Tim Cook spreekt op beveiligingsconferentie van Witte Huis

Apple CEO Tim Cook gaat op vrijdag een toespraak houden tijdens een grote beveiligingsconferentie van het Witte Huis.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Apple CEO Tim Cook gaat aanstaande vrijdag een praatje houden tijdens een grote ‘cybersecurity’-conferentie van het Witte Huis. Het evenement vindt plaats op Stanford University. Mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid komen bij elkaar om te discussiëren hoe het Witte Huis beter kan samenwerken met de private sector, om digitale dreigingen te weerstaan. De verwachting is dat het Witte Huis er ook meteen maatregelen gaat aankondigen.


tim-cook-plaatje

Tim Cook is als vertegenwoordiger van een groot techbedrijf uitgenodigd om te spreken over het voortdurende debat tussen de technologiesector en de handhavende instanties in de VS. Apple botst regelmatig met het Ministerie van Justitie, vanwege de encryptiemaatregelen die zijn genomen in iOS 8. Apple beweert dat niemand toegang heeft tot data op de apparaten, ook niet de NSA en FBI. Zelfs Apple kan geen toegang krijgen tot jouw data, beweert het bedrijf uit Cupertino. De handhavers vinden dat ze daardoor niet in staat zijn om goed onderzoek te doen. Daarbij klonk een tijdje geleden zelfs het dreigement “dat er vanzelf een kind sterft” als overheidsdienaren niet in staat zijn om rond te snuffelen op iPhones en iPads van burgers. Het ministerie wil via een rechtszaak afdwingen dat Apple toch toegang geeft.

Op de conferentie zijn ook tegengeluiden te horen. Zo zal FBI-onderdirecteur Joe Demarest Jr. ook een speech houden, om zijn kant van het dilemma toe te lichten. De FBI wil graag dat de overheid bedrijven dwingt om de data toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door een achterdeurtje in te bouwen.

Reacties: 5 reacties

  1. Dat kan wel interessant zijn als ze die 2 tegen elkaar zetten in een debat. Tim is iemand die heel goed na denkt voor hij wat zegt en weegt zo lijkt het eerst alles heel goed af voor hij het echt uitspreekt. Dat kan dus een hele leuke discussie worden als je Tim tegen over de FBI directeur zet in een debat.

  2. Komt hier een reportage van of iets dergelijks? Ik vind dit heel interessant. Een backdoor mag vind ik niet.. Dit is schending van privacy. Dat niet alleen maar als er zo gesproken gaat worden over een backdoor. Dan gaat die uiteindelijk ook gevonden worden.. En geëxploiteerd worden.

  3. Nou ik vind dat die veiligheids maatregelen moeten blijven in ios ik vind het niet echt fijn als de regering op mijn telefoon gaat rond snuffelen en mijn persoonlijke data gaar bekijken

  4. Aan de andere kant valt er wel wat voor een “Extra deur” in OSX/iOS te zeggen, denk bijvoorbeeld aan je nabestaanden in geval van overlijden, die moeten zich nu in allerlei bochten wringen om bij Apple toegang te krijgen tot de iCloud/Apple ID-accounts van hun geliefden, stel je hebt een zoon/dochter die een dagboek of fotoboek bijhoud op zijn/haar iPhone/iPad/iPod Touch/Mac, en die komt door een (verkeers) ongeluk te overlijden, ik zou als ouder (lees: nabestaande) dan toch wel de foto’s/video’s/tekstberichten etc willen kunnen terughalen, of ik nou het wachtwoord van die accounts als ouder wist of niet…..

    Zoals het er nu voor staat moet je helaas om zoiets basaals voor elkaar te krijgen bij deze bedrijven, en ja, Apple is daar niet de enige in, denk bijv. aan Facebook of Instagram, tumblr of YouTube/Google, behoorlijk wat stampij maken om gewoon als ouder/familie toegang tot hun gegevens te krijgen…. enkel om fatsoenlijk je rouwproces af te ronden.

    oops, sorry voor deze iet-wat lange reactie…, terug naar de beveiliging.. ’t is een goed teken dat Apple een van de weinige (bedrijven in Amerika) is die privacy/beveiliging zó hoog in het vaandel heeft staan en daar ook naar handelt.

  5. @David Wouters: Je hoeft hiervoor geen sorry te zeggen voor je lange reactie; want ik dacht en wilde precies hetzelfde typen/zeggen als jij. 🙂

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.