jawbone up move blauw schuin

Review: Jawbone UP Move

Review van de Jawbone UP Move, een fitnesstracker voor 50 euro. Is de Jawbone Move compleet genoeg om je beweging en slaap effectief te kunnen meten?

jawbone up move blauw schuinDe Jawbone Move werd eerder deze maand aangekondigd, en wij konden deze goedkope fitnesstracker al snel reviewen. De Jawbone Move kost 50 euro en brengt het meten van je dagelijkse bewegingsactiviteiten binnen bereik van iedereen. Een directe concurrent is de Fitbit Zip.


Fitnesstrackers zijn voor veel mensen nog een nieuwigheid, maar ze staan op het punt om door te breken tot de massa. Prijs is dan erg belangrijk; vandaar dat we opeens heel veel goedkope trackers zien. Misfit kondigde onlangs de Misfit Flash aan, Fitbit heeft al een tijdje de Fitbit Zip en nu heeft ook Jawbone een goedkoop alternatief: de Jawbone UP Move. Het is vooral een stappenteller, maar er zitten ook een paar extra functies in.

jawbone-up-move-tafel

Jawbone Move design

De Jawbone UP Move is een rond plastic schijfje, verkrijgbaar in vijf kleuren. Ondanks de lage prijs en het kleine formaat zitten er toch dezelfde functies in als de Jawbone UP, de armband waarmee het allemaal begon. Het 28mm kleine schijfje steek je in het kleine zakje van je spijkerbroek. Het schijfje is bijna een centimeter dik. Als je aan de achterkant kijkt, bestaat het grootste deel van de Move uit een knoopcelbatterij. Je krijgt er een rubberen clip bij om de Jawbone UP Move aan schoenveters en andere kledingstukken.

jawbone-up-move-blauw-kleinDe belangrijkste kenmerken:

  • Gewicht: 6,8 gram
  • Afmetingen: 27,6 x 27,6 x 9,75 mm
  • Batterijduur: 6 maanden
  • Batterij: niet-oplaadbare CR2032-batterij
  • Bluetooth: 4.0 LE
  • Waterbestendig: niet waterproof, maar wel bestand tegen regen en zweet

De Jawbone UP Move heeft geen scherm waarop je data kunt aflezen, maar laat met kleine ledlampjes aan de voorkant zorgen de status zien. De voorkant van de Move is eigenlijk één grote knop. Druk erop en er verschijnen twaalf lampjes, die je dagelijkse voortgang aangeven. Daarnaast zijn er nog twee lampjes: een oranje mannetje voor de stappentellerfunctie en een blauw maantje voor de slaapfunctie. Achterop vind je een grote batterijklep. Of je de Jawbone UP Move mooi vindt is een kwestie van smaak. Ik vind ‘m eigenlijk teveel eruit zien als een goedkoop plastic snoepje. De tracker zelf glimt ook meer dan op de foto’s. Gelukkig kun je hem wegstoppen in je broekzak.

jawbone move

Jawbone UP Move polsbandjes

Je kunt er bij de Jawbone UP Move rubberen polsbandjes kopen in twee verschillende breedtes. Eén polsbandje kost €15 maar je kunt ook bundels van drie kopen. Het is eigenlijk jammer dat Jawbone er standaard geen bandje bij levert, want je hebt eentje nodig om de Move als slaaptracker te kunnen gebruiken. Wel is het goed om te weten, dat de rubberen Move-polsbandjes een stuk comfortabeler te dragen zijn dan de Jawbone UP24. Die fitnessarmband is wat dikker uitgevoerd, waardoor hij meer in de weg zit tijdens het typen. De rubberen polsbandjes van de Move zijn ook minder gevoelig voor beschadigingen.

jawbone-achterkant

Bediening van de Jawbone UP Move

Je bedient de UP Move met één knop. Dat lijkt onhandig. Toen ik het leenexemplaar van de Move ophaalde, vertelde de PR-man van Jawbone heel enthousiast dat je er ook makkelijk de tijd mee kon aflezen. “Even hier drukken en dan geven de lampjes de tijd aan.” Het leek me onhandig om de tijd te moeten aflezen op een plastic schijfje als er geen wijzers te zien zijn. Waar zit het cijfer twaalf dan? Het blijkt na wat oefenen best te lukken, maar echt handig is het niet. Meestal heb je toch je iPhone bij de hand, waarop je zonder puzzelen meteen het huidige tijdstip kunt zien.

Jawbone UP Move functies

jawbone up move polsbandEr zitten drie functies in de Move, die je via de knop aan de voorkant kan activeren: stappenteller, stopwatch en slaap. Standaard is de Move een stappenteller en activiteitentracker: het apparaatje meet het aantal stappen, de afgelegde afstand, verbrande calorieën, actieve tijd en niet-actieve tijd. Binnenin zit een bewegingssensor, vergelijkbaar met de sensor die in je iPhone zit. De stopwatch kun je gebruiken om een bepaalde sportactiviteit te meten. Je start de stopwatch, gaat sporten en voert later via de app in welke activiteit het betreft: bijvoorbeeld voetbal, fietsen of elliptische trainer. Eventueel kun je dit ook later invullen, zonder de stopwatch te starten.Met de slaapfunctie kun je zien hoe lang je hebt geslapen en ook nog wat slaapdata achteraf analyseren.

Er zijn twee manieren om van functie te wisselen: door op de knop te drukken of via de app. Dat laatste is omslachtiger, maar wel iets intuïtiever omdat je niet hoeft te onthouden hoe je op de knop moet drukken om een bepaalde functie te activeren (tweemaal drukken, lang ingedrukt houden, etc.) Via de app kun je ook instellen dat de Move je moet waarschuwen als je te lang stilzit. Bovendien zit er een functie in om te waarschuwen dat je naar bed moet gaan. Voor een basis-fitnesstrackers zijn dit behoorlijk wat functies. Duurdere modellen bevatten ook een hartslagmeter en trilfunctie om ongestoord wakker te worden, maar daar betaal je dan ook meteen meer dan 100 euro voor.

Jawbone UP Move als stappenteller

jawbone up move broekDe meeste mensen zullen de Jawbone UP Move als stappenteller aanschaffen. Wat opviel is dat de Move qua stappen ongeveer overeen komt met de Withings Pulse, die behoorlijk nauwkeurig is. Ik gebruik in het dagelijks leven een Fitbit One die altijd te optimistisch is. Als de Withings 8.000 stappen aangeeft, zit de Fitbit al bijna op 10.000 stappen. Dat de metingen van de Move overeen komen met die van Withings stelt me daarom gerust: dit zal wel ongeveer kloppen. Een stappenteller gebruiken hoeft immers geen exacte wetenschap te zijn: het gaat vooral om bewustwording en verandering van je gedrag, niet om een wetenschappelijke experiment met ingrijpende consequenties. De Move laat met lampjes zien hoe ver je van je doel zit. Je krijgt dus geen getal te zien, maar moet het aantal lampjes tellen (elk lampje staat gelijk aan 1.000 stappen of een bepaalde tijdsduur). Ja, dat is onhandig, maar je kunt altijd in de app kijken wel getal erbij hoort.

Via de app kun je zien in welke periodes je het meest actief was. De UP Move berekent ook hoeveel minuten je in totaal actief bent geweest, zodat je kunt kijken of je voldoet aan het advies om 30 minuten per dag te bewegen. De Move toont ook het aantal verbrande calorieën (ook dat is geen exacte wetenschap, maar geeft je meer een indicatie). Je kunt ook zien hoe lang je hebt stilgezeten. Je krijgt hiermee relatief veel inzicht in je beweeggedrag.

Jawbone UP-app

De Jawbone UP-app wordt door fans geprezen, omdat er veel meer functies in zitten dan in de Fitbit-app. Je kunt bijvoorbeeld in de app een Smart Coach raadplegen en de app werkt al samen met Apple’s HealthKit. Fitbit heeft ervoor gekozen HealthKit voorlopig niet te ondersteunen, zodat je alleen met software van derden je data kunt inlezen. Het doel van zo’n stappenteller is niet om te meten, maar om te zien of je goed bezig bent. De app levert die informatie op een overzichtelijke manier, met balkjes die aangeven of je voldoende stappen hebt gezet en of je voldoende hebt geslapen. Begin je te sporten zonder dat te registreren, dan kun je later alsnog een activiteit eraan koppelen.

jawbone-up-app-3 jawbone-up-app-1

De Smart Coach is de ‘intelligentie’ die Jawbone in de app heeft gestopt. Het zijn vooral handige tips en vergelijkingen met anderen, maar de echte slimmigheid laat wel te wensen over. De app vervangt niet een echte trainer, die je advies kan geven waarom je bepaalde doelen nog niet hebt bereikt en welke oefeningen je het beste kunt uitvoeren. Erg veel motivatie komt er niet vanaf. In de app kun je ook doelen instellen en trends bekijken. De app laat zien of er sprake is van verbetering of verslechtering, maar je zult het meeste werk toch zelf moeten doen. Jawbone levert alleen de grafieken.

jawbone-up-app-1 jawbone-up-app-2

Het mooie van Jawbone is dat je er allerlei andere apps en diensten aan kunt koppelen, zoals die van Withings. Meet je al bepaalde data van een ander accessoire, dan kan de Jawbone-app die vaak ook inlezen. Daar komt nog bij dat de Jawbone-app data uitwisselt met Apple’s HealthKit. Altijd handig.

Jawbone UP Move batterijduur

Jawbone belooft dat de Move zes maanden meegaat op een enkele batterij. Dat is een indrukwekkend lange tijd en een uitkomst voor mensen die regelmatig vergeten hun accessoires op te laden. Omdat we de Jawbone UP Move maar twee weken konden testen, is de batterij in die periode nog niet leeg gegaan. Andere goedkope fitnesstrackers die op een knoopcelbatterij werken zoals de Misfit Flash gaan trouwens ook zo lang mee, dus op dit punt onderscheidt de Move zich niet.

Jawbone UP Move vs Fitbit Zip

fitbit-zip-jawbone-up-moveFitbit verkoopt al veel langer een goedkope fitnesstracker, die een tientje duurder is: €59 betaal je bij de meeste winkeliers voor budgetversie van de Fitbit. Als je goed zoekt, kun je de Zip ook wel voor 50 euro krijgen, bijvoorbeeld bij Conrad. Ook de Fitbit Zip werkt met een knoopcelbatterij en hoeft niet tussentijds te worden opgeladen. De Zip heeft als belangrijkste pluspunt het schermpje, waarop je het aantal stappen, tijdstip en andere informatie makkelijker kan aflezen. Een minpunt is dat de Fitbit Zip geen slaapactiviteiten ondersteunt. Beide fitnesstrackers zijn qua afmetingen ongeveer even groot: een centimeter dik en net geen drie centimeter in doorsnee.

Jawbone UP Move vs Misfit Flash

Net als de Jawbone UP Move is de Misfit Flash gericht op beginners die hun gezondheid in de gaten willen houden. Qua design is er een duidelijke overeenkomst: beide zijn uitgevoerd als een rond schijfje, dat je op meerdere manieren kunt dragen.

misfit-flash-jawbone-up-move

Hou je van stijlvol, dan is er meteen een duidelijke winnaar: de Misfit Flash (rechts op de foto) ziet er minder goedkoop uit en past beter bij de smaak van de gemiddelde Apple-gebruiker. Bij Misfit kun je eveneens uit meerdere kleuren kiezen. De Jawbone UP Move lijkt meer op een tracker voor kinderen. Nog een extra pluspunt bij Misfit: je krijgt het polsbandje er gratis bij, terwijl je er bij Jawbone apart voor moet betalen. De Misfit Flash herkent automatisch als je gaat slapen, terwijl je dat bij de Jawbone UP Move handmatig moet instellen. Kijken we naar ondersteunde sporten, dan is Misfit alweer de winnaar: je kunt ermee rennen, zwemmen, fietsen, tennissen en basketballen, terwijl dat bij Jawbone maar beperkt mogelijk is. Vooral qua zwemmen springt Misfit er bovenuit: je kunt met de Misfit Flash gewoon kan zwemmen tot een diepte van 30 meter, terwijl de UP Move alleen spatwaterdicht is. Kortom: eigenlijk op alle punten scoort de Misfit Flash beter. Toch zijn er twee redenen om toch voor de Jawbone UP Move te kiezen: de iPhone-app is veel beter en de community van Jawbone is veel groter.

Pluspunten

  • Lage prijs, bereikbaar voor iedereen
  • Alle functies die je op de duurdere Jawbone UP24 ook vindt
  • Goede app met nuttige functies
  • Batterij gaat een half jaar mee
  • Nauwkeurige meting van stappen, komt goed overeen met andere trackers en apps (behalve Fitbit)

Minpunten

  • Plastic uiterlijk, lijkt op tracker voor kinderen
  • Polsbandje moet je apart kopen, is relatief duur
  • Bediening niet zo intuïtief als een iPhone
  • Geen trilfunctie

Conclusie

De Jawbone UP Move is een aanrader als je een fitnesstracker zoekt die je niet alleen om je pols, maar op allerlei plekken aan je kleding kunt vastmaken. Qua functies bevat de Move veel dingen die je ook in de duurdere UP-armbanden vindt, maar dan met een batterij die wel een halfjaar meegaat en die je dus niet steeds tussendoor hoeft op te laden. Daar staat tegenover dat er geen schermpje op zit, zodat dit echt een tracker is die je wegstopt onder je kleding, zonder ernaar om te kijken. Wegstoppen is ook een aanrader, omdat deze tracker zelf er niet zo heel stijlvol uitziet en de bediening is door het ontbreken van knoppen ook niet zo intuïtief. Maar gelukkig kun je alles aflezen via de uitstekende Jawbone-app, wat prima werkt. De Jawbone UP Move is een aanrader voor mensen die willen beginnen met het meten van hun bewegingen en een goedkope, maar toch complete tracker zoeken. Wat je mist in vergelijking met de veel duurdere Jawbone UP3 (€200!) is een trilfunctie, een hartslagmeter en gedetailleerdere slaapfuncties maar dat kun je bij deze lange batterijduur en deze lage prijs ook niet verwachten.

De Jawbone Movie is verkrijgbaar in de online Apple Store voor €49,95.