Review: Cobra iHelicopter, helikopter met iPhone-bediening

We schrijven er regelmatig over, maar ís het ook wat, zo'n helikopter die je met je iPhone kunt besturen? iPhoneclub onderzocht het voor je.

Het is niet de eerste helikopter die je met je iPhone kunt besturen, maar samen met de Parrot A.R. Drone wel één van de bekendste. Enkele weken geleden schreven we al over de Cobra iHelicopter. Het is een nieuwe variant van de iHelicopter waar we in augustus al over hebben geschreven. Op beide artikelen werd enthousiast gereageerd en enkele mensen vroegen zich af of zo’n helikopter in combinatie met een iPhone wel werkt. Wij nemen de proef op de som.

Cobra iHelicopter

Het eerste dat je ziet wanneer je de doos van je net aangeschafte iHelicopter opendoet is de iHelicopter. Deze zit netjes verpakt op een kartonnen doosje, zoals je dat vaak ziet bij speelgoedautootjes. Ook meteen zichtbaar is de infrarood-zender, die je straks nodig hebt om met je iPhone de helikopter te kunnen besturen.

Wanneer we verder de doos onderzoeken blijkt dat je deze langs de onderkant nog verder kunt openen. Daar ontdekken we een zakje met enkele reserve-onderdelen en pijltjes voor de helikopter. Na enkele dagen ervaring met de helikopter kunnen we stellen dat dit geen overbodige luxe is. En mocht je de behoefte hebben om op iets anders te schieten dan planten, katten of je irritante zusje, dan voorziet het pakket ook daarin. Er zitten namelijk twee kartonnen tanks in het pakket, die je op verschillende plekken kan zetten waardoor je jezelf kunt blijven uitdagen.

De bijbehorende applicatie die je gebruikt om de iHelicopter mee te besturen is tot op zekere hoogte intuïtief te noemen. De belangrijkste functies waren snel duidelijk, maar wanneer we wilden weten wat het knopje “mode” precies deed moesten we toch even de handleiding erbij pakken. Daaruit bleek dat deze knop diende om te wisselen tussen besturing met de knoppen in de app, of besturing door middel van de accelerometer in de iPhone.

Wat nog belangrijker is, is hoe lang het duurt voordat je (eindelijk) met je nieuwe aanwinst kan gaan vliegen. Vooral wanneer je zo’n accessoire speeltje voor je verjaardag of als kerstcadeau krijgt wil je er zo snel mogelijk mee gaan vliegen. Nadat we het pakket openden bleek dat de helikopter al deels opgeladen was, maar de infraroodzender moest nog volledig opgeladen worden. Dat duurde iets langer dan verwacht, maar daarna konden we wel onze vliegvaardigheden testen.

De praktijk

Ongeduldig wachten we, tot de batterijen van beide accessoires vol zijn. Eindelijk, na bijna 2 uur wachten, zien we de lampjes uitgaan en kunnen we aan de slag. IR-zender in de audio-jack geplugd, speciale app gestart en we gaan ervoor! Hopen we. Even snel nog een melding wegklikken dat we het volume op maximaal moeten zetten (waarom?). Langzaam opbouwend geven we gas, tot de helikopter eindelijk de zwaartekracht verslaat en de wijde wereld invliegt.

Seconden duurt het, dan krijgen we door dat we iets teveel gas geven, maar dan is het al te laat. De helikopter heeft het plafond geraakt en probeert nog hoger te gaan. Snel nemen we gas terug, maar het effect was anders dan gewenst: nu het gaspedaal op nul staat, stort de helikopter naar beneden. Gelukkig kan het ding een stootje hebben. Een nieuwe poging begint wat langzamer. Althans, dat denken we… Ook deze helikoptervlucht duurt nog geen halve minuut. Enkele pogingen vluchten later gaat het al wat beter en hebben we ons ‘record’ verbroken: we vliegen bijna een hele minuut aan één stuk. Dan is de batterij op en moeten we weer iets langer dan een half uurtje wachten. Een goede tijd om de tactiek te bespreken. Langzaam het gas opvoeren en dan sturen wordt het devies.

