Telegram Messenger verovert App Store na WhatsApp-overname
De berichten-app Telegram Messenger lijkt goed garen te spinnen bij de overname van WhatsApp Messenger door Facebook. Een halve dag nadat de overname door Facebook werd bekendgemaakt, bestormt het alternatief Telegram de Nederlandse App Store. De app waarin je berichten kan versturen in privé en groepsverband, valt op door zijn snelheid en privacybeleid. In dit artikel vind je alles wat je over de app moet weten.
Telegram Messenger werd vorig jaar augustus uitgebracht door Pavel Durov, mede-oprichter van het Russische Facebook-alternatief VKontakte. Daar lijkt Telegram niet zoveel meer mee te maken te hebben. De servers van de applicatie
In ons artikel over privacy en verdienmodellen van berichten-apps vatten we het privacybeleid van Telegram Messenger al samen. Normale berichten die je verstuurt worden met een encryptie op de servers van Telegram Messenger opgeslagen, maar alles wat je verstuurt in privéchats wordt niet getraceerd of opgeslagen door de app.
Privéchat met zelfvernietiging
Een privéchat aanmaken in Telegram is een fluitje van een cent. Je doet het via de nieuwe berichten-knop rechtsboven in de app, of drukt op iemands profielfoto in een chat en drukt dan op Start Secret Chat. De 1-op-1 gesprekken zijn voorzien van een encryptie tussen de ontvanger en verzender, waardoor alleen jullie ze kunnen lezen. Volgens Telegram zijn de berichten die zo verstuurd worden totaal niet traceerbaar. Zelfs niet het gegeven dát er een bericht is verstuurd. Maar je kan nog meer op privacy inzetten. Eenmaal in de privéstand van een gesprek, kan je een self-destruct timer op de berichten erin zetten. Je kan instellen dat een bericht minimaal 2 seconden en maximaal 1 week nadat het gelezen is, wordt verwijderd. Tegelijk kan je wel instellen dat je alle afbeeldingen en foto’s die je ontvangt, automatisch opslaat in je fotoalbum op de iPhone. De zelfvernietingsfunctie is er dus niet om jou van beeld te onttrekken, maar om de sporen van een verstuurd bericht te verwijderen.
De laatste veiligheidsoptie is net zo indrukwekkend. De app verstuurt je een pushbericht zodra je account op een ander apparaat wordt gebruikt. Als dat voor je gevoel niet klopt, kan je in de app-instellingen kiezen voor ‘Terminate all other sessions’ en word je uitgelogd op de apparaten anders dan je iPhone.
Snelheid en bestandsgrootte
De privacybelofte van Telegram is leuk, maar iets waar je makkelijk omheen kijkt. Het eerste wat opvalt als je de app hebt opgestart, is iets heel anders: snelheid. Verstuur berichten naar iemand nabij en je ziet hoe snel Telegram de berichten en media bij de ontvanger bezorgt. Je kan je wel afvragen of die snelheid behouden blijft als iedereen ineens op Telegram duikt natuurlijk.
Een ander sterk punt van de app is dat er geen limiet zit op de bestandsgrootte van de video’s of afbeeldingen die je verstuurt. Moest je bij WhatsApp een video inkorten of lukte versturen niet: hier mag een lange, grote video verzenden niet op problemen stuiten. Bovendien kan je Google raadplegen om afbeeldingen van het internet te halen.
Wat moet je nog meer weten over Telegram?
Telegram is er als officiële applicatie voor iPhone en Android, maar daar blijft het niet bij. De dienst is zo opgezet dat iedereen de code, de API, van de app kan gebruiken om zelf toepassingen voor Telegram te maken. Overigens zonder bij de beveiligingsstructuur van de dienst te komen. Op dit moment zijn er al applicaties voor Mac, Windows, Windows Phone, Linux en webbrowsers. Verder is het goed om te weten dat de beveiliging van Telegram al eens is aangekaart door security blogger UnhandledExpression. Hij stelt dat de app kwetsbaar is omdat Telegram een eigen encryptie heeft gebouwd in plaats van een reeds bestaande en bewezen versleuteling te gebruiken. Een kwaadwillende partij zou tussen de verbinding in kunnen staan om gegevens te onderscheppen, omdat beveiligde berichten van gebruikers niet geautoriseerd worden. De alternatieve en nu ook populaire chat app Threema gebruikt wel autoriteit en is daarom nog veiliger.
Telegram trekt zelf trouwens fel van leer tegen de blogpost en komt op voor de eigen beveiligingsmethode. Bovendien heeft de app een prijsvraag uitstaan: als het je lukt Telegram te hacken, kan je rekenen op 200.000 dollar.
Ten slotte is het handig om te weten dat er nog wordt gewerkt aan het vertalen van de app.
Eerste problemen van gebruikers
Op de dag van plaatsing van dit artikel verwelkomde Telegram Messenger maar liefst 500.000 nieuwe gebruikers. Dat brengt wat onverwachte balast op de servers van de app en dat leverde wat fouten op in het combineren van telefoonnummers. Zo kregen verschillende gebruikers gisteren berichten van onbekende nummers bijvoorbeeld. In een tweet legt Telegram uit dat het probleem verholpen moet zijn als je niet met diegene in gesprek bent gegaan. Anders blijft het gesprek staan. Het gevolg van de schoonmaakactie van onbekende nummers is bij sommige gebruikers echter dat allerlei contactpersonen uit de app zijn verdwenen. Mocht je de gang van zaken niet vertrouwen, dan kan je de verwijdering van je account en alle informatie aanvragen.
Verdachte liefdadigheid?
Telegram heeft een privacybeleid dat je meteen wíl geloven en bouwt daar nog eens op door op de webpagina met veelgestelde vragen aan de dienst. Onder het kopje “Hoe gaan jullie hier geld mee verdienen”?, lees je het volgende:
“Telegram is geen commercieel project. Het is niet bedoeld om advertenties te verkopen, winst te maken of in te gaan op investeringen van buitenaf. Als Telegram door zijn geld heen is, nodigen we gebruikers uit geld te doneren of voegen we niet-noodzakelijke betalingsopties toe.”
Het is vooral een kwestie van vertrouwen of je Telegram Messenger wil gebruiken als je volgende berichtenapp. Aan de techniek zal het niet liggen: die is zonder meer indrukwekkend.
Downloaden: Telegram Messenger (gratis, iPhone, iOS 6.0+)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.
- Alles over WhatsApp op de iPhone
- Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht
- Zo gebruik je WhatsApp op de desktop
- Zo gebruik je WhatsApp op de iPad
- WhatsApp-account beveiligen met tweestaps
- WhatsApp chats archiveren, wissen of verwijderen
- WhatsApp gesprekken overzetten
- WhatsApp-chats exporteren
- Ongewenste personen blokkeren in WhatsApp
- Werkt WhatsApp nog op mijn (oudere) iPhone?
- WhatsApp beveiligen op 4 manieren
Reacties: 158 reacties