iOS 4 verscheen op 21 juni 2010 en was de eerste update waarbij Apple de nieuwe naam iOS gebruikte. Daarmee wilde Apple duidelijk maken dat het besturingssysteem niet alleen voor de iPhone bedoeld was. In dit overzicht lees je alles over de nieuwe functies in iOS 4 en welke vernieuwingen deze update verder nog met zich meebracht.
Naamswijziging naar iOS
Apple kondigde in juni 2010 aan dat iPhone OS voortaan iOS zou heten. Helemaal vanzelf ging dat niet. Cisco had het handelsmerk IOS (met hoofdletters) in handen en gebruikte dat al meer dan tien jaar als besturingssysteem voor routers. Om een rechtszaak te voorkomen besloot Apple de naam IOS in licentie te nemen, maar dan wel met een kleine letter i.
iOS 4 in het kort
Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 4:
- De iOS versie van 2010.
- Aangekondigd op 7 juni tijdens WWDC.
- Verscheen op 21 juni voor iPhone 3GS en nieuwer.
- Verscheen gelijktijdig met de iPhone 4.
- Er verschenen in totaal maar liefst twaalf updates.
- Laatste update 4.3.5 verscheen op 25 juli 2011.
- iOS 4.2.1 was de laatste update voor de iPhone 3G en de 2e generatie iPod touch.
iOS 4: nieuwe functies
De belangrijkste nieuwe functies in iOS 4 waren:
- FaceTime voor het voeren van gesprekken met videobellen
- Multitasking met de appswitcher: makkelijk wisselen tussen opende apps
- Mappen, voor het ordenen van je apps
- Daardoor ook meer apps op je beginscherm
- Game Center, om scores en ranglijsten van games te bekijken
- iBooks voor het lezen van boeken
- Wallpapers, voor een achtergrondplaatje naar eigen smaak
Verder bevatte iOS 4 voor het eerst spellingscontrole, betere ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden en een universele inbox voor Mail. Berichten van meerdere mailaccounts werden daarbij in één overzicht getoond. Er kwam een tap-to-focus functie voor de camera en het werd mogelijk om foto’s te filteren op locatie. Dit was een vroege voorloper van de Aandenkens-functie in iOS 10, waarbij je foto’s automatisch in albums worden gesorteerd op basis van locatie (en inhoud). In de Spotlight-zoekfunctie kwam ondersteuning voor web en Wikipedia.
iOS 4 introductie
Tijdens de WWDC 2010 liet Steve Jobs een compleet nieuwe versie van Apple’s mobiele besturingssysteem. Dat gebeurde in juni 2010, gelijktijdig met de iPhone 4. Het was een beladen evenement, omdat een paar weken eerder het gloednieuwe design van de nieuwe iPhone was uitgelekt. Een Apple-medewerker had een testtoestel laten liggen in een bar. Gelukkig was er over iOS 4 nog niets uitgelekt. Apple maakte met deze update duidelijk dat de iPhone ook een productiviteitstool was en niet alleen een apparaat voor vermaak. Het strakke nieuwe uiterlijk van de iPhone 4 in glas en metaal sloot daar goed bij aan.
iOS 4 aankondiging en video
Hieronder zie je hoe Jobs iOS 4 aankondigt tijdens de WWDC, op 7 juni 2010. De update kwam beschikbaar op 21 juni 2010. Verderop lees je over de vele iOS 4 versies die later dat jaar verschenen zijn.
iOS 4 was de laatste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem die nog tijdens het leven van Steve Jobs verscheen. Hij zou een jaar later nog wel iOS 5 aankondigen, maar maakte de release niet meer mee.
iOS 4 niet voor alle toestellen
De komst van iOS 4 betekende ook dat voor het eerst enkele toestellen geen update meer kregen. De originele iPhone en iPod touch bleven steken op iPhone OS 3.1.3. Nog nooit heeft Apple zó kort een toestel ondersteund. Tegenwoordig is het heel normaal dat er tot vier of vijf jaar na introductie van een toestel nog iOS-updates verschijnen.
Kritiek op iOS 4
iOS 4 heeft op een aantal punten kritiek gekregen. Zo waren er performance- en batterijproblemen op de iPhone 3G, waarna Apple beloofde om er onderzoek naar te doen. De problemen speelden in dezelfde periode als ‘antennagate‘ en de ‘death grip‘ van de iPhone 4. Volgens Apple was dit een misverstand en werden de signaalstreepjes niet goed weergegeven. Het bedrijf bracht al rap iOS 4.0.1 uit, waarin de antennestreepjes op een andere manier werden berekend. Dat loste de kritiek niet op. Een forumdiscussie over problemen met iOS 4 leverde meer dan 400 reacties op.
iOS 4 FaceTime
De grootste vernieuwing in iOS 4 was FaceTime, een dienst waarmee je kunt videobellen. Jaren later werd ook FaceTime Audio toegevoegd. FaceTime is een populaire manier geworden om te communiceren en is ook erg geschikt voor mensen die slechthorend zijn, zoals onderstaande video laat zien.
iOS 4 Multitasking
Met multitasking kun je snel wisselen tussen geopende apps. Dit activeer je door twee keer snel achtereen op de thuisknop te drukken. Er komt dan een zogenaamde appswitcher in beeld waarmee je snel een reeds eerder gebruikte app kunt openen. Je kunt de appswitcher ook gebruiken om iOS apps af te sluiten maar dit heeft alleen zin als een app volledig is vastgelopen.
iOS 4 Mappen
Met de komst van iOS 4 werd het mogelijk om mappen te maken. Vooral handig voor mensen die iets te fanatiek hadden gedownload vanuit de App Store, waardoor ze te veel appicoontjes op hun beginscherm hadden staan. Met de nieuwe mappenfunctie kon je ze overzichtelijk ordenen in mappen met een zelfgekozen naam, bijvoorbeeld Games of Tools. Door het appicoon ingedrukt te houden totdat deze gaat wiebelen en daarna over een andere app te slepen, wordt er automatisch een map aangemaakt. Het werd voor het eerst mogelijk om standaardapps die je niet gebruikte te ‘verstoppen’ in een map, zodat je ze niet meer ziet. Pas met de komst van iOS 10 werd het mogelijk om standaardapps te verwijderen.
Meer apps in iOS 4
iOS 4 verhoogde het maximale aantal apps op het beginscherm van 180 naar maar liefst 2160 stuks. Dit was te danken aan mappen.
Game Center in iOS 4
iOS 4 introduceerde Game Center, een centrale plek waar je scores, ranglijsten en multiplayer-functies voor games. Je kunt op basis van je Apple ID een account aanmaken en daarna vrienden toevoegen, die je kunt uitdagen voor een spelletje. Je vergelijkt jouw scores met die van andere spelers, overal ter wereld.
Rond de tijd dat Game Center beschikbaar kwam waren al soortgelijke sociale netwerken voor gamers, zoals Open Feint. De meeste daarvan zijn alweer opgedoekt, maar Game Center bestaat nog steeds. Toch heeft Apple er na de introductie weinig aandacht aan besteed.
Een vervelende Game Center-bug bleef jarenlang onopgelost en uiteindelijk verwijderde Apple de Game Center-app in iOS 10 helemaal. De functies van Game Center werken nog wel, maar er is geen aparte app meer. Nieuwe functies hoeven we niet meer te verwachten.
iBooks in iOS 4
In iOS 4 ging Apple van start met een eigen boekenwinkel onder de naam iBooks Store. De bijbehorende iBooks-app bestaat nog steeds en kan ook worden gebruikt om zelfgemaakte of elders gedownloade ePub-boeken te lezen. Deze ePub-bestanden moeten dan wel zonder DRM zijn. Apple koos bij de iBooks-app voor een uiterlijk met een boekenplankje.
In de VS was Apple jarenlang verwikkeld in een juridische strijd rondom iBooks, omdat ze prijsafspraken met uitgevers zouden hebben gemaakt. Toch is Apple bij veel populaire titels niet de goedkoopste.
iOS 4 Wallpapers
In iOS 4 werden voor het eerst wallpapers toegevoegd, zodat je een ander plaatje kon instellen op het beginscherm. Voorheen was de achtergrond altijd zwart. Apple leverde in iOS 4 een aantal achtergronden mee, waaruit je kon kiezen. De mogelijkheid om aangepaste wallpapers te kiezen ontbrak echter op de iPhone 3G en de tweede generatie iPod touch, vanwege de lage performance van deze modellen, waardoor de animaties van de appiconen niet vloeiend zouden bewegen.
iOS 4-versies
Er zijn meerdere versies verschenen van iOS 4:
- Versie 4 (codenaam Apex) op 21 juni 2010, eerste release.
- Versie 4.0.1 op 15 juli 2010, verbeterde berekening van weergave van het mobiele signaal.
- Versie 4.0.2 op 11 augustus 2010, update vanwege een PDF-beveiligingslek.
- Versie 4.1 (codenaam Baker) op 8 september 2010, toevoeging van Game Center, HDR-fotografie en uploaden van HD-video’s naar YouTube en MobileMe.
- Versie 4.2.1 op 22 november 2010, update voor de iPad waarin alle eerder op de iPhone geïntroduceerde nieuwe functies ook op de iPad beschikbaar kwamen. Versie 4.2 (codenaam Jasper) is alleen als beta uitgebracht en bevatte te veel bugs om officieel uit te brengen.
- Versie 4.2.5 op 11 januari 2011, ondersteuning voor Wi-Fi-hotspots voor CDMA-versies van de iPhone 4.
- Versie 4.3 (codenaam Durango) op 4 maart 2011, toevoeging van persoonlijke hotspot, thuisdeling voor iTunes en verbeteringen voor AirPlay.
- Versie 4.3.1 op 25 maart 2011, met oplossing voor schermprobleem iPod touch.
- Versie 4.3.2 op 14 april 2011, lost problemen op met FaceTime-vastlopers en verbindingsproblemen op de iPad.
- Versie 4.3.3 op 4 mei 2011, oplossing van locatiebugs.
- Versie 4.3.4 op 15 juli 2011, oplossing van beveilingslekken.
- Versie 4.3.5 op 25 juli 2011, beveiligingsupdate voor problemen met het valideren van certificaten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!