Zo gezegd zo gedaan, en de volgende vluchten verlopen al een stuk beter. Al snel merken we dat de iHelicopter zich binnen geen weg weet. Het voelt allemaal net te krap en te beperkt. We besluiten om in het park verder te gaan. Dat is zeker een aanrader wanneer je voor de eerste keer gaat vliegen met de helikopter, maar tegelijkertijd ook een extra uitdaging, zeker als er een beetje wind staat.

Na enkele geslaagde vluchten is het tijd om op een doelwit te schieten om het weer wat moeilijker te maken. Het schieten op een doelwit blijkt wat lastiger te gaan dan verwacht; na meermaals op de knop te hebben gedrukt verlaat het pijltje pas de lanceerbuis van de helikopter. Apache-piloot zullen we nog niet worden, maar na een paar pogingen lukt het uiteindelijk toch om een doelwit omver te schieten.

Conclusie

De beoordeling van een dergelijke accessoire gaan we anders aan dan wanneer we een apparaat als de WakeMate reviewen. In het geval van de WakeMate is het bijvoorbeeld belangrijk om duidelijk weer te geven wat het praktische voordeel van de accessoire is. Kijken we naar de iHelicopter, dan is het vooral belangrijk dat de ‘fun-factor’ goed scoort. Daarnaast is belangrijk hoe snel je met de helikopter weer aan de slag kan. Tot slot heeft ook de speelduur enige invloed in de uiteindelijke beoordeling.

Tijdens onze vluchten was er na enkele pogingen om de helikopter goed te besturen enige frustratie te bespeuren, maar omdat het elke vlucht een stukje beter gaat is dit maar van korte duur. Wanneer je eindelijk de iHelicopter onder dusdanige controle hebt dat je ermee je kamer kunt rondvliegen kun je proberen om een doelwit omver te schieten. Is dit nog iets te moeilijk, dan kun je (aanrader!) eerst nog buiten gaan vliegen waar je meer ruimte hebt. Doordat de wind dan ook een factor gaat spelen kun je ook buiten leren om het apparaat beter te besturen. Wel moeten we je erop wijzen dat er enige vertraging tussen bewegingen in de app en de beweging van de helikopter lijkt te zitten, maar wanneer je dit eenmaal doorhebt is dit niet zo’n groot probleem.
Tijdens ons gebruik van de iHelicopter bleken er na enkele crashes kleine scheurtjes in de vleugels te verschijnen, maar tot dusver nog niet van dusdanige aard dat deze vervangen moeten worden.

Kijken we naar de speeltijd die de verkoper belooft, dan zou dit zo’n 10 minuten moeten zijn. In de praktijk vermaak je je al snel een kwartier. Deels komt dit door crashes in het begin, maar ook wanneer je de helikopter al goed onder controle kan houden kom je wel aan een kwartier speelplezier. De oplaadtijd van 45 minuten kan soms wat lang duren, maar die tijd kun je dan meteen besteden door wat video’s op te zoeken voor tips over de helikopter.

Al met al voldoet de iHelicopter ruimschoots aan de ‘fun-factor’ die ik vooraf had verwacht. Wel moeten we je erop wijzen dat de besturing vrij lastig is. De oplaadtijd van het apparaat is lang, maar niet té lang om je het plezier te ontnemen. Dankzij de bijgeleverde doelwitten die je steeds op andere plaatsen kunt zetten blijft de helikopter een uitdaging. En mocht de helikopter nét iets te hard op de grond vallen, dan kun je binnen enkele minuten nieuwe helikopterbladen aan de helikopter monteren. De iHelicopter is een goed verjaardags-, Sinterklaas-, of kerstcadeau waar je vele uren plezier mee kunt hebben. Ook is dit een mooie opstap naar de grotere A.R. Drone, of naar de professionele helikopters.

Info: Cobra iHelicopter

  • Product: Cobra iHelicopter
  • Beschikbaar gesteld door: iHelicopters.net
  • Aanschaffen: website fabrikant en App Store (app)
  • Prijs: $69,95, gratis verzending (met gratis app)
  • Geteste versie (app): 1.1.0
  • Bestandsgrootte (app): 4.2MB
  • Cijfer: 7,5

Lees de 19 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »