Review: Nanoleaf Canvas – met deze vierkante lichtpanelen kun je alle kanten op
Introductie Nanoleaf Canvas
Het Canadese bedrijf Nanoleaf heeft zich gespecialiseerd in slimme LED-verlichting, maar op een andere manier dan je bij de meeste fabrikanten gewend bent. In plaats van reguliere lampen maakt Nanoleaf lichtpanelen die je aan elkaar koppelt, waarbij je een patroon naar keuze op de muur kunt maken. Zo krijg je een lichtgevend kunstwerk aan de muur, geschikt voor HomeKit. Je betaalt net geen 200 euro voor een set van negen led-lichtpanelen, die je kunt uitbreiden tot maximaal 500 stuks.
Twee jaar geleden hebben we de driehoekige Nanoleaf Aurora getest, waar we nog steeds enthousiast over zijn. De Nanoleaf Canvas is de opvolger hiervan, met vierkante panelen die weer heel andere patronen mogelijk maken. Is het de moeite waard om ze aan te schaffen? Je leest het in deze review van de Nanoleaf Canvas!
De Nanoleaf Canvas die we in deze review bespreken is beschikbaar gesteld door de Nederlandse distributeur.
Inhoud verpakking
In de starterskit, heel toepasselijk ‘Smarter Kit’ genoemd, vind je de volgende onderdelen:
- 9 vierkante panelen, waarvan één tevens dienst doet als bedieningspaneel
- 9 linkers om de panelen aan elkaar te bevestigen
- Dubbelzijdige plakstrips
- Stroomadapter met Europese stekker
Nanoleaf Canvas, wat is het?
Nanoleaf maakt ledpanelen die je in een patroon naar keuze aan de muur kunt bevestigen. Met de bijbehorende app bepaal je de lichtintensiteit, de kleur en de kleurovergangen. Je kunt de kleuren ook automatisch laten wisselen op basis van de muziek. De Nanoleaf Canvas werkt op dezelfde manier als de Aurora, maar bestaat uit vierkante panelen van 15 x 15 centimeter. Het is overigens niet mogelijk om beide sets te combineren, dus je kunt geen driehoekige en vierkante panelen onderling mixen.
De startset bestaat uit 9 panelen, waaronder een bedieningspaneel, plakstrips en tussenstukjes om de panelen onderling te koppelen. Uiteraard krijg je er ook een kabel met stekker bij om de boel op het lichtnet aan te sluiten. Voor de samenwerking met muziek heb je deze keer geen aparte Rhythm-module nodig, want die zit al ingebouwd.
Voordat je begint zul je eerst moeten nadenken over het patroon. Je kunt de panelen namelijk niet zomaar weer lostrekken van de muur. Grote kans dat je daarbij een stuk pleisterwerk meetrekt. Met de app kun je op basis van het aantal panelen dat je hebt een patroon bedenken. Het leuke is dat je met augmented reality op de muur kunt zien hoe het eruit komt te zien.
Design van de Nanoleaf Canvas
Heb je de Nanoleaf Aurora in huis (zoals wij), dan zijn de vierkante Canvas lichtpanelen wel even wennen. Ze zien er namelijk wat anders uit: de panelen zijn niet egaal verlicht, maar zijn in feite verdeeld in vier secties. Het ziet er het mooist uit als je wat meer afstand neemt. Staat de Nanoleaf Canvas uit, dan zijn het simpele witte plastic platen, dus check wel even bij je partner voordat je ze opplakt.
Dat de panelen niet egaal gekleurd zijn, blijkt uiteindelijk minder erg dan we hadden gedacht. Daardoor krijg je wat meer kleurvariaties en ontstaat het effect van een kristal. Elk paneel kan 16,4 miljoen kleuren laten zien. Door aanraking kun je de panelen van kleur laten veranderen, maar dit gaat uiteraard iets makkelijker via de app.
De Canvas-panelen meten 15 x 15 centimeter, met aan de achterkant vier connectiepunten. Je koppelt ze met zogenaamde ‘linkers’, die je krijgt meegeleverd en die eruit zien als uitgerekte simkaarten. In totaal kun je 500 panelen aansluiten, maar hou er rekening mee dat je per 25 vierkanten een stroomvoorziening moet aanleggen. Dat ziet er minder mooi uit dan op de voorbeeldfoto’s van de fabrikant.
Terwijl alle panelen bij de Aurora identiek waren, is dat bij de Canvas niet het geval. In de doos vind je een speciaal bedieningspaneel: dit vierkant is voorzien van kleine knopjes waarmee je de lampen aan en uit kunt doen. Je kunt er ook het kleurenschema mee wijzigen, de helderheid regelen en de Rhythm-muziekfunctie activeren. Alle andere vierkanten koppel je in een patroon naar keuze aan dit hoofdpaneel. Dankzij het hoofdpaneel heb je ook geen losse bridge nodig.
Een andere vernieuwing bij de Canvas is dat de Rhythm-functie al is ingebouwd. Bij de Aurora moest je deze nog als een losse module eraan bevestigen. Met de Rhythm-module kun je de verlichting laten reageren op muziek, je stem of het geluid van een tv-serie. De ingebouwde microfoon zet het geluid om naar lichteffecten en kleuren. Als je in je handen klapt krijg je een kleurexplosie en als je lacht kleuren de panelen een vriendelijke kleur geel.
Installatie van de Nanoleaf Canvas
De installatie van de Nanoleaf Canvas duurt een halfuurtje. Je bedenkt een patroon, tekent dat alvast met potlood op de muur en kijkt wat instructievideo’s zodat je geen fouten kunt maken. Je koppelt de 9 panelen met de tussenstukjes aan elkaar. Heb je meerdere panelen dan kun je de indrukwekkende patronen maken die je op de foto’s ziet, maar het wordt dan al snel extreem duur. De meeste mensen zullen aanvankelijk met 9 panelen aan de slag gaan en dan ben je wat beperkter.
Ben je eruit welk patroon je wilt hebben, dan bevestig je de plakstrips op het paneel en ga je ze opplakken. Doe dit het liefst in één keer goed, want de plakstrips zijn zo stevig dat je ze moeilijk weer los kunt halen. Je zult niet zo snel meermaals per jaar het patroon wisselen en dat vinden we jammer. Als alternatief zou je een houten voorzetwandje kunnen aanbrengen, zodat je geen last krijgt van lelijke plekken op de muur als je eens wilt wisselen van lay-out.
Als alle panelen zijn opgeplakt sluit je het systeem aan op het stopcontact. In de app geef je aan dat je met HomeKit wilt koppelen en voor welke woning je dat wilt doen (als je meerdere HomeKit-woningen hebt). Veel moeilijker wordt het niet.
Overzichtelijke Nanoleaf-app
Je bedient de Nanoleaf Canvas met de gebruiksvriendelijke app. Hiermee kun je de panelen aan en uit zetten en dimmen. Er zijn vier opties op het dashboard: Basic, Color, Rhythm en Group. Basic en Color zijn bedoeld voor de verschillende tinten wit en gekleurd licht. Met Rhythm kun je de kleuren laten reageren op muziek en met Group kun je meerdere lampen combineren.
Je kunt meteen één van de standaard scenes kiezen of met Discover op zoek gaan naar nog meer licht- en kleureffecten, die door andere gebruikers zijn gemaakt en die je meteen kunt downloaden. Heb je zelf een mooie lichtcompositie gemaakt, dan kun je die delen met de community. Je bepaalt daarbij zelf de lichtintensiteit, kleuren, effecten en overgangen. Op het Discover-tabblad vind je ook de optie Interactive. Hier vind je spelletjes die je met de lichtpanelen kunt spelen (hierover later meer).
Er is ook een optie Schedule voor het automatisch inschakelen van scenes op basis van datum en tijd. Hier kun je bijvoorbeeld een uur-, dag- of weekschema instellen voor het automatisch afspelen van scenes en het dimmen of feller maken van de verlichting. De app is overzichtelijk en dat is ook wel nodig, want je zult deze app moeten gebruiken om het maximale uit je Canvas te halen. Met alleen de Woning-app kom je niet zover, want daarmee kun je geen nieuwe kleurschema’s voor de Nanoleaf maken. In de Woning-app verschijnt de Nanoleaf namelijk als één enkele lamp, dus je kan daar de losse panelen geen aparte kleuren geven.
Je kunt in de app een account aanmaken op basis van e-mail of een Facebook-account. Je hebt keuze uit allerlei praktische kleurenscenes voor bijvoorbeeld ontspanning en concentratie, maar er zijn ook sfeervolle scenes die je zelf kunt aanpassen. Het aanbod is enorm, maar je het wordt zodanig gepresenteerd dat je er niet moedeloos van wordt. Integendeel, we vonden het leuk om door de opties te bladeren. Bij het zelf maken van een scene helpt de app je op weg met bewegingseffecten en kleursuggesties.
Nanoleaf Canvas: aanraking en spelletjes
Druk je een paneel wat harder in, dan verandert deze van kleur of krijg je het effect van een waterrimpeling. Een sticker op het hoofdpaneel geeft aan welke mogelijkheden je hebt. Toch is het wel even wennen om de aanraakbediening onder de knie te krijgen, want de panelen reageren niet altijd onmiddellijk. We hebben het een paar keer geprobeerd en het is leuk om te laten zien als je bezoekers hebt, maar het is niet iets wat je dagelijks gaat gebruiken.
Je kunt ook extra functies instellen voor aanraking, zoals het vegen om een andere scene te activeren of om de helderheid aan te passen. Vind je de aanraakbediening niet handig, dan kun je ook de knoppen op het hoofdpaneel gebruiken.
Een leuke extra mogelijkheid zijn de interactieve spelletjes die je met de aanraakfunctie kunt bedienen. Je zult dan wel over voldoende panelen moeten beschikken, toch minstens een stuk of 15 à 20. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit Memory, Pac-Man of Whack-a-Mole. Bij dat laatste spel lichten de panelen op en moet je ze zo snel mogelijk aantikken. Leuk om even te doen, maar niet meer dan dat. Wij houden het toch liever op de lichteffecten.
Nanoleaf Canvas en HomeKit
Het mooie van de Nanoleaf-lichtpanelen is dat ze met meerdere smart home-platformen samenwerken. Je hebt ondersteuning voor HomeKit, Google Assistent, Amazon Alexa én IFTTT. Daardoor is ook stembediening mogelijk, bijvoorbeeld om het licht te dimmen, een scene te wijzigen of om van kleur te wisselen. Voor het bedienen met Siri heb je een iPhone, HomePod of ander geschikt apparaat nodig. Je kunt dan een scene kiezen, de panelen aan en uit zetten, de helderheid aanpassen of een specifieke kleur kiezen. Bij de Google Assistent lukte het ons wel om in te schakelen en de kleur te veranderen, maar niet om een scene te kiezen. Biedt de app niet voldoende mogelijkheden, dan zou je ook voor IFTTT kunnen kiezen om acties te koppelen aan allerlei andere producten en diensten. Kortom: heel compleet en het mooie is ook dat het meteen werkt, zonder gedoe.
Ook gezinsleden kunnen de lampen bedienen, via een slimme speaker of de knoppen op het hoofdpaneel.
Alternatieven voor de Nanoleaf Canvas
Nanoleaf heeft met de lichtpanelen iets unieks ontwikkeld, ook wat de gebruiksvriendelijkheid betreft. Er zijn echter wel alternatieven. Je zou ook kunnen kiezen voor de LIFX Tile (189 euro voor vijf panelen) die wat groter van formaat zijn en waarbij je ook geen bridge of gateway nodig hebt.
Een andere optie is de Nanoleaf Aurora, de driehoekige lichtpanelen die al wat langer verkrijgbaar zijn. Hiervoor betaal je 289 euro voor 9 panelen en de Rhythm-module.
Gaat het puur om leuke lichteffecten, dan zou je ook kunnen kiezen voor een lichtslang die je op de muur laat weerkaatsen. Die vind je bij verschillende fabrikanten, waarbij de Philips Hue Lightstrip (70 euro voor 2 meter) wel de bekendste is.
De vraag is natuurlijk: heb je dit nodig en is het dan z’n prijs waard van bijna 200 euro? De Smarter Kit met negen panelen is op zich een goed begin, maar je zult al snel meer panelen willen hebben. Voor een uitbreidingsset met vier panelen betaal je €79,99 en dan wordt het al snel een dure hobby. De promotieplaatjes die de fabrikant laat zien, zijn dan ook totaal niet realistisch. Bijna niemand gaat voor twee- tot drieduizend euro aan plastic panelen aan de muur plakken. In totaal kun je een creatie maken van 500 panelen en dat is heel wat meer dan de maximaal 30 van de driehoekige Aurora. Toch zul je er rekening mee moeten houden dat je voor elke 25 panelen een stroomvoorziening moet aanleggen en die kabels wil je wel mooi wegwerken. Via de website van de fabrikant kun je uitbreidingspakketeen van 18 of 25 lichtpanelen aanschaffen, die je niet in de gewone winkels vindt.
De Canvas-panelen hebben een levensduur van 25.000 uur, dus bijna drie jaar als je ze continu zou gebruiken. Er vanuit gaande dat je de panelen ongeveer 6 uur per dag aan hebt staan, heb je er ongeveer tien jaar plezier van. De firmware krijgt regelmatig een update en er zijn veel scenes die je kunt downloaden, zodat je er niet snel op uitgekeken zult raken.
Voordelen +
- Werkt goed samen met HomeKit
- Overzichtelijke app
- Heel veel kleureffecten en scenes
- Gemakkelijk zelf effecten maken
- Kan kleur aanpassen op basis van muziek
- Sfeerverhogend en rustgevend in huis
- Bedenk je eigen patroon met augumented reality
Nadelen -
- Plakstrips kunnen je muur beschadigen
- Wisselen van lay-out is lastig
- Prijzige oplossing, grote patronen kosten al snel honderden euro's
- Aanraakbediening en spelletjes voegen weinig toe
- Per 25 panelen is stroomvoorziening nodig, met zichtbare kabels
Conclusie Nanoleaf Canvas review
Als je met een smart home bezig bent zal de Nanoleaf Canvas niet je eerste aankoop zijn. Veel mensen zullen al wat lampen, slimme stekkers en andere HomeKit-accessoires in huis hebben. De Nanoleaf Canvas is dan ook vooral een extraatje, een mooie decoratie om wat extra sfeer in je woonkamer te brengen. Het is leuk om mee te spelen, maar het is geen noodzakelijke aankoop.
Heb je het geld ervoor over, dan raden we zeker aan om de Nanoleaf Canvast te kopen. De panelen geven een prachtig effect (als ze ingeschakeld staan) en ze werken goed samen met je bestaande smart home-apparatuur. We vinden dergelijke lichtpanelen meer dan een gimmick. Ze hebben eigenlijk hetzelfde effect als een aquarium: het verhoogt de sfeer en je kunt er uren naar kijken. Door de enorme hoeveelheid scenes en de mogelijkheid om zelf scenes te maken verveelt Canvas nooit. Het belangrijkste nadeel vinden we dat je eenmaal opgeplakte panelen niet meer zo gemakkelijk los krijgt van de muur.
Bekijk onze prijsvergelijker voor de beste opties om de Nanoleaf Canvas te kopen.
Wil je je Nanoleaf-systeem nog wat uitbreiden, dan kun je de Nanoleaf Remote erbij aanschaffen waarmee je de lampen op een speciale manier kunt aansturen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home