iOS 8 icoon

iOS 8: het complete overzicht

Alles over iOS 8 en de nieuwe functies, zoals interactieve notificaties, gezondheid, domotica en productiviteitsverbeteringen. Lees over de iOS 8 aankondiging, release en meer.

Inmiddels zijn er nieuwere iOS-versies verschenen. Check hiervoor ons overzicht. Momenteel is de nieuwste versie iOS 18.1.1.

iOS 8 is de achtste versie van het iOS-besturingssysteem en kwam beschikbaar op 17 september 2014. Er zaten vooral productiviteitsfuncties en nieuwe functies voor ontwikkelaars in, zoals widgets, extensies, alternatieve toetsenborden de Gezondheid-app. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, iOS 8 functies, release en meer.

iOS 8 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 8:

  • De iOS versie van 2014.
  • Aangekondigd op 2 juni tijdens WWDC.
  • Verscheen op 17 september voor iPhone 4s en nieuwer.
  • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 6 en 6 Plus.
  • Er verschenen in totaal elf updates.
  • Laatste update 8.4.1 verscheen op 13 augustus 2015.
  • Er vielen geen toestellen af, alle toestellen met iOS 7 konden updaten naar iOS 8.

iOS 8 functies

iOS 8: de belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 8:

Er waren nog diverse kleine vernieuwingen, zoals:

iOS 8 aankondiging

In onderstaande video kun je de aankondiging van iOS 8 nog eens meemaken:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 8 geschikte toestellen

iOS 8 was geschikt voor de volgende volgende iDevices:

Op de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 en iPad mini 3 was iOS 8 al standaard voorgeïnstalleerd.

iOS 8 iDevices

HealthKit en Gezondheid-app in iOS 8

Apple introduceerde in iOS 8 HealthKit en de bijbehorende Gezondheid-app. Hiermee kun je allerlei gezondheidsdata op een centrale plek bewaren. Ontwikkelaars kunnen apps maken die data kunnen inlezen en teruggeven aan de Gezondheid-app. De gedachte achter deze dienst is dat je data met elkaar in verband kunt brengen, ook als ze door meerdere apps zijn verzameld. Denk daarbij aan het aantal stappen, voedsel, bloeddruk en gewicht. Sommige gegevens worden automatisch verzameld door de sensoren in de iPhone, zoals het aantal geklommen trappen. Ook bevat de Gezondheid-app een Medisch ID waarmee hulpverleners snel toegang hebben tot belangrijke medische informatie.

HomeKit in iOS 8

Apple voegde in iOS 8 ondersteuning toe voor HomeKit, al was er nog geen aparte Woning-app. Voor het indelen van je huis moest je gebruik maken van apps van derden. Door kamers en acties te koppelen aan scenes kun je meerdere apparaten in huis bedienen via HomeKit. Je kunt de opdrachten geven met Siri of allerlei apps. Fabrikanten die HomeKit-geschikte accessoires willen maken moesten daarvoor aanvankelijk wel een speciale chip inbouwen. Met de komst van iOS 11 versoepelt Apple de eisen en wordt het ook mogelijk om apparaten softwarematig geschikt te maken voor HomeKit. Ook wordt het mogelijk om sprinklers en kranen geschikt te maken voor HomeKit.

iOS 8 krijgt widgets in Berichtencentrum

In het vernieuwde Berichtencentrum zijn vanaf iOS 8 widgets mogelijk. Ontwikkelaars kunnen op die manier snel toegang geven tot belangrijke informatie, zoals voetbaluitslagen in een sportapp, of biedingen in de eBay-app, waarbij je rechtstreeks vanuit de widget een nieuw bod kunt doen. Widgets zijn dus interactief. In eerdere iOS-versies waren alleen widgets van Apple’s eigen apps mogelijk, zoals Aandelen en Weer. Sinds iOS 8 is de functie vrij te gebruiken voor alle appontwikkelaars. Widgets worden automatisch ververst en je bepaalt zelf in welke volgorde je de widgets in het Berichtencentrum wilt zien.

Interactieve notificaties in iOS 8

iOS 8 notificatiesIn iOS 8 werden notificaties interactief, waardoor je meteen erop kon reageren. Bij een iMessage-bericht kon je bijvoorbeeld meteen reageren door het pushbericht naar beneden te trekken. Op soortgelijke manier kun je een agenda-afspraak accepteren of weigeren, zonder de Agenda-app te starten. Bij Facebook-notificaties kun je meteen een bericht liken.

iOS 8: Alternatieve toetsenborden en QuickType

In iOS 8 werd het voor het eerst mogelijk om alternatieve toetsenborden installeren. Voorbeelden zijn Fleksy en Swype. Om de toetsenborden te kunnen gebruiken moet je wel toestemming geven en dat brengt privacybezwaren met zich mee. Externe makers van toetsenbordapps zouden namelijk kunnen ‘meelezen’ wat jij intikt. Volgens Apple wordt dit risico beperkt door toetsenborden alleen toegang te geven tot de ‘sandbox’ van een app. Ze kunnen dus niet alle privé-informatie uitlezen van de apps die jij gebruikt.

iOS 8 notificatiesEen andere vernieuwing is het QuickType-toetsenbord, dat voorspelt wat je wilt typen. Tijdens het tikken verschijnen er woordsuggesties boven het toetsenbord, waar je op kunt tikken om ze te gebruiken. QuickType is contextgevoelig: vraagt iemand of je een film wil kijken of wil gaan eten, dan zullen de woorden ‘film’ en ‘eten’ als suggesties worden getoond. Hoe vaker je schrijft, hoe beter het QuickType-toetsenbord weet hoe je schrijft. QuickType werkt in het Engels, Frans en Duits, maar nog niet in het Nederlands.

iCloud Drive in iOS 8

iOS 8 foto's appiCloud Drive is een centrale plek om al je iCloud-documenten te bewaren. het doet denken aan Dropbox. Handig aan iCloud Drive is dat je de bestanden kunt bekijken op iOS, macOS en Windows. Ben je klaar, dan worden de wijzigingen automatisch opgeslagen en kun je op andere apparaten verder werken. Je hebt hiervoor 5GB beschikbaar, dat je tegen betaling kunt uitbreiden. Er kwam ook een aparte iCloud Drive-app, die in iOS 11 is vervangen door de Bestanden-app.

Apple Pay in iOS 8.1

Apple Pay werd in iOS 8.1 toegevoegd als nieuwe betaaldienst op de iPhone. Het werkte aanvankelijk alleen in de VS en is gaandeweg ook uitgerold in andere landen.

Apple Pay iOS 8

Apple Watch in iOS 8.2

In iOS 8.2 voegde Apple ondersteuning toe voor de Apple Watch, de smartwatch die rond dezelfde periode voor het eerst

Apple Music in iOS 8.4

Apple’s streaming muziekdienst Apple Music ging van start in iOS 8.4. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt luisteren naar de miljoenen muzieknummers. De Muziek-app werd aangepast om ruimte te maken voor Apple Music en het gelijktijdig gelanceerde 24-uurs radiostation Beats 1. Apple verplaatste in i0S 8.4 audioboeken van de Muziek-app naar de iBooks-app.

Allerlei apparaten waarop je Apple Music kunt afspelen

Fotobewerking in iOS 8

De introductie van iCloud Drive betekende ook veranderingen voor de Foto’s-app. Je bent niet langer beperkt tot de laatste 1.000 foto’s, maar kunt onbeperkt foto’s opslaan en delen met Fotostream. De enige beperking is de hoeveelheid opslagruimte.

iOS 8 fotofuncties

In iOS 8 kreeg de Foto’s-app meer mogelijkheden voor fotobewerking. Je kunt schaduwen, contrast, helderheid en belichting aanpassen. Met schuifbalken kun je de effecten aanpassen. Andere nieuwe functies waren timer en timelapse. De bijbehorende Foto’s-app voor macOS volgde een jaar later in 2015, als vervanger van iPhoto.

Slimmere Spotlight-zoekfuncties in iOS 8

iOs 8 spotlightDe Spotlight-functie van iOS 8 kan meer informatie raadplegen. Vanuit de zoekbalk is het mogelijk om Wikipedia te doorzoeken, apps te vinden die je nog niet hebt geïnstalleerd of filminformatie raadplegen. De vernieuwde Spotlight-functionaliteit is vergelijkbaar met de zoekfunctie van OS X Yosemite. Daarin worden zoekresultaten veel meer in context geplaatst: in plaats van een lijstje met gevonden documenten kun je bij contactpersonen zien welke adressen, afspraken en andere items erbij horen.

iOS 8: Family Sharing voor gezinnen

iOS 8 Family SharingJe kunt in iOS 8 gebruik maken van zes verschillende iTunes-accounts binnen een gezin. Deze nieuwe functie heet Family Sharing (Delen met gezin) en maakt het mogelijk om onderling bestanden, apps, muziek en andere iTunes-content onderling uit te wisselen binnen een gezin. Nadeel is dat je als betaalmethode altijd een creditcard kunt instellen, waarmee alle gezinsleden hun aankopen afrekenen. Dit mag slechts één creditcard zijn, andere betaalmethoden zijn niet toegestaan. Het heeft echter ook voordelen: iedereen binnen een gezin heeft een eigen iTunes-account, dus je krijgt de aankopen van andere gezinsleden niet steeds te zien. Je kunt dit voor maximaal 6 personen gebruiken.

Met Family Sharing probeert Apple ook het probleem van in-app aankopen door jonge kinderen op te lossen. Probeert een kind iets te downloaden via de gezamenlijke creditcard, dan moet hij of zij eerst toestemming krijgen van de ouders. Vader en moeder krijgen hiervoor een pushmelding op hun iPhone of iPad.

iOS 8: betere samenwerking iPhone, iPad en Mac

Met de komst van iOS 8 werkt AirDrop voor het eerst tussen iPhones, iPads en Macs. Dit is mede te danken aan aanpassingen in OS X Yosemite. Voorheen werkten ze via verschillende AirDrop-protocollen, waardoor het alleen tussen Macs onderling werkte.

iOS 8 OS X connectivityiOS en macOS werken op nog meer vlakken samen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met Handoff makkelijk te wisselen tussen apps op je iPhone, iPad en Mac. Schrijf je bijvoorbeeld een e-mail op je iPhone, dan kun je dankzij Handoff meteen verder werken op de Mac. Op dezelfde manier kun je een telefoongesprek beantwoorden op de Mac. Handoff werkt alleen op bepaalde iPhones, iPads en Macs.

Met de overkoepelende oplossing Continuïteit (Continuity) is nog meer mogelijk. Zit je bijvoorbeeld op een Mac zonder internetverbinding, dan is het nu supersimpel om de persoonlijke hotspot-functie van de iPhone te starten. Vanuit de Bluetooth-instellingen op de Mac kun je snel de iPhone als hotspot activeren. Deze functie heet instant hotspot en zorgt ervoor dat je je mobiele abonnement op meerdere apparaten kunt gebruiken.

Andere iOS 8 functies

iOS 8 multitaskingEr zitten nog veel meer verbeteringen in iOS 8. Zo kun je in de appswitcher recente contactpersonen zien, net als in Spotlight. Je kunt deze contactpersonen meteen bellen, facetimen of sms’en. De functie leverde ook klachten over privacy op, maar gelukkig kun je het ook uitschakelen.

In de vernieuwde Mail-app worden datums automatisch omgezet naar een agenda-afspraak. Ook kun je sneller mailberichten als ongelezen markeren of verwijderen. Apple keek daarbij goed naar apps zoals Mailbox. Uitstellen van mailberichten is nog niet mogelijk.

Met de verbeterde groepschats in iMessage kun je chats een naam geven, mensen toevoegen en verwijderen, zelf een gesprek verlaten en een specifiek gesprek dempen (muten). Je kunt sneller audio- en videoberichten verzenden, door de audioknop ingedrukt te houden en te praten. Op dezelfde manier gebruik je de cameraknop. De nieuwe functies zijn wel wat vergelijkbaar met WhatsApp.

De Touch ID-vingerafdruksensor is voortaan ook voor ontwikkelaars te gebruiken in apps. Zo kan bijvoorbeeld een bankenapp worden beveiligd met je vingerafdruk. Apple belooft dat de vingerafdrukgegevens niet worden gedeeld met app-ontwikkelaars; ze worden alleen lokaal opgeslagen in de Secure Enclave.

Siri werkt nu samen met Shazam, zodat je muziek kunt herkennen met de virtuele assistent. Je kunt met Siri ook iTunes-content aanschaffen en de assistent activeren met Hé Siri. Bovendien was er ondersteuning voor 22 nieuwe talen – maar Nederlands zat er helaas niet bij. Als goedmakertje voegde Apple wel het dicteren van Nederlandse teksten toe, waarbij technologie van Nuance wordt gebruikt.

De App Store gaat je in iOS 8 met het nieuwe Ontdek-tabblad (Explore) helpen om nieuwe apps te ontdekken. Je krijgt ook populaire zoektermen te zien, zodat je weet waar andere gebruikers zoal naar zoeken. Ontwikkelaars zijn sinds iOS 8 in staat om appbundels te verkopen: meerdere apps tegelijk, tegen een gereduceerde prijs. Ontwikkelaars kunnen voortaan ook video’s van apps tonen in de App Store.

Apple voegde in iOS 8 de Tips-app toe, waarmee je korte tips en informatie over functies van iOS krijgt.

iOS 8 custom actionsEen andere vernieuwing zijn extensies, waarmee apps voor het eerst onderling data kunnen uitwisselen. Dit maakt het mogelijk om items van de ene app naar de andere door te sturen. Deze apps bevinden zich volgens Apple nog steeds in een ‘sandbox’, zodat ze beveiligd zijn en geen misbruik kunnen maken van elkaars data. Een voorbeeld is het bewerken van een foto in de ene app en vervolgens verder gaan met bewerken in een andere app.

Voor ontwikkelaars kwam CloudKit beschikbaar, waarmee ze van Apple gratis opslagruimte krijgen voor hun apps. Het gaat hierbij om databases, documenten, scores en andere data die gekoppeld is aan een app. Met CloudKit kunnen ontwikkelaars dergelijke data gemakkelijker synchroniseren tussen de apps op verschillende iOS-apparaten.

Metal is een grafische ontwikkelkit, vooral gericht op gameontwikkelaars. Zij kunnen met Metal de maximale grafische prestaties uit de GPU van de iPhone halen. Later kwam Metal ook op de Mac beschikbaar en verscheen de verbeterde versie Metal 2.

Een gigantisch grote sprong vooruit voor ontwikkelaars was Apple’s nieuwe programmeertaal Swift. Hiermee biedt Apple een alternatief voor Objective-C, dat tot nu toe werd gebruikt door iOS-ontwikkelaars. Swift is door iOS-ontwikkelaars op grote schaal omarmd. Ook verscheen er een Swift Playgrounds-app waarmee kinderen leren programmeren.

iOS 8 versies

Hieronder zie je een overzicht van alle iOS 8 versies die zijn verschenen:

  • Versie 8.0 op 17 september 2014: eerste versie met nieuwe functies.
  • Versie 8.0.1 op 24 september 2014: Een nogal rampzalig verlopen update waardoor functies zoals Touch ID en mobiele ontvangst op de iPhone niet meer werkten. Apple adviseerde gebruikers om terug te gaan naar iOS 8.0 en trok de update terug.
  • Versie 8.0.2 op 25 september 2014: Tussentijdse update om problemen op te lossen die door iOS 8.0.1 waren ontstaan.
  • Versie 8.1 op 20 oktober 2014: Bracht veel praktische verbeteringen, zoals Continuiteit en de terugkeer van de camerarol in de Foto’s-app. Ook werd Apple Pay toegevoegd voor de Verenigde Staten. iCloud Fotobibliotheek werd in beta toegevoegd.
  • Versie 8.1.1 op 17 november 2014: Bugfix-update, die ook snelheidsverbeteringen bood voor de iPhone 4s en iPad 2.
  • Versie 8.1.2 op 9 december 2014: Loste onder andere een probleem met gekochte iTunes-beltonen op.
  • Versie 8.1.3 op 27 januari 2015: Maakte iOS-updates een stuk kleiner, na eerdere kritiek op gigantisch grote firmwarebestanden.
  • Versie 8.2 op 9 maart 2015: Voegde ondersteuning voor de Apple Watch toe, middels de speciale Apple Watch-app voor iPhone.
  • Versie 8.3 op 8 april 2015: Voegde ondersteuning toe voor Nederlandstalige Siri, een vernieuwd emoji-toetsenbord, meer huidskleuren voor emoji en ondersteuning voor draadloze CarPlay. Dit was ook het moment dat Apple voor het eerst publieke beta’s voor iOS aankondigde.
  • Versie 8.4 op 30 juni 2015: Introductie van Apple’s muziekdienst Apple Music. Audioboeken werden verplaatst van de Muziek- naar de iBooks-app.
  • Versie 8.4.1 op 13 augustus 2015: Geen nieuwe functies, maar vooral bugfixes voor Apple Music.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
iOS, iOS 8