Review: Philips Fidelio M2L is een koptelefoon met Lightning-aansluiting
Koptelefoons sluit je meestal aan op de geluidspoort van de iPhone of koppel je via Bluetooth. Het kan ook anders: aansluiten op de Lightning-poort van de iPhone. Deze koptelefoons bieden een hogere geluidskwaliteit, omdat je iDevice lossless geluid kan afspelen via de Lightning-poort. Philips maakt er gretig gebruik van met de Fidelio M2L-koptelefoon, die we in deze review bespreken. Hoe handig is zo’n Lightning-headset nou eigenlijk, als je tegelijkertijd je iPhone niet kunt opladen?
Volgens de nieuwste geruchten is Apple van plan om de 3,5mm audio-aansluiting op iPhones te schrappen en voortaan gebruik te maken van de Lightning-poort. Dat lijkt een nieuwe ontwikkeling, maar is het niet. Al langere tijd is het mogelijk om koptelefoons met Lightning-aansluiting te maken, ook al doen fabrikanten het nog nauwelijks.
Philips Fidelio M2L heeft ook ruisonderdrukking
De Philips Fidelio M2L is een on-ear koptelefoon met noise cancelling, waardoor je zo weinig mogelijk omgevingsgeluid hoort terwijl je naar muziek luistert. De koptelefoon streamt 24-bits audio lossless vanaf je iPhone via de Lightning-aansluiting. Deze hogere muziekkwaliteit is te beluisteren via diverse apps, zoals FLAC Player+ of VLC.
Muziekdienst Tidal biedt muziek met een hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld Spotify. Bij Apple vind je nog geen muziek van soortgelijke kwaliteit, maar muzikanten mogen al een tijd 24-bits-audio aanbieden bij Apple, wat erop wijst dat iTunes of Apple Music dit mogelijk gaan aanbieden.
Philips Fidelio: aansluiten op de Lightning-poort
De Lightning-verbinding van de Fidelio M2L zorgt ervoor dat de koptelefoon beter van deze hoge audiokwaliteit gebruik kan maken, maar er zijn ook een paar nadelen. We merkten bij onze tests dat de Lightning-poort zich niet echt leent voor het luisteren naar muziek, omdat de kabel hier veel minder stevig in zit.
Tijdens de tests schoot het Lightning-snoer vaak los, vooral als we naar muziek luisterden tijdens het wandelen. Na een paar beenbeweging schoot de kabel weer los, waardoor je hem er opnieuw in moest steken. Dit bleek te maken te hebben met stof in de Lightning-connector. Maak je de iPhone-poort schoon met een tandenstoker? Dan blijft de kabel wel stevig zitten.
Dit is echter geen permanente oplossing. Een paar weken nadat we de Lightning-poort hadden schoongemaakt, ging de kabel namelijk alweer wat losser zitten. In de tussentijd werd muziek vaak ook willekeurig stopgezet, omdat de Lightning-aansluiting het contact met de iPhone verloor door een kleine verschuiving. De Lightning-poort is nogal foutgevoelig, waardoor we eigenlijk constant zorgen hadden over het losschieten van snoeren.
Zuiver geluid, maar niet heel ruimtelijk
We zijn vrij positief over de geluidskwaliteit van de Philips Fidelio M2L. Muziek klinkt veel zuiverder dan we gewend zijn van koptelefoons met een 3,5mm-aansluiting of Bluetooth-verbinding. Dat mag op zich ook wel voor een prijs van 280 euro – en het is juist die prijs waardoor de Fidelio M2L zich in een vreemde positie bevindt. Ben je namelijk bereid om zoveel geld uit te geven aan een goede koptelefoon, dan zijn er alternatieven die ook héél goed klinken. Een koptelefoon van Bowers & Wilkins van dik 100 euro meer biedt een veel ruimtelijker geluid, gewoon via de audiopoort van je iPhone. Een Lightning-aansluiting is immers niet het enige dat de audiokwaliteit van een koptelefoon bepaalt.
De M2L is door het gebruik van een Lightning-kabel tegelijk niet heel veelzijdig. Je kunt hem aansluiten op je iPhone, iPad of iPod touch, maar alleen als daarop een Lightning-poort zit. Heb je een iPhone 4s, iPod touch vierde generatie of iPad derde generatie of ouder? Dan kun je deze koptelefoon niet gebruiken. Hetzelfde geldt bij computers, versterkers en andere audio-apparaten. Deze koptelefoon werkt alleen met je iDevice.
Het zorgt er wel voor dat koptelefoons zoals de M2L aanvoelen als een tussenproduct. We zouden graag een digitale aansluiting hebben die op alle iPhones, iPads, iPods, Macs en andere computers te vinden is. Wellicht dat usb-c daarvoor kan zorgen, als Apple deze aansluiting ooit een nieuwe iPhone introduceert.
Conclusie Philips Fidelio M2L review
De Fidelio M2L voelt nog een beetje als een experiment. Aan de ene kant is dat dapper van Philips: de markt voor Lightning-koptelefoons is nog vrij jong en er lijkt nog geen duidelijke vraag naar te zijn. De koptelefoons richten zich vooral op de meest audiofiele muziekfans, die per se 24-bits audio willen beluisteren. Aan de andere kant is dit niet een koptelefoon die we snel zouden aanraden. Overstappen naar Lightning voor je koptelefoon voelt als een groot risico, omdat je er niets aan hebt op bijvoorbeeld je computer of stereo-installatie.
Pluspunten
- Prima geluidskwaliteit.
Minpunten
- Lightning is niet heel praktisch.
- Niet de beste voor zijn prijs.
Philips Fidelio M2L kopen
De Philips Fidelio M2L is extreem lastig leverbaar in Nederland. We konden deze koptelefoon alleen bij de winkels van iCentre vinden. Internationaal kun je terecht bij Amazon, maar duidelijk is wel dat je extra moeite moet doen om deze headset in handen te krijgen. Voor het model zonder Lightning-aansluiting kun je ook maar bij een beperkt aantal winkels terecht, waaronder Coolblue.
- Philips Fidelio M2L bij iCentre: €279
- Philips Fidelio M2L bij Amazon.com: $229
- Philips Fidelio M2 bij Coolblue (zonder Lightning): €249
Genoemde prijzen gelden op het moment van schrijven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!