Tim Cook: ‘De Nieuws-app hoeft niet te weten welke muziek je koopt’
Tim Cook (en daarmee Apple) lijkt er geen genoeg van te kunnen krijgen om het belang van privacy te benadrukken. Onlangs publiceerde hij een persoonlijk bericht op de pagina met Apple’s privacybeleid en vandaag geeft hij meer tekst en uitleg bij de visie van Apple op het gebied van privacy en versleutelen van gegevens.
Tim Cook schoof aan bij Robert Siegel van NPR en beet de spits af door te zeggen dat we privacy op smartphones niet moeten onderschatten. Volgens Cook is het een apparaatje met onze meest persoonlijke data, van gezondheids- en bankgegevens tot berichten die je naar je vrienden stuurt. “Daarom slaan we die data bewust niet binnen Apple op. De gegevens blijven op de iPhone staan, waardoor jij de enige eigenaar ervan blijft.”
Achterdeurtjes voor de overheid
Een beetje een open deur natuurlijk, maar het wordt interessanter als Cook gevraagd wordt naar zijn mening over overheidsdiensten die ‘achterdeurtjes’ in software willen bouwen om zo toegang te krijgen tot gegevens. “Als je een deur open laat voor de good guys, is er ook een kans dat de bad guys daar misbruik van maken”, aldus Cook. “Encryptie is een must vandaag de dag, en een dergelijke achterdeur past daar niet bij.”
Volgens sommigen is de aandacht die Apple aan privacy schenkt slechts een marketingtruc. Door keer op keer te laten zien hoe veilig Apple omspringt met jouw gegevens is dat immers een mooi verkooppraatje om een concurrent als Google te slim af te zijn. Daar heeft het volgens Cook weinig mee te maken, aangezien de visie van Apple ontstaan is uit de dingen die ze belangrijk vinden. “Mensen hebben een recht op privacy, en onze gebruikers zijn geen producten. Dat is simpelweg niet wat we doen.”
Wat slaat Apple dan wel op?
Dat betekent overigens niet dat Apple helemaal geen gegevens van jou opslaat. Zo weten iTunes en de App Store wat je hebt gekocht, om jou betere voorstellen te doen van andere producten, iets waar Tim Cook (uiteraard) geen moeite mee heeft. De grens trekt hij bij apps die onderling data doorspelen. “De Nieuws-app hoeft niet te weten welke muziek jij koopt.”
Het volledige interview is terug te luisteren op de website van NPR.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties