Review iPhone 5

Groter, sneller, lichter, dunner, duurder

Review iPhone 5: de beste iPhone ooit? iCulture test de iPhone 5 op prestaties, gebruik, duurzaamheid en batterijduur.

iPhone 5 review

iPhone 5 box openDeze iPhone 5 review vertelt je alles over de iPhone 5: nieuwe functies, prestaties en de verbeteringen ten opzichte van de iPhone 4S.
De iPhone 5 is sinds 28 september 2012 in Nederland en België verkrijgbaar. iPhoneclub reisde een week eerder al af naar de Duitse Apple Store, om de nieuwe iPhone meteen te kunnen testen. In deze review doen we verslag van onze ervaringen na anderhalve week gebruik, door drie redacteuren van iPhoneclub.
Je leest in deze iPhone 5 review alles over het grotere 4-inch scherm, de snellere A6-processor en de nieuwe Maps-applicatie. Natuurlijk krijg je in deze iPhone 5-test ook een eerlijk antwoord op de vraag: moet je overstappen naar de iPhone 5 of is de iPhone 4S met iOS 6 nog goed genoeg?

Nieuw op iPhoneclub: ons iPhone 5s review staat online!

Alle teksten zijn geschreven door Gonny van der Zwaag, met uitzondering van de gedeelten waar de namen van Bart Breij en Bas Vroegop bij staan.

Introductie: revolutionair of saai?

Als je de iPhone 5 voor het eerst in handen krijgt is het niet het grotere scherm dat het meest opvalt. Het lichte gewicht en de enorm dunne behuizing maakten op ons de meeste indruk en leverden het wow-effect op waar we op hadden gehoopt. De iPhone 5 is 20 procent lichter en 18 procent dunner dan de iPhone 4S en dat merk je duidelijk.

iPhone 5 dikteverschil 2

Waar we ook van onder de indruk waren, is dat het technisch gezien een enorme klus voor Apple moet zijn geweest om alle onderdelen in zo’n enorm compacte behuizing onder te brengen. Zodra je de iPhone 5 in handen hebt zou je bijna denken dat ze de batterij of een ander cruciaal onderdeel zijn vergeten. Apple benadrukt zelf dat er sprake is van een compleet opnieuw ontworpen product: “Als de technologie nog niet bestond, vonden we het uit. Als een component nog niet klein genoeg was, bedachten we het opnieuw”, staat er op de productpagina’s. Apple heeft een obsessie met het steeds kleiner maken van apparaten en kan overdreven enthousiast worden als er weer een millimeter van een bepaald onderdeel is afgeschaafd. In een promofilmpje van Apple (vanaf 4:55 minuten) is te zien hoe ver die obsessie gaat bij de productie van een nieuw toestel: uit een bak met 725 identieke onderdelen pakt een robot precies het onderdeel dat op de micrometer nauwkeurig het best past bij de eerder geselecteerde onderdelen.

iPhone 5 box van binnenToch werd de iPhone 5 niet door iedereen warm ontvangen. Gebruikers die de iPhone 5 nog niet in handen hebben gehad reageerden teleurgesteld dat het toestel qua uiterlijk wel heel erg op een uitgerekte iPhone 4S lijkt. We verwachten revolutionaire vernieuwingen van Apple, maar tegelijk zijn we bang voor radicale veranderingen omdat het gebruikers afschrikt. Apple’s conservatieve keuze om steeds verder te verfijnen en te verbeteren, blijkt goed uit te pakken: bij elke nieuwe iPhone klagen gebruikers weliswaar dat het niet innovatief genoeg is, maar tegelijk worden er van elke iPhone meer stuks verkocht. Dat Apple niet met een iPhone met oprolbaar scherm en een wereldwijd bruikbaar betaalsysteem komt, wisten we eigenlijk wel. Maar het dagdromen hoort er bij Apple nou wel eenmaal bij.

Het is maar de vraag of de doorsnee gebruiker het liefst had gezien dat Apple voor een spectaculair ander design had gekozen. In feite gaat het vaak maar om twee dingen: werkt het allemaal sneller/beter en kunnen anderen zien dat ik de nieuwste iPhone heb? Op beide punten heeft Apple aan de verwachtingen voldaan. De iPhone 5 is op alle fronten beter en sneller dan z’n voorganger en aan de aluminium achterkant kun je meteen zien dat je met een iPhone 5 te maken hebt. Wie alleen oordeelt op basis van foto’s, doet zichzelf tekort: ga bij de Apple Store in Amsterdam of een andere winkel waar de iPhone 5 is uitgestald langs en probeer het zelf.

Tegelijk is wel te begrijpen dat veel mensen de iPhone 5 maar een kleine stap vooruit vinden. Met de eerste generatie iPhone bracht Apple een revolutie teweeg, omdat er nog geen smartphone was die zo gigantisch veel gebruiksgemak bood. Apple zette de standaard hoe een homescreen eruit moet zien en hoe we apps downloaden. Apple zorgde ervoor dat we massaal mobiel internet gingen gebruiken. Andere fabrikanten volgden met varianten op keuzes die Apple al had gemaakt, waardoor het steeds moeilijker wordt om te verrassen. Alles wat je kunt bedenken, is al wel eens geprobeerd door de Samsungs, HTC’s en LG’s van deze wereld. Apple probeert het te zoeken in subtiele verbeteringen en misschien is dat maar goed ook. Grote nieuwe projecten zoals Apple Maps – die terecht veel kritiek krijgt – maken duidelijk dat verfijnen en stapsgewijs verbeteren misschien wel een betere strategie is dan het roer zomaar proberen om te gooien.

iPhone 5 naast iPhone 4S 3

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over het design van de iPhone 5.

Design iPhone 5

De iPhone 4 was voor Apple één grote brok vernieuwing. Het plastic van de iPhone 3-serie werd vervangen door glas, dat het toestel een luxe en duurzame uitstraling gaf. Terwijl andere toestelfabrikanten doorgingen met plastic toestellen, hield Apple twee generaties lang vast aan het tamelijk krasbestendige glas. Het heeft wel een ander nadeel: glas kan bij een val nogal snel breken. Daarom is het bij de iPhone 5 tijd voor iets nieuws: een achterkant die grotendeels van aluminium is gemaakt. Dat is beter bestand tegen vallen, maar heeft weer andere nadelen, zoals we verderop zullen zien.

Wat het gewicht betreft is de iPhone 5 flink lichter geworden ten opzichte van de iPhone 4S: van 140 naar 112 gram is een verschil dat je meteen merkt.

iPhone 5 naast iPhone 4S

Verpakking iPhone 5

We legden de verpakking van de iPhone 4S en iPhone 5 naast elkaar en zagen een opvallend verschil: het doosje van de iPhone 5 is veel groter. Het heeft te maken met de langere iPhone, maar vooral omdat de EarPods-oordopjes voortaan worden geleverd in een opbergdoosje. Handig! Zo raken je oordopjes niet meer in de knoop. Apple levert verder een kleine stroomadapter en de nieuwe Lightning-usb-kabel mee. Beide accessoires kun je voor 19 euro in de Apple Store kopen, mocht je een reserve-exemplaar willen hebben.

