Xtorm XB3 batterij

iCulture bekijkt: Xtorm XB3 powerbanks met USB-C

Kabeltjes meegeleverd
Wij hebben de Xtorm XB3 powerbanks getest en in deze korte review lees je wat onze ervaringen zijn met deze powerbanks, waarmee je ook een MacBook kan opladen. Je krijgt de benodigde kabeltjes er standaard bij.

Xtorm XB3 Series powerbank review

Een powerbank voor je iPhone is niet zo speciaal meer. Als je nu een powerbank zoekt, wilt je iets met meer capaciteit en meer functies. De Xtorm XB3 Series heeft op dat punt genoeg te bieden: wij nemen tijdens onze stedentrips altijd een powerbank van dit merk mee, omdat we er snel al onze devices mee kunnen opladen. Met de zwaardere modellen kun je zelfs je MacBook opladen. We hebben XB3 Series al een paar weken kunnen testen en vertellen je er in deze review alles over. Interessant om te weten is dat je kunt kiezen uit vier varianten, afhankelijk van je behoeften. Wij hebben de Rover en Voyager getest. Je vindt dit merk bij BCC, maar ook bij Bol.com en uiteraard bij Mediamarkt.

Xtorm XB3 Series powerbank in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Xtorm XB3 Series powerbanks:

  • Verkrijgbaar in grijs/wit
  • Stevige bouwkwaliteit
  • Verkrijgbaar in 4 varianten met verschillende capaciteit
  • USB-C kabeltje(s) meegeleverd
  • Optioneel ook verkrijgbaar met USB-C en Lightning
  • Opladen via USB-C en USB-A
  • Verkrijgbaar vanaf ca. 50 euro

Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen krijgen een uitgebreide bespreking. Voor hoesjes, kabels en andere accessoires hebben we de beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews. De Xtorm XB3 Series powerbanks werden voor deze review beschikbaar gesteld door Xtorm.

Xtorm XB3 Series powerbank

Er zijn 4 varianten van deze powerbank:

  • XB300 Hubble: 15 Watt, 6000 mAh
  • XB301 Apollo: 18 Watt, 15.000 mAh
  • XB302 Rover: 45 Watt, 19.500 mAh
  • XB303 Voyager: 60 Watt, 26.000 mAh

Meegeleverde kabeltjes
Een handige eigenschap van deze powerbanks is dat je kabeltjes krijgt meegeleverd. Ze zijn erg kort, maar dat dat betekent ook dat je ze makkelijk kunt wegstoppen in een gleufje aan de zijkant. Tot nu toe hebben we altijd gebruik gemaakt van de Discover, een al wat oudere variant. Deze heeft hetzelfde design, maar wordt geleverd met een Lightning-kabel die magnetisch is bevestigd in een vakje aan de zijkant. Voor iPhone-gebruikers is dit erg handig. Meestal heb je wel een Lightning-kabeltje in je tas, maar kun je die niet zo snel kunt vinden, kun je altijd terugvallen op het meegeleverde korte kabeltje.

Xtorm XB3 Series kabels

De nieuwere modellen die we hier testen (XB300 t/m XB303) worden geleverd met één of twee USB-C-naar-USB-C-kabels. Ook handig, want dit type kabel is nog niet zo heel erg gangbaar en vanwege de aanschafprijs heb je vast geen kluwen USB-C-kabels in je tas zitten. Je kunt ze gebruiken een MacBook Air, iPad Pro 2018, Chromebook of Android-toestel aan te sluiten.

Bij de Hubble en Apollo krijg je één kabeltje meegeleverd, bij de Rover zitten twee aan de zijkant en bij de Voyager krijg je er zelfs drie, allemaal met USB-C-aansluiting. Er is ook een Lightning-uitvoering, waarbij je een combinatie krijgt van 1x USB-C en 1x Lightning, maar die was op het moment van testen nog niet verkrijgbaar. Deze variant is ook wat lastiger verkrijgbaar, want de meeste winkels verkopen momenteel de USB-C-only versie. Let dus op dat je de juiste variant te pakken hebt. Die met Lightning-aansluiting heeft een langere levertijd en is 15 euro duurder dan het standaardmodel.

Xtorm XB3 batterij

De kabeltjes zijn zo’n 10cm lang en zitten in een sleuf aan de zijkant. Als je nagels hebt kun je ze er gemakkelijk uit wippen, anders wordt het wat lastiger. We hebben een eerdere versie van deze powerbanks getest waarbij het vrij lastig was om ze lost te peuteren. Dat is in het uiteindelijke productiemodel wel verbeterd. Je wilt ook niet dat ze té los zitten, want dan raak je ze kwijt. Magneten zorgen ervoor dat de kabeltjes op hun plek blijven zitten en niet zomaar eruit vallen.

Veel variatie in aansluitingen
Wat deze powerbanks interessant maakt zijn de diverse poorten met verschillende output. Zo heeft de Rover het volgende te bieden:

  • 1x USB-C Power Delivery 45 Watt
  • 1x USB-C 15 Watt (5 Volt/3 Ampere)
  • 1x USB Quick Charge 3.0 18 Watt
  • 1x USB 12 Watt (5 Volt, 2.4 Ampere)

Je hebt dus allerlei mogelijkheden om apparaten aan te sluiten. De Power Delivery-aansluiting van 45 Watt is geschikt om de meeste MacBook-modellen aan te sluiten. Een zwaardere MacBook Pro kan ook, maar dan duurt het wel even voordat je accu weer is opgeladen. Het kan echter een uitkomst zijn als je accu bijna leeg is en je nog heel even een belangrijk document moet afmaken.

De Hubble (12W) en Apollo (18W) zijn uiteraard wat minder geschikt voor het opgeladen houden van je MacBook, maar die zijn dan ook een stuk goedkoper.

Snelladen
Wat deze powerbanks verder interessant maakt is dat je je smartphone 70% sneller kunt opladen via USB-C Power Delivery en QuickCharge 3.0. Heb je bijvoorbeeld een iPhone XS dan kun je in 30 minuten je toestel van 0% tot 50% opladen. Bij normaal opladen zit je dan nog maar op 19%, claimt de fabrikant. Bovendien kun je de powerbank zelf ook veel sneller opladen, dankzij gebruik van high power USB-C PD output. De 60W Voyager is in 3,5 uur volledig op te laden. Dit komt overeen met onze ervaringen, al moet je natuurlijk we beschikken over een geschikte oplader hiervoor. Pak je de 18 Watt-adapter van de iPad Pro 2018, dan duurt het uiteraard langer. Je kunt het beste gebruik maken van een wat zwaardere MacBook-adapter.

Over zwaar gesproken: met een dergelijke powerbank kun je zorgeloos op pad gaan in het weekend. Je kunt je iPhone meermaals ermee opladen en je weet zeker dat je niet zonder stroom zult zitten en ook niet in café’s op zoek hoeft naar een stopcontact. Maar zoveel capaciteit heeft wel tot gevolg dat de twee grootste powerbanks vrij zwaar zijn: zo’n 400 gram. Wat de afwerking betreft zit je goed. De grijs-witte kleurcombinatie is meteen herkenbaar als Xtorm-product en is neutraal genoeg dat niemand zich eraan zal storen.

Score

8

Xtorm XB3 Powerbank

Xtorm XB3 Powerbank

vanaf €45

Voordelen +

  • Goede bouwkwaliteit
  • Keuze uit 4 varianten
  • Neutraal en toch herkenbaar design in grijs en wit
  • Kabeltjes altijd bij de hand
  • Snelladen, ook voor de batterij zelf

Nadelen -

  • Lightning-versie is 15 euro duurder
  • Loshalen van kabeltjes kan lastig zijn voor mensen zonder nagels

Conclusie Xtorm XB3 powerbank review

De powerbanks van Xtorm zijn altijd van prima kwaliteit en dat is bij deze XB3-serie ook het geval. Handig is dat je meerdere manieren hebt om te laden, via de verschillende poorten die elk andere specificaties hebben. Ook handig is dat je de kabels al krijgt meegeleverd, als is het jammer dat je voor de Lightning-versie 15 euro extra moet betalen. Het lospeuteren van de kabeltjes is sinds de eerste versie sterk verbeterd, maar kan lastig zijn voor mensen zonder nagels.

Deze powerbanks zijn bij diverse winkelketens verkrijgbaar van zo’n 50 tot 120 euro afhankelijk van de capaciteit. Wil je een MacBook ermee kunnen opladen, dan raden we aan om voor de Rover of Voyager te gaan, al moet je er rekening mee houden dat deze accu’s wel vrij veel gewicht meebrengen. Het is daardoor een vrij zwaar blok in je tas. Hoef je niet zo nodig je MacBook op te laden, dan kun je beter kiezen voor een lichtere uitvoering.