Sonos One speakers

Review: Sonos One, in 2020 nog steeds de beste goedkope Sonos

Werkt met alle spraakassistenten
Review van de Sonos One, de eerste Sonos-speaker met spraakbediening via Alexa, Google Assistent én Siri. Dat geeft je extra veel keuze, maar er zitten ook nog wel wat beperkingen aan. Wat kun je wel met deze nieuwe speaker? Dat lees je in onze uitgebreide Sonos One-review!

Introductie | Design | Installatie | Functies | Sonos One vs Play:1 | Sonos One vs IKEA | Sonos One vs HomeKit | Conclusie | Kopen

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag | Laatste update: januari 2020

Jarenlang was de Sonos One de goedkoopste manier om een Sonos-speaker in huis te halen. Met de komst van de IKEA Symfonisk-speakers (zie review) heb je nu de mogelijkheid om voor €99 te genieten van de Sonos-kwaliteit. Heeft het dan nog wel zin om voor een ‘echte’ Sonos One te kiezen? In deze vernieuwde review van de Sonos One kijken we naar onze ervaringen anno 2020. Deze speaker is in de Nederlandse en Belgische winkels verkrijgbaar voor €199 en heeft als bijzonderheid dat het met alle bekende muziekdiensten en spraakassistenten werkt. Alexa, Siri en Google Assistent: ze zijn allemaal van de partij. We kijken in deze review naar de verschillen met de IKEA-speakers maar ook naar z’n voorganger, de Sonos Play:1. Alle info over het complete Sonos-systeem lees je in onze round-up!

Introductie Sonos One

De Sonos One was de eerste slimme speaker die zowel met Alexa als met Sonos en Google Assistent werkt. Het heeft even geduurd voordat de ondersteuning voor elkaar was, maar inmiddels kun je al deze spraakassistenten erop gebruiken. Daarmee is de Sonos One veelzijdiger dan Apple’s HomePod, die voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar is en die alleen Engelstalige Siri-commando’s begrijpt. Wil je Alexa gebruiken, dan heb je een omweg nodig: je zult je account op de juiste regio moeten instellen (Verenigde Staten) om het te laten werken. Voor Google Assistent hoef je die moeite niet te nemen: die spreekt inmiddels al gewoon Nederlands en is dus van de drie genoemde assistenten de meest laagdrempelige op deze Sonos.

https://www.youtube.com/watch?v=_YnPnv4XNw4

Het bijzondere van de Sonos One is dat dit een van de eerste slimme speakers die is gemaakt door audio-experts. De speakers van Google en Amazon zijn gemaakt door computerbedrijven en zijn vooral bedoeld als ‘praatpaal’ waarmee je toevallig ook muziek kunt afspelen. De audiokwaliteit laat bij veel van deze speakers te wensen over, tenzij je de veel duurdere uitvoeringen koopt.

Let bij aanschaf van de Sonos One wel op dat je de tweede generatie hebt. Deze ‘Gen 2’ verscheen in maart 2019 en heeft een snellere processor en meer geheugen. Daarmee ben je beter voorbereid op nieuwe functies die er nog aan zitten te komen, want Sonos brengt regelmatig software-updates met vernieuwingen naar de bestaande speakers. Als relatief nieuw model heeft de Sonos One dan vaak een streepje voor. Ook aanwezig in Sonos One ‘Gen 2″ is ondersteuning voor Bluetooth Low Energy, waardoor het gemakkelijker wordt om de speaker aan te sluiten.

Bekijk ook
Opvolger Sonos One is sneller en heeft meer geheugen

Opvolger Sonos One is sneller en heeft meer geheugen

Sonos begint deze week met de verkoop van een Sonos One ‘Gen 2’. Deze heeft vernieuwde interne componenten, is sneller en biedt meer functies.

De audiokwaliteit is overigens hetzelfde gebleven. De tweede generatie Sonos One is te herkennen aan de tekst ‘Gen 2’, zowel op de verpakking als op de speaker zelf. Op de eerste generatie zie je alleen de tekst ‘Sonos One’.

Sonos One review: nieuwe grille in dezelfde kleur

Design Sonos One

De Sonos One ziet eruit als een Play:1 met een paar aanpassingen. De grijze grille is vervangen door puur zwart of wit, maar de vorm en de afmetingen zijn vrijwel gelijk. Door het vernieuwde design valt de speaker nog minder op. Aan de bovenkant zijn de drie knoppen vervangen door een volledig vlak aanraakgevoelig paneel, dat beter bruikbaar is dan het ‘onzichtbare’ touchpaneel op de Play:5 die we eerder hebben getest. Het aanraakgevoelige gedeelte is te herkennen aan een cirkel met een aantal symbolen en ledlampjes. Dit bevalt ons beter dan op de Play:5, waar het lastiger is om te weten waar je moet tikken.

Sonos One review: bovenkant speaker met touchpaneel

Met de Sonos One kun je afspelen en pauzeren, er zijn contextafhankelijke knoppen en er is een microfoonknopje voor spraakcommando’s. Witte ledjes laten zien wanneer de spraakassistent actief is. Door op het microfoonsymbool te drukken kun je dit uitschakelen, zodat je zeker weet dat de speaker niet meeluistert (nou ja, alles is relatief…). Positief is dat Sonos een speciale pairing-knop heeft toegevoegd aan de achterkant, net boven de Ethernet-aansluiting.

Sonos One review: pairingknop boven de Ethernet-poort

Aan de onderkant is de aansluiting voor de stroomkabel mooi weggewerkt. Wel viel ons op dat het schroefgaatje aan de achterkant ontbreekt, waarmee je de Sonos Play:1 aan een muurbeugel kon bevestigen. Fabrikanten van muurbeugels hebben hun producten daarop aangepast.

Sonos One review: onderkant met stroomaansluiting

Installatie Sonos One

Na het aansluiten van de Sonos One regel je het instellen op je iPhone. Heb je al wat Sonos-speakers staan, dan kun je ze toevoegen aan het bestaande systeem.

Je logt in met je Sonos-account en gaat daarna bezig met het koppelen, het toewijzen van een kamer en het bijwerken van de firmware, als dat nodig is. Dit is in een paar minuten geregeld. Daarna ga je met TruePlay de audio-instellingen van de speaker aanpassen aan de ruimte.

Een van de laatste stappen in het proces is het koppelen met de spraakdienst. Je kunt op de Sonos One zoals gezegd kiezen uit drie assistenten. Dankzij de ondersteuning van AirPlay 2 en Siri is er ook de mogelijkheid om Apple’s slimme assistent te gebruiken, al zijn de mogelijkheden wel wat beperkt. Dit is echter iets waar Sonos niet zoveel aan kan doen.

Na het doorlopen van alle stappen kun je inloggen bij alle muziekdiensten waar je abonnee bent, zoals Apple Music, Spotify, Tidal en desnoods Google Play Music of Amazon Music.

Functies Sonos One

Een van de belangrijkste functies van de Sonos One (behalve het afspelen van muziek) is dat je slimme assistenten tot je beschikking hebt. Iets om rekening mee te houden is dat je per speaker maar één digitale assistent kunt instellen, dus je moet kiezen uit ofwel Alexa, Google Assistent of Siri. Heb je meerdere Sonos-producten in huis staan, dan kun je per speaker een andere assistent kiezen. Je kunt dit vervolgens door elkaar gebruiken: tegen de ene speaker praat je met Google Assistent, tegen de andere met Siri, waarbij je ook opdracht kunt geven om iets op een andere speaker af te spelen.

Deze speakers zijn populair om in duo-opstelling te gebruiken bij de televisie. Let dan wel op dat je twee hetzelfde type speakers hebt, want het is niet mogelijk om een Sonos One in een home cinema-opstelling te combineren met een Play:1 tot een surround-paar. Uiteraard kun je wel meerdere modellen met elkaar combineren in een multiroom-opstelling, waarbij de speakers verspreid over je huis staan.

Waar je de Sonos One ook perfect voor kunt gebruiken is het AirPlay 2-compatibel maken van je bestaande Sonos-systeem. Heb je wat oudere speakers staan, dan hoef je maar één AirPlay 2-geschikte Sonos toe te voegen om voortaan het hele systeem met spraakopdrachten te bedienen.

Verder is de Sonos One natuurlijk erg geschikt als keukenspeaker, zeker als je de Google Assistent erop activeert zodat je je boodschappenlijstje kunt vullen en vragen kunt stellen, zonder met je vieze handen knoppen te hoeven aanraken.

Sonos One touchpaneel

Gebruik je Alexa, dan zul je merken dat de integratie bij de Sonos-speaker beter is geregeld dan bij veel andere speakers. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Alexa, play Radiohead”, zonder dat je er “on Sonos” bij hoeft te zeggen. Dit maakt het gebruik net even makkelijker. Ook viel tijdens het gebruik op dat de speaker je stem vrij goed herkent, ook als je luide muziek aan hebt staan. Sonos heeft hiervoor een speciale 6-voudige microfoon ingebouwd en combineert dit met een slimme variant van ruisonderdrukking, genaamd ‘smart voice capture’. Je hoeft dan niet te schreeuwen tegen je speaker om een opdracht te geven.

Wat muziekdiensten betreft heb je bij Sonos uiteraard ruime keuze: niet alleen Apple Music, Amazon Music en Google Play, maar ook Spotify, Deezer, TuneIn, Audible en diverse andere. Ook die kun je met je stem bedienen. Gebruik je een wat meer obscure muziekdienst, dan kun je uiteraard via de app de muziek uitkiezen en starten, waarna je de volume-instellingen, play en pauzeren met spraakcommando’s kunt doen.

Net als bij een gewone slimme speaker kun je aan Sonos One vragen naar het weer, boodschappen toevoegen aan je lijstje en timers instellen. Hiervoor zul je wel Google Assistent in het Nederlands (of Alexa in het Engels) moeten gebruiken, want met Siri kun je alleen muziekcommando’s geven.

Net als bij andere slimme speakers krijg je een audiotoon als de microfoon het attentiewoord (‘Hé Siri’, ‘Alexa’ of ‘OK Google’) heeft gehoord en bezig is met luisteren. De kwaliteit van de microfoons in deze speaker is uitstekend, zelfs iets beter dan op de Echo Dot. Maar die is dan ook een stuk goedkoper en heeft minder microfoons (vier in plaats van zes).

Audiokwaliteit van de Sonos One

We zijn op de iCulture-redactie geen audiofreaks, maar we horen wel het verschil tussen een goede en een slechte speaker. In vergelijking met de Play:1 horen we eigenlijk geen verschil – en dat is ook wat we elders in reviews van audio-experts hebben gelezen. Dat komt omdat Sonos dezelfde audio-componenten en speakers heeft gebruikt als in de Play:1. Ze moesten de interne componenten wel iets anders rangschikken, om ruimte te maken voor de zes microfoons. Dit heeft geen invloed op de geluidskwaliteit en dat is prima, want we waren al tevreden over het geluid dat uit de kleinste Play’s komt. Mensen die hi-res audio willen afspelen moeten ergens anders kijken, want dat ondersteunt de Sonos niet en dat lijkt er ook niet te komen. In maart 2017 gaf Sonos nog aan dat het ‘niet op de roadmap staat’.

Met TruePlay kun je de speaker nog eens extra kalibreren voor gebruik in de gekozen ruimte. Dit doe je via de iPhone-app. Voor zo’n kleine speaker produceert de Sonos One een indrukwekkend geluid, zonder vervorming. Je levert wel iets in kwaliteit in als je het geluid vergelijkt met de Play:5, die een beter basgeluid heeft en in z’n eentje een stereo-effect kan geven. Maar de prijs daarvan ligt dan ook een stuk hoger.

Sonos One Ethernet-aansluiting met pairing-knop

Net als bij de Play:1 kun je twee One’s met elkaar koppelen voor een stereosysteem. Helaas moet je dan wel twee nieuwe speakers aanschaffen, want je kunt niet een stereosetje vormen met een Sonos One en een al bestaande Play:1.

Zoals al eerder aangegeven kun je de Sonos One gebruiken als surround sound-speaker bij de tv, door deze te koppelen met een bestaande PlayBar of PlayBase.

Bekijk ook
Review Sonos Playbase: prima geluid in compacte tv-speaker

Review Sonos Playbase: prima geluid in compacte tv-speaker

Lees in ons Sonos Playbase review over onze ervaringen met Sonos’ nieuwste speaker, die je onder de tv-voet kunt plaatsen. Beter dan de Sonos Playbar? Je leest het hier!

Sonos One of Play:1?

Twijfel je tussen een Sonos One en de wat oudere Play:1, dan is de keuze eigenlijk niet zo moeilijk. Het ligt er maar net aan wat je wilt doen. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • De One heeft microfoons voor spraakfuncties, de Play:1 niet
  • De One is een ‘smart speaker’ die met 3 spraakassistenten, de Play:1 niet
  • De One werkt met AirPlay 2, de Play:1 niet
  • De Sonos One Gen 2 heeft meer geheugen en een snellere processor en is daarmee toekomstbestendiger
  • De One heeft een egale kleur, de Play:1 heeft een grille in contrasterende kleur
  • De Play:1 is door het ontbreken van diverse functies iets goedkoper

Kortom: zoek je een speaker waarmee je alleen maar muziek wilt luisteren of zoek je de goedkoopst mogelijke oplossing, dan is het geen probleem om te kiezen voor de Play:1. Verwacht je meer functies, dan is de Sonos One de speaker die je zoekt.

Sonos One of IKEA Symfonisk?

Met de komst van de IKEA Symfonisk-speakers zijn er aan de onderkant van de markt meer opties bijgekomen. Hou er echter wel rekening mee dat deze speakers geen microfoons ingebouwd hebben en niet beschikken over slimme functies. Daarmee zijn ze qua functies identiek aan de Play:1, met alle eigenschappen die we hierboven in de vergelijking al hebben opgesomd. De IKEA Symfonisk tafellampspeaker is wat audiobeleving betreft zelfs identiek aan de Play:1. Het belangrijkste verschil is dat er een lamp bovenop gemonteerd is, waardoor je een 2-in-1 apparaat hebt. De boekenplankspeaker kan een optie zijn als je de speaker onopvallend in een kast wilt wegwerken of als nachtkastje wilt gebruiken. De audiokwaliteit van deze speaker is wel iets minder. Technisch zijn het echter gewoon Sonos-speakers en dat betekent dat je beschikt over alle mogelijkheden die je ook op bijvoorbeeld de Play:1 vindt. Sonos levert de toekomstige software-updates, dus ook op dat punt zit je goed. Het is maar net wat je wilt: bij een tv-opstelling ziet de Sonos One er wat neutraler uit dan wanneer je twee speakerlampen neerzet.

Sonos One of Apple HomePod?

Nu Apple ook een slimme speaker heeft uitgebracht, kun je je afvragen of je nog moet investeren in een slimme speaker van Sonos of dat je beter kunt kiezen voor Apple’s HomePod. Dat is een lastige keuze. De HomePod is voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar en werkt nu alleen nog in het Engels (en enkele andere talen, maar geen Nederlands). De audiokwaliteit van de HomePod zit in de buurt van Sonos, maar er is een behoorlijk verschil in prijs: de Sonos One kost €200 terwijl je bij de HomePod rond de €350 kwijt bent. Bij de HomePod zit je echter vast aan de spraak- en muziekdiensten van Apple, terwijl je bij Sonos wat meer flexibiliteit hebt. Heb je al Sonos-speakers in huis, dan is uitbreiding met een extra Sonos One de meest logische keuze. Hij komt altijd van pas als extra muziekspeaker.

Heb je al een bestaand Sonos-systeem en wil je daar Alexa-functies aan toevoegen, dan kun je eventueel ook nog je bestaande Play:5 koppelen met een Echo Dot. Je hebt dan dezelfde spraakfuncties als op de Sonos One, maar bent goedkoper uit.

Score

8.3

Sonos One

Sonos One

€199

Voordelen +

  • Stijlvol design, nu volledig in dezelfde kleur (geen grijze grille meer)
  • Prima geluid
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Kwalitatief hoogwaardige materialen en constructie
  • Duidelijk touchpaneel in plaats van knoppen
  • Werkt met Alexa, Google Assistent en Siri

Nadelen -

  • Weinig andere vernieuwingen ten opzichte van Play:1
  • Geen hi-res audio

Conclusie Sonos One review

De Sonos One is een vernieuwde versie van de Play:1, met wat design-aanpassingen zoals een bijpassend gekleurde grille. Binnenin zitten de echte verbeteringen, zoals de microfoons en ondersteuning voor slimme assistenten. De audiocomponenten zijn vrijwel identiek aan de Play:1, waardoor ook de audiokwaliteit grotendeels hetzelfde is gebleven, maar je hebt veel meer mogelijkheden. De audiokwaliteit is uitstekend voor zo’n kleine speaker, maar bij de lage tonen schiet de One wel iets tekort ten opzichte van grotere en duurdere speakers zoals de Sonos Play:5. Wat de prijs/kwaliteitverhouding betreft zit je echter goed met de Sonos One.

De Sonos One is de bestverkochte speaker van Sonos en dat is wel te begrijpen. Je krijgt een vrij goede speaker die met software-updates steeds weer verbeterd wordt. Zeker omdat dit een vrij nieuw model met verbeterde technische specs is, waardoor alle vernieuwingen via software-updates ook naar de Sonos One komen. Net als bij Apple-producten hebben ze een vrij lange levensduur, zijn ze redelijk waardevast en je kunt het systeem gemakkelijk uitbreiden tot een multi-speakersysteem in je hele huis. Wat ons betreft een prima investering!

Ondanks goedkopere alternatieven zoals de Play:1 en de IKEA-speakers die in samenwerking met Sonos zijn gemaakt is dit ook in 2019 nog steeds de meest veelzijdige Sonos-speaker.

Sonos One kopen

De Sonos One is verkrijgbaar bij alle gangbare winkels waar je Sonos-producten vindt:

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos