Met het Sonder-toetsenbord bepaal jij wat de toetsen doen

Sonder is een fysiek toetsenbord voor Mac, iPhone en iPad, waarbij je zelf de toetsen kunt indelen. Alle toetsen zijn digitaal, dus je kiest zelf welk symbooltje erop staat. Handig als je veel functieknoppen nodig hebt of graag alles naar eigen hand zet.
Lars Paymans -

Sonder-toetsen
Toetsenborden naar eigen smaak instellen doen we dankzij iOS 8 alweer een tijdje op onze iPhone en iPad, maar het fysieke toetsenbord waarop we dit artikel tikken is wat dat betreft een stuk minder flexibel. Misschien is het tijd voor de Sonder, een (fysiek) toetsenbord dat je per toets kunt instellen.


Het grote voordeel van de Sonder ten opzichte van andere toetsenborden, is dat de meeste toetsen digitaal zijn, wat betekent dat je er zelf een icoontje voor kunt kiezen. Op de standaardknoppen (ctrl, cmd, shift, spatie enzovoorts) na zijn alle letter-, cijfer- en functietoetsen programmeerbaar en lichten ze op in het donker.

Sonder: wat deed die toets ook alweer?

Onthouden welke functie een toets heeft is hierdoor een stuk gemakkelijker: laat met een Twitter-vogeltje op de toets bijvoorbeeld zien dat je met die knop Twitter opent, of voeg een deel-logo toe om artikelen direct te delen via sociale netwerken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om voor Photoshop een totaal ander toetsenbord te maken, dat volledig bestaat uit shortcuts.

Sonder-Keyboard

Om ervoor te zorgen dat je niet constant de Sonder opnieuw moet programmeren als je van programma wisselt, worden al je instellingen opgeslagen in de cloud. Daar kun je snel wisselen tussen je verschillende instellingen.

Sonder alvast vooruitbestellen

De Sonder is draadloos en maakt via Bluetooth verbinding met je Mac. Op de website van de Sonder kun je alvast een exemplaar voor $199,- bestellen, die in de lente van 2016 geleverd wordt. Daar kun je ook wat voorbeelden zien van hoe dit toetsenbord ingesteld kan worden voor programma’s als PhotoShop en OS X.

Reacties: 7 reacties

  1. Duur ding vergeleken dat andere toetsenborden van bijv logi(tech) ed. dit al kunnen en nog van betere kwaliteit ook. Maar voor office doeleinden moah prima, alleen denk ik dat een office gebruiker deze prijsklasse mist? Al koop ik al jaren geen toetsenbord meer.

  2. Geen numeriek toetsenbord? Dus niet…

  3. Logix: ik ken bijna geen Logitech of ander toetsenbord wat voor bijna elke toets een display heeft waardoor je de afbeelding per toets kan wijzigingen.
    Overigens is die $200 een stuk goedkoper dan de Optimus Maximus van Art Lebedev van 7 jaar geleden. Die kostte toen ruim 1100 euro (Zie)

  4. Dit is echt al vrij lang geleden in Rusland uitgevonden.

  5. Leuk toetsenbord voor een “Sonderpreis” (wat normaal gesproken overigens een aanbieding betekend, maar in dit geval bedoel ik het tegenovergestelde).

    Wel jammer dat er geen numeriek toetsebord op zit, waarschiljnlijk vanwege de kosten, maar het zou de mogelijkheden enorm vergroten. Tip voor Sonder: maak twee uitvoeringen.

    En ook heel erg jammer dat de “vaste” toetsen zo’n duidelijk anders design hebben. Zal ook wel met kosten te maken hebben, maar had ze dan gewoon doorzichtig en verlicht gemaakt met een papiertje erachter ipv. een display. Dan is alles tenminste in dezelfde stijl én verlicht.

  6. Die vaste toetsen vind ik ook jammer, doet echt af aan het design.

    Numeriek toetsenbord heeft het apple wireless toetsenbord ook niet, en als ik het zo zie wil deze daar zoveel mogelijk op lijken.

    Vraag me wel af wat de batterijduur is met de verlichting aan.

  7. Ondanks dat design foutje van ze qua toetsen wil ik hem wel 😀 .

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.