HomeKit kennen we als Apple’s domoticasysteem voor lampen, thermostaten en schakelaars, maar er is inmiddels in de Benelux ook een beveiligingscamera die werkt met Apple HomeKit. De D-Link Omna 180 Cam HD is een HD-camera voor binnenshuis die dankzij HomeKit te koppelen is aan andere accessoires, zoals je verlichting. Hoe goed is deze camera voor het beveiligen van je huis, hoe verhoudt hij zich ten opzichte van de populaire camera van Nest en wat kun je er mee dankzij HomeKit? Wij probeerden de D-Link Omna 180 Cam HD uit.
Deze review is geschreven in mei 2017 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere beveiligingscamera’s met HomeKit verschenen.
D-Link Omna 180 Cam HD met HomeKit
Nest is één van de populairste beveiligingscamera’s die te bedienen is met een app, maar de Omna 180 Cam HD van D-Link is de eerste camera in Nederland beschikbaar die werkt met Apple’s HomeKit. Voordat we naar alle functies kijken die de camera te bieden heeft, eerst even de specificaties op een rij. Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het om een HD-camera met een kijkhoek van 180 graden. Hij heeft een full HD-resolutie (1080p) en de camera bevat een nachtzichtfunctie waarmee je tot 5 meter in het donker moet kunnen kijken. De camera heeft tweeweg-audio, zodat je zowel kunt luisteren als praten. De D-Link Omna ondersteunt bewegingsdetectie en biedt een ingang voor een microSD-kaart om beelden op te slaan en later terug te kijken.
Bij het uitpakken en installeren van de camera valt meteen één ding op. In tegenstelling tot de Nest-camera, kun je de D-Link Omna nauwelijks afstellen. De camera heeft een strak ontwerp, maar je kunt de camera zelf niet kantelen, draaien of ergens specifiek op richten. De D-Link Omna kijkt alleen naar voren in een hoek van 180 graden, maar naar boven of beneden richten zit er niet in. Je kunt de camera ook niet ondersteboven aan het plafond hangen of ergens hoog op een kast plaatsen, omdat het camerabeeld dan verreweg van ideaal is. De plaatsing van de camera is daardoor nogal van belang, mede doordat je verder niks aan het beeld kunt aanpassen. Dit kan voor problemen zorgen om een goed beeld te krijgen van de plekken in huis die inbraakgevoelig zijn.
D-Link Omna-app
Om de D-Link camera in te stellen, kun je gebruikmaken van de D-Link Omna-app (link). Hoewel de camera dankzij HomeKit ook in te stellen is via de normale Woning-app, werkt de Omna-app ook met HomeKit en laat je bovendien wat extra zaken instellen. Na het koppelen aan je thuis-Wi-Fi-netwerk en het registreren van de HomeKit-code, is de camera snel ingesteld voor jouw huis. Het ingebruiknemen van de de camera werkt daardoor nagenoeg hetzelfde als elk andere HomeKit-accessoire. Geen gedoe met accounts instellen (zoals bij de Nest), maar meteen van start gaan nadat je de camera gekoppeld hebt aan HomeKit. De D-Link Omna-app gebruik je verder vooral voor het instellen van bewegingsdetectie en het activeren van de opname op de SD-kaart.
De D-Link Omna detecteert beweging en via de D-Link Omna-app stel je het detectiegebied in. De app verdeelt het beeld in zestien vlakken. Per vlak kun je aangeven of beweging binnen dit vak gedetecteerd moet worden. Hiermee kun je bijvoorbeeld de focus leggen op deurposten en ramen, zodat de camera alleen daar de beweging zal melden. Je stelt hier ook de gevoeligheid in, zodat de camera niet bij elk vliegje wat voorbij komt, de alarmbellen laat afgaan.
