MacBook nodig want ons 13-inch model gaat maar tot 16GB RAM.

13 inch Macbook Pro prestaties Geekbench Benchmarks

We zijn onze test gestart op het moment dat de discussie over throttling alweer wat voorbij was. Apple zou de performance van de MacBook Pro’s met Core i9 processor opzettelijk knijpen, om te voorkomen dat de MacBook te heet zou worden. Volgens youtuber Dave Lee is de i9 eigenlijk te krachtig en kan het thermische systeem de hitte niet aan. Inmiddels is alle drukte alweer voorbij. Apple gaf aan een fout te hebben gemaakt een bracht een update voor macOS High Sierra 10.13.6 uit die het throttling-probleem oplost.

Het is een beetje een smet op Apple’s charmeoffensief om met deze nieuwe MacBooks te laten zien dat ze de professionele gebruiker niet zijn vergeten. Wat ons betreft heeft Apple dat nu wel voldoende duidelijk gemaakt. De MacBook Pro krijgt sinds 2016 elk jaar een update en dat kunnen we niet zeggen van de andere Mac-modellen (denk aan Mac mini en Mac Pro). Het enige waar pro’s nog wel even over zullen blijven klagen is het gebrek aan poorten.

We spraken in de periode van onze test met enkele pro-gebruikers op het gebied van fotografie, audio en video en zij vertelden dat de MacBook Pro 2018 voor hen een aantal verbeteringen bevat waar je als Pro écht iets aan hebt. Zo lijkt de 4TB opslag misschien wat sterk overdreven, maar kan het goed van pas komen als je in het veld foto’s moet maken en alle beelden snel wilt kunnen overpompen in je MacBook. Voorheen moest daarbij gewerkt worden met schijfjes en tapes, die daarvoor veel te traag zijn. We spraken ook een professionele filmmaker, die met twee aangesloten eGPU’s (“bij vier stuks wordt het absurd”) ook onderweg snel iets aan zijn opdrachtgever kon opleveren. Zelf zitten we aan te hikken tegen een MacBook van duizenden euro’s, maar als het gaat om grote opdrachten voor veeleisende klanten heb je die kosten er al na één of twee klussen uit.

MacBook Pro 2018 dicht op de bank.

Touch Bar en Touch ID

Zoals gezegd heeft Apple alleen de modellen met Touch Bar dit jaar vernieuwd. Maar heb je daar eigenlijk wel wat aan? Inmiddels werken we al ruim een jaar op een MacBook Pro met Touch Bar, maar heel veel gebruiken we hem niet. Sterker nog, tijdens het werken op je MacBook vergeet je wel eens dat er een Touch Bar op zit, omdat de handelingen met het gewone toetsenbord of je muis zo vanzelfsprekend zijn. Er zijn zeker wel gevallen dat de Touch Bar van pas komt, bijvoorbeeld als je je mails aan het wegwerken bent. Je kan de knoppen op de Touch Bar zelf aanpassen, al verschilt dit wel per app. Inmiddels zijn er vrij veel Touch Bar-apps beschikbaar, maar het is geen enorm gemis als je toch voor een andere Mac zonder Touch Bar kiest.

Touch ID is wat dat betreft een prettigere toevoeging. Hoewel je als Apple Watch-gebruiker ook je horloge kan benutten om je MacBook Pro te ontgrendelen, werkt dit niet altijd even vlekkeloos. De Touch ID-sensor werkt echter altijd en kan ook handig zijn als je tussen meerdere gebruikers wil wisselen. Even je vinger op de sensor leggen en je wisselt automatisch naar het juiste gebruikersaccount. Toch is de vraag hoe lang Apple nog door gaat met Touch ID, aangezien Face ID vooral dit jaar steeds breder beschikbaar komt. Het is niet ondenkbaar dat Apple volgend jaar de Touch ID-sensor op de MacBook Pro vervangt door Face ID. Met het 2018-model moet je hoe dan ook nog gewoon je vingerafdruk gebruiken.

De voor- en nadelen van de Touch Bar en Touch ID-sensor van twee jaar geleden gelden nog steeds in dit model. Mocht je meer willen lezen, check dan onze review van de MacBook Pro 2016.

T2-chip

  • T2-chip van de iMac Pro
  • Versleutelde opslag en veilig opstarten

“Hé Siri, open iCulture in Safari” is een opdracht die je voortaan naar je Mac kunt roepen. De MacBook Pro 2018 bevat namelijk een T2-chip die het mogelijk maakt. Het enige vervelende is dat er nu drie apparaten in de buurt zijn die op Hé Siri kunnen reageren: je iPhone, Apple Watch en MacBook Pro. En als je met meerdere mensen samenwoont of -werkt kunnen er nog meer apparaten reageren.

Maar de T2-coprocessor doet meer dan alleen Hé Siri aansturen. Het regelt ook de versleuteling van data op de SSD en zorgt voor een veiliger opstartproces. In de vorig jaar verschenen iMac Pro zagen wel ook al een T2-chip, maar deze is nog verder vernieuwd en uitgebreid. Op de MacBook Pro is de chip verantwoordelijk voor Touch ID, het versleutelen van de schijf en audio- en beeldverwerking. Je merkt het effect daarvan op allerlei momenten tijdens het gebruik. FileVault kon je MacBook wat trager maken, maar dankzij de T2 merk je daar niets meer van. De ingebouwde microfoon pikt het geluid sneller op, terwijl de FaceTime-camera een beter beeld met minder ruis geeft. Ook is de witbalans verbeterd en heeft de camera minder moeite met slechte lichtomstandigheden.

Vlak na het verschijnen van de MacBook Pro was in het nieuws dat er een systeemcrash kon optreden door de T2-chip. Op het testmodel waarop wij aan de slag zijn gegaan hadden we daar geen last van. Het probleem deed zich bij sommige mensen voor nadat de MacBook Pro in slaapstand was gezet, maar na talloze keren de MacBook in en uit slaapstand halen tijdens dagelijks gebruik werkte alles probleemloos. De enige problemen waar we tegenaan liepen zijn softwarematig en worden meer veroorzaakt door High Sierra dan specifiek door deze MacBook.

Ook leuk om hier nog even te noemen is dat de MacBook Pro 2018 de eerste is met Bluetooth 5.0. Dat is een grotere verbetering in bereik en bandbreedte ten opzichte van Bluetooth 4.2, al heb je er wel nieuwe accessoires voor nodig. Die zijn inmiddels op de markt.

Typen op een MacBook Pro 2018.

True Tone

  • Scherm kleurt automatisch mee, afhankelijk van je omgevingslicht
  • Prettiger voor je ogen, zowel overdag als ‘s avonds

Al sinds de komst van True Tone op de iPad Pro zijn wij fan van deze schermtechniek. Voor wie hier nog niet bekend mee is: True Tone zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm er altijd goed uit zien, in wat voor een lichtomstandigheden je ook zit. Het scherm kleurt bijvoorbeeld iets geler als je binnen zit, zodat de kleuren net zo goed zijn als dat je buiten in vel zonlicht aan het werk bent. Het lijkt in de verte een beetje op Night Shift, als is de werking en het effect wel iets anders.

Werken op een MacBook Pro doe je vaak voor langere tijd: van uren achter elkaar een artikel schrijven tot aan je administratie doen of shoppen naar een nieuw interieur. True Tone komt daardoor des te meer van pas. Het is echt een lust voor het oog, omdat het een stuk rustiger werken is. Je merkt het verschil vooral als je daarna weer werkt op een Mac zonder True Tone: het scherm lijkt ineens veel blauwer en daardoor minder prettig.

True Tone werkt ook in combinatie met een extern scherm, maar niet alle schermen zijn geschikt. De schermtechniek werkt op Apple’s Thunderbolt Display (dat niet meer gemaakt wordt) en de UltraFine-schermen van LG. We hebben True Tone getest in combinatie met het Thunderbolt Display en het blijkt net zo goed te werken als op de MacBook Pro zelf. Hou er wel rekening mee dat het alleen werkt als je de MacBook Pro open houdt tijdens het werken: zodra je het scherm naar beneden klapt, gaat True Tone automatisch uit op het externe scherm.

Hé Siri
De nieuwe T2-chip in deze MacBook Pro zorgt voor een betere beveiliging, net als het geval is op de iMac Pro. Maar op deze draagbare Mac brengt de T2-chip ook nog iets nieuws: handsfree Hé Siri voor het eerst op de Mac. Hoewel we een fan zijn van Apple’s assistent op de iPhone en Apple Watch, gebruiken we Siri op de Mac eigenlijk zelden tot nooit. Veel commando’s die we bij Siri op de iPhone gebruiken, zoals HomeKit-accessoires bedienen of een timer zetten, werken (nog) niet op de Mac. Met de komst van macOS Mojave komt hier gedeeltelijk verandering in, want dan komt HomeKit eindelijk naar de Mac. Dat maakt Siri meteen een stuk bruikbaarder.

Het instellen van Hé Siri op de Mac werkt nagenoeg hetzelfde als op de iPhone: je spreekt de commando’s in beeld hardop uit, zodat Siri jouw stem leert kennen. In het geval van de Mac gaat het om enkele Mac-specifieke opdrachten, zoals het zoeken naar documenten. In het gebruik van Hé Siri merkten we dat de iPhone toch de neiging heeft het commando over te nemen. Zowel de iPhone als MacBook reageren op de vraag, maar het is de iPhone die in negen van de tien gevallen de vraag overneemt. In de praktijk komt dat ook beter uit, omdat Siri op de iPhone simpelweg veel veelzijdiger is. Wil je een Mac-specifieke vraag stellen, dan kan het juist weer onhandig zijn.

Bekijk ook
Zo kun je ‘Hé Siri’ handsfree gebruiken op de Mac

Zo kun je ‘Hé Siri’ handsfree gebruiken op de Mac

Je kunt Hé Siri ook op de Mac gebruiken. Dit kan op meerdere manieren. In deze tip leggen we uit hoe Siri handsfree activeren met je stem op de Mac werkt en welke modellen geschikt zijn.

Een ander verschil tussen Hé Siri op je iPhone en je Mac, is dat de Mac-versie geen uitgebreid antwoord geeft. Gebruik je de handsfree Siri op de iPhone (bijvoorbeeld om te vragen wat voor weer het is), dan krijg je altijd een uitgebreider antwoord waarbij de weersverwachting hardop voorgelezen wordt. Gebruik je een knop om Siri dezelfde vraag te stellen, dan moet je het antwoord vaak aflezen. Dat onderscheid maakt Siri op de Mac helaas niet. Hoe je je vraag ook stelt, je moet het antwoord in de meeste gevallen aflezen van het scherm.

Batterijduur
Apple belooft bij de MacBook die wij getest hebben dezelfde batterijduur als vorig jaar. Toch zit er een iets grotere batterij in met een capaciteit van 58 Wattuur in plaats van 49,2 Wattuur. Dat heeft ermee te maken dat het gebruikte DDR4-geheugen iets hongeriger is dan het LPDDR3-geheugen van vorig jaar. Volgens de specs kun je rekenen op 10 uur internetten of 10 uur iTunes-films kijken. Voor ons is echter belangrijker dat we het een hele dag op kantoor uithouden als we de stroomadapter thuis hebben laten liggen. En dat lukt: met 8 uur en 45 minuten is het mogelijk om een volle werkdag te halen. Er zijn wel concurrerende laptops met een langere batterijduur van Huawei of Microsoft, maar Apple-gebruikers zijn nogal merktrouw. Ze zullen niet zo snel een ander merk kiezen voor een uurtje langere batterijduur.

De MacBook Pro is bedoeld voor zwaar gebruik en de meeste gebruikers zullen dan ook een stroomadapter meenemen om onderweg te kunnen werken. Veel verschil in batterijduur met de 13″ MacBook Pro van vorig jaar merkten we niet – en dat klopt ook, want volgens Apple is de gebruiksduur eigenlijk niet veranderd.

Voor wie?
De MacBook Pro 2018 met Touch Bar is alleen al vanwege de prijs niet interessant voor de gewone gebruiker, die alleen wat wil tikken. Deze laptop heeft meer power dan de meeste mensen nodig hebben is dan ook vooral bedoeld voor creatieve professionals en power users. Mensen die een krachtige laptop nodig hebben, die toch nog draagbaar is, zullen hiermee het beste uit de voeten kunnen. Het stillere toetsenbord is een welkome verbetering als je in een kantooromgeving veel moet typen. Wel hadden we gezien het prijspeil graag gezien dat Apple ook in de 13-inch MacBook Pro een aparte GPU had gestopt, want nu zijn mensen die zware grafische toepassingen willen gebruiken gedwongen om de 15-inch MacBook Pro te kiezen.

MacBook Pro 2018 open op de bank.

