Review: Cookoo Watch, connected horloge met iPhone-app

Review van Cookoo Watch, een Bluetooth-horloge met iPhone-koppeling.

Afgelopen mei schreven we over de Cookoo Watch, een horloge die je via Bluetooth kunt koppelen met je iPhone. De Cookoo Watch was een succes op Kickstarter en is nu gewoon in de winkel verkrijgbaar. Het bijzondere van dit horloge is dat het eruit ziet als een sportief, analoog horloge. Maar achter de wijzerplaat zit wat nieuwere technologie verborgen: het horloge kan je laten inchecken bij Facebook, je kunt locaties taggen, het horloge gebruiken als sluiterknop voor je iPhone-camera en nog veel meer. Wij probeerden de blauwe uitvoering van de Cookoo Watch. In onderstaand review lees je of we ons nu helemaal ‘connected’ voelen.


2012 was een jaar waarin opeens heel veel ‘connected’ horloges werden aangekondigd. Zo was er de Pebble, de MetaWatch en natuurlijk ook deze Cookoo Watch.
Je kunt natuurlijk eindeloos blijven wachten op het Pebble-horloge, of $300 uittrekken voor de Limited Edition-versie van de MetaWatch, maar de Cookoo Watch is een stuk toegankelijker: die is nu al verkrijgbaar, kost maar $129,95 en is gewoon verkrijgbaar bij Nederlandse winkels als CookooWatch.nl en de iCulture Shop. Je kunt kiezen uit zwart met een roze of blauw bandje, een witte uitvoering met zwarte wijzerplaats of twee zwarte uitvoeringen.

Verpakking en ingebruikname Cookoo Watch

Er is bij de Cookoo Watch veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Het horloge wordt geleverd in een kunststof doosje, dat te hergebruiken is als vogelhuisje. Dat is een leuk idee en geeft het product een sympathiek imago. Bij de ingebruikname liep ik wel tegen wat problemen aan: de fabrikant levert een enorm kleine, dichtbedrukte handleiding mee, die je ook online kunt vinden. Die had wat mij betreft wel iets duidelijker gekund. Het horloge leek in eerste instantie niet te functioneren, waardoor ik de indruk kreeg dat ik nog een knoopcelbatterij moest plaatsen. Die batterij bleek achter een papieren sticker te zitten, die ik pas durfde los te halen na contact met de importeur. Als je het horloge uit elkaar haalt, verlies je namelijk de garantie en het loshalen van de sticker leek me nou echt een handeling die de fabrikant liever niet ziet gebeuren.

cookoo vogelhuisje

Gelukkig bleek het allemaal mee te vallen: ik was gewoon onhandig. Omdat de lampjes op het display niet bepaald fel branden, heb je de indruk, dat het horloge niet werkt. De batterij zit er standaard al in, je moet alleen nog op de juiste knopjes drukken om het horloge tot leven te wekken. Ook daarvoor kun je terecht op de meegeleverde handleiding (veertigplussers: pak een leesbril!). Eigenlijk valt er niet zoveel in te stellen: je kunt het geluid en de trillingen activeren, je kunt een melding krijgen als de batterij voor je telefoon bijna leeg is, of wanneer je een telefoongesprek hebt gemist. Andere meldingen zijn nog niet beschikbaar voor iOS-gebruikers. Zo kun je nog geen alarm krijgen, een melding als je een bericht hebt ontvangen of een e-mail hebt binnengekregen. Dat waren nou net de meldingen waar ik wel een beetje op zat te wachten, maar die zullen in een toekomstige versie worden ondersteund. Een Android-app is er nog niet, omdat pas in Android 4.2 Jelly Bean ondersteuning zit voor de benodigde Bluetooth 4.0-functionaliteit. Daar kan de fabrikant dus even niets aan doen. Ze raden aan om het horloge maar zolang als eye-catcher om je pols te dragen, totdat de app er is. Het analoge gedeelte van het horloge (de klok aflezen) werkt natuurlijk wel gewoon.

cookoo blauw horloge

Er zitten vijf knoppen op de Cookoo Watch. Vanaf linksonder met de klok mee zijn dat commected systeem in/uitschakelen, verlichting, notificatie-instellingen wijzigen, analoge klok instellen en een vrij instelbare knop. De stijl van het horloge moet je wel aanspreken. Dit is een sportief uitziend horloge, dat het onder geeks goed zal doen, maar dat niet goed te combineren is met feestelijke kleding tijdens de kerstdagen. De wijzerkast is vrij dik uitgevoerd (twee keer op elkaar gestapelde iPhone 5’s) en is voor vrouwenpolsen wat aan de grote kant.

Gebruik Cookoo Watch

Maar wat werkt dan wel vanuit de iPhone-app? Nou, van alles. Maar het is meer een kwestie van ontdekken en veel proberen dan dat je meteen een duidelijk beeld hebt wat er allemaal mogelijk is. Loop je weg bij je telefoon, dan gaat je iPhone luid ‘cookoo!’ roepen, om te zorgen dat je je telefoon niet in een café laat liggen. Met de vrij instelbare knop rechtsonder kun je één van de functies kiezen die wel worden ondersteund, bijvoorbeeld het neerzetten van een pin, het vinden van je telefoon, het inchecken op Facebook of het maken van een foto. Het plaatsen van een pin op bepaalde locaties werkt erg goed; soms zelfs iets te goed. Terwijl je aan het uitdokteren bent hoe het horloge werkt, blijk je op allerlei plekken een pin te hebben neergezet. Het is bedoeld om locaties te onthouden, zodat je er later iets mee kunt doen. Bijvoorbeeld om te onthouden waar je je auto hebt geparkeerd of waar je dat leuke restaurantje hebt gevonden. Het maken van een foto bleek ook bijzonder goed te werken. Je drukt op de knop en je iPhone maakt meteen een foto. Handig voor stiekem gemaakte foto’s, maar ook voor groepsportretten waarbij je zelf in beeld wilt.

Soms vroeg ik me af: wanneer moet ik dit horloge opladen? Maar dat is het mooie van Bluetooth 4.0-accesoires, zoals de Cookoo: die gaan eindeloos mee, zonder dat je hoeft op te laden. De Cookoo Watch heeft dan ook geen micro-usb-aansluiting of iets soortgelijks, maar alleen een knoopcelbatterij. In de verpakking die ik kreeg toegestuurd was de beloofde reservebatterij niet aanwezig, maar de fabrikant belooft dat je met twee batterijen drie jaar vooruit kunt. En mocht je toch een nieuwe batterij nodig hebben: je koopt 6 stuks voor €3 bij Blokker en hoeft niet bij een juwelier langs te gaan om de batterij te verwisselen, want je kan het makkelijk zelf.

cookoo watch in gebruik

Aflezen van het scherm is wel een puntje van aandacht. De analoge klokfunctie is op zich wel af te lezen, maar de foto’s op de website wekken een iets andere indruk dan de werkelijkheid. De helderblauwe grote en kleine wijzer zijn in werkelijkheid zwart en voorzien van een héén dun blauw streepje, zo dun als een haar. Voor slechtzienden had Cookoo best een horloge met extra hoog contrast kunnen uitbrengen. De digitale functies op de wijzerplaat zijn al even moeilijk af te lezen. Je kunt de lampfunctie gebruiken (knop linksboven), maar die is vooral bedoeld om ‘s nachts in het donker het scherm te kunnen aflezen. Er is op mijn scherm ook eigenlijk weinig meer te zien, dan de tekst ‘cookoo’ en een muzieknootje, om aan te geven dat de biepfunctie is ingeschakeld. Eén functie die ik nog steeds niet goed begrijp is het (zachtjes) piepen als er een telefoontje binnenkomt. Je hebt je iPhone toch meestal bij de hand en het bijna onhoorbare piepje van je horloge wordt volledig overstemd door de ringtone van je iPhone. Misschien is het handig voor mensen die hun iPhone graag diep in hun tas opbergen en daardoor wel eens telefoontjes missen. Maar persoonlijk hoor ik mijn telefoonringtone eerder dan het gepiep van het horloge.

Cookoo-app

De Cookoo-app is gratis te downloaden uit de App Store en kan meerdere Cookoo Watches aan. Met een knopje kun je vanuit de app het alarm inschakelen, kijken waar je pins hebt neergezet en foto’s maken. De functionaliteit van de app is nu nog wat beperkt, maar eerlijk gezegd: ik heb liever dat de fabrikant nu het horloge al uitbrengen en daarna de functies in de app verder aanvult, dan dat we eindeloos moeten wachten tot alles perfect is. Aanvankelijk was ik wat teleurgesteld over het horloge: waarom kreeg ik geen bliepje bij nieuwe e-mail of sms? Dat was toch het idee van dit horloge? Later ontdekte ik, dat die functies nog helemaal niet worden ondersteund. De fabrikant zou daar iets duidelijker over kunnen zijn (het blijkt nu alleen uit de kleine lettertjes in de handleiding).

De app bevat een demofunctie, waarmee je de verschillende functies kunt uitproberen. Zoals je op de screenshot hieronder kunt zien, zijn daarbij een aantal functies in rood weergegeven. Die zijn nog niet beschikbaar.

Conclusie

De Cookoo Watch is een van de weinige connected horloges die nu al in de winkel verkrijgbaar zijn en die ook nog redelijk betaalbaar is. Het horloge is nog niet helemaal af. Niet alle functies die zijn beloofd, worden nu al ondersteund door de iOS-app en de Android-app is nog niet af. Maar er zitten wel een paar leuke functies op, waardoor de aanschaf van het horloge zin heeft. De Cookoo Watch wekte op geen enkel moment de indruk dat het nog een betaproduct is. Alles ziet er strak en gelikt uit en de dingen die zouden moeten werken, doen het ook. Ik had alleen iets meer gebruiksgemak gehoopt, bijvoorbeeld bij het aflezen van het scherm en een goed leesbare handleiding.

Misschien ben ik gewoon verwend. Als je spullen van Apple gewend bent, wijst alles zich vanzelf en hoef je niet over de werking van een bepaald knopje na te denken. Bij de Cookoo Watch kan de fabrikant op dat punt nog iets verbeteren, voordat je dit een horloge is dat je met een gerust hart aan je (minder tech-savvy) vriend of vriendin cadeau kunt geven. Een paar pluspunten van dit horloge: de ontwikkelaars blijven het actief uitbreiden met nieuwe functies, de batterij gaat enorm lang mee en je hebt keuze uit meerdere (acceptabele) kleuren. Wat ik nog het meeste miste bij dit horloge (vandaar ook geen cijfer 9 of 10) is dat ik me toch niet zo niet geïnformeerd voelde als ik had gehoopt. Het is niet de bedoeling dat zo’n horloge je horendol maakt met al z’n gepiep en getril, maar ik vind dat het horloge opvallend zwijgzaam is, terwijl er ondertussen wel van alles op m’n iPhone gebeurt. Met het toevoegen van sms- en e-mailalerts wordt dat hopelijk beter.

Info: Cookoo Watch

cookoo ipad

Lees de 45 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »