Tim Cook over privacy: we vragen je altijd om toestemming

In een open brief belooft Tim Cook zorgvuldig om te gaan met de privacy van gebruikers. Op een speciale pagina staat aangegeven hoe precies.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Tim CookApple heeft een open brief van Tim Cook gepubliceerd, waarin Apple’s privacybeleid nog eens extra wordt belicht. In de brief belooft Cook dat Apple je altijd zal vragen of je data gebruikt mag worden, en dat je hier altijd op mag terugkomen. De brief sluit goed aan op een recent interview met Tim Cook, waarin hij ook al benadrukte dat Apple zorgzaam met privacy wil omgaan.


De volledige open brief vind je op Apple’s website. Hierin staat onder andere het volgende:

Wij geloven er in dat we je vooraf moeten vertellen wat er met je persoonlijke data gebeurt, en dat we je eerst om toestemming moeten vragen om deze te gebruiken. Mocht je later van gedachten veranderen, dan is het makkelijk om te stoppen met delen. Ieder Apple-product is met dat in het achterhoofd ontworpen. Als we om je data vragen, dan is het om een betere gebruikerservaring te maken.

Op de webpagina van de brief staat tot in detail aangegeven hoe Apple met je privacy omgaat. Hier lees je bijvoorbeeld hoeveel dataverzoeken overheidsinstanties maken en hoeveel data er van gebruikers naar buiten is gebracht. Dat laatste blijkt een laag percentage te zijn: slechts 0,00385 procent van alle klantinformatie is met de regering gedeeld.

Naast de open brief, is er ook een interview met Tim Cook gepubliceerd in Business Week. Hierin staan een paar interessante details. Hij heeft het bijvoorbeeld over de Apple Watch, en waarom het zo lang duurde tot Apple’s horloge naar buiten kwam:

We willen het beste product ter wereld maken. Eén van onze concurrenten is nu alweer bezig met zijn vierde of vijfde horloge, maar niemand draagt ze. We hadden veel eerder een horloge kunnen maken, maar dan was hij niet van de kwaliteit die we nu voor ogen hebben. Daarnaast zou hij niet zo goed met onze producten integreren. Daarom waren we bereid om te wachten.

Nog een leuk detail uit het Business Week-artikel: volgens Cook is het kantoor van Steve Jobs sinds 2011 onaangeraakt gebleven. Hij had het gevoel dat niemand het kantoor ooit kan of mag gebruiken, maar daarmee is het kantoor volgens hem geen altaar geworden.

Reacties: 5 reacties

  1. Haha die foto erbij. Maar is dot dan een recente foto?…want heeft hij daar nou de Apple wacht om?..

  2. Er staat: “0,00385 procent van alle klantinformatie is met de regering gedeeld. ”
    Als je bedenkt dat Apple 800 miljoen accounts heeft, dan resulteert een ogenschijnlijk laag percentage toch nog best in een groot aantal gevallen, nl meer dan 30.000.

  3. Origineel geplaatst door Bernd
    Er staat: “0,00385 procent van alle klantinformatie is met de regering gedeeld. “Als je bedenkt dat Apple 800 miljoen accounts heeft, dan resulteert een ogenschijnlijk laag percentage toch nog best in een groot aantal gevallen, nl meer dan 30.000.

    Wereldwijd gezien is dat dus heel weinig.

  4. Leuk dat ze het vragen, maar hoeveel mensen gaan de uitgebreide policy lezen. Daarnaast kan er van alles met je data gedaan worden. Tenzij het versleuteld is en niet direct herleidbaar is naar waar het vandaan komt, is er enige waarborg. Alsof iedere gebruiker een overzicht heeft met gedetailleerde informatie over hun datasets en waar deze geplaatst zijn. Naast het overzicht van de diensten die toegang hebben tot deze sets.

    Daarnaast bestaat er ook zoiets als liegen en verzwijgen. Diefstal (met bv. onderhandse toestemming) blijft een andere mogelijkheid.

  5. Apple heeft het hier alleen om de strafrechtelijke procedure met databerzoeken die het krijgt (via warrants e.d.) van gerechtshoven.
    Dat is het formele circuit.

    Deze feel-good campagnes gaan netjes voorbij aan het ongedocumenteerde circuit. Embedded journalisten ook, die tikken braaf de PR teksten over.
    Er is veel meer aan de hand, maar dat past niet zo lekker in de online strategie (healthkit, homekit, iCloud drive) die veel meer om het lijf heeft dan men zich realiseert – en ook uiit de eerste iOS8 roll-out zijn gehaald.