Review: screenprotector voor iPhone 6 (Plus) van Power Support
Bij de Apple Store waar ik mijn iPhone 6 Plus ging kopen, stond het prominent uitgestald voor nieuwe iPhone 6-bezitters: de screenprotector van Power Support. Apple noemt het bewust ‘antireflectiefolie’, want in een perfecte wereld raken iPhone-schermen natuurlijk nooit gekrast. Deze schermfolie maakt het scherm matter en voorkomt spiegelingen en vingerafdrukken, belooft de verpakking. Dat moesten we natuurlijk checken. Is deze Power Support screenprotector voor iPhone 6 (Plus) z’n geld waard?
Review screenprotector iPhone 6 van Power Support
Er zijn op dit moment al een aantal aanbieders die schermfolies (screenprotectors) voor de iPhone 6 hebben uitgebracht. Er zijn ook universele screenprotectors verkrijgbaar voor toestellen met groot scherm, maar die vind ik zelf minder geschikt omdat ze niet de juiste uitsnede hebben voor homeknop, frontcamera en speaker. Anders krijg je te maken met een probleem dat ik ooit bij de iPhone 5s had: ik kon mensen aan de telefoon niet meer verstaan… totdat ik erachter kwam dat mijn universele screenprotector grotendeels over de telefoonspeaker heen zat. Wat je zou kunnen doen, is op de markt een goedkope screenprotector voor grote (Galaxy-)schermen op de kop tikken en er zelf een rechthoek ter grootte van het iPhone-scherm uit knippen. De randen rondom het scherm blijven dan onbedekt. Niet zo mooi, maar voorkomt wel krassen. Zoek je een screenprotector die al op maat is gemaakt voor de iPhone 6, dan is deze van Power Support een kijkje waard.
Lees ook: 5 leuke hoesjes voor de iPhone 6
Power Support: matte schermfolie
Apple schuift de Power Support-screenprotectors in de eigen winkels naar voren als dé oplossing om je scherm te bedekken. Niet om krassen te voorkomen (welnee, dat gebeurt immers niet) maar om het spiegelende effect te voorkomen. De nieuwste iPhones zijn voorzien van een hevig gepolijst glaspaneel, dat ook in fel zonlicht nog goed is af te lezen. Maar net als bij MacBooks en iMacs is er ook bij iPhones en iPads een groep gebruikers die liever een mat scherm heeft, waarbij de felle kleuren wat meer worden gedempt. Dat is precies wat de Power Support-schermfolie doet. Het is een soort matte ‘zonnebril’ voor je iPhone-scherm.
Schermfolie van Power Support aanbrengen
Aanbrengen van de schermfolie was een kleine moeite. Omdat het scherm van mijn iPhone 6 Plus al behoorlijk onder de vette vingers zat, gebruikte ik eerst een nat brilpoetsdoekje. Die zit niet in de verpakking en wordt ook niet aanbevolen. Volgens de fabrikant hoef je alleen met een pluisvrije doek over je scherm te vegen en is vooraf ontvetten niet nodig. In de verpakking vind je vervolgens een soort sticker, die je tijdelijk op het scherm plakt om alle resterende stofjes weg te halen. Die sticker is te vergelijken met de plakkende kledingrollers, waarmee je pluisjes van kleding haalt.
Vervolgens moet je de screenprotector zelf opplakken. Dat blijkt een fluitje van een cent: de folie is zo dik en slurpt zich zo snel vast aan het iPhone-scherm dat er geen kans is op luchtbelletjes, haartjes of stofjes. Het meest lastige is nog het uitlijnen van de openingen voor homeknop, speaker en camera. Ik had daar twee pogingen voor nodig, voordat het helemaal recht zat. Zolang je een beetje stofvrij en snel werkt, zit de screenprotector en superstrak op. Twee luchtbelletjes langs de randen schoof ik in een seconde weg met m’n vingers. Geen bankpasje nodig.
Power Support-folie in gebruik
De screenprotector van Power Support is duidelijk aanwezig op je scherm: het hoogglanseffect van het glas is een beetje weg. En de kleuren zijn opeens minder fel. Power Support claimt dan ook helemaal niet dat deze screenprotector onzichtbaar is, maar benadrukt het antireflectie-effect. Die claim is niet overdreven: je krijgt een érg mat scherm. Zeker in een omgeving met veel lampen is het scherm veel makkelijker af te lezen. Vingervlekken vallen veel minder op, in vergelijking met een ‘bloot’ scherm. De vraag is alleen of je het mooi vindt. Zelf was ik nogal enthousiast over het glossy effect van het nieuwe scherm. De bollingen langs de randen benadrukken nog eens dat glimmend gepolijste oppervlak. Vooral op toestellen met een wit frontje ziet dat er mooi uit. Door een screenprotector op het scherm te plakken, wordt alles doffer. Maar goed, dat wilde je immers ook, want je hebt een antireflectiefolie gekocht.
Het is je misschien nog niet zo opgevallen, maar de glaslaag bovenop het touchscreen is bij de iPhone 6 (Plus) best dik. Daardoor lijkt het op bovenstaande foto alsof de screenprotector te klein is. Maar dat is een kwestie van perspectief: als je van bovenaf op het scherm kijkt, loopt de screenprotector net buiten het zwarte vlak van het scherm (alleen was het van bovenaf moeilijk op een macrofoto zichtbaar te krijgen).
Power Support beweert dat je de screenprotector zonder lijmresten weer weg kunt halen. Dat klopt: ik haalde de screenprotector er weer af, zonder veel trekken. Het scherm van de iPhone is daarna weer als nieuw. Je hoeft geen poetsdoekje te pakken om de laatste restjes weg te vegen. Bij het weghalen van de screenprotector valt je ook meteen op hoe mooi het scherm van de iPhone 6 zonder matte schermfolie eigenlijk is.
Ik betaalde €16,95 voor twee screenprotectors van Power Support. Dat is voor Apple-begrippen een best sympathieke prijs. Omdat het opplakken meestal zonder problemen gaat, hou je een tweede screenprotector over om weg te geven aan een vriend of vriendin, die nog zoekende is.
Conclusie Power Support screenprotector review
Deze screenprotectors doen wat ze beloven: ze zijn makkelijk aan te brengen en laten na verwijdering geen lijmresten achter. De beloofde antireflectie werkt ook erg goed, al moet je er wel rekening mee houden dat de schermkleuren door deze folie wat minder fel worden. Omdat het een vrij dikke screenprotector is, heb je niet snel last van luchtbellen en stofjes, zodat bijna iedereen wel in staat is om deze screenprotector netjes op te plakken. De antireflectie-eigenschappen zullen niet iedereen aanspreken: het scherm wordt veel matter en het mooie gepolijste effect van het iPhone-scherm gaat er een beetje door verloren. Ook gaat de screenprotector niet helemaal tot aan de rand. Dat is onvermijdelijk, omdat Apple heeft gekozen voor het opbollende scherm. Als screenprotectors wel tot de aluminium rand zouden lopen, zouden ze niet mooi passen en al snel weer losraken langs de randen. Power Support kon eigenlijk niets anders doen dan een schermfolie maken die de vitale onderdelen bedekt en tegelijk een rand rondom vrijlaat. Zoek je alleen bescherming tegen krassen, dan zou je naar een andere screenprotector kunnen kijken (bijvoorbeeld die van Muvit). Gaat het om antireflectie, dan is deze Power Support-screenprotector dé oplossing. En hij is voor Apple-begrippen eigenlijk best goedkoop. Je vindt twee stuks in de verpakking.
Info: Power Support screenprotector voor iPhone 6
- Fabrikant: Power Support
- Product: Power Support screenprotector voor iPhone 6 (Plus)
- Te koop via: Apple Store
- Prijs: €16,95
- Inhoud verpakking: 2 stuks
- Geschikt voor: iPhone 6 en iPhone 6 Plus
- Cijfer: 8,5
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!