Sonos-Play-5

Review: Sonos Play:5 tweede generatie, piekfijn geluid voor een stevige prijs

De tweede generatie van de Sonos Play:5 past niet alleen het uiterlijk van de speaker aan, maar moet het dankzij het toegankelijke Trueplay makkelijker maken om het beste geluid uit de speaker te halen. In deze review lees je over onze ervaringen met de Sonos Play:5 v2!

Sonos-Play-5

Sonos onthulde onlangs een nieuwe versie van de Play:5, een speaker die zich door het nieuwe ontwerp direct onderscheidt van zijn voorganger. Naast dit nieuwe jasje zijn er de nodige dingen toegevoegd, zoals de Trueplay software. De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: hoe klinkt deze nieuwe aanvulling op de beroemde Sonos-lijn, die €579 kost? Wij zetten een muziekje op en reviewden de nieuwste Sonos Play:5.


Design
Als je de nieuwe Sonos Play:5 bekijkt, zie je direct de verschillen met zijn voorganger. Geen voetstukje meer, maar een solide stuk plastic. Om daarbij aan te sluiten is de metalen grille vervangen door een plastic variant waar talloze kleine gaatjes het geluid doorlaten. Door dit stijlvollere uiterlijk zijn er ook wat concessies gedaan. Zo is er geen handvat meer aan de achterkant, wat de speaker minder draagbaar maakt.

Ook zijn de meeste knoppen op de Play:5 verdwenen en maakt de speaker voor het eerst in de geschiedenis van Sonos gebruik van een touchpad. Dit komt goed uit, want omdat je de Sonos nu zowel horizontaal als verticaal weg kunt zetten, draait het touchpad met de rest van de speaker mee. Hierdoor blijft de bediening altijd hetzelfde, ongeacht de positie van de Sonos. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je twee Sonos-speakers met elkaar combineert voor een beter stereogeluid.

Sonos-Play-5-interieur

Gebruik
Door op de linker en rechterkant van het touchpad te tikken kun je het volume wijzigen, en door op het midden te tikken pauzeer/speel je muziek. Door van de ene naar de andere kant te vegen over het touchpad skip je nummers, al kun je dit natuurlijk ook allemaal doen met de Sonos-app.

Aan de achterkant van de tweede generatie Play:5 is ook het een en ander veranderd. Zo is de headphone jack verdwenen en heb je een ethernetpoort minder. Die ethernetpoort zul je waarschijnlijk niet missen, omdat de WiFi-verbinding voor veel mensen voldoende zal zijn.

Voordat je de Sonos Play:5 kunt gebruiken moet je de bijbehorende app installeren op je iDevice of Mac. Er zit dus geen afstandsbediening bij deze speaker, daar gebruik je de app voor.

Sonos-Play-5-achterkant

Hoe klinkt de Sonos Play:5?

De geluidskwaliteit van de tweede generatie Play:5 is zoals verwacht wederom fantastisch. De originele Play:5 klonk al goed en het is dus niet zo gek dat deze opvolger minstens zo goed klinkt. Op het eerste gehoor verschillen de twee niet veel van elkaar, maar wat tijdens onze test wel opviel zijn de mooiere bastonen van de Play:5 uit 2015. Ook als je het volume flink opschroeft blijft het geluid kraakhelder.

Hoewel de tweede generatie van de Sonos Play:5 geen grote speaker is (hij past gemakkelijk in een kast of je bureau), heeft hij meer dan genoeg vermogen in zich om een grote kamer te vullen met geluid. Het volume kan bovendien opvallend hoog, zonder dat je daarbij veel inlevert op het gebied van audiokwaliteit.

Trueplay

Tegelijk met de tweede generatie van de Sonos Play:5 presenteerde Sonos Trueplay, software die ervoor zorgt dat je Sonos-speaker op zijn best klinkt, afgestemd op de kamer waar je de speaker in wegzet. Als een kamer het geluid vervormt, past Trueplay het geluid aan.

sonos-trueplay

Hiervoor heeft de Sonos wel wat hulp van je iPhone nodig. Je moet met de iOS-app rondlopen in de kamer, zodat de speaker van de iPhone eventuele vervormingen in het geluid kan detecteren. De speaker zendt een testtoon uit, terwijl jij instructies op het scherm krijgt om Trueplay in te stellen. Houd de iPhone bijvoorbeeld ondersteboven vast, zodat je de speaker niet blokkeert. Het instellen van de Sonos kost dus wel wat fysieke inspanning: na ongeveer een minuutje met je iPhone zwaaiend door je kamer te hebben gelopen weet de Play:5 genoeg om het geluid af te stemmen.

Of tenminste, dat is de bedoeling. Tijdens het testen van Trueplay kregen we meerdere malen een foutmelding te zien, eerst omdat er teveel omgevingsgeluid was en daarna omdat we te snel liepen. Het kost dus even wat moeite, maar als je het goed doet (en de Sonos niet verplaatst) hoef je dit proces maar een keer te doorlopen. Daarnaast weet je dankzij de toegankelijke instructies altijd wat je moet doen.

Hoewel Trueplay nieuw is met de komst van de tweede generatie Play:5, kun je de techniek ook gebruiken op de Play:1, Play:3 en Play:5. De vernieuwde app met ondersteuning voor Trueplay is inmiddels beschikbaar.

Sonos-App Sonos-App

Sonos Controller-app

Omdat je niet simpelweg met een Bluetooth-verbinding of AirPlay je muziek naar de Sonos Play:5 kunt sturen, bespreken we ook de bijbehorende Sonos Controller-app kort. Hoewel het handig is om al je muziekbestanden in een app bij elkaar te hebben, brengt deze Sonos-app ook wat nadelen met zich mee.

Zo zul je moeten wennen aan de manier waarop je nummers in een wachtrij plaatst en is de app over het algemeen een stuk minder efficiënt dan bijvoorbeeld Spotify’s eigen app. Het helpt bovendien niet mee dat het design van de Sonos-app inmiddels redelijk achterhaald is.

Het voordeel van een algemene Sonos-app is wel dat het al je muziekcollecties van verschillende muziekdiensten en lokaal opgeslagen bestanden bundelt.

De Sonos-app ondersteunt een grote hoeveelheid muziekdiensten, die in de toekomst verder uitgebreid zullen worden. Van Deezer tot Spotify en van Google Play Music tot Tidal. De grote naam die in deze lijst ontbreekt is natuurlijk Apple Music, al heeft Sonos beloofd dat Apple’s muziekdienst nog voor het einde van het jaar wordt toegevoegd.

Een ander mogelijk struikelblok van de tweede generatie Play:5 is het flinke prijskaartje van 579 euro, wat hem iets duurder dan zijn voorganger maakt. Bepaald niet goedkoop dus, al is een speaker waarschijnlijk ruim voldoende om je huiskamer te vullen met geluid.

Sonos-Play-5-wit

Conclusie Sonos Play:5 review

Als we puur naar de geluidskwaliteit en het ontwerp kijken is het 2015-model van de Sonos Play:5 een fantastische speaker. De muziek vult met gemak een grote ruimte en ook als je het volume flink opschroeft blijft de muziek zuiver. Daarnaast kost de nieuwe Trueplay-techniek wat moeite, maar is het een erg toegankelijke manier om de Sonos zichzelf af te laten stemmen op de vorm van je kamer, wat de geluidskwaliteit ook weer ten goede komt.

De hoge prijs en het feit dat Sonos je verplicht om de Sonos-app te gebruiken (in plaats van je muziek-app naar keuze) zijn de enige aanmerkingen, naast het ontbreken van een headphone jack en het niet ondersteunen van AirPlay. Dit neemt echter niet weg dat de Sonos Play:5 goed scoort op het belangrijkste vlak: een waanzinnig vol geluid voortbrengen zodat je jouw favoriete muziek op de best mogelijke manier kunt beluisteren.

Pluspunten

  • Geweldige geluidskwaliteit
  • Strak vernieuwd design
  • Trueplay is erg toegankelijk

Minpunten

  • Verplicht om de Sonos-app te gebruiken
  • Aan de dure kant

Sonos Play:5 kopen

De Sonos Play:5 is nu al in pre-order te bestellen, via o.a. de iCulture-shop:

De Sonos Play:5 wordt vanaf eind november geleverd.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos