Review: Mophie Wireless Charging Base is de mooiste draadloze oplader
Het is nog even wachten op Apple’s eigen AirPower draadloze oplader maar gelukkig is er ook al genoeg keuze bij andere merken. Apple schuift zelf twee draadloze opladers naar voren: de Belkin Boost Up en de Mophie Wireless Charging Base. Laatstgenoemde draadloze oplader hebben we uitgebreid getest en in deze review lees je onze bevindingen in combinatie met de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Dit zijn de enige toestellen die er op dit moment geschikt voor zijn.
Mophie draadloze oplader
Doordat de iPhone 8 en de iPhone X de Qi-standaard ondersteunen, is het aanbod van draadloze opladers al vrij groot. Nagenoeg elke Qi-lader werkt ook in combinatie met de nieuwste iPhones. Maar de ene lader is de andere niet. De draadloze lader van Mophie is in ieder geval één van de meest stijlvolle draadloze opladers van dit moment. Net als de meeste draadloze opladers is het een platte ronde schijf met een kabel, waar je eenvoudig je iPhone op kunt leggen om hem op te laten laden.
Wat voor de eerder besproken Xtorm Wireless Fast Charging Pad geldt, geldt eigenlijk ook voor de lader van Mophie: een klein en compact design dat overal wel bij past. De lader is wat ons betreft mooier dan die van Xtorm, omdat het design wat simpeler is.
Qua uiterlijk lijkt de Mophie-lader op een soort hockeypuck. Hij is met zijn doorsnede van ruim 9,5 centimeter een fractie groter dan de Xtorm-lader. Zowel de boven-, onder- en zijkant zijn gemaakt van rubber, zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je je iPhone hard tegen de lader stoot. Kans op krasjes die door de Mophie-lader veroorzaakt worden, is dus nihil. De rubberen bovenkant zorgt er ook voor dat je iPhone X of iPhone 8 niet van de lader afglijdt.
Zodra je je iPhone op de lader legt, wordt hij meteen opgeladen. Met een heel klein wit lampje aan de onderkant van de ronde rand kun je zien dat je toestel goed opgeladen wordt. Dat is een flik voordeel ten opzichte van de lader van Xtorm, die in het donker een vrij fel blauw licht uitstraalt. Doordat het lampje van de Mophie-houder een minder aanwezig is, kun je hem dus ook in de slaapkamer prima gebruiken.
Oplaadsnelheid Mophie-lader
De Mophie-lader werkt met snelladen op maximaal 7,5 Watt. Dit is dus lager dan de 10 Watt van de Xtorm-lader, maar in het geval zijn vooral de iPhones de beperkende factor, want die kunnen vanaf iOS 11.2 maximaal 7,5 Watt aan. We hebben de oplaadsnelheid van de Mophie-lader getest met een iPhone 8 Plus zonder hoesje, voorzien van iOS 11.2. In onderstaande grafiek zie je dat het opladen vrij geleidelijk is verlopen vanaf 0%. Alleen het laatste halfuur schakelt de oplader terug naar een wat lagere snelheid.
In onderstaande grafiek zie je het resultaat van onze doorlopend vergelijkende test van draadloze opladers voor de iPhone.
Bekijk grafiek Oplaadsnelheid Belkin Boost.
Na een uur laden was de accu opgeladen tot 33%, na twee uur stond de meter op 59% en na drie uur op 84%. De lader had precies vier uur nodig om de batterij van de iPhone 8 Plus helemaal op te laden naar 100%. Dit lijkt misschien wat traag, maar dat heeft te maken met twee factoren:
- Dit is een Plus-model, dus er zit een batterij met een vrij grote capaciteit in.
- Draadloos opladen gaat altijd trager dan via een kabel.
Mophie heeft een vaste stekker
Een flink nadeel van deze Mophie-lader is dat deze werkt met een eigen geleverde stekker. Het meegeleverde snoer van anderhalve meter verbind je via een speciale ronde stekker met de lader zelf. Deze lijkt wel wat op een koptelefoonaansluiting, maar heeft een afwijkend design. De meegeleverde kabel zit vast aan een stekker voor het stopcontact, dus je kunt de lader ook niet gebruiken met een USB-aansluiting. Bij de Xstorm was dat wel het geval.
Vanwege de speciale aansluiting aan de lader zelf, kun je de kabel dus niet vervangen door een langere versie of een kabel met USB-uiteinde. Dat vinden wij een gemiste kansere versie en een groot nadeel ten opzichte van de versie van Xtorm.
De Mophie-lader beschermt je iPhone tegen overladen en is ook geschikt is om de speciale Mophie-batterijcases mee op te laden. Mophie heeft speciale hoesjes voor de iPhone 7 en iPhone 6(s) in het assortiment, die ervoor zorgen dat ook deze toestellen geschikt zijn voor draadloos opladen. Mocht je zo’n hoes hebben, dan kun je deze lader daar dus ook voor gebruiken. Dit is niet per se een enorm pluspunt, maar meer een prettige bijkomstigheid. Voor de iPhone 8 en iPhone X kun je door de hoes heen laden; we hebben dit getest met de lederen cases van Apple en dit werkte moeiteloos. Bij dikkere hoezen kan het laden langer duren dan in bovenstaande grafiek te zien is, vanwege de grotere afstand tussen de lader en ontvanger.
De Mophie-lader heeft een adviesprijs van rond de €65 en is daardoor wel wat aan de prijzige kant.
Voordelen +
- Mooie lader die overal bij past
- Rubberen design zorgt voor houvast
Nadelen -
- Bijgeleverde kabel niet te vervangen
- Wat aan de dure kant
Conclusie Mophie Wireless Charging Base
Wij vinden deze draadloze oplader van Mophie de mooiste Qi-geschikte lader die op dit moment verkrijgbaar is. De zwarte lader is strak ontworpen en ligt als een soort hockeypuck op tafel. Door de rubberen behuizing zul je geen krasjes krijgen zodra je er met je iPhone tegenaan stoot en het zorgt er meteen voor dat je iPhone 8 of iPhone X er niet vanaf glijdt. Met een klein lampje kun je zien of je iPhone opgeladen wordt en met de snelheid van 7,5 Watt kun je je toestel opladen met de hoogst beschikbare snelheid die voor draadloos opladen op de iPhone ondersteund wordt. Een flink nadeel blijft wel de meegeleverde kabel waar standaard een stopcontactstekker aan vast zit en die door de speciale aansluiting niet zomaar te vervangen is door een eigen exemplaar. De prijs van de Mophie-lader had ook wat lager gekund, maar desalniettemin is de Mophie Wireless Charging Base een fijne oplader.
https://www.iculture.nl/gids/draadloze-opladers-iphone/
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Draadloos opladen
Lees alles over draadloos opladen van je iPhone, iPad en andere Apple-producten. Al onze belangrijke artikelen over draadloze opladers, Qi-laders, Apple's eigen MagSafe en inductieladen vind je hier op een rijtje.