Een nieuwe MacBook koop je niet elk jaar en de MacBook Pro 2018 lijkt mij dan ook vooral een no-brainer voor mensen die nog de overstap naar een Retina-scherm moeten maken. In onze eerdere review van de MacBook Pro 2016 gaven we aan dat de Touch Bar nog niet doorslaggeven was om een nieuwe MacBook aan te schaffen. Anno 2018 is die noodzaak er nog steeds niet, maar het is ook geen keuze meer: als je het 2018-model wilt krijg je de Touch Bar op de koop toe. Langzamerhand zijn we wel wat meer gewend geraakt aan deze digitale knoppenbalk en zien we steeds meer toepassingen die er gebruik van maken. Voor veel mensen zal de snelheidsverbetering echter doorslaggevender zijn, vooral voor mensen die multicore apps gebruiken. Met zes kernen zijn de performanceverbeteringen duidelijk merkbaar en dat is iets waar je écht wat aan hebt als professional. Het stillere toetsenbord, True Tone en Hé Siri zijn leuke bijkomstigheden, maar ook niet de belangrijkste reden om voor de Pro te kiezen.

Eén pluspunt van nu overstappen naar een MacBook Pro is dat er inmiddels voldoende keuze is uit USB-C en Thunderbolt 3 accessoires, zodat je niet meer de hoofdprijs ervoor hoeft te betalen. Dat het model van 2018 een membraan tegen stof en vuil heeft gekregen is een extra reden om dit jaar over te stappen en niet meer voor het model van 2017 te kiezen.

Je koopt met de MacBook Pro 2018 veel kracht, voor een hoop geld. Andere fabrikanten zijn goedkoper, maar dan staat er geen macOS op. Wil je de MacBook Pro vooral op je bureau als werkpaard gebruiken, dan adviseren we om er een eGPU op aan te sluiten.

Score

8.6

MacBook Pro 2018

MacBook Pro 2018

Vanaf €1999

Voordelen +

  • Krachtige MacBook Pro waar je jaren mee vooruit kan
  • Verbeterd toetsenbord is vooral stiller
  • True Tone is een lust voor het oog
  • Design ziet er nog steeds erg goed uit

Nadelen -

  • Toetsenbord blijft kwetsbaar voor stof en kruimels
  • Prijs nog steeds aan de hoge kant
  • Touch Bar niet meer dan leuk voor erbij

Conclusie MacBook Pro 2018 review

De MacBook Pro 2018 is dé mobiele krachtpatser van Apple. Je kan met dit model weer jaren vooruit, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je MacBook na twee jaar alweer erg traag geworden is. Het design is in die twee jaar niet veranderd, maar dat vinden we ook niet erg. Het uiterlijk van de huidige MacBook Pro is wat ons betreft tijdloos, al had een iets dunnere schermrand niet misstaan. True Tone en Hé Siri zijn de puntjes op de i die het 2018-model de beste versie van de huidige MacBook Pro-lijn maakt, al zal voor de meeste mensen de extra kracht van doorslaggevende factor zijn.

Wil je al een tijdje een MacBook Pro kopen maar keek je nog even de kat uit de boom vanwege de klachten over het toetsenbord, dan is het goed om te weten dat Apple zeker een paar nuttige aanpassingen gedaan heeft. Het tikgeluid klinkt beter (vooral voor je omgeving) en het typen voelt ook net wat prettiger. Het membraan moet betere bescherming bieden, maar helemaal stof- en kruimelbestendig is het toetsenbord nog steeds niet. Hou daar dus rekening mee als je besluit om deze MacBook Pro in huis te halen. Twijfel je nog steeds of het toetsenbord wat voor jou is, dan kun je het beste langs gaan in een winkel en zelf voelen hoe het toetsenbord typt.

MacBook Pro 2018 kopen
De MacBook Pro met Touch Bar is verkrijgbaar via de Apple Store voor een instapprijs van €1999 voor het 13-inch model. Voor het 15-inch model ben je minimaal €2699 kwijt.

Meer informatie vind je in ons artikel MacBook kopen.

Bekijk ook
MacBook kopen? Hier vind je de beste prijzen

MacBook kopen? Hier vind je de beste prijzen

Wil je een MacBook kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over modellen en prijzen van Macbook Pro en MacBook Air. Vind de laagste prijzen, zowel van de nieuwste als vorige modellen.