Reacties voor: Review: Philips Hue-lampen bedienen met iPhone-app en HomeKit
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De lampen zijn wel te groeperen, maar alleen wanneer je in een scene gebruik maakt van een foto om de kleur te bepalen. Leg dan de pointer van 1 lamp op een andere en ze worden automatisch samengevoegd.
Wanneer je geen gebruik maakt van een foto maar simpelweg de kleurwaaier gebruikt dan werkt het groeperen niet.
Je hoeft in een scene ook niet alle lampen te gebruiken, je kan prima een scene maken met alleen maar lampen van je woonkamer (klik in het scene edit scherm op het lamp icoontje om lampen te selecteren).
Je kunt dan scenes voor een bepaalde kamer bij elkaar zetten op 1 pagina en zo een pagina per kamer met scenes aanmaken.
Wat gebeurt er als je een kleurschema hebt ingesteld, je het licht daarna uitzet via een fysieke schakelaar (niet via de app) en vervolgens de schakelaar weer aanzet, krijg je het ingestelde kleurschema dan weer te zien of heb je dan standaard wit licht?
M.a.w.: is het mogelijk om via de app een lichtschema in te stellen, maar de dagelijkse bediening (aan en uitzetten) via de traditionele schakelaars te doen zonder je instellingen te verliezen?
@Rob: Nee, dat is niet mogelijk. Zodra je de stroom van een bulb af haalt en er weer op zet dan reset de bulb zichzelf en gaat hij terug naar zijn standaard waarde (warm wit).
Kun je deze lampen ook via internet bedienen. Dus als je niet thuis bent?
Voor minder geld heb je oplossing die veel meer flexibliteit en mogelijkheden biedt! Ik heb de KlikAanKlikUit ICS-1000 aan de router hangen en kan daarmee alle apparaten in huis voorzien van een KAKU-ontvanger (dus niet alleen verlichting) bedienen met de iPhone. Zowel los van elkaar als gewenste combinaties, zowel aan/uit als dimmen van verlichting mogelijk en zowel vanuit huis als overal ter wereld.
Ben ik het niet mee eens. Met Hue kan je perfect de kleur ‘wit’ instellen die je wilt. Met een spaarlamp is het maar afwachten welke wit dat is.. Daarnaast is HUE ook compatible met smartlink. Je kan de betaalbare livingwhites stekkerdozen, spaarlampen en livingcolors ook koppelen.
Een vraag die eerder in mij op kwam, en die ik nog nergens beantwoord heb gezien:
Stel, mijn buren hebben ook zo’n setup. Ik koop bijvoorbeeld een nieuwe lamp voor mijn systeem.
Op het moment dat ik die in het armatuur schroef, is het niet ondenkbeeldig, dat die lamp zowel mijn bridge als die van de buren ziet.
Hoe besluit op dat moment zo’n lamp, met welke bridge contact gemaakt moet worden. (Hetgeen me doet denken aan de afstandsbedieningsterreur in Poltergeist)
@Sjakelien: Een lamp zoek en voeg je toe vanuit de app. Het zou heel toevallig zijn als je buren precies op hetzelfde moment naar lampen zoeken…
De lampen maken onderling verbinding(mesh netwerk) als j e er één op zolder hebt heb je een probleem. Als je meerdere lampen op de verdiepeningen hebt gaat het goed.
@Robert: Via meethue.com, maar ook vanuit de app nadat je ingelogd bent op de meethue.com website
@Johan: In het artikel lees ik “De bridge maakt verbinding met alle aanwezige lampen en meldt via de app dat alles werkt. ”
Daaruit kan ik niet opmaken, dat hij pas gaat zoeken als je de app activeert. Graag zou ik hier meer duidelijkheid over hebben.
Is er iemand die ervaring heeft met twee lampennetwerken?
@Eric: Hangt een beetje af hoe je het bekijkt. Het systeem lijkt aan de prijs, maar een gewone LED-lamp kost ook al gauw in de 20 euro en dan heb je nog vaak vies groen in plaats van warm wit, of ziek blauw in plaats van helder wit; ik heb al een heleboel dure miskopen gehad. Het witte licht van de Hue is mooi en ook voldoende om een kamer mee te verlichten, het is dus niet puur decoratief zoals de Living Colors. Vergelijk de prijs van aan losse Hue-lamp eens met de kosten van een goede LED-lamp + kaku-module. Duurder, maar dan heb je wel kleurtjes.
