De TarDisk Pear vult opslagruimte van je MacBook aan

TarDisk Pear onderscheidt zich van andere externe geheugenkaartjes omdat het de opslagruimte op je MacBook naadloos uitbreidt, zonder dat je er omkijken naar hebt.
Lars Paymans -

TarDisk-Pear

Geheugenkaartjes waarmee je de opslagcapaciteit van je MacBook uit kunt breiden kennen we al langer (denk aan Nifty), maar de Pear van TarDisk belooft meer dan dat. Door speciale software zorgt dit kaartje voor een ‘Hybrid Drive’ die samenwerkt met de ingebouwde harde schijf van de MacBook.


De TarDisk Pear is een klein kaartje dat je in de zijkant van je MacBook stopt en naadloos aansluit op de behuizing. Het sluit je kaartlezer zelfs zo goed af, dat de makers voorstellen om een bankpasje te gebruiken om de kaartlezer weer uit de MacBook te halen.

Combinatie van interne opslag en Pear
Wat de Pear vooral zo bijzonder maakt is dat je niet handmatig bestanden naar deze geheugenkaart hoeft te slepen om van de extra opslagruimte gebruik te maken: het combineert de interne hard drive met de opslagruimte op de kaart, zodat er voor jou als gebruiker niets verandert. Dit doet wel een beetje denken aan de manier waarop Fusion Drives werken.

Tardisk-Pear01

De software die nauw samenwerkt met de Pear bundelt de twee opslagplaatsen en wijzigt bovendien het pictogram van je Mac-geheugen, al kun je dit in de instellingen ook weer uitzetten. Een schrijver van MacWorld ging al met een exemplaar aan de slag en zegt tot nu toe geen problemen te hebben met snelheid van het openen en opslaan van bestanden. TarDisk zegt zelf dat de Pear wel invloed heeft op de batterijduur van je MacBook: deze zou op een sessie van zeven uur ongeveer vijf minuten nadelig kunnen zijn.

Maak wel even een backup
De TarDisk Pear is vanaf vandaag te koop in twee verschillende modellen: een 128GB voor $149 (135 euro) en 256GB voor $399 (364 euro). We hebben zelf nog geen exemplaar kunnen testen, en raden het dan ook aan om eerst een backup te maken van je gegevens als je besluit om een Pear in je MacBook te pluggen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 29 oktober: In een eerdere versie van dit artikel werd de term "intern geheugen" en/of opslaggeheugen gebruikt. Dit is nu gecorrigeerd naar het correcte "opslagruimte" om aan te geven dat het een uitbreiding is van je harde schijf.

Reacties: 17 reacties

  1. Uhm, geheugen is toch wat anders dan een opslag medium.. Kop van het artikel zet je op het verkeerde been..
    (Red.) Nu gecorrigeerd in het artikel.

  2. Je hebt ook Baseqi. Hier kan je zelf een geheugenkaartje in doen en dat is alleen een soort reader. Dit is een heel stuk handiger!

  3. Dat is wel extreem duur voor 256gb. Het is zelfs goedkoper een nieuwe ssd te kopen voor je macbook air 2012 of eerder

  4. Inderdaad flink aan de prijs en per definitie een stuk minder snel dan een SSD.. Maar wel een stuk eenvoudiger te installeren.

  5. @Corryworst: Het is niet langzamer, het vult het geheugen aan van de bestaande SSD.

  6. Hmmmm, dat gaat niet passen in mijn 12″ 😒

  7. Wacht.. Kan ik dit gebruiken in mijn iMac 2014 zodat hij een soort fusion drive heeft? Dus 1000 GB hdd en 128 Ssd?

  8. Lees/schrijfsnelheid bekend? (MB/s)

  9. Origineel geplaatst door bsaa
    @Corryworst:
    Het is niet langzamer, het vult het geheugen aan van de bestaande SSD.

    Het is wel langzamer. De SD kaart poort waar dit op zit heeft namelijk een lagere bandbreedte dan de poort waar intern je SSD op zit n

  10. @Angelo: Voor wat ik ervan begrijp heeft de SDXC card slot een maximale snelheid van 480 Mbit/s. Niet te vergelijken met een interne SSD schijf denk ik. Het zou vergelijkbaar zijn met het booten van OSX vanaf een externe SSD schijf via USB.

  11. Niet handig dus? Of te duur? Ik heb een MBP 13″ van jan 2015. Volgens mij kan ik niet eenvoudig mijn 256mb sed upgraden. De ssd is van een nieuwe formfactor, dacht ik. Of heb ik dat niet juist?

  12. Dit is wel oud nieuws.
    Bestaat al veel langer dan vandaag en ik heb deze al van begin dit jaar in gebruik … EN bij Amazon VEEL goedkoper verkrijgbaar.
    Kan ik zeker aanraden als je net dat beetje plaats tekort hebt.

    https://youtu.be/CTL12EkmBPA

  13. Origineel geplaatst door Jeroen
    Uhm, geheugen is toch wat anders dan een opslag medium.. Kop van het artikel zet je op het verkeerde been..
    (Red.) Nu gecorrigeerd in het artikel.

    Opslag wordt ook wel ‘permanent geheugen’ (itt werkgeheugen) genoemd, dus de verwarring en dat ‘verkeerde been’ viel nogal mee hoor. Kwestie van ‘een goed verstaander heeft aan een (half) woord genoeg’ 😁

    En zeker voor flash is de term flashgeheugen juist heel gangbaar, en bijvoorbeeld zelfs de wikipedia-ingang voor het onderwerp. Daar kun je dan ook nog ’s lezen dat de achterliggende techniek EEPROM is, drie keer raden waar de ‘M’ daarin voor staat… 😉

  14. @Ferryman: Had ik kunnen bedenken….staat natuurlijk voor Mac

  15. Is er niet iets soort gelijks die het geheugen ook een geheel maakt alleen dat voor een iets beterdere prijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.