Review: SwitchBot Curtain 3 gordijnmotor is stiller, sneller en krachtiger
We hebben in juli 2021 al eens een review van de SwitchBot Curtain gepubliceerd. Het ging toen om de eerste generatie, die nog niet met HomeKit werkte. Versie 3 is stiller, krachtiger én werkt samen met de nieuwe Matter-hubs van SwitchBot, waardoor het met veel meer smart home-platformen aan te sturen is. Wij gingen aan de slag met de de SwitchBot Curtain 3 om te kijken of alle beloftes worden waargemaakt en of de verbeteringen die erin zitten voldoende indruk maken.
Review, foto’s en tekst: Gonny van der Zwaag (@gonny). De test is uitgevoerd in november 2023 t/m januari 2024 en bespreekt de situatie in deze periode. De accessoires zijn voor deze test beschikbaar gesteld door de fabrikant.
SwitchBot Curtain 3 in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:
- Oplossing om je gordijnen te automatiseren
- Stiller en krachtiger dan eerdere versies
- Verkrijgbaar voor U-rails, I-rails en ronde gordijnstang (15-40mm)
- Aan te vullen met accessoires, zoals Hub 2, Solar Panel 3, Thermometer/Hygrometer
- Geschikt voor gordijnen tot 16 kg
- Bluetooth 5.0
- Maximale raillengte: 3 meter
- Geluid: 42 dB in normale modus (voorheen 55 dB), 25 dB in stille modus
- Verkrijgbaar in zwart en wit
- Werkt met HomeKit (via Matter)
- Verkrijgbaar voor €89 bij Amazon (en andere winkels)
SwitchBot Curtain 3: verpakking en uiterlijk
SwitchBot heeft de derde generatie van de SwitchBot Curtain uitgebracht, naar eigen zeggen de stilste en meest krachtige manier om je gordijnen te openen. Dit is misschien wel de bekendste manier om je gordijnen te automatiseren. Hoe het werkt is eenvoudig uit te leggen: je klemt een robotje aan de gordijnrails, tussen de gordijnen. Zodra de robot heen en weer beweegt duwt hij de gordijnen mee. Je geeft in de app aan of de robot naar links of naar rechts moet bewegen om de gordijnen te sluiten. Daarbij kun je ook aangeven dat de gordijnen bijvoorbeeld 30% gesloten moeten worden. Maar het handigst is natuurlijk dat de gordijnen op basis van acties en schema’s vanzelf open en dicht worden gedaan. Het is niet moeilijk om dat handmatig te doen, maar je bent niet altijd thuis en/of hebt geen zin om uit bed te gaan.
Dit kan op twee punten misgaan. Ten eerste kan het gordijn te zwaar zijn, waardoor de robot moeite heeft om zijwaarts te bewegen. En ten tweede kunnen de rollers in de gordijnrails te stroef zijn, waardoor het ook niet goed werkt. Dat komt vooral voor als je een gordijnrail met verlengstuk hebt en alles niet helemaal glad is en/of op elkaar aansluit. Met beide problemen hebben we bij de eerdere versies wel eens te maken gehad, waardoor de gordijnen niet goed dicht gaan. Ook hadden sommige mensen klachten dat de SwitchBot wat te veel lawaai maakt. Al deze klachten hoopt SwitchBot met de Curtain 3 op de lossen: de motor is krachtiger en hij maakt minder lawaai.
De Curtain 3 heeft grotendeels hetzelfde ontwerp als zijn twee voorgangers. Wel zijn er kleine verschillen: de Curtain 3 is ruim 2 centimeter langer dan het vorig model, terwijl de breedte hetzelfde is gebleven. Omdat de robot tussen de gordijnstof hangt en dus uit het zicht is, maakt het design en de lengte niet zoveel uit.
SwitchBot leverde een flink aantal accessoires mee, die je allemaal los zult moeten kopen. Behalve met de drie gordijnmotoren gingen we aan de slag met de vernieuwde SwitchBot Hub 2 (met Matter!), twee zonnepanelen, twee afstandsbedieningsknoppen en een thermo/hygrometer, die is voorzien van een polsbandje.
De Curtain 3 is net als zijn voorgangers op drie soorten rails te bevestigen en voor elk type rails moet je het juiste product aanschaffen. Dit is niet moeilijk te achterhalen: er is keuze uit een U-rails, I-rails en ronde gordijnroede. Wij hebben getest met een U-rails, die in veel Nederlandse huizen standaard is en die je overal in de bouwmarkt kunt vinden.
Installatie van de SwitchBot Curtain 3
Als je eenmaal een SwitchBot Curtain aan de rails hebt gehangen is het een eitje om toekomstige gordijnrobots te installeren. In het midden zit de centrale behuizing met de motor, met aan weerszijden twee afneembare zijkanten die je in de gordijnrail klemt. Je haalt één van de zijkanten eraf, duwt de wieltjes in de rails, draait de behuizing een kwartslag en klikt alles weer in elkaar.
Mocht je meer hulp nodig hebben, dan vind je in de app geschreven instructies en video’s. Als je weet wat je moet doen is dit in een minuut gelukt, maar inclusief koppelen en alles werkend krijgen moet je toch wel een kwartier uittrekken. Als nieuwe gebruiker kan het allemaal wat ingewikkeld overkomen, zeker omdat er allerlei wieltjes zijn bijgeleverd. Bij de eerste generatie Curtain was ik nog wat overdonderd: zou het wel passen? En welke wieltjes heb ik dan nodig? Inmiddels weet ik dat het beste is om de robot gewoon maar in de gordijnrails te hangen: grote kans dat het gewoon past. Mochten de wieltjes toch te groot of te klein zijn, dan kun je ze altijd nog verwisselen.
Een grote verbetering ten opzichte van de originele Curtains is dat er nu een veermechanisme in zit. Daardoor kun je ze meteen in de gordijnrails hangen en klemmen ze zich goed vast. Voorheen moest je op bepaalde knoppen drukken om te zorgen dat de armen door een motortje werden uitgeschoven, waarna ze opnieuw met een druk op de knop ineenschoven. Het scheelt weer een extra stap in de handleiding: dit werkt zonder dat je instructies nodig hebt.
Na het ophangen van de SwitchBot Curtain moet je ze via Bluetooth toevoegen aan de app, samen met de eventuele accessoires die je erbij hebt gekocht. Dit is een kwestie van product uitkiezen, even wachten tot het herkend wordt en vervolgens kalibreren, zodat de robot weet wat open en dicht is. Daarnaast kun je aangeven dat er twee gordijnen aan de rails hangen, zodat ze in het midden mooi bij elkaar komen als ze gesloten zijn. Minpunt is dat je altijd de app van SwitchBot zelf nodig hebt, waarin je een account moet aanmaken. Dit is waarschijnlijk nodig omdat gordijnen kalibreren niet een taak is die je door HomeKit kunt laten doen.
Nieuw bij de SwitchBot Curtain 3 is dat je kleine magneetjes krijgt meegeleverd, die je op de metalen gordijnrails kunt bevestigen om gemakkelijker te kunnen kalibreren. Hiermee geef je aan hoe ver het gordijn maximaal geopend of gesloten moet worden. Het voorkomt dat de robot blijft trekken of duwen tot het niet verder gaat. Dit is op zich geen probleem, maar kost onnodig energie. Door het magneetje aan te brengen weet je zeker dat de robot altijd op een vaste plek stopt.
Bij normaal gebruik reageert de Curtain 3 snel en maakt nauwelijks geluid, terwijl er wel een zwaardere motor in zit, die 16 kg aan gordijnen kan wegschuiven. Gebruik je de QuietDrift-modus dan hoor je vrijwel niets meer (25 dB) en moet het lukken om ‘s ochtends de gordijnen te laten openen, zonder dat je ervan wakker wordt. Dit gaat heel langzaam (27 cm per minuut) en kost wat meer energie. Sneller openen kan ook met de Curtain 3, zonder dat het echt storend is.
Als uitbreiding is er een verbeterd zonnepaneel (ca. 25 euro) beschikbaar voor de Curtain 3. Die heeft een andere vorm gekregen en is wat groter uitgevoerd. Het zonnepaneel hangt aan de onderkant van de Curtain 3, waar het met een plastic klem wordt aangesloten op de usb-c-poort. Aan de onderkant zit een scharnier waarmee je het zonnepaneel onder een hoek kunt zetten voor het meest directe inval van zonlicht. Ze zijn dan in ongeveer drie uur volledig geladen.
Bij dunne vitrages zie je de zwarte, rechthoekige zonnepanelen echter wel erg goed zitten en als je de zonnepanelen gebruikt voor een gordijn op de begane grond, zie je ze vanaf de de buitenkant van het huis ook wat duidelijker hangen. Maar misschien heb je dat er wel voor over, omdat het ook meer gemak biedt. Je hoeft je nooit meer druk te maken of de batterij van de gordijnrobot nog wel voldoende vol is.
Het alternatief is dat je de batterij om de ca. 8 maanden moet opladen (afhankelijk van het gebruik). Dat kan op meerdere manieren: je hangt een powerbank in de gordijnen, trekt een kabel van stopcontact naar gordijnrails of je haalt de robot simpelweg even uit de gordijnrails om ze op te laden. De volgende ochtend hang je ze er weer in, net zoals we ook al doen met het Nuki-deurslot.
Wij kozen ervoor de zonnepanelen niet te gebruiken, om een simpele reden: overdag willen we dat de gordijnen helemaal open zijn en de zonnepanelen zouden dan tussen de vouwen van het gordijn verdwijnen en zitten bovendien half achter het kozijn. De kans dat ze dan wat zonlicht opvangen, is nihil. SwitchBot heeft hier overigens wel iets slims voor bedacht: de app kan op basis van de zonnestand een optimaal moment bepalen om de gordijnen een stukje te openen, zodat ze overdag de maximale hoeveelheid zon krijgen.
SwitchBot Hub 2 met Matter
Koppel je de Curtain 3 met de SwitchBot Hub 2 (ca. 80 euro), dan kun je de gordijnen ook meenemen in je smart home-automatiseringen. Dankzij Matter worden de gordijnrobots geschikt voor HomeKit, Google Home en dergelijke. Hiermee is het ook mogelijk om de gordijnen gedeeltelijk dicht te doen. De HomeKit-aansturing was iets wat we bij eerdere SwitchBot-producten erg hebben gemist: ze bieden vaak unieke functionaliteit, maar als je altijd de app van de fabrikant nodig hebt, ben je niet zo flexibel qua automatiseringen.
De hub is hoe dan ook wel een aanrader, want het levert veel extra info op. Het is in feite een 4-in-1-apparaat en kan ook de temperatuur, luchtvochtigheid en lichtsterkte meten. Als de temperatuur boven een bepaalde limiet komt kun je bijvoorbeeld de gordijnen sluiten. Je kunt hiervoor ook extra regels instellen, bijvoorbeeld dat ze niet halverwege de nacht open moeten gaan.
De sensoren voor temperatuur en luchtvochtigheid zitten voortaan extern, zodat de metingen beter kloppen. Met deze hub kun je bestaande Bluetooth-only producten zoals de SwitchBot Curtain en SwitchBot Lock ook bereikbaar maken via wifi, zodat ze een groter bereik hebben, zonder dat je nieuwe spullen hoeft te kopen. Wil je Matter-geschikte accessoires toevoegen, dan heb je wel een smart home-hub zoals een HomePod mini of Google Nest nodig. Maar wie heeft dat nog niet? De SwitchBot Hub 2 kan ook oudere infrarood-accessoires geschikt maken.
SwichBot Curtain 3 met HomeKit bedienen
De belangrijkste reden voor ons om voor de hub te kiezen, is uiteraard de HomeKit-ondersteuning. Voordat het zover is moet je in de SwitchBot-app eerst de Cloud Services inschakelen. Daarna kun je in de instellingen van de hub de Matter-setup doorlopen. Hierbij moet je een bridge aanmaken om te kunnen communiceren met accessoires die niet rechtstreeks met HomeKit gekoppeld kunnen worden. Zodra dit is gelukt kun je de Curtain 3 naar de Woning-app overbrengen.
De gordijnmotor verschijnt dan als een normaal smart home-apparaat, waarbij je namen en iconen kunt aanmaken, ze samenvoegen tot een groep, starten en aan automatiseringen toevoegen. Je kunt daarbij ook aangeven in welke positie je je gordijn wilt openen. Dit is vergelijkbaar met het aanpassen van dimbare lamp: met je vinger sleep je over het scherm om de positie van het gordijn te kiezen. Je kunt ook met Siri de gordijnen helemaal openen, sluiten of op een bepaald percentage zetten (bijvoorbeeld 30% open).
Maar ook al ben je overgestapt naar HomeKit, je hebt nog wel steeds de SwitchBot-app nodig om bijvoorbeeld het batterijpercentage van de gordijnrobots te checken en de firmware bij te werken. De SwitchBot-app biedt ook nog wat extra functies, zoals direct pauzeren op hun huidige positie en activeren van de extra stille QuietDrift-instelling. In de app kun je tot vijf schema’s maken, maar als je een hub hebt is dit onbeperkt.
SwitchBot Curtain 3 in gebruik
Als de Curtains aan de gordijnrails hangen zijn er een paar manieren om de gordijnen te bedienen. Je kunt een ruk geven aan het gordijn en de robot neemt het verder over. Heb je twee gordijnen die naar elkaar toe bewegen om te sluiten, dan hoef je gelukkig maar aan één van beide te trekken. Je kunt ook de SwitchBot-app gebruiken om de gordijnen te bedienen, maar dan moet je wel binnen Bluetooth-bereik zijn. Daarnaast zijn er fysieke knoppen (SwitchBot Remote, ca. 18 euro), die je ook in de buurt van de gordijnen moeten plaatsen, zodat ze verbinding kunnen maken.
Maar interessanter is natuurlijk de automatische bediening en de bediening op afstand. Hiervoor heb je de SwitchBot Hub Mini (ca. 35 euro) of de de eerder genoemde SwitchBot Hub 2 (ca. 80 euro) nodig. Maar let op: als je de Hub Mini koopt moet je de 2024-versie hebben die voor Matter geschikt is en die nog maar net is aangekondigd. Eerdere modellen zijn niet Matter-compatibel.
Het op afstand openen en sluiten van de gordijnen, ongeacht waar je ter wereld bent, werkte probleemloos. In dat geval wordt gebruik gemaakt van wifi. Ben je in de buurt van je huis en probeer je de gordijnen te openen en sluiten met de SwitchBot-app, dan kan het soms wat haperingen geven, omdat wordt geprobeerd om een Bluetooth-verbinding te leggen. Het werkt beter via wifi.
We merkten ook dat het aansluiten van de hub veel meer mogelijkheden gaf, bijvoorbeeld opties om de SwitchBot Remote te programmeren. Hij kan dan net iets meer doen dan het openen en sluiten van één gordijn, maar kan ook meerdere bedienen. Het mooie van de Hub 2 is ook dat het veel sneller via Matter werkt, als je bijvoorbeeld een spraakopdracht geeft. De communicatie verloopt niet meer via de cloud, maar rechtstreeks en lokaal.
Voordelen +
- Stiller en krachtiger dan voorheen
- Geen nieuwe gordijnen of gordijnrails nodig
- Werkt met Matter en HomeKit (als je de Hub 2 koopt)
- Gemakkelijk te installeren
- Verbeterde zonnepanelen
- Lange batterijduur
- Magneetjes voor betere positionering
Nadelen -
- Kan vrij duur uitpakken als je alle accessoires koopt
- Niet de meest elegante oplossing
- Installatie kan alleen via eigen SwitchBot-app (en account)
Conclusie SwitchBot Curtain 3 review
SwitchBot Curtain 3 is een prima oplossing om je gordijnen te automatiseren.Mocht je op zoek zijn naar een dergelijke oplossing, dan is het een goed moment om er nu voor te kiezen, want deze nieuwe versie is krachtiger en stiller dan voorgaande modellen. Heb je al goed functionerende Curtain 1 of 2 gordijnrobots hangen, dan is er echter niet direct reden om ze te upgraden. De enige reden om het wel te doen, is dat je je gordijnen voortaan wat gemakkelijker kan aansturen met HomeKit.
De prijs van €89,99 per stuk is redelijk, al kan het snel prijzig worden als je de verschillende accessoires erbij koopt. Toch is het fijn dat er zoveel extra’s voor te krijgen zijn, want het alternatief Aqara Curtain Driver E1 dat we eerder hebben getest, biedt vrijwel geen extra’s en is daardoor minder flexibel.
Hoewel de SwitchBot Curtain 3 een goed product is, dat gemakkelijk te installeren is, hangt er wel altijd een plastic blok in de gordijnrails. Zoek je een strakkere oplossing, dan zul je moeten kijken naar een geïntegreerd systeem in de gordijnrails zelf. Die zijn er helaas niet zoveel. Eén optie is de Aqara B1 Curtain Controller, die de aanschaf van een speciale gordijnrail vereist.
SwitchBot Curtain 3 kopen
De SwitchBot Curtain 3 is verkrijgbaar bij verschillende winkels. Daarbij moet je goed opletten of je het model voor de U-rail, I-rail of ronde gordijnroedes (Rod) moet hebben. Daarnaast heb je de volgende accessoires:
Prijzen SwitchBot Curtain 3 voor U-rail
Heb je een U-rail, dan kun je de SwitchBot Curtain 3 onder andere aanschaffen bij tink. Hier vind je de U-rail versie in verschillende combinatiepakketten, met onder andere zonnepanelen en hub. Hieronder zie je de prijzen voor de verschillende uitvoeringen in zwart of wit en in pakketten van 1, 2 of 4 stuks.
Prijzen SwitchBot Curtain 3 voor roede
De SwitchBot Curtain 3 voor roede is onder andere verkrijgbaar bij Tink, Bol.com en Amazon en kost rond de 70 tot 80 euro. Deze ziet er iets grover uit, vanwege de haken die over de roede lopen.
Prijzen SwitchBot Hub 2 en andere accessoires
Wil je met spraakbediening kunnen aansturen en Matter/HomeKit gebruiken, dan is de bijbehorende Hub 2 aan te bevelen. Deze kost meestal tussen de 60 en 80 euro bij winkels zoals Amazon en tink.
Bekijk ook ons eerdere SwitchBot Curtain-review van de eerste generatie, als je wilt weten wat er zoal is verbeterd (of als je de eerdere variant overweegt). Zoek je meer opties voor slimme gordijnen, dan hebben we daarvan een overzicht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!