Review: Macally PowerLink, een 3-in-1 reservebatterij, lader en geheugenstick
Macally heeft een bijzonder product uitgebracht voor de iPhone: de Macally PowerLink. Drie functies zitten erin: het is een externe batterij voor de iPhone, het is een usb-stick en je kunt er ook je iPhone mee synchroniseren. Steek de PowerLink op zak en je bent altijd in staat om je iPhone bij te laden, wat extra muziek erop te zetten of gewoon wat bestanden over te zetten van de ene computer naar de andere. Klinkt ideaal, maar is dat nog steeds zo als je het prijskaartje van 50 euro ziet?
Uitvoering van de Macally PowerLink
De Macally PowerLink is een staafje, met aan de ene kant een usb-connector en aan de nadere kant een iPod/iPhone-connector. In de verpakking vind je twee afdekdoppen om de connectoren te beschermen, een handleiding en een usb-verlengkabeltje. Dat zorgt ervoor dat je de iPhone los op je bureau kunt laten liggen, wanneer je de synchronisatiefunctie wilt gebruiken. Zonder het kabeltje zou de iPhone als een raar uitsteeksel aan je computer hangen.
[flickr]set:72157611637271512[/flickr]
Aan de voorkant zitten vier knoppen (drie voor de batterij, één voor de sync-functie) en een aan/uitknop. Het opladen van de stick doe je via een willekeurige usb-poort; er gaan dan maximaal drie lampjes branden. Met de afdekdoppen erop heb je een compacte oplossing op zak, die maar 61 x 25 x 12 mm groot is: ongeveer tweemaal zo groot als een gewone usb-stick, maar met veel meer mogelijkheden. De behuizing is van glanzend zwart plastic gemaakt, in een uitvoering die bij iedereen wel in de smaak zal vallen. De schakelaar is
Macally PowerLink als batterij
Raakt de batterij van je iPhone onderweg leeg en wil je even bijladen, dan zet de de schakelaar van de PowerLink om en je kunt een uurtje of twee vooruit. Twee uur maar? Ja, want de interne Lithium-ion-batterij van de PowerLink heeft een capaciteit van maar 250 mAh, ongeveer eenvijfde van de batterij in de iPhone zelf. Je moet dan ook niet de illusie hebben dat je met dit accessoire je iPhone volledig kunt opladen. Het is meer een ‘uitstel van executie’: je batterijlading staat bijvoorbeeld op 30%, je sluit de Powerlink aan en een uurtje of twee later, als de PowerLink helemaal leeg is, staat de batterijmeter nog maar net voorbij de 50%. Dat lijkt weinig effect te hebben, maar je hebt in ieder geval twee uur extra overbrugd zonder dat je batterij verder leeg is geraakt. De Macally PowerLink is dan ook niet te beschouwen als een echte reservebatterij, maar als een noodhulpje die je even uit de brand helpt. Het opladen via de usb-poort duurt een uurtje of twee, maar is (mede) afhankelijk van de hoeveelheid stroom die de usb-poort doorgeeft. Met vijf andere apparaten op dezelfde usb-hub duurt het allemaal wat langer.
Macally PowerLink voor synchronisatie en als usb-stick
Hierboven is vooral aandacht besteed aan het gebruik van de Macally PowerLink als externe batterij. Maar hoe zit het met de twee andere functies: de usb-stick en de synchronisatiefunctie? Als usb-stick functioneert de PowerLink als elke andere geheugenstick: je sluit de stick aan op een vrije usb-poort en je kunt de 1,97 GB opslagruimte benaderen zoals je gewend bent. Het handige is dan overigens wel dat je tegelijk de stick kunt gebruiken om je iPhone te synchroniseren, want terwijl de stick in een vrije usb-poort zit kun je de iPhone op de connector aan de andere kant aansluiten. Het werkt net als het bijgeleverde synchronisatiekabeltje van Apple, maar dan in de vorm van een niet-flexibele stick. Daarbij willen we nog wel benadrukken dat er geen interactie tussen de opslagfunctie en de iPhone mogelijk is. Je kunt dus geen bestanden vanaf de stick naar de iPhone slepen of de iPhone met de stick synchroniseren, zelfs al zet je het programmabestand van iTunes erop.
Prijs/kwaliteitsverhouding van de Macally PowerLink
Kijk je naar de prijs (€50) en naar de mogelijkheden van de Macally PowerLink, dan valt de prijs/prestatieverhouding toch een beetje tegen. Een reservebatterij met een viermaal zo hoge kwaliteit koop je bij Brando voor 20 euro, een iPod-kabeltje is voor 10 euro wel te vinden en voor een usb-stick van 2GB ben je ook niet veel meer dan 10 euro kwijt, opgeteld 40 euro. Het probleem is bovendien dat veel mensen al wel een usb-stick en een laadkabeltje hebben liggen, waardoor je eigenlijk nooit alle drie functies nodig hebt. De prijs/kwaliteitverhouding valt dan nog iets ongunstiger uit.
[flickr]set:72157611637271526[/flickr]
De compacte afmetingen van de PowerLink zijn een enorm pluspunt – als je het vergelijkt met de JuicePack van Mophie is dit apparaatje toch een stuk makkelijker mee te nemen. Maar door de kleine afmetingen moest de reservebatterij ook erg compact zijn met als gevolg een lage capaciteit. De stick verlengt de gebruiksduur iets, maar tijdens een lange dag buiten de deur ben je beter af met een krachtiger batterij. Een capaciteit van 250 mAh is gewoonweg te weinig. Magische eigenschappen bevat de stick verder niet: het is geen apparaatje waarmee je een backup van je iPhone kunt maken, of waarbij je muziek vanaf de usb-stick naar de iPhone kunt kopiëren. Een soort UPnP-apparaatje dus, waarbij de stick en de iPhone met elkaar kunnen communiceren. Als Macally daarin was geslaagd, was het een topproduct geweest.
Conclusie
Mocht je op zoek zijn naar een reservebatterij, een synchronisatiekabel én een usb-stick, dan is de Macally PowerLink een mooie combinatie van drie producten. Maar voor de meesten mensen zal die situatie niet opgaan: zij zullen de PowerLink vooral kopen omdat er een reservebatterij in zit. Maar juist op dat punt schiet de 250 mAh-batterij tekort. In noodsituaties kun je het iets langer uithouden, zodat je batterij twee uur later in ieder geval niet totaal leeg is geraakt, maar je iPhone ermee opladen is er niet bij. Daarom alleen een aanrader voor mensen die niet te hoge verwachtingen hebben van de batterijfunctie en toch al van plan waren om drie accessoires te kopen.
Meer info
- Fabrikant: Macally
- Verkrijgbaar: mp3shop.nl, Stuff.nl en andere winkeliers
- Prijs: €49,95 (excl. verzendkosten)
- Cijfer: 6,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!