Verder kun je de D-Link Omna-app gebruiken om een liveweergave van de camera te bekijken, screenshots te maken en deze toe te voegen aan je fotobibliotheek of om te praten en luisteren via de ingebouwde speaker en microfoon. Uitgezonderd het maken van screenshots werken al deze functies ook in de Woning-app van HomeKit, waardoor je de Omna-app in het dagelijkse gebruik niet vaak nodig hebt.
Design van de D-Link Omna 180 Cam HD
Het design van de camera ziet er netjes uit. De camera is kleiner dan hij op de productafbeeldingen lijkt en heeft een goed gewicht, zodat hij ook niet zomaar omvalt. Onderaan bij de voet vind je een soort rooster, waardoor hij daar z’n warmte kwijt kan. De camera wordt namelijk nogal eens warm, doordat hij continu aan staat. Toch hadden we liever een zwarte versie gezien. De D-Link Omna is alleen in mat zilver beschikbaar, maar dat past niet zomaar in ieder huishouden. Een zwarte variant is bovendien veel minder opzichtig, dus het is jammer dat hier niet voor gekozen is. Door de boog boven de camera, heeft de lens ook wat weg van een oog.
Ondanks de grote cameralens, lijkt de D-Link Omna op het eerste gezicht niet op een standaard camera. Door de vorm heeft het meer weg van een drinkfles, helemaal omdat de bovenkant net een soort dop lijkt. We hadden dan ook de neiging om deze er vanaf te halen toen we de camera uit de verpakking haalden.
D-Link Omna beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de D-Link Omna overdag is meer dan prima. De camera levert haarscherpe beelden en dankzij de brede kijkhoek kun je met gemak een complete kamer in beeld krijgen (mits je de juiste plaatsing gevonden hebt). De beeldkwaliteit overdag is dan ook verreweg het meest positieve aspect van deze beveiligingscamera. Toch zijn er helaas ook de nodige nadelen te melden. De D-Link Omna biedt bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om in te zoomen. Dit is bij de Nest wel mogelijk (al wordt de beeldkwaliteit er dan uiteraard niet beter op). Je kunt deze beperking omzeilen door een screenshot te maken en daarop in te zoomen, maar dat is natuurlijk verre van ideaal.
Over de nachtzichtfunctie van de D-Link Omna zijn we helaas totaal niet te spreken. Volgens de specificaties moet je tot 5 meter in een donkere kamer kunnen kijken, maar wij ervoeren in meerdere tests onder verschillende omstandigheden een veel minder bereik. Bij complete duisternis is het zicht van de D-Link Omna vrijwel nihil. Dit komt voornamelijk door de plaatsing van de camera. Omdat je deze altijd op een bepaalde hoogte moet plaatsen – bijvoorbeeld op een lage kast of een plank – wordt de ondergrond in het donker overbelicht. Het resultaat hiervan is dat de directe nabijheid nagenoeg wit is, terwijl de kamer zelf voor het grootste deel donker blijft. Dit is op te lossen door de camera meer naar voren te plaatsen, maar het risico daarvan is dat ‘ie sneller van de kast valt of dat je de camera omstoot. Opvallend is ook dat de camera met een harde klik overschakelt van dag- naar nachtzicht. In onze tests gebeurde dit soms ook bij het kijken van een film, als je de verlichting in huis bijvoorbeeld heel zacht ingesteld hebt.
Als beveiligingscamera voor ‘s nachts schiet de D-Link Omna 180 HD in onze optiek nog tekort.
HomeKit met D-Link Omna
De meest unieke eigenschap van deze camera ten opzichte van de concurrentie, is de integratie met HomeKit. Uit onze tests werd voor ons al snel duidelijk dat HomeKit in onze optiek nog niet zo geschikt is als domoticasysteem voor beveiligingscamera’s. HomeKit ondersteunt bijvoorbeeld geen meldingen op basis van je locatie. Je krijgt dus óf altijd óf nooit een melding als er beweging gesignaleerd is. Niet bepaald handig als je zelf gewoon thuis bent, want je wil dan niet om de haverklap een pushbericht ontvangen. Een ander nadeel van camera’s voor HomeKit is dat deze niet aan of uit te schakelen zijn. HomeKit herkent de D-Link eigenlijk als twee aparte apparaten: een camera en een bewegingsdetector. Beide accessoires zijn in HomeKit niet in of uit te schakelen, dus ze staan altijd aan. We hebben geprobeerd dit in meerdere apps te regelen, maar wij krijgen het niet voor elkaar.
Je kunt dankzij HomeKit de D-Link-camera ook koppelen aan je andere accessoires, zoals je lampen. Als de sensor beweging registreert, kunnen bijvoorbeeld je lampen meteen aan gaan of wordt je thermostaat een tandje hoger gezet. Een ander voordeel is dat je dankzij HomeKit de beelden van de camera ook kunt zien via de Woning-app. Dat werkt zelfs op je Apple Watch. Wel is de automatisering voor camera’s en bewegingssensoren via Apple’s Woning-app zoals hierboven ook al aangestipt vrij beperkt. Via apps van derden (zoals de Eve-app van Elgato) is iets meer mogelijk, maar verwacht geen superuitgebreide regels.
Het voordeel van de koppeling met HomeKit is dat je automatisch profiteert van de goede beveiliging van HomeKit. Bij een camera is dit een belangrijk punt, dus wat dat betreft heeft de camera een streepje voor op bijvoorbeeld de Nest-camera. De Nest kampt al sinds tijden met een beveiligingsprobleem en Google lijkt daar niet veel aan te doen.
Detectie maakt geen onderscheid
De D-Link-camera bevat uiteraard ook bewegingsdetectie. Handig, maar dat zorgt tevens voor veel valse meldingen. Bij minieme bewegingsdetecties krijg je dus meteen een melding (mits ingesteld). Dat betekent dat je ook meldingen krijgt bij wisselende lichtinval. Door met de gevoeligheid te spelen kun je de ongewenste meldingen gelukkig wel enigszins verminderen.
Toch is het zonde dat de D-Link Omna geen verschil ziet tussen wel of geen lichtinval, een hond of een inbreker, zoals de Nest Cam – na aanschaf abonnement – wel kan. Gezien de hogere aanschafprijs van de D-Link Omna is het jammer dat de camera niet meer geavanceerde functies biedt. Als betrouwbare beveiligingscamera schiet de D-Link Omna daardoor wat tekort.
Beelden van de D-Link Omna 180 HD bewaren en terugkijken
Een essentiële functie van een beveiligingscamera zoals de D-Link is de mogelijkheid om beelden op te slaan. Een liveweergave is leuk en handig, maar je wil ook zien wat er gedurende de dag allemaal gebeurd is. De D-Link kan camerabeelden opslaan op een microSD-kaart. Deze wordt niet bij de camera meegeleverd. De D-Link Omna bewaart de beelden in fragmenten van twintig seconden, maar alleen als er beweging geregistreerd wordt. Hierdoor voorkomt de camera dat de SD-kaart volloopt met nutteloze beelden. De beeldclips van twintig seconden zijn echter wel aan de korte kant en je kunt niet instellen dat er langere clips opgenomen moeten worden.
Een ander nadeel van opslag via SD-kaart is dat een inbreker deze simpelweg uit de camera kan halen en weg kan gooien. Het gemis van een gekoppelde cloudopslagdienst is ons inziens dan ook groot. Je kunt met geen mogelijkheid de opgenomen camerabeelden online opslaan, ook niet tegen betaling van een abonnement. Ook bij diefstal van de camera ben je dus direct alle beelden kwijt. Dit kan een groot probleem zijn, helemaal omdat je de camera vanwege de kijkhoek niet zomaar ergens kunt verschuilen en onopvallend kunt plaatsen. Er is bovendien altijd een groen lampje zichtbaar, terwijl er in het donker ook nog twee infraroodlampjes te zien zijn.
Conclusie D-Link Omna 180 Cam HD
Over de D-Link Omna 180 Cam HD hebben we gemengde gevoelens. De camera heeft een uitstekende en haarscherpe beeldkwaliteit en de brede kijkhoek van 180 graden zorgt ervoor dat je met een enkele camera bijna je gehele woonkamer in de gaten kunt houden. Ook is de integratie via HomeKit handig, waardoor je weet dat de beveiliging goed zit en het installeren in een fluitje van een cent gebeurd is. Helaas betekent de integratie via HomeKit ook dat er de nodige beperkingen zijn. Camera’s en bewegingssensoren zijn in HomeKit beperkt of helemaal niet te automatiseren. Doordat de camera volledig leunt op HomeKit, lijdt de camera ook aan de beperkingen van Apple’s domoticasysteem. Zo kun je de D-Link Omna niet op afstand uitschakelen en is het niet mogelijk om beelden op te slaan zonder een apart aan te schaffen SD-kaart.
Een ander nadeel is dat de pushberichten voor bewegingsdetectie oftewel altijd aan óf altijd uit staan. Je kunt – wederom door beperkingen van HomeKit – de meldingen niet louter inschakelen op basis van je locatie. Hierdoor krijg je de hele dag door pushberichten, ook als je zelf door het beeld wandelt.
Wij zien voor de camera zelf ook nog teveel tekortkomingen, zoals het niet goed kunnen richten van de cameralens, het slechte nachtzicht en het niet kunnen inzoomen van het camerabeeld. De D-Link Omna 180 HD is met een prijs van (€229,95 bij de Apple Store1) duurder geprijsd dan de Nest-camera, terwijl de camera van Nest meer functies en mogelijkheden biedt. Daarbij moet wel aangetekend worden dat voor de meeste extra’s van de Nest een (prijzig) abonnement moet worden afgesloten.
De HomeKit-samenwerking van de D-Link Omna 180 HD is een handige bijkomstigheid, maar laat daardoor ook pijnlijk duidelijk zien dat Apple nog een hoop werk te doen heeft met betrekking tot haar eigen domoticasysteem.
We hebben de D-Link Omna 180 Cam HD vooral vergeleken met de Nest Cam, omdat dit momenteel binnen het iOS-ecosysteem de meest toegankelijke beveiligingscamera is die je in combinatie met een app kunt gebruiken.
Voordelen +
- Prima beeldkwaliteit met brede kijkhoek
- Instellen en ingebruiknemen eenvoudig via HomeKit
- Beelden eenvoudig bekijken via Woning-app
Nadelen -
- Camera niet gericht af te stellen
- Kwaliteit van nachtzicht is onvoldoende
- Beelden alleen op een niet meegeleverde SD-kaart opslaan
- Lijdt onder de beperkingen van HomeKit
- Prijs aan de hoge kant
D-Link Omna 180 Cam HD kopen
De D-Link 180 Cam HD is verkrijgbaar bij Amazon en was aanvankelijk ook verkrijgbaar bij de Apple Store voor een bedrag van maar liefst €229,95. Dit is exclusief microSD-kaart om de beelden lokaal op te slaan. Inmiddels is de prijs gelukkig flink gezakt. Los daarvan raden we aan om een nieuwer HomeKit-product te kopen als je een camera nodig hebt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
HomeKit
Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.
- Alles over HomeKit
- HomeKit handleiding voor nieuwe gebruikers
- HomeKit-producten in Nederland
- Woning-app van HomeKit gebruiken
- De beste HomeKit-tips
- De beste HomeKit-apps
- HomeKit deursloten
- HomeKit-camera's
- Slimme stekkers met HomeKit
- HomeKit-knoppen
- Rookmelders met HomeKit
- HomeKit routers
- HomeKit bedienen op verschillende manieren
- Slimme luchtreinigers met HomeKit
- HomeKit deurbellen met video
- Garagedeur bedienen met HomeKit en Siri
- Bewegingssensoren voor HomeKit