In de verpakking vind je verder nog een stapel boekjes en een simkaarttool, waarmee je het simkaartslot aan de zijkant van de iPhone kunt openen. De benodigde nanosim zul je bij je operator moeten halen. Zonder nanosim kun je de iPhone 5 niet activeren (heb je zelf nog geen nanosim, dan kun je het beste even de nanosim van een vriend in je nieuwe iPhone steken, zodat je alvast bezig kunt gaan met het inrichten en back-up terugzetten).

iPhone 5 box uitgepakt

De verpakking van de iPhone 4S toonde een zijaanzicht van het toestel. Op de zijkant vond je ook nog het logo ‘iCloud’, één van de grote vernieuwingen van dat moment. Op de verpakking van de iPhone 5 is het iCloud-logo afwezig. Aan de zijkanten staat de tekst ‘iPhone 5’, afgewisseld door een metallic Apple-logo. De productafbeelding op de verpakking benadrukt hoe dun de iPhone 5 is.

Uiterlijk iPhone 5

Zoals we al eerder aangaven zijn er twee dingen die opvallen als je de iPhone 5 in handen hebt: hij is veel lichter en veel platter. Het toestel is net zo breed als de iPhone 4S, maar wel ietsje langer: 8,6 mm om precies te zijn. Dat kleine verschil zorgt ervoor dat je nog steeds het hele scherm met één hand kunt bedienen. Alle knoppen zitten nog steeds op dezelfde plek. De veranderingen zijn eigenlijk alleen aan de onderkant te zien. Bij de iPhone 5 is de headset-aansluiting naar de onderkant van het toestel verplaatst, er is een nieuwe microfoon- en speakergrille ontworpen (boorgaatjes in plaats van een gaasje) en er is een kleinere dock-aansluiting zichtbaar.

iPhone 5 onderkant zwart wit 2

Twee subtiele veranderingen die veel mensen niet eens zullen opvallen: de frontcamera is verplaatst naar middenboven en bij de camera aan de achterkant is een extra microfoon toegevoegd voor ruisonderdrukking.

De iPhone 5 ligt ondanks z’n grotere formaat nog steeds lekker in de hand en heeft nog steeds de uitstraling die bij z’n prijskaartje past. Ondanks het lichte gewicht heb je geen moment het idee dat je een goedkoop flutding in handen hebt.

Oude accessoires en iPhone 5

De iPhone 5 heeft nogal wat impact op oude accessoires. Meest voor de hand liggend: je zult een nieuw hoesje moeten kopen, want alle bestaande iPhone-hoesjes (inclusief pouch-achtige hoesjes) zijn 8 millimeter te kort. De Fabrix-case die we zelf nog hebben liggen en gebruikten bij de iPhone 4S, is nog wel als noodoplossing mogelijk, maar de iPhone steekt er toch nét iets te ver uit en bovendien is de case iets te wijd. Omdat de iPhone 5 snel krast is een hoesje wel aan te raden als je je toestel mooi wilt houden.

Een groter probleem zijn de accessoires die gebruikmaken van de 30-pins connector. Apple levert niet een adapter mee om oude 30-pins docks, speakers en andere randapparatuur te kunnen gebruiken. Ook krijg je geen adapter om de iPhone 5 geschikt te maken voor micro-usb. Je kunt deze hulpstukken wel los kopen, maar zult er dan flink voor moeten betalen. Apple heeft een chip toegepast in de Lightning-adapters, die de pinnen dynamisch toewijzen, waardoor adapters van derde partijen vaak niet goed zullen werken. Wil je je accessoirecollectie volledig aanpassen voor de iPhone 5 met een nieuw hoesje, oplaadkabel voor de auto, extra oplaadkabel voor op het werk, adapter voor 30-pins accessoires) dan ben je al snel 100 euro kwijt.

Duurzaamheid van de iPhone 5

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor Apple. Je kunt veel over de valbestendigheid de iPhone 3G, 3GS, iPhone 4 en iPhone 4S zeggen, maar niet dat ze na intensief gebruik van ellende uit elkaar vielen. Je zag geen kieren of onderdelen die spontaan losraakten. Alleen het veermechanisme van de homeknop raakte wel eens versleten, maar dat was met een simpele reparatie op te lossen. Op wat oppervlakkige krasjes na zag je nauwelijks gebruikssporen.

Bij de iPhone 5 gaan we terug naar de eerste generatie iPhone, die ook voorzien was van een aluminium achterkant en aardig last had van krassen als je het toestel onbeschermd gebruikt. De overstap naar aluminium betekent tegelijkertijd wel dat de achterkant valbestendiger is geworden. De prijs die je daarvoor betaalt is dat aluminium sneller krast dan glas. Het is onzin om met een sleutelbos op de achterkant van een iPhone 5 te gaan krassen, zoals sommige reviewers hebben gedaan. Dat zijn geen normale omstandigheden. Wie per se zijn iPhone en sleutelbos in dezelfde broekzak wil dragen, moet niet boos worden dat er krasjes ontstaan. Dat gebeurt bij alle smartphones, ook de toestellen met plastic cover van andere fabrikanten. Vind je wat slijtage wel mooi staan, dan moet je de iPhone gewoon ‘naakt’ gebruikten. Wil je je toestel mooi houden, bijvoorbeeld om later gemakkelijker tweedehands te kunnen verkopen, dan zit er gewoon niets anders op dan een hoesje of screenprotector te kopen. Misschien had Apple een wondermateriaal zoals LiquidMetal moeten gebruiken, maar er waren blijkbaar redenen om dat voorlopig niet te doen.

Een heel ander probleem is het feit dat sommige toestellen uit de verpakking komen met deukjes in de schermrand. Daar hebben we eigenlijk maar één ding op te zeggen: dat hoort niet, dus mocht je zo’n toestel hebben gekregen dan raden we aan om terug te gaan naar de winkel waar je de iPhone 5 hebt gekocht. Als Apple trots erop is dat onderdelen tot op de micrometer nauwkeurig zijn, mogen er geen zichtbare deukjes en afwijkingen aanwezig zijn. De vier iPhones die wij hebben gekocht bij de Apple Store in Oberhausen (3x zwart, 1x wit) hadden bij het uitpakken geen zichtbare afwijkingen.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over de hardware van de iPhone 5.

Hardware iPhone 5

Een bespreking van de hardware van de iPhone 5 betekent dat het het over twee dingen moeten hebben: de nieuwe A6-processor en het vernieuwde scherm. Ook komt de batterijduur van de iPhone 5 aan bod.

A6-processor in iPhone 5

Apple praat niet graag over specificaties. We zijn dan ook afhankelijk van apps van derde partijen om te ontdekken dat de A6-processor in de iPhone 5 niet geklokt is op 1GHz, maar op 1,30GHz. Wie de app Geekbench installeert kan het met eigen ogen zien: de iPhone 5 heeft een 1,30 GHz dual-core A6-processor en het RAM-geheugen is verdubbeld naar 1GB, zoals in onderstaande afbeelding ook te zien is. De afgelopen dagen zijn er al heel veel reviewers die Geekbench-scores voor de iPhone 5 hebben bepaald. Onze score van 1638 komt in de buurt uit van wat andere reviewers meten (Tweakers: 1610, PC Magazine: 1640, iLounge: 1690).

geekbench 1   geekbench 2

Bij de iPhone 4S haalden we een Geekbench-score van 620, wat wel aangeeft hoeveel sneller de iPhone 5 is. De Geekbench-score is een maat voor de prestaties van processor en RAM, zonder naar grafische prestaties te kijken. Apple beloofde een verdubbeling van de prestaties, wat op papier wel wordt waargemaakt. In de praktijk merk je dat de iPhone 5 sneller is dan de iPhone 4S, maar puur kijkend naar gebruikerservaring merkten we niet dat we door de processor volledig werden weggeblazen. Het werkt allemaal wat sneller en soepeler, maar dat ervaar je al snel als je van een intensief gebruikte en met apps ‘vervuilde’ iPhone 4S overstapt op een gloednieuwe iPhone 5 waarop nog nauwelijks apps zijn geïnstalleerd en waarbij de camerarol nog niet volstaat met duizenden foto’s.

In feite gaat het bij de A6 niet om zomaar een losse processor, maar een system-on-a-chip (soc), waarbij meerdere chips op één printplaatje zijn geïntegreerd. De zelf ontworpen soc lijkt te zijn geproduceerd door Samsung via een 32nm-proces. Op de soc vinden we ook de grafische chip, een Imagination PowerVR SGX543MP3 met drie kernen. Die presteert volgens Apple driemaal zo snel als de dual-core SGX543MP2 gpu in de iPhone 4S. De betere prestaties van de iPhone 5 zijn wat ons betreft ook vooral te vinden bij apps die een zware wissel trekken op de grafische prestaties van het toestel, zoals games en de 3D-beelden van de nieuwe Maps-app (zie hiervoor het tabblad ‘Software’). Wat er ook van de nieuwe Maps gezegd wordt (waarover verder meer): als je met je vingers over een 3D-afbeelding veegt en gebouwen van meerdere kanten probeert te bekijken, gaat dat vloeiend en zonder haperingen.

Goede performance van een smartphone betekent niet dat je klaar bent als je de beste componenten samenvoegt. De afstemming tussen hardware en software is ook erg bepalend voor de uiteindelijke gebruikerservaring. Met de SunSpider JavaScript-benchmark kun je de snelheid van de browser meten. De iPhone 4S leverde vorig jaar in onze test een score op van 2274 ms (lager is beter). Bij de iPhone 5 kwamen we in opeenvolgende metingen uit op 917,2, 907,4 en tweemaal op 909,1, dus gemiddeld 910,7ms. Een flinke stap vooruit dus, al is de factor drie hier niet uit af te leiden. We gebruikten bij beide toestellen versie 0.9.1 van de SunSpider JavaScript-benchmark, die je als gewone gebruiker ook gemakkelijk zelf via de iPhone-browser kunt uitvoeren. Bij de iPhone 4 haalden we overigens een score van 3999ms.

iPhone 5 onder iPhone 4S

Scherm van de iPhone 5

Apple heeft voor het eerst het schermformaat van de iPhone aangepast. Al sinds 2007 moesten we naar een 3,5-inch scherm kijken, terwijl concurrenten inmiddels al de 4-inch waren gepasseerd. Apple heeft ervoor gekozen om het scherm (en ook het toestel) niet breder te maken, maar wel iets langer. Dat leidt ertoe dat de beeldverhouding is veranderd van 3:2 naar 16:9. Wat pixels betreft ging het scherm van 960×640 naar 1136×640 pixels, waarbij de pixeldichtheid gelijk bleef op 326ppi (pixels per inch). De iPhone 5 heeft daarmee nog steeds een retinascherm. Het betekent dat ontwikkelaars hun apps moeten aanpassen en dat je bij het kiezen van wallpapers voortaan rekening moet houden met de nieuwe schermresolutie.

Lees ook:

Technisch gezien is er nogal wat veranderd bij de iPhone 5. Apple heeft gekozen voor een schermpaneel met geïntegreerd touchdeel. De aanraaksensoren zijn in het lcd-scherm verwerkt, waardoor het scherm veel dunner kan worden uitgevoerd. Dat betekent ook dat je bij glasbreuk waarschijnlijk duurder uit bent; het is niet meer voldoende om de glaslaag te vervangen, maar je moet meteen het hele touchscreen vervangen. Deze technologie kwam al regelmatig in het nieuws onder de naam in-cell-technologie, dat enigszins vergelijkbaar is met Super Amoled. Het scherm van de iPhone 5 heeft een grotere kijkhoek gekregen, heeft minder last van reflecties en heeft een iets betere helderheid ten opzichte van de iPhone 4S. We hebben op de iCulture-redactie helaas niet de benodigde (dure) apparatuur om schermkarakteristieken te meten, maar de experts van DisplayMate concludeerden op basis van metingen dat de iPhone 5 het beste scherm heeft van alle smartphones die ze hebben gemeten. Vergelijk je de schermen van de iPhone 4S en iPhone 5 naast elkaar, dan is met het blote oog te zien dat de kleuren iets warmer zijn en dat het contrast iets beter is.

iphone 5 Maps 2

Overigens went het 4-inch scherm erg snel. Het is niet iets wat blijft hangen als je de iPhone 5 een tijdje in handen hebt gehad. Het gewicht en de dunne behuizing maakten op ons meer indruk dan het grotere scherm. De ‘uitgerekte’ vorm voelt al snel natuurlijk aan en de zwarte balkjes bij apps die nog niet zijn aangepast vallen eigenlijk nauwelijks op. Zeker bij een zwarte iPhone 5 stoor je je niet aan de zwarte balkjes. Bij de witte iPhone 4 kan het mogelijk door de witte schermranden iets storender overkomen. Het bedienen van het complete scherm was nog steeds mogelijk met één hand. Alleen bij kinderhandjes zal het een probleem zijn om met de iPhone in de rechterhand een knop in de linkerbovenhoek aan te raken, maar dat probleem had je ook al bij de iPhone 4S. Bij volwassen handen is het volledige scherm nog prima over de gehele lengte aanraakbaar.

Batterij iPhone 5

Vraag een iPhone-gebruiker wat hij het liefst wenst in de volgende iPhone en ‘een betere batterij’ staat steevast hoog in het wensenlijstje. Logisch, want een smartphone is een apparaat dat je de hele dag bij je draagt. Het is dan wel handig dat je niet halverwege de dag zonder klok, agenda, contactenlijst, e-mail en navigatiemiddel komt te zitten. De iPhone 5 heeft een groter scherm, een potentieel energieslurpende LTE-functie en een snellere processor in een behuizing die veel kleiner is. We waren daarom benieuwd wat Apple heeft gedaan om de batterijduur toch acceptabel te houden.

Wat gebruiksduur betreft doet de iPhone 5 niet onder voor de iPhone 4S. Er zijn geen revolutionaire sprongen vooruit gemaakt qua batterijtechnologie, waardoor de iPhone 5 opeens een week lang meegaat. Dat bleek in de weken voorafgaand aan de introductie van de iPhone 5 al uit gelekte onderdelen: de batterijen van de iPhone 4S en 5 hebben ongeveer dezelfde capaciteit (van 1420mAh naar 1430mAh). Dat de iPhone 5 toch lang meegaat is daarom vooral te danken aan optimalisaties in hardwarecomponenten en software.

Apple belooft de volgende waarden:

  • Spreektijd: tot 8 uur via 3G
  • Standbytijd: tot 225 uur
  • Internetgebruik: tot 8 uur op 3G, tot 8 uur op LTE, tot 10 uur op Wi-Fi
  • Video afspelen: tot 10 uur
  • Audio afspelen: tot 40 uur

Apple geeft niet aan onder welke omstandigheden deze metingen zijn gedaan (bij zwaar gedimd scherm? op een plek met extreem goed 3G-signaal? trage video’s die weinig van de gpu vragen?) dus we gaan er maar vanuit dat deze metingen onder zo optimaal mogelijke omstandigheden zijn gedaan. In de praktijk deden wij de volgende metingen:

  • Spreektijd: 7 uur via 3G
  • Standbytijd: test loopt nog, zal later worden ingevuld
  • Internetgebruik: 8,5 uur op 3G, niet getest op LTE, 11 uur op Wi-Fi
  • Video afspelen: 11 uur (met scherm en speaker op 50%)
  • Audio afspelen: test loopt nog, zal later worden ingevuld

Interessant zijn ook de testgegevens van Tweakers: zij noteerden 20 uur bij zwaar gebruik, 53 uur bij gemiddeld gebruik en maar liefst 139 uur bij licht gebruikt. Dat zou betekenen dat een doorsnee gebruiker de iPhone maar eenmaal per twee dagen hoeft op te laden. Dit zijn metingen die wij niet zo hebben ervaren: de iPhone 5 ging in onze test niet twee dagen mee. iLounge rapporteert juist het tegenovergestelde: zij halen het einde van de werkdag niet en raden aan om een extra laadkabel op kantoor neer te leggen. Wellicht heeft dat te maken met de slechte dekking van de Amerikaanse operators (waar de iLounge-reviewers meermaals melding van maken), waardoor de telefoon veel energie kwijt is om het signaal op te pikken.

Een ander interessant gegeven is de tijd die het duurt om de iPhone 5 op te laden. Bij de derde generatie iPad was dat een hot topic omdat het eindeloos duurde om de zwaardere batterij op te laden. In onze test lukte het om een iPhone 5 in nog geen drie uur volledig op te laden. Met een uurtje laden heb je een totaal ‘dode’ iPhone 5 alweer voldoende opgeladen om weer een paar uur vooruit te kunnen.

LTE in de iPhone 5

We hadden hier graag uitgebreid verslag gedaan van onze bevindingen met LTE in de iPhone 5. Eén optie was om met een Amerikaanse simkaart de dekking en de datasnelheden in de Amerikaanse steden te gaan testen. Maar de VS is geen Nederland of België, de gebruikte frequenties zijn anders en 4G bij AT&T of Verizon hoeft nog niet vergelijkbaar te zijn met de situatie die straks in Nederland en België geldt. In Nederland moet de frequentieveiling nog worden afgerond en het kan wel tot ver in 2013 duren voordat we naar de winkel kunnen gaan om als gewone consument een 4G-abonnement af te sluiten. De ondersteuning voor 4G moet dan ook niet de reden zijn om een iPhone 5 te kopen. Dit onderdeel van de iPhone 5 zullen we in een later stadium gaan testen. Wel is het slim om bij het afsluiten van een abonnement nu alvast rekening te houden met toekomstige plannen. Met een 1-jarig abonnement ben je flexibeler om in de loop van 2013 over te stappen naar de 4G-aanbieder die voor jou het beste aanbod heeft.

Videovergelijking

DetroitBORG heeft een videoreview gemaakt waarin hij de iPhone 5 vergelijkt met de iPhone 4S. Hij kijkt naar een aantal benchmarks en vergelijkt opstarttijden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over de software van de iPhone 5.

Software iPhone 5

Deze bijdrage is geschreven door onze app-redacteur Bart Breij (@Scarbir)

De iPhone 5 wordt standaard geleverd met iOS 6, de firmware die Apple sinds 19 september dit jaar beschikbaar stelt voor alle bezitters van een iPhone 3GS of nieuwer. Opvallend genoeg zijn er geen grote verschillen in wat je met iOS 6 kunt doen op de iPhone 5 ten opzichte van voorganger iPhone 4S. De toegevoegde waarde zit hem in het mogelijk maken van vijf rijen pictogrammen onder elkaar op het homescreen in plaats van vier, en staat je als gebruiker toe 16 in plaats van 12 apps in een mapje te stoppen. Het enige overige verschil is dat je in de foto-app een foto kan schieten tijdens het filmen. Dat is op de iPhone 4S en eerdere toestellen niet mogelijk. Over de kwaliteit van de foto’s lees je meer in het onderdeel over de camera.

We hebben een uitgebreid dossier aangelegd over de mogelijkheden en vernieuwingen van iOS 6 ten opzichte van de voorgaande firmwares. De meest ingrijpende veranderingen lichten we hieronder toe.

Facebook-integratie

iPhone 5 review Facebook-integratieIn navolging van Twitter in iOS 5, is nu ook Facebook geïntegreerd in het systeem van de iPhone. Je vult je inloggegevens in bij de instellingen en kan vanaf dat moment automatisch inloggen bij apps die het ondersteunen, waarmee je het invullen van je accountgegevens per app bespaart. iOS 6 brengt ook met zich mee dat je in het Berichtencentrum (Notification Center), boven de ontvangen pushberichten, direct een Tweet kan schrijven of een bericht op Facebook kan plaatsen. Bij Facebook kan je meteen je locatie toevoegen en aangeven naar welke groep je het bericht wil sturen. Een foto uploaden kan helaas alleen vanuit het fotoalbum. Raar, want een foto selecteren is net als een groep selecteren maar een kwestie van één scherm openen en daar iets selecteren. Handig is dat je in de nieuwe Privacy-instelling van iOS 6 (daarover zo meer) meteen de apps die je niet meer toegang wil geven tot Facebook, kan uitschakelen. Zo eenvoudig ging dat nog niet eerder op het sociale netwerk.

Toch is er wel een kanttekening bij te plaatsen. Facebook was eigenhandig al erg goed op weg met de inlogprocedure. Als je de Facebook-app open had staan op de achtergrond of op de website van de dienst was ingelogd, kon je het inlogscherm van het netwerk vaak ook al overslaan en kwam je al meteen bij de vragen terecht welke gegevens van Facebook de app mag gebruiken. Er is met de integratie dus eigenlijk niet zoveel veranderd – behalve dan dat je eenvoudig verjaardagen en vrienden in je agenda en je contactenlijst kan zetten. Die opties schakel je eventueel eenvoudig uit.

Niet storen en nieuwe telefoonfuncties

iPhone 5 review bel-opties antwoordenDe meest fundamentele nieuwe instelling in iOS 6 is de Niet storen-schakelaar. Als je die omzet, ontvang je geen geluiden en trillingen meer van pushberichten en komen zelfs telefoontjes niet meer door – tenzij iemand twee keer snel achter elkaar belt of als Favoriet is gemarkeerd. Het is een instelling die simpelweg je nachtrust ten goede kan komen. Een erg welkome verbetering.

Als je gebeld wordt heb je meer opties tot je beschikking dan voorheen. In het lockscreen vind je de optie een gesprek aan te nemen of te weigeren, maar je kan het lockscreen ook omhoog vegen voor de opties om iemand een bericht terug te sturen of om een eigen herinnering in te stellen dat je iemand moet terugbellen. De bericht sturen-functie is bijzonder aardig. Als je voor die optie kiest, heb je het inkomende gesprek al geweigerd en kan je kiezen uit drie standaardantwoorden die automatisch verstuurd worden: ik bel je later, ik ben onderweg en: wat is er? Ook kan je eigenhandig een bericht schrijven. Met de herinner-functie kan je een alarm over één uur instellen, of krijg je een bericht als je je huidige locatie verlaat.

Nieuwe privacy-instellingen

iPhone 5 review privacy-instellingen contactenAansluitend op de Niet Storen-functie, heb je de beschikking tot meer instellingen waarmee je de rust en je privacy kan bewaren in iOS 6. Onder de Privacy-instelling kan je per app aangeven of ze gebruik mogen maken van je locatie, contactenlijst, agenda’s, herinneringen, fotoalbum, bluetooth en de Twitter- en Facebook-integratie. Voor wat het waard is, kan je apps zo ontdoen van toegang tot allerlei persoonlijke gegevens. Of dat een app die je ingelezen contactenlijst opslaat en uitleest op een eigen server de opgeslagen gegevens ontneemt? Vermoedelijk niet. Toch is het fijn overzichtelijk de controle te kunnen houden over de gegevens die apps raadplegen.

Siri

De Engelstalige spraakassistent Siri is in iOS 6 voorzien van sportuitslagen die je kan opvragen, zoals die van de Nederlandse Eredivisie. Eredivisie zelf inspreken wordt door Siri al snel opgevat als ‘interdivision’, maar vraag naar de volgende wedstrijden, de uitslagen of de stand van ‘the dutch football competition’ en je krijgt ze keurig voorgeschoteld. Wat betreft de wedstrijduitslagen krijg je alleen de uitslagen te zien en niet wie er gescoord hebben. Over andere sporten in Nederland is Siri onwetend.

Passbook

Kaldi PassbookPassbook, Apples nieuwe systeem om digitale tickets en kortingsbonnen mee op zak te nemen, wordt op dit moment nog niet breed ondersteund in Nederland. De Nederlandse koffieketen Kaldi maakt er reeds gebruik van en ook kledingwinkel Rosada scant de digitale streepjescodes in de Passbook-tickets al van je, waarna je een bonnetje door de virtuele papierschredder kan halen. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa maakt het mogelijk boarding tickets via Passbook mee te nemen en ook de Nederlandse ticketdienst Paylogic maakt er al gebruik van. Rabobanks mobiele betaaldienst MyOrder heeft eveneens interesse getoond in de tickets. Het is een goed begin, maar welbeschouwd zijn het voor ons Nederlandse gebruikers nog geen spelers van het formaat AH Bonuspas of de ANWB-lidmaatschapskaart. Hoe nuttig Passbook echt wordt, zal de komende periode moeten blijken.

Apple Maps – is het echt zo beroerd?

iPhone 5 review Apple Maps resultaat CuracaoDe meest besproken vernieuwing in iOS 6 is zonder twijfel Apple Maps. Als iPhone 4S-bezitter heb je de keuze om niet over te stappen naar de laatste firmware en Google Maps te blijven gebruiken, maar op de iPhone 5 komt iOS 6 standaard en dat betekent dat Google Maps definitief plaats heeft gemaakt voor Apple Maps. De kritiek op de nieuwe Kaarten-app is niet mals: de 3D-satellietweergave die nog niet werkt in de Benelux, maar wel in de Verenigde Staten, laat locaties visueel in de soep draaien. Plaatsnamen worden niet of verkeerd getoond, straten lopen verkeerd of bestaan niet en de applicatie vindt simpelweg veel minder locaties dan Google Maps. Apple erkent de kritiek inmiddels en directeur Tim Cook publiceerde zelfs een bericht waarin hij zijn excuses aanbiedt voor Maps. Apple doet er alles aan om de applicatie beter te maken, verzekert hij.

Ook vanuit Nederland laat Apple Maps nog veel te wensen over. Zoek op Curacao en je komt in een wijk in Zoetermeer terecht. Geen grapje. Apple Maps heeft de gewoonte te zoeken naar plaatsen in de buurt. Ben je met de applicatie gericht op een noordelijke plek, dan kom je met de zoekopdracht Curaco terecht op een bedrijf in Friesland, meer naar het midden van het land word je gewezen op een wijk in Zoetermeer. Erger is dat er géén mogelijkheid is in de zoekresultaten naar het eiland te gaan. Je schrijft het officieel als Curaçao, maar die c zit niet standaard op het Nederlandse iPhone-toetsenbord en dus heb je een probleem in Maps. Ga je in Apple Maps wel naar de buurt van het eiland toe, dan verbetert er niks. De hoofdstad Willemstad staat wel aangeduid op de kaart, maar de landnaam Curaçao krijg je niet te zien. Zoek je vervolgens op Curacao in de zoekbalk, dan krijg je ingezoomd eindelijk het eiland aangeduid, maar verder uitgezoomd, word je alweer gewezen op een wijkje op Sint-Maarten. Apple Maps presteert hier op zijn zachtst gezegd armetierig.

iPhone 5 review Apple Maps Boppe de GolleOok de locaties binnen Nederland laten te wensen over. We zochten op willekeurige cafés in Nederland. Restaurant Boppe de Golle in het Friese dorp Gaastmeer, ligt volgens Apple Maps zo’n 350 meter verder dan de daadwerkelijke plek, en de Koekoekshof in het Drentse Elp, gelegen aan Hoofdstraat 1, begint aan het andere uiterste van de straat volgens de app. Café de Poort Maastricht wordt niet gevonden, maar in plaats daarvan komt er een bistro in de buurt in beeld. Querelle in Alphen aan de Rijn? Niet als je op de woorden Querelle en Alphen zoekt. ‘De Koets Zeist’? In Google Maps een discotheek en een garage, in Apple Maps de garage, maar niet de discotheek. Apple Maps komt sterk tekort als het aankomt op het kunnen vinden van locaties: de app is bijzonder gevoelig voor schrijfwijzen van een locatie en duidt locaties verkeerd of niet op de kaart. Daarnaast maakt het ook faliekant verkeerde keuzes. De app laat zelfs tot het meest nabije zoomniveau niet zien hoe een plaats heet. Als je uitzoomt, zie je wel straatnamen, maar geen plaatsnamen. Het gebeurt niet overal, maar waar het gebeurt is Apple Maps in combinatie met de vreemde zoekresultaten erg onbruikbaar.

Slotwoord Apple Maps
Onvermeld is nog dat Apple Maps af en toe spontaan afsluit tijdens het gebruiken. Toch is de techniek van Apple Maps veelbelovend. De navigatiemogelijkheid is absoluut welkom, ondanks de akelige, blikkerige mannenstem die je de instructies toespreekt. Zowel op de iPhone 5 als de iPhone 4S hebben we soms al binnen twee seconden een geladen kaart in beeld. Scrollen en zoomen gaat soepel en de app toont omgelegen gebied snel. Ook is het aardig dat je met twee vingers kan ronddraaien op de kaart, en je met een kompasknop de kaart weer naar het noorden kan richten. Het fundament – de kaart – is in principe goed en met zijn 3D-optie ook fraai. Alleen aan de informatie en informatierangschikking erop moet nog héél veel gesleuteld worden.

Snelheden van apps vergeleken

iPhone 5 review screenshot FIFA 13Apps presteren op de iPhone 5 vaak slechts marginaal of niet sneller dan op de iPhone 4S wijzen snelheidsvergelijkingen van onze hand uit. We testen vijf nieuwe games op beide platformen en maten hun opstarttijd, of in het geval van racegame Asphalt 7 de tijd van het menu tot de race. Ook leggen we vijf apps naast elkaar, waarbij nog duidelijker wordt dat de iPhone 5 sneller is, maar dat het niet heel veel scheelt. Alle tests zijn gemeten na een nieuw opgestarte iPhone 4S en iPhone 5 en in beide gevallen waren er geen andere actieve apps open. Om de afwijking bij de menselijke handeling van een stopwatch stopzetten te ondervangen, zijn de scores een gemiddelde van drie metingen.

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over de camera van de iPhone 5.

Camera iPhone 5

Deze bijdrage is geschreven door onze nieuwsredacteur Bastiaan Vroegop (@BasVroegop)

Camera van de iPhone 5

De camera in de achterkant van de iPhone 5 lijkt op papier weinig veranderd ten opzichte van de iPhone 4S. Hij maakt nog steeds 8-megapixelfoto’s met een resolutie van 3.264 bij 2.448 pixels. Toch belooft Apple dat er het één en ander aan de camera is verbeterd. Een aantal softwareverbeteringen moeten er voor zorgen dat je betere foto’s met minder ruis maakt in donkere lichtomstandigheden. Daarnaast is de lens gemaakt van saffierkristal, waardoor deze minder gevoelig is voor krassen.

De sensor van de iPhone 5 zou gemaakt zijn door Sony en heeft een pixelgrootte gelijk aan de iPhone 4S. Ook het diafragma is met f/2.4 gelijk gebleven. Hardwaretechnisch zou de camera wel strakker in elkaar zitten: tijdens de presentatie van de iPhone 5 zei Apple dat de cameramodule 25 procent kleiner is dan die in de iPhone 4S. De camera lijkt ook foto’s met hogere ISO-waarden te maken, maar dit beperkt zich tot Apple’s eigen Camera-app. Apps van derde partijen, zoals Camera+, kunnen er zelf voor kiezen of ze de hogere ISO-waarde willen ondersteunen, omdat een hogere ISO-waarde ook meer ruis oplevert.

Foto’s

Fotografeer je onder gunstige lichtomstandigheden met de iPhone 5, dan zul je niet vaak grote vernieuwingen constateren. In onderstaande vergelijkingsfoto’s hebben we de camera van de iPhone 5 met die van de iPhone 4S vergeleken. Het lichtgebruik en de kleur in de foto’s verschilt enigszins, maar het is moeilijk om één van de twee als betere aan te wijzen.

Tip: alle originele foto’s in volledige resolutie zijn te vinden op Flickr.

Boekenmarkt iPhone 4S
Boekenmarkt, iPhone 4S.

Boekenmarkt iPhone 5
Boekenmarkt, iPhone 5.

Minder licht

Vergelijken we de camera van de iPhone 5 met de iPhone 4S in een iets minder goed belichte omgeving, dan zijn er kleine verschillen op te merken. De foto gemaakt met de iPhone 5 is lichter, waardoor je het onderwerp beter kunt zien.

Japanse poort iPhone 4S
Japanse poort, iPhone 4S.

Japanse poort iPhone 5
Japanse poort, iPhone 5.

Bij het maken van foto’s in slecht slecht belichte situaties, werd het verschil van de camera-app op de iPhone 5 duidelijk. De foto’s gemaakt met een iPhone 5 zijn een stuk lichter, waardoor normaliter niet te onderscheiden onderwerpen opeens duidelijk in beeld komen. De beloofde verminderde ruis in donkere foto’s is echter minder duidelijk te zien.

Kaars licht iPhone 4S
Kaars – licht, iPhone 4S.

Kaars licht iPhone 5
Kaars – licht, iPhone 5.

Kaars donker iPhone 4S
Kaars – donker, iPhone 4S.

Kaars donker iPhone 5
Kaars – donker, iPhone 5.

De nieuwe A6-processor maakt de iPhone 5 sneller dan de iPhone 4S. Dit heeft ook effect op de camera: de Camera-app wordt sneller opgestart, zodat je ook sneller foto’s kunt maken. Een gemaakte foto wordt ook sneller opgeslagen. Het verschil is niet opzienbarend vergeleken met de iPhone 4S: de camera van de iPhone 5 start inderdaad sneller, maar het verschil is maar een paar hondersten.

Panoramafoto’s

De iPhone 5 en iPhone 4S zijn de enige iPhones die vanaf iOS 6 in staat zijn om panoramafoto’s te maken. Dit maakt het mogelijk om foto’s met een hoek van 240 graden te maken, met een resolutie van 28 megapixels. Om deze panoramafoto’s te maken maakt de iPhone 5 gebruik van de ingebouwde gyroscoop. Je start de functie op vanaf de knop Opties in de Camera-app, drukt op de sluiterknop en beweegt je iPhone in een vloeiende beweging van links naar rechts of rechts naar links. Het is hierbij belangrijk dat je de iPhone wel recht houdt. Dit doe je door de pijl op het scherm op de middellijn te houden. Richt je de camera tijdens het maken van de foto teveel naar boven of beneden, dan wijkt de pijl uit.

Panorama iPhone 4S
Panorama, iPhone 4S.

Panorama iPhone 5
Panorama, iPhone 5.

Video’s

De iPhone 5 is in staat om video’s in 1080p-resolutie te schieten. Hierdoor hebben ze een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Dit is de resolutie die nog steeds door een absoluut merendeel van de HD-televisies wordt gebruikt. Er zijn al een aantal 4K-tv’s, die een nog hogere resolutie ondersteunen, maar het betreft hier een klein aantal televisies voor een relatief hoge prijs. De kans is daardoor groot dat de 1080p-video’s van je iPhone 5 nog lange tijd meer dan genoeg zijn voor de schermen waar je ze op bekijkt.

Het nieuwe 4-inch display van de iPhone 5 brengt ook een extra handig voordeel met zich mee: omdat het scherm een aspectratio van 16:9 gebruikt, zie je op het display ook precies wat je filmt. Op de iPhone 4S zag je slechts een deel van de video, waardoor de buitenste randen ontbraken. Deze waren pas duidelijk te zien zodra je de video achteraf terugkeek. Dit is bij de iPhone 5 niet langer een probleem, omdat het scherm dat je bij het opnemen bekijkt dezelfde verhoudingen gebruikt als de HD-resolutie waarin je de video terugkijkt. De Camera-applicatie is hier ook op aangepast: tijdens het filmen verdwijnt de zwarte rand aan de zijkant en zweven de opnameknop, camerarol en andere knoppen bovenop het beeld.


Viewfinder, iPhone 4S.

Viewfinder video iPhone 5
Viewfinder, iPhone 5.

Video’s gemaakt met de iPhone 5 lijken niet heel veel te verschillen met de iPhone 4S. Net als de iPhone 4S maakt de iPhone 5 gebruik van stabilisatiesoftware, waardoor veel kleine trillingen uit de beelden worden gehaald. Grote bewegingen zijn nog steeds duidelijk te zien. Wil je deze voorkomen, dan kun je een statief gebruiken om de iPhone op zijn plek te houden.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Facetime HD

Apple heeft de camera aan de voorkant van de iPhone 5 vervangen door een zogeheten Facetime HD-camera. Deze maakt gebruik van een hogere resolutie, waardoor videogesprekken via Facetime er scherper uitzien. Bij het gebruik van de Facetime HD-camera zijn we naast de hogere resolutie echter geen opzienbare verschillen tegengekomen. De hogere resolutie is fijn wanneer je bijvoorbeeld een portretfoto van jezelf wil maken, maar de camera presteert bij lange na niet zo goed als de camera achterop de iPhone 5. Hierdoor is hij nog steeds niet aan te raden voor bijvoorbeeld het maken van gewone foto’s.

Facetime 4S
Facetime-camera, iPhone 4S.

Facetime 5
Facetime-camera, iPhone 5.

Conclusie camera

De camera van de iPhone 5 brengt geen revolutionaire veranderingen met zich mee, maar in een aantal slecht belichte situaties is het verschil in helderheid wel op te merken. Bij goed belichte foto’s zijn er wel verschillen, maar we kunnen niet zeggen dat de iPhone 5 opzienbarend beter presteert. De hogere resolutie van de Facetime HD-camera’s is fijn voor videogesprekken, maar is nog niet goed genoeg om strakke foto’s mee te maken. De iPhone 5 lijkt niet per se betere beelden dan de iPhone 4S te filmen, maar is alsnog de betere iPhone om video’s mee te maken dankzij het grotere scherm. Hierdoor zie je namelijk alles dat je filmt op het display.

Hieronder zie je een reeks foto’s die we met de iPhone 5-camera hebben gemaakt.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over de vergelijking met de iPhone 4S.

Vergelijking met iPhone 4S

Apple heeft de gewoonte om een elke twee jaar het uiterlijk van de iPhone te veranderen. In de tussenliggende jaren ligt het accent op nieuwe softwarefuncties, zoals Siri. De iPhone 3GS leek op de iPhone 3G en de iPhone 4S leek op de iPhone 4. Die aanpak lijkt bij Apple goed te werken. Je hebt niet – zoals bij andere toestelmakers – het gehaaste gevoel dat je steeds moet upgraden, maar kunt best een jaartje overslaan zonder dat je met een gedateerd uitziend toestel rondloopt. Dat geeft gemoedsrust voor mensen die vastzitten aan een tweejarig contract.

iPhone 5 dikteverschil

Toch was er bij de aankondiging van de iPhone 5 wel wat gemopper: het was niet meer dan een ‘uitgerekte iPhone 4S’. Qua design klopt dat wel, maar toch zijn er technisch gezien heel wat verschillen:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Net als voorgaande jaren is het lastig om een standaard koopadvies te geven dat voor iedereen geldt. Wat ons betreft is de upgrade naar de iPhone 5 een aanrader, omdat je een toestel koopt dat groter, lichter, dunner en sneller is – eigenlijk alles wat je als gebruiker zou willen. Hou bij je koopbeslissing rekening ermee dat de iPhone 5 qua software eigenlijk weinig vernieuwingen bevat ten opzichte van de iPhone 4S. Je kunt op de iPhone 4S ook iOS 6 installeren en krijgt dan de beschikking over dezelfde Passbook-app, dezelfde nieuwe Siri-functies, dezelfde Apple Maps en dezelfde Panorama-functie bij de Camera-app.

De vernieuwingen zijn eigenlijk uitsluitend op het gebied van hardware te vinden: een sneller toestel met een iets beter presterende camera en diverse andere optimalisaties. We waren met de iPhone 4S al verwend met een mooi toestel dat goed presteert, maar met de iPhone 5 gaat Apple op diverse punten net weer een stapje verder. De grootste drempel zal de hogere prijs van de iPhone 5 zijn. Daarom het advies: probeer je iPhone 4S voor een mooie prijs te verkopen. Als je 400 euro krijgt voor je iPhone 4S hoef je nog maar 259 euro bij te leggen voor een iPhone 5, een bedrag wat voor veel mensen wel te overzien valt. De waardevastheid van de iPhone heeft als voordeel dat je er ook relatief veel voor krijgt als je het toestel tweedehands probeert te verkopen.

Had je een radicaal nieuw uiterlijk of spectaculaire innovaties verwacht, dan kun je de iPhone 5 overslaan. Apple heeft de iPhone 5 weliswaar from scratch opnieuw ontworpen, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Er is geen compleet nieuwe interface in iOS 6 gekomen, de homeknop zit nog steeds onder het scherm en de volumeknoppen vind je nog steeds aan de linkerkant.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over onze conclusie van de iPhone 5.

Conclusie review iPhone 5

De iPhone 5 is naar verluidt het laatste toestel waarmee Steve Jobs zich nog intensief heeft bemoeid. Vergeleken met de iPhone 4S is de iPhone 5 op bijna alle punten beter: veel dunner, een groter scherm, een hogere schermresolutie, een betere camera aan de achterkant, een sterk verbeterde frontcamera, LTE-ondersteuning, een snellere processor, dubbel zoveel RAM, een iets langere batterijduur en een lager gewicht. Sommige verbeteringen zijn meteen met het blote oog waar te nemen, zoals het grotere scherm, de nieuwe connector en de aluminium achterkant. Andere verbeteringen zijn subtieler en zorgen ervoor dat de iPhone nog nét iets prettiger in gebruik is.

Tegelijk begrijpen we wel de reactie van sommige gebruikers die teleurgesteld zijn dat de iPhone 5 er op het oog niet meteen vernieuwend uitziet. Terwijl Nokia op de proppen komt met een knalgele Lumia en concurrent Samsung een goed verhaal heeft met ‘inspiratie door de natuur’, heeft Apple een toestel gemaakt dat nog steeds verkrijgbaar is in zwart en wit en dat hetzelfde oogt. Dezelfde homeknop onder het scherm, dezelfde metalen rand rondom het toestel. Misschien had Apple meer indruk kunnen maken door de homeknop weg te laten of een trackpad achterop de iPhone te plaatsen. Maar dat is niet hoe Apple werkt. De iMac en MacBook zien er al jarenlang hetzelfde uit en dat vindt iedereen prima. Bij de iPhone verwachten we dat Apple uitpakt met revolutionaire functies, zoals een gebogen scherm of draadloos opladen. De grootste revolutie die Apple teweeg heeft gebracht was in 2007, door de eerste generatie iPhone uit te brengen. Sindsdien is Apple bezig om verder te verfijnen en stapsgewijs te verbeteren.

De iPhone 5 is totaal vernieuwd en tegelijk zijn veel dingen hetzelfde gebleven. Je kunt je daar boos over maken, maar het is tot nu toe een succesvolle strategie van Apple geweest. Elke iPhone verkocht beter dan z’n voorganger. Bij de iPhone 4S duurde het bijna een dag om de eerste voorraad te verkopen. De eerste voorraad van de iPhone 5 was binnen een uur uitverkocht.

Er zijn redenen genoeg om de iPhone 5 te kopen. Dit toestel is op zoveel punten verbeterd dat er eigenlijk geen betere smartphone op de markt te krijgen is. Die conclusie komt niet van ons, maar van media die veel meer smartphones onder handen nemen, zoals PC Magazine en Tweakers. Dat Apple – een bedrijf dat helemaal niet de nadruk legt op specs en benchmarks – zo goed scoort is voor ons als echte liefhebbers mooi om te zien.

Pluspunten

De iPhone 5 is de beste iPhone die Apple ooit gemaakt heeft. Geen wonder, want het zou raar zijn als Apple een stap terug had gedaan. Technisch gezien is de iPhone 5 op bijna alle punten verbeterd, van het grotere scherm tot de betere camera. De snellere A6-processor (geklokt op meer dan 1GHz), de extra hoeveelheid RAM (van 512MB naar 1GB) en de betere grafische chip zorgen voor betere prestaties: apps starten sneller op, webpagina’s openen sneller en games reageren vlotter. Benchmarktests bewijzen dat de iPhone 5 qua snelheid de smartphones van andere merken verslaat. De belangrijkste pluspunten op een rij:

  • Groot en helder scherm.
  • Dunner en lichter dan vorige iPhones, zonder goedkoop aan te voelen.
  • Door gebruik van aluminium minder kans op glasbreuk.
  • Duurzame en luxe uitstraling ten opzichte van plastic toestellen van de concurrentie.
  • Indrukwekkende prestaties van processor.
  • Waardevast toestel, levert later bij tweedehands verkoop nog veel op.

Veel is er ook hetzelfde gebleven, zoals de fenomenale gebruikservaring, het strakke uiterlijk en de waardevastheid van het toestel. Bovendien is de iPhone een toestel waar je langere tijd plezier van hebt. Terwijl je bij andere smartphones na een halfjaar alweer het idee hebt dat er iets beters op de markt is, kun je met een iPhone best één of twee jaar doen. Wie krap bij kas zit en niet naar Android of Windows Phone wil overstappen zou kunnen overwegen om nog een jaar extra met de iPhone 4S door te gaan. Heb je genoeg te besteden of flink gespaard, dan is de aanschaf van de iPhone 5 wat ons betreft een beslissing waar je niet te lang over na hoeft te denken. Dit is de beste, mooiste en meest luxe uitgevoerde smartphone die je momenteel kunt kopen.

Minpunten

De iPhone 5 heeft eigenlijk maar één groot minpunt: de prijs. Door de BTW-verhoging naar 21% BTW is de iPhone 5 met €670,- als losse toestelprijs voor de goedkoopste 16GB-versie zeker niet de meest goedkope smartphone in zijn klasse. Operators hebben hierop iets gevonden door toestellease aan te bieden, maar dan nog ben je behoorlijk wat geld kwijt.
Tekst gecorrigeerd na BTW-verhoging per 1 oktober 2012.

Het tweede minpunt dat we moeten noemen is de krasgevoeligheid, vooral bij de zwarte uitvoering. Apple heeft de iPhone 5 een stuk robuuster gemaakt door de glazen achterkant te vervangen door aluminium, maar dat heeft niet dezelfde materiaaleigenschappen als glas. De iPods met metalen achterkant waren altijd al gevoelig voor krassen, iets wat we heel gewoon vonden. Bij de iPhone 5 werd meteen gesproken over ‘scuffgate’ en er zouden zelfs al exemplaren zijn die gekrast uit de doos kwamen. Wie bang is voor krassen en andere gebruikssporen kan maar het beste een beschermhoes aanschaffen of de iPhone 5 in de doos laten zitten.

  • Prijzig ten opzichte van concurrerende smartphones.
  • Aluminium heeft de neiging tot krassen (tip: neem een hoesje!).
  • Nieuwe Lightning-connector maakt oude kabels en andere accessoires onbruikbaar. Vervangende kabels zijn duur en voorlopig alleen bij Apple te krijgen.
  • LTE nog niet bruikbaar in Nederland.

Ga naar het volgende tabblad bovenaan om verder te lezen over waar je de iPhone 5 onder meer kunt kopen.