Fabrikant iRobot kondigde eerder dit jaar aan dat ook de goedkopere modellen zullen worden voorzien van iPhone-bediening. Wij gingen daarom met zo’n nieuwe ‘budgetstofzuiger’ uit de Roomba 690-serie aan de slag die je op afstand kunt starten en stoppen.


iRobot Roomba 691 design

Update december 2017
We schreven de oorspronkelijke review in juli 2017. Na een paar maanden gebruik bevalt de stofzuiger nog steeds goed. Wel blijkt deze vaak vast te lopen op onze bureaupoten en de voet van de vergadertafel. De Roomba noemt het zelf een ‘afgrond’. Zie onderstaande foto. Dit maakt het gebruik van de stofzuiger wel wat onhandiger, omdat je erbij moet blijven om de stofzuiger uit benarde posities te redden. Maar de bediening met app en het inplannen van beurten werkt nog steeds naar wens.

Roomba vastgelopen

iRoomba 690-serie

Al zeker tien jaar heb ik een robotstofzuiger van Roomba. Die doet het nog steeds prima, zeker nadat ik er een nieuwe oplaadbare batterij in stopte. De nieuwere Roomba’s met appbediening leken me ook wel wat, maar om nou duizend euro uit te geven voor die extra functie, vond ik wat te overdreven. Dan druk ik zelf wel even op het knopje. Gelukkig ben je voor appbediening sinds kort niet meer aangewezen op de duurste Roomba 900-serie, maar kun je ook terecht bij de goedkopere Roomba 690-serie (ca. €550).

Dat ik al zo lang met mijn oude Roomba doe, laat wel zien hoe goed de producten zijn. Ook de compatibiliteit van accessoires is prima: er zijn nog steeds onderdelen verkrijgbaar voor mijn oude model (een Roomba 530) en ik zou er zelfs nog een Wi-Fi-module op kunnen monteren (de RooWifi. Maar dat heb ik niet nodig. Net zoals ik niet echt zit te wachten op de extra functies van de duurdere modellen, zoals ‘Carpet Boost’ en ‘AeroForce 3-stapsreiniging’. De Roomba 690-serie is wat dat betreft een mooie afweging tussen functionaliteit en prijs.

Design van de Roomba 690-serie

Ik heb de Roomba 691 getest, die dezelfde afmetingen heeft als alle andere Roomba’s. Dit model is zwart met een witte cirkel op de bovenkant. Andere modellen in deze serie zijn zwart met donkerblauw of zilver. Er zit aan één kant een ronddraaiend borsteltje die het stof richting de zuigopening veegt. Bovenop vind je een grote Clean-knop waarmee je kunt starten, pauzeren en stoppen. Ook is er een knop met huis-icoon waarmee je de stofzuiger terugstuurt naar het basisstation, die net als bij eerdere modellen van plastic is gemaakt en er vrij goedkoop uitziet.

Roomba 690 basisstation

Verder is er een knop voor stofzuigen op een specifieke plek en een klein schermpje om de status van de batterij en draadloze verbinding op te vragen. In de witte cirkel is een handgreep verwerkt, zodat je de stofzuiger makkelijk kunt oppakken.

Aan de onderkant vind je een opvangbak voor het stof. Net als bij andere robotstofzuigers moet je wel gewend zijn om na afloop de opvangbak leeg te gooien en dat kan een stoffig karweitje zijn. Bij een normale steelstofzuiger kom je nauwelijks in contact met het stof dat je hebt opgezogen, terwijl je bij dit soort robotstofzuigers toch nog even de handen vuil moet maken.

Aan de onderkant vind je ook diverse borstels en rollers die ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk stof en vuil in de opvangbak terechtkomt.

Installatie en ingebruikname van de Roomba

Ik heb een paar maanden geleden ook een robotstofzuiger van een ander merk getest (Neato), maar daar kwam ik niet uit. Misschien denken andere mensen er anders over, maar Roomba is voor mij toch gebruiksvriendelijker en dat bleek meteen al bij de installatie. In plaats van knoeien met een Wi-Fi-verbinding die na lang wachten meldt dat de verbinding niet is gelukt, leidt iRobot je door alle stappen. Je steekt de stekker in het stopcontact, haalt het plastic tabje uit de batterij en zet de robot op het basisstation. De batterij was al opgeladen, dus ik kon meteen doorgaan met het koppelen van de iPhone-app. De Roomba geeft gesproken aanwijzingen en bevestigt alle stappen die gelukt zijn. Je zit daardoor niet zinloos te wachten. De speaker is niet van topkwaliteit, dus de stem is soms wat moeilijk te verstaan. Maar OK, je koopt zo’n stofzuiger ook niet om er muziek mee te luisteren.

Helaas werkt deze stofzuiger – net zoals vrijwel alle andere smart home-accessoires – alleen op 2,4GHz draadloze netwerken.

Roomba in gebruik, met en zonder baken

De roomba brengt niet (zoals de Neato) eerst de kamer in kaart, maar gaat in willekeurige patronen rondrijden met de bedoeling dat ‘ie op die manier in elk hoekje komt. Wil je echt dat er ook achter bloempotten en in gekke hoekjes gezogen wordt, dan kun je het beste een normale stofzuiger of kruimeldief pakken. De Roomba is meer bedoeld voor doordeweeks, als je geen tijd of zin hebt om te stofzuigen maar wel de meeste kruimels en stof weg wilt hebben. Pluspunt is dat de Roomba bij ons thuis ook onder de verwarming en het tweepersoons bed duikt, op plekken waar je met een gewone stofzuiger alleen komt door flink te bukken.

Roomba 691 stoel

Je krijgt bij de Roomba 691 een virtueel baken, waarmee je kunt zorgen dat de stofzuiger niet op bepaalde plekken komt. Dit vernieuwde baken werkt met twee normale AA-batterijen werkt (voorheen met dikke staafbatterijen). Het is nu een klein zwart torentje, die je op twee manieren kunt gebruiken. Door de schakelaar omhoog te schuiven kun je een virtuele lijn trekken in de kamer. De Roomba zal die lijn niet passeren. Schuif je de schakelaar omlaag, dan creëer je een cirkel rondom het baken wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je een bak met hondenbrokken hebt staan. Zelf zou ik dan even de bakjes op tafel zetten, maar dat vindt de hond waarschijnlijk niet leuk. Katten vinden een Roomba veel leuker; er zijn op internet talloze filmpjes te vinden van katten die op een Roomba rondrijden.

Roomba 691 met baken rondom hondenbrokken

De Roomba valt niet van de trap, dus daar heb je het baken niet voor nodig. Dat was bij de eerdere modellen al zo en ook bij deze nieuwe hoef je er niet bang voor te zijn.

Roomba 691 review gordijnen

Bij normaal gebruik houdt de Roomba het ongeveer een uur vol, veel langer dan je zelf zou besteden aan stofzuigen. De Roomba heeft wel iets meer tijd nodig om de weg terug te vinden naar het basisstation. Soms lijkt de stofzuiger precies de verkeerde kant op de rijden, maar uiteindelijk vindt ‘ie het basisstation toch wel weer terug. Volledig opladen van de stofzuiger duurt ongeveer drie uur.

Roomba-app

Je kunt de stofzuiger ook via de iRobot-app bedienen, die net zo makkelijk in gebruik is als de stofzuiger zelf. Er is één grote Clean-knop in beeld, waarmee je je stofzuiger meteen aan het werk kan zetten. Onderin vind je tabbladen voor het logboek (aantal reinigingstaken, datums waarop de stofzuiger actief is geweest e.d.), een weekschema voor het inplannen van de reiniging en een Meer-tabblad met tips over verzorging en instellingen zoals taal en standby-modus. Dat laatste is handig als je langere tijd op vakantie gaat. Ook leuk is de ‘Roomba lokaliseren’-functie waarmee je een zoekgeraakte Roomba makkelijker kunt terugvinden. Voor het geval dat de Roomba ergens achter een gordijn of onder het bed is verstopt.

iRobot app

Je kunt precies zien hoe lang de Roomba aan het zuigen is geweest. Heb je een taak ingepland, dan krijg je een seintje als de Roomba aan het werk gaat en wanneer hij is vastgelopen. De Roomba kan geen hoge drempels nemen en kan ook niet goed omgaan met rondslingerende kabels. Ik heb daarom kabeltassen gekocht om onder het bureau te zetten, zodat de Roomba lekker kan doorgaan zonder vast te lopen. De Roomba kan niet goed tegen rommel. Je zult rondslingerende sokken en schoenen eerst moeten oprapen voordat je de Roomba aan het werk zet. Met gordijnen kan de Roomba wel goed omgaan, als er maar niet een berg textiel op de grond ligt.

Roomba 691 gordijn

Het zou met de Roomba 690-serie ook mogelijk moeten zijn om met Google Assistent en Amazon Alexa te bedienen, maar die optie zit er bij mij niet in. Misschien komt dat omdat beide assistenten nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn.

Een functie die ik miste, was om via de app de stofzuiger te bedienen en bijvoorbeeld naar een plek te laten rijden waar een zak nootjes is gevallen. Je zult de stofzuiger met de beugel moeten oppakken en handmatig op de plek des onheils moeten neerzetten. Het zou leuk zijn geweest als je de stofzuiger als een op afstand bedienbaar autootje had kunnen aansturen.

Welke Roomba past bij jou?

Ben je na het lezen van deze review enthousiast geworden en wil je ook een Roomba aanschaffen, dan ben je misschien wat in verwarring geraakt over de typenummers die Roomba hanteert. Welke moet je nu hebben? En is de 800- en 900-serie echt veel beter? Daarom een kort koopadvies:

  • Neem de Roomba 600-serie als je een beperkt budget hebt en een niet zo groot huis. Vooral de Roomba 650 is dan een aanrader, omdat die relatief goedkoop te krijgen is en zelfs speciaal is aangepast voor dierenharen. Je kunt deze Roomba per kamer laten stofzuigen. Je moet dan wel op de knop drukken, want dit model is niet geschikt om met apps te bedienen. De Roomba 650 werkt ook met bakens.
  • Neem de Roomba 800-serie als je iets meer functionaliteit wilt, zoals HEPA-filters en speciale borstels voor dierenharen. Er zitten wat extra’s op die niet strikt noodzakelijk zijn, zoals een melding als de stofbak vol is. De duurdere modellen hebben ook twee sensoren om vuil op te sporen: niet alleen akoestisch, maar ook optisch. In ruimtes waar het vuil op bepaalde plekken is opgehoopt werkt de 800-serie iets sneller, omdat ‘ie heen en weer beweegt over het vuil, terwijl de 600-serie iets omslachtiger rondcirkelt en daarbij een deel van het vuil wegblaast, voordat het wordt opgezogen. Zoek je een afweging tussen functies en prijs, dan is de 800-serie de beste keuze.
  • Neem de Roomba 900-serie als je een groot huis hebt met meerdere kamers en als geld geen rol speelt. Deze serie brengt je huis in kaart, zodat de stofzuiger gestructureerd alle kamers kan afwerken. Hij gaat ook terug naar het oplaadstation en gaat weer verder met zuigen zodra de batterij opgeladen is. Bij goedkopere modellen gaat de stofzuiger alleen terug naar de lader en zul je ‘m zelf weer aan het werk moeten zetten.

Score

8.6

iRobot Roomba 690/691/695/696

iRobot Roomba 690/691/695/696

€550

Voordelen +

  • Maakt goed schoon
  • Te bedienen via iPhone-app
  • Schoonmaakgebied goed te regelen met baken
  • Duidelijk audio-instructies tijdens gebruik en installatie

Nadelen -

  • Toch nog vrij prijzig in vergelijking met basismodellen
  • Je kunt de stofzuiger niet met de app laten rondrijden als een radiografisch autootje

Conclusie Roomba 690-serie review

De iRobot Roomba 690-serie biedt een hoop functies én appbediening voor een redelijk betaalbare prijs. De Roomba 691 is een middenklasser in het aanbod van iRobot en dat klopt ook wel als je naar andere fabrikanten van robotstofzuigers kijkt (LG, Samsung, Miele). Ook bij deze merken kun je vaak kiezen uit prijsklasses van 300 tot 1000 euro en dan is 550 euro dus een heel normale prijs. Vanwege het gebruiksgemak en de handige appbediening zou ik dan eerder voor een model van iRobot kiezen, omdat ze al jarenlang dit soort robotstofzuigers maken waar je lang plezier van hebt. Vind je bediening vanaf je iPhone niet belangrijk, dan kun je bij iRobot (en bij andere merken) veel goedkopere modellen vinden die waarschijnlijk net zo goed voldoen.

Roomba 691 baken werking

Roomba 690-serie kopen

iRobot kondigde eerder dit jaar de Roomba 690 aan, maar inmiddels zijn er meerdere modellen verschenen in deze serie. Bij bijvoorbeeld Conrad vind je de door ons geteste Roomba 691 (ca. €550) maar heb je liever blauwzwart, dan kun je bij Coolblue de Roomba 695 (ook €550) vinden. Wil je liever zwart-op-zwart, dan moet je bij Media Markt zijn voor de Roomba 696 (verrassend: ook €550).

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 29 december: Update na halfjaar gebruik toegevoegd: Roomba blijft soms hangen op schuine stoel- en bureaupoten.