SafeDrive-app ontmoedigt iPhone-gebruik tijdens het autorijden

De SafeDrive-app laat je punten verdienen als je je iPhone niet gebruikt achter het stuur. Met de punten krijg je korting bij partnerbedrijven.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

safedrive-icoon-grootAutorijden en je iPhone bedienen gaat niet goed samen. Het kan levensgevaarlijk zijn als je aandacht vooral op je iPhone-scherm is gericht, terwijl het verkeer ondertussen voortraast. De app SafeDrive | Drive. Earn. Play. wil daar iets aan gaan doen. De app beloont bestuurders die hun iPhone niet aanraken tijdens het rijden. Je schakelt de app in, rijdt weg en krijgt bij aankomst op je bestemming punten toegekend. Die punten kun je besteden bij partners. SafeDrive is gemaakt door een Nederlands bedrijf en ontving een paar dagen geleden een Edison Awards voor deze app.


SafeDrive is bedacht door de Roemeen Tudor Cobalas, die aan de Universiteit van Rotterdam heeft gestudeerd en nu mede-oprichter is van SafeDrive. Hij schakelde ontwikkelaar Eduard Alexandrian in om de app te laten maken.

Veiliger in het verkeer met SafeDrive

Het idee is simpel: zodra je harder dan 10 km/uur rijdt houdt SafeDrive in de gaten of je met je vingers van de iPhone af kan blijven. Hoe langer je het scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient. Het scherm van de app ziet er met opzet sober uit, zodat je niet wordt afgeleid door mooie plaatjes als de iPhone bijvoorbeeld in een autohouder zit. Druk je op de Release-knop omdat je de iPhone toch even moet gebruiken, dan verlies je de punten die je hebt verdiend. Voordat dat gebeurt vraagt SafeDrive nog eens voor een tweede keer of je écht de iPhone wilt gaan gebruiken. Zodra je snelheid beneden de 10 km/h komt, krijg je op het scherm te zien hoeveel punten je hebt verdiend. Klaar met autorijden? Dan worden de punten bijgeboekt op je SafeDrive-account.

Het initiatief staat of valt natuurlijk met het aantal partners en de kwaliteit van de aanbiedingen die ze hebben. Omdat je in het begin nog weinig punten hebt, heeft SafeDrive nog een ander idee toegepast om mensen uit te dagen om mee te spelen: je kunt een andere bestuurder uitdagen. Degene die de beste rit rijdt, wint. Door vrienden over te halen de app ook te gaan gebruiken, loop je minder kans om punten kwijt te raken.

Lees ook: Apple Watch achter het stuur gebruiken, mag dat?

iPhone achter het stuur is gevaarlijk

Eerder deze maand zond de NCRV de documentaire In één klap uit, over de gevolgen van dodelijke ongelukken in het verkeer. Daarbij ging het onder andere over het gebruik van de telefoon achter het stuur.

Reacties: 5 reacties

  1. Dan kun je ook je navigatie app niet gebruiken ?

  2. Hier is toch geen app voor nodig?
    We zijn toch niet achterlijk (sarcastisch)?

    (Red.) Deze reactie is door een moderator aangepast omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  3. “In één klap” is bepaald geen leuke uitzending, maar wel zeer aan te bevelen. Als ik bij Wegmisbruikers zie hoeveel mensen nog steeds met hun mobiele telefoon zitten te knoeien onder het rijden (of hun radio, TomTom of wat dan ook) en hoe dat hun rijgedrag in negatieve zin verandert, dan sta ik echt versteld. Hopelijk helpt Apple’s CarKit dat in de toekomst ook te verbeteren.

  4. @seppeuh: Vroeg ik me ook meteen af. Maar een goeie navigatie-app ontmoedigt meestal ook al bediening onder het rijden, dan heb je deze (imho onzin-) app sowieso niet meer nodig.

    Bovendien een beetje suf die grens van 10km/u, juist in een zo langzaam rijdende file is de verleiding groot ff te kijken hoe lang die file is en juist in dat stadium van de file veroorzaak je een nodeloos grote verstoring van de ‘flow’ van het verkeer als je je laat afleiden en niet vloeiend/logisch reageert op je voorliggers. Een verstoring die zelfs als het bij de aanstichter nog net goed gaat via het harmonica effect verderop in de rij alsnog een onverwacht stevige klapper kan veroorzaken.

    Gemiste kans ook dat de app als ‘ie dan toch je GPS uitleest niet je èchte snelheid laat zien, dàt zou een hoop onnodige (want onbewuste) snelheidsverschillen kunnen voorkomen – en dus meteen de even onnodige hinder, irritaties, vertraging en gevaarlijke situaties door mensen die geen flauw benul hebben van de (on)nauwkerigheid van de snelheidsmeters in auto’s.

    Dan was die NCRV docu een stuk indrukwekkender, nuttiger èn effectiever – mits genoeg mensen hebben gekeken, maar zo’n zelfde mits geldt natuurlijk ook voor deze app…

    @iCulture: Goed dat jullie de link met de docu leggen, fraai staaltje ‘out of the box’ denken bij een app review 🙂

  5. Ik vind het wel treurig dat een app nodig is om mensen te weerhouden van telefoongebruik tijdens het rijden. Zoiets zou je uit jezelf niet moeten willen doen.