Ik zelf gebruik trouwens een Z-Wave controller (Vera); duurder en wat ingewikkelder dan KAKU maar enorm flexibel, en ik kan inmiddels ook de Hue bedienen (dimmen & kleuren) via mijn Z-Wave app en afstandsbedieningen. 🙂 Leuk om met kleuren te spelen, bijvoorbeeld als ik er ‘s nachts even uit moet, dan wordt het licht blauw in plaats van wit, erg prettig.
Trouwens voor de hackers onder ons: Philips heeft nog geen API gepubliceerd, maar het protocol van de hub is al uitgeplozen. Het is erg eenvoudig om via TCP met het ding te praten en met de lampen te spelen: zie bijvoorbeeld http://rsmck.co.uk/hue
En die foto onder “installatie”… dat kan wel wat netter 🙂
Het niet kunnen inschakelen als het via de wandschakelaar is uitgeschakeld zie ik wel echt als een probleem.
Is het mogelijk om een zigbee wandschakelaar te installeren (bijvoorbeeld) en deze te laten communiceren met de philips set?
@william: Dat linkje wijst naar Z-waveschakelaars, dus die werken niet hiermee. Zigbee heeft trouwens verschillende protocollen, waarvan Light Link er 1 is. Ik weet niet of Zigbee-schakelaars met Home Automation profiel ook met Light Link werken; let er dus op dat je schakelaars koopt die gecertificeerd zijn voor Light Link. Ik heb zelf overigens weinig ervaring met Zigbee.
Nog een tipje: het schijnt (kan het zelf niet proberen) dat nieuwere Living Colors lampen ook aan de Hue hub gekoppeld kunnen worden, en dat een Living Colors remote ook de Hue kan bedienen.
@Eric: Maar de kleur van je lampen is met KlikAanKlikUit ICS-1000 a 152 euro nog steeds niet te bedienen.
@Sjakelien: Je zet een nieuwe lamp aan en in de app zoek je de lamp en voeg je ‘m toe. Geen probleem met je buren.
Ik heb de lampen nu ook twee weken in gebruik en ben erg tevreden. Ik heb ook mijn living color 2e generatie erraan gekoppeld. Dit heeft als grote voordeel dat ik thuis gewoon mijn living color astand bediening kan gebruiken met scene knoppen. En de vrouw kan er ook mee omgaan . Hihhhi
Is het ook mogelijk als je voor een bepaalde scene kies, dat bepaalde lampen bepaalde kleur weergeven en dat sommige lampen uitgaan, als je bijv. naar een film kijkt?
@Muxje: bjorn: het klopt dat je de lichtkleur niet via KAKU kunt regelen, maar je kunt wel iedere kleur lamp naar wens plaatsen en/of deze naar wens dimmen. Er is ook vast wel een losse lamp met variabele kleur te koop. Bij eerste aanschaf is een HUE-lamp wellicht niet (veel) duurder dan een goede LED-lamp + KAKU-ontvanger, maar bij iedere vervanging van de lamp daarna hoeft slechts een goedkopere LED-lamp te worden gekocht. De vaste combinatie van lamp met ontvanger maakt vervanging kostbaar en staat mij tegen.
440 gulden voor 3 lampjes… sommigen hebben geen eten met kerst amen….
@Jay
Welkom op onze planeet.
@Paul: Ja, dat klopt. Het is misschien ook niet helemaal goed uitgelegd. Wat ik meer bedoel is dat het lastig is als je drie lampen in twee ruimten hebt hangen, waardoor ze niet mooi samenwerken (2x in 1 ruimte, 1x in totaal andere ruimte). Dan kun je wel groeperen, maar dan is het scène-effect weer grotendeels weg.
@Robert: Ja, via meethue.com.
In de spaarzame uren per week dat we niet aan de websites werken staat het perfect wegwerken van een Hue-bridge nou niet bovenaan mijn to-do-lijstje 😉 Dat komt heus wel een keer :p
@MArtin: Ja, dat is goed mogelijk als je dat zo instelt in een scène (bv. Film)