Review: Sennheiser MM 450 Travel, dé complete headset?

De Sennheiser MM 450 Travel is een draadloze headset voor onderweg: geen kabels, geen basisstation, direct te verbinden met je iPhone. Uitstekende geluidskwaliteit en gemakkelijk in gebruik, maar wel een fors prijskaartje.

Bij bluetooth-headsets denk je al snel aan lompe headsets. Vaak zijn ze afhankelijk van een basisstation, waardoor je wel kabelvrij bent, maar niet de vrijheid hebt om overal te genieten van je muziek. De Sennheiser MM 450 Travel richt zich juist op dat laatste onderdeel: Geen kabels, geen basisstation, maar een draadloze headset die je direct kunt verbinden met je iPhone.


Zoals je gewend bent van Sennheiser is de geluidskwaliteit van de headset geweldig. Het frequentiebereik is 15 – 22.000 Hz. Dit zorgt ervoor dat je dingen hoort die je bij goedkopere headsets simpelweg niet (goed) hoort. Achtergrondklanken klinken duidelijk en ook de bass klinkt mooi vol. In de verpakking van deze headset vind je behalve de headset ook nog een Inflight-adapter, transporttasje, audio-adapter (6,35-mm-jackplug, die bijvoorbeeld handig is als je de headset in een studio wilt gebruiken) en de gebruikelijke dingen als een handleiding, accu en een oplaadkabel met USB-stekker.

Een headset met veel verschillende technieken

De MM 450 Travel maakt gebruik van verschillende technieken, zoals Bluetooth 2.1, NoiseGuard 2.0 en Talk Through.

De headset beschikt over Bluetooth 2.1. Hiermee is een reikwijdte van maximaal tien meter te realiseren. In het dagelijks leven zul je de headset vooral aan je iPhone of computer linken. Dan heb je aan tien meter over het algemeen ruim voldoende.

De reden dat ik normaal niet zo’n fan ben van on-ear headsets is dat er nogal veel geluid ontsnapt en inkomt. NoiseGuard is een techniek van Sennheiser die zich richt op ruisonderdrukking. Hierdoor heb je minder last van geluid van buitenaf. Simpel gezegd: kleine microfoontjes in de headset vangen geluiden van buitenaf op en creëren vervolgens contrageluid. In theorie heffen de twee tegenovergestelde geluidsgolven elkaar vrijwel op. In het dagelijkse leven werkt dit opvallend goed voor een on-ear headset. Zo merkte ik onder het schrijven van deze review pas dat de regen met bakken uit de lucht kwam toen de muziek tussen twee nummers even stil was.

Als je de TalkThrough-functie geactiveerd hebt kun je praten met de mensen om je heen, zonder dat de headset al het geluid blokkeert. De microfoons aan de buitenkant van de headset vangen de geluiden van buitenaf op en laten alleen stemmen door. Dit werkt vrij aardig, maar het afzetten van je headset is – behalve beleefd – ook handiger.

Bediening

Het linken van de headset met je iPhone is een koud kunstje, mits je de handleiding even hebt doorgebladerd. Om te voorkomen dat je toch nog met kabeltjes of afstandsbedieningen hoeft te werken, zit de besturing van de headset op een van de oorschelpen. Hier komt meteen een van de tekortkomingen van de iPhone naar boven: Niet alle functies van de headset werken. Geluid harder en zachter zetten en een nummer pauzeren werken prima, maar de knoppen die ervoor bedoeld zijn om een volgend nummer op te zetten of door te spoelen werken niet. Die beperkingen hebben sommige headsets van Apple zelf ook en heeft te maken met de iPhone; het zijn geen tekortkomingen van de headset. Als test heb ik de headset zowel verbonden met een MacBook Pro als met een Samsung 360. Bij beide werkten alle functies prima.

Zoals je kunt verwachten zit er een kleine vertraging tussen iPhone en headset als je muziek afspeelt via Bluetooth. Dat merk je als je op je iPhone het geluid harder of zachter zet. Je hoort het volumeverschil enkele fracties later dan wanneer je hem via een standaard koptelefoon gelinkt hebt.

Telefoneren

Door de ingebouwde microfoon kun je ook telefoneren met deze headset. Oppakken doe je door op de middelste knop te drukken, die normaal liedjes afspeelt en pauzeert. Ik heb er een paar gesprekken mee gevoerd en alle personen vonden dat ik helder en duidelijk te verstaan was. Door zelf uit te proberen en de handleiding door te bladeren, wen je al snel aan de verschillende knoppen. Zo weiger je een gesprek door de middelste knop ingedrukt te houden en activeer je stembediening met een druk op de Bluetooth-knop.

Batterijduur

Ik heb de MM 450 Travel gedurende drie dagen mogen testen. In deze tijd heb ik hem intensief gebruikt. Ik heb hem bij ontvangen de voorgeschreven tijd opgeladen en ben vervolgens begonnen met het gebruik. Sennheiser claimt dat je de headset met alle functies ingeschakeld zo’n acht uur kunt gebruiken en met alleen de bluetooth-functie geactiveerd twintig uur. In de tests heb ik de verschillende technieken afwisselend gebruikt, maar de schatting die Sennheiser gemaakt heeft lijkt me erg reëel. Het is niet erg lang, maar je kunt er prima een treinreis mee maken zonder je zorgen te hoeven maken dat je op de terugreis zonder muziek zit. Er zit overigens ook gewoon een kabeltje bij waarmee je hem op je iPhone kunt aansluiten. Als je deze 3,5mm-jack gebruikt werkt de headset ook als de batterij leeg is.

Plus- en minpunten

Pluspunten

  • Het verbinden met je iPhone is een fluitje van een cent.
  • Goede geluidskwaliteit, ook met ruisonderdrukking.
  • Gemakkelijk mee te nemen.

Minpunten:

  • De band ziet er minder stoer uit dan de rest van de headset.
  • Ook met ruisonderdrukking aan zal er altijd wat geluid ontsnappen en inkomen. Hier kies je echter voor als je voor een on-ear headset kiest. De MM 450 Travel beperkt het probleem overigens uitstekend met NoiseGuard.

Conclusie

De Sennheiser MM450 Travel heeft zo ongeveer alles wat je kunt verlangen van een headset, maar gezien het prijskaartje mag dat ook wel. Hij oogt stevig, maar is tegelijk ook gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen. Hij is erg simpel te verbinden met je iPhone, waardoor je de Bluetooth-functie veel zult gebruiken. Dit is ook de kracht van deze headset: Hij is ontzettend gemakkelijk in gebruik. Met veel andere headsets is het verbinden via Bluetooth te omslachtig om die functie te gebruiken als je even snel een nummer op wil zetten. Bij deze headset is het slechts een kwestie van aanzetten. Weinig op te bekritiseren dus, al zal het prijskaartje voor veel mensen een struikelblok vormen. Is dat niet het geval, dan vind je in de Sennheiser MM 450 Travel een erg goede headset.

Info: Sennheiser MM 450 Travel

Lees de 71 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »