Spin Remote aanraken en de kleur gaat aan

Review: Spin Remote, universele afstandsbediening in een strak jasje

Review van de Spin Remote, een afstandsbediening voor Philips Hue, Nest, Sonos en infrarood-apparaten. Kan de Spin Remote als universele afstandsbediening zorgen dat alles intuïtiever werkt? Wij namen de proef op de som.

De Spin Remote is een universele afstandsbediening waarmee je allerlei apparaten in huis kunt bedienen. Het is bovendien een Nederlands product, dat twee jaar geleden via een crowdfunding-campagne is ontstaan. Het ziet er strak uit, het werkt zowel met infrarood als met Bluetooth én Wi-Fi en je kunt wel 28 apparaten aansluiten, dus wij waren benieuwd hoeveel gemak zo’n afstandsbediening nu eigenlijk biedt. In deze review lees je al onze ervaringen.


Spin Remote: draaien om de kleur te veranderen

Spin Remote: faillissement

Helaas is begin mei 2017 het bedrijf achter SPIN Remote – Lingedaal BV – failliet verklaard. De kans is dus klein dat er verdere ondersteuning op de SPIN Remote wordt gegeven.

Spin Remote: één afstandsbediening, maar niet voor alles

Universele afstandsbedieningen ken je ongetwijfeld wel: meestal zijn het apparaten met heel veel knoppen, die eruit zien als een tv-remote. Spin Remote pakt het radicaal anders aan, door de knoppen helemaal achterwege te laten. Alle bediening vindt plaats met aanraak- en bewegingsgevoelige sensoren. Bovendien ziet het er heel anders uit dat je gewend bent: het is een bolvormig apparaatje van roestvast staal, dat precies in je handpalm past. De gekleurde ledlampjes gaan gloeien als je het aanraakt. Het idee is dat de Spin Remote geschikt is voor heel veel apparaten in huis, maar natuurlijk lang niet voor alles. Bij apparaten met infrarood afstandsbediening zoals tv’s en speakers werkt het met vrijwel elk apparaat. Belangrijk om te weten: apparaten met RF-remote werken niet, zoals de settopbox van Ziggo. Bij smart home-apparaten die via Bluetooth of Wi-Fi te bedienen zijn werkt ben je bovendien beperkt tot een aantal partners, namelijk Philips Hue, LiFX, Nest en Sonos.

Score

8.2

Spin Remote

Spin Remote

Voordelen +

  • Ingebruikname en instellingen erg intuïtief
  • Mooi ontworpen en kwalitatief goed gemaakt
  • Vriendelijk apparaat zonder knoppen, daardoor ook geschikt voor noobs
  • Werkt goed voor zo'n jong en innovatief product
  • Uniek product, er zijn weinig universele afstandsbedieningen die IR, Bluetooth en Wi-Fi aankunnen
  • Geen technische kennis nodig, zelfs niet voor de configuratie
  • Elke beweging werd foutloos geregistreerd

Nadelen -

  • Uit je hoofd leren van alle bewegingen en profielen is een hels karwei
  • App bevat te veel aanwijzingen en tutorials, zonder optie om de skippen
  • We zouden graag meer partners op het gebied van smart home zien
  • Je kunt geen scenes maken voor meerdere handelingen
  • Nauwkeurigheid bij draaien in de lucht is even wennen
  • Werkt niet met HomeKit

Design en uiterlijk

Het idee achter de Spin Remote was om een universele afstandsbediening te maken die er mooi uitziet en die makkelijk te bedienen is. Dat eerste is in ieder geval gelukt: de aluminium behuizing van de Spin Remote voelt kwalitatief goed aan en het ziet er niet uit als het zoveelste stuk electronica-junk. De geborstelde buitenkant heeft ook een praktisch voordeel: je ziet geen vingerafdrukken en vieze vingers. Aan de bovenkant zie je het verlichte logo, aan de onderkant een verlichte ring. De onderkant van de Spin Remote is een soort aanraakgevoelige trackpad, waarvoor je vingerbewegingen kunt definiëren. De Spin Remote kan 28 apparaten aansturen en 8 profielen instellen, die overeenkomen met de 8 kleuren die de Spin Remote kan vertonen. Je wisselt van profiel door twee keer op het logo aan de bovenkant te tikken.

Spin Remote op tafel

Dat de bedenkers vooral een mooi product willen leveren blijkt ook uit de meegeleverde verpakking: een fraai doosje dat je opengeklapt kunt laten staan, met de Spin Remote erin. In de verpakking vind je een poetsdoekje en een instructie ter grootte van een visitekaartje. Die vermeldt alleen dat je de twee AA-batterijen moet plaatsen en de app moet installeren. De rest wijst zich dan vanzelf. Waarom er geen uitgebreide handleiding nodig is, zal verderop in deze review blijken.

De remote weegt ongeveer 150 gram en meet 6,5 bij 5 cm.

Ingebruikname en installatie

De ingebruikname had niet makkelijker kunnen zijn. De aluminium cover trek je er gemakkelijk af om de twee meegeleverde Duracell-batterijen te kunnen plaatsen, die ongeveer een halfjaar meegaan. Hoe intensiever je de Spin Remote gebruikt, hoe meer energie je uiteraard verbruikt. Daarna installeer je de app en blader je naar de Bluetooth-instellingen van je iPhone om te koppelen. Je hebt minimaal een iPhone 4s, iPad mini, iPad 3 of iPad Air nodig om de Spin Remote te kunnen bedienen.

Spin Remote-app

Spin Remote iPhone-app

We komen meteen even terug op de vraag waarom er geen uitgebreide gebruikershandleiding in de doos zit. Dat blijkt al snel na installatie van de app. Die bevat zo ontelbaar veel hints, tutorials en aanwijzingen dat het bijna lachwekkend wordt. Ben je iemand die liever zelf alles uitzoekt, dan zul je al snel gefrustreerd raken. Je ziet een plusje in beeld en je snapt meteen dat je daarop moet tikken om een apparaat toe te voegen. Maar nee: de app dwingt je eerst om een stuk of 10 keer stappen met uitleg te doorlopen, zodat je precies weet wat je moet doen. Na meermaals tappen op het scherm mag je eindelijk zélf de handeling uitvoeren. Prima, maar we hadden liever gezien dat je die noob-modus ook kunt uitschakelen. Het eerste halfuur na het uitpakken ben je vooral bezig met het bekijken van tutorials en pas daarna kun je met het daadwerkelijke instellen beginnen.

Spin Remote-app

Spin Remote in gebruik

De Spin Remote kun je oppakken, kantelen, draaien of met vingerbewegingen bedienen. Vandaar dat er geen knoppen nodig zijn. Je bedient er apparaten die via infrarood en Bluetooth werken, zoals je televisie en speakerset, maar ook apparaten die op Wi-Fi zijn aangesloten. Je hebt 8 profielen tot je beschikking, elk met een eigen naam, kleur en icoon. Daardoor kun je heel veel acties definiëren. Je kiest een profiel, kiest een beweging of touchpad-actie, selecteert de functie die je wilt gebruiken (bijvoorbeeld muziekvolume, helderheid van verlichting, tv-kanaal) en kiest het apparaat dat de actie moet uitvoeren (bijvoorbeeld Sonos of Hue). Afhankelijk van het gekozen apparaat krijg je de mogelijke bedieningsacties te zien.

Spin Remote aanraken en de kleur gaat aan

Het betekent overigens ook dat je heel veel gestures en handelingen zult moeten onthouden. Een draaibeweging op z’n kant kan de audio harder zetten, maar ook de verlichting dimmen. Dat vinden we ook meteen het grootste nadeel van de Spin Remote: er zit nogal een leercurve aan om alle handelingen in je hoofd te prenten, voordat het automatisch gaat. Het is daarom aan te raden om met één of twee handelingen te beginnen en dit steeds verder uit te breiden.

Spin Remote-app

Je kunt voor elk profiel een actie koppelen, waarbij je de Spin Remote op een bepaalde manier kunt draaien of kantelen. Draaien op z’n kant levert een andere actie op dan draaien terwijl je de Spin Remote op z’n kop houdt. Een ander nadeel is dat nog lang niet alle diensten worden ondersteund: met Sonos, Nest, Hue en LiFX kom je een heel eind, maar je hebt ongetwijfeld nog veel meer apparaten in huis die je nog niet met de Spin Remote kunt bedienen. Het gaat dan met name om smart home-apparaten die via Bluetooth en Wi-Fi werken, want infrarood is geen enkel probleem. Net zoals bij veel andere universele afstandsbedieningen kan de Spin Remote de infraroodsignalen van televisies, speakersystemen, airco’s en allerlei andere apparaten aanleren. Elke knop op een normale IR-afstandsbediening kun je koppelen aan een actie op de Spin Remote.

Spin Remote touchpad

Maar ook hier geldt weer: er zijn heel veel acties die je wellicht met de Spin Remote zou willen doen, maar die moet je wel allemaal aanleren. Een Logitech Harmony-remote met tientallen knopjes (en bijschriften!) kan in dat geval makkelijker zijn. Het toevoegen van een nieuwe actie aan de Spin Remote is heel eenvoudig, je gedrag aanpassen is wat anders. Daar staat tegenover dat je bij een Logitech Harmony wel even bezig bent met het instellen van allerlei zaken, terwijl dat bij de Spin Remote een stuk gemakkelijker gaat.

Spin Remote draaien

Bovendien zijn de handelingen zelf heel simpel, ook voor niet-technische huisgenoten. Het op z’n kop ronddraaien van de Spin Remote doet denken aan het indraaien van een gloeilamp, dus het voelt intuïtief aan als je op die manier de felheid van de lamp kunt regelen. Het voelt ook intuïtief aan om de Spin Remote op z’n kant te houden en te draaien als je de muziek harder en zachter wilt zetten. Hetzelfde geldt voor de Nest-thermostaat, waarbij je ook gewend bent aan een knop te draaien. Dat maakt ook meteen duidelijk dat je keuzes moet maken: op z’n kant draaien voor de muziek of voor de Nest? Het lukt alleen als je meerdere profielen aanmaakt. Maar dat betekent ook dat je al die handelingen uit je hoofd moet leren. Je ontdekt snel genoeg dat je voor bepaalde acties de beweging of de profielkleur niet meer weet.

Een ander aandachtspunt is dat je weliswaar feedback krijgt door trillingen, maar dat je makkelijk te ver doordraait. Bij het aanpassen van de kleuren van de Hue-lamp draai je al snel te ver door, waardoor het soms lastig kan zijn om net die ene kleurtint te krijgen. Hetzelfde geldt voor het aanpassen van de temperatuur van de Nest-thermostaat.

Verder zijn we door HomeKit gewend geraakt aan scenes: een serie instellingen die je kunt bundelen. Dat is bij de Spin Remote niet mogelijk: het gaat steeds om losse acties zoals het aanpassen van de lampkleuren voor alle lampen in de buurt. Hoe je dit voor een afzonderlijke lamp of voor alleen de lampen in de keuken zou moeten regelen? Geen flauw idee. Bij Hue-lampen kun je wel de lichtsterkte en de kleur aanpassen met de Spin Remote, maar geen scenes kiezen. De Spin Remote ondersteunt overigens ook geen HomeKit, waarmee je alsnog het bundelen van acties had kunnen regelen.

Spin Remote: lampen bedienen

Conclusie Spin Remote review

Qua uiterlijk is de Spin Remote prachtig: goede materialen, een strak en stijlvol uiterlijk en een makkelijke ingebruikname. Ook bij mensen die geen computernerd zijn moet het lukken om de Spin Remote in te stellen, al was het alleen maar omdat je in de app wordt overstelpt door aanwijzingen. Het aantal merken dat wordt ondersteund is nu nog wat beperkt. OK, de kans dat je Nest, Philips Hue en Sonos in de huizen van iCulture-lezers tegenkomt is vrij groot. De Spin Remote dekt hiermee waarschijnlijk 80% van de gebruikers af, maar als je wat spullen van minder bekende merken hebt (zoals Belkin WeMo) grijp je mis. Dat het met bijna elk infrarood-apparaat werkt is handig, maar waar je de Spin Remote vooral voor wilt gebruiken zijn de slimme apparaten.

De bedenkers van de Spin Remote hebben er bewust voor gekozen om knoppen achterwege te laten. Dat maakt het gebruik erg intuïtief: niet-technische gebruikers kunnen hier goed mee overweg, omdat ze niet worden afgeschrikt door tientallen knopjes, maar een vriendelijk ogend apparaat zien, dat uitnodigt om aan te raken. Maar die keuze brengt ook beperkingen met zich mee. Als je meerdere apparaten hebt moet je meerdere profielen aanmaken en voor elk profiel meerdere bewegingen definiëren. Het is een hele klus om alle profielkleuren en bewegingen in je hoofd te prenten. Er zullen altijd acties zijn die je niet geprogrammeerd hebt of waarvan je de beweging niet meer weet. Zonder knoppen met bijschriften kom je er niet meer uit.

De Spin Remote is wat ons betreft nog niet dé universele afstandsbediening voor alles. Daarvoor is het aantal partners nog te beperkt. Wel is het een knap vormgegeven hulpje voor veelvoorkomende handelingen, zoals het dimmen van de lampen en het aanpassen van het geluidsvolume. Maar probeer niet te veel acties ermee te koppelen, want je zult moeite hebben om ze allemaal te onthouden. Het grootste pluspunt (naast het fraaie uiterlijk) is uiteindelijk toch het gebruiksgemak: alles bij dit apparaatje werkte meteen, inclusief het koppelen met de smartphone en het vinden van de Sonos en Hue-lampen. Dat is bij veel andere apps en apparaten vaak een frustrerende ervaring. Bij de Spin Remote niet: we waren blij verrast dat alles zó makkelijk in te stellen was.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 26 juni: Het bedrijf achter SPIN Remote is helaas failliet verklaard.