Veel recente iPhone-modellen zijn voorzien van minstens een 48-megapixel camera. Betekent dit dat de foto’s die je hiermee maakt ook veel meer ruimte in nemen? Dat hoeft niet altijd. We vertellen hoe dit zit en laten zien wat je moet doen om een 48-megapixel foto te maken. Ook ontdek je waarom de 12- en 24-megapixel foto’s die je met de iPhone Pro-modellen maakt van betere kwaliteit zijn, dankzij een techniek genaamd pixel binning.
Welke iPhones hebben een 48-megapixel camera?
De 48-megapixel camera is alleen te vinden op de volgende toestellen:
- iPhone 16 (alleen groothoek)
- iPhone 16 Plus (alleen groothoek)
- iPhone 16 Pro (groothoek en ultragroothoek)
- iPhone 16 Pro Max (groothoek en ultragroothoek)
- iPhone 15 (alleen groothoek)
- iPhone 15 Plus (alleen groothoek)
- iPhone 15 Pro (alleen groothoek)
- iPhone 15 Pro Max (alleen groothoek)
- iPhone 14 Pro (alleen groothoek)
- iPhone 14 Pro Max (alleen groothoek)
Overige iPhones en niet vermelde lenzen hebben nog een 12-megapixel cameralens.
Zo werkt de 48-megapixel camera
De primaire 48-megapixel camera van de iPhone 16- en iPhone 15-serie en de iPhone 14 Pro-modellen beschikken volgens Apple over een ‘advanced quad-pixel sensor’. Die maakt standaard 12-megapixel foto’s met een resolutie van 4032 x 3024 pixels. Deze foto’s nemen nog net zoveel ruimte in beslag als voorheen, namelijk zo’n 2 tot 3MB per foto. Je kan echter ook 48-megapixel foto’s met de iPhone-camera maken. Dan zullen de foto’s tussen de 75MB of zelfs meer dan 100MB in beslag nemen. Schiet je veel foto’s in hoge kwaliteit, dan zal de opslag snel vol raken. Het is waarschijnlijk geen instelling die je als standaardoptie wil gebruiken.
Als je de maximale hoeveelheid details in een foto wil, bijvoorbeeld zodat je later nog een kleinere uitsnede kan maken of de foto wil afdrukken op een canvas, dan zijn 48-megapixel foto’s geschikt. Je krijgt dan een vier keer hogere resolutie van 8064 x 6048 pixels. Dit werkt als je de ProRAW-functie op de iPhone 14 Pro (Max) of iPhone 15 Pro (Max) gebruikt, maar ook als je de nieuwe bestandsstructuur HEIF Max inschakelt (beschikbaar op alle iPhone 15- en iPhone 16-modellen en sinds iOS 17 op de iPhone 14 Pro en Pro Max). Voor professionele fotografen is de ProRAW-optie voor 48-megapixel foto’s bovendien een uitkomst om achteraf nog maximaal te kunnen bewerken.
Een 48-megapixel foto maken
Alle genoemde toestellen kunnen aan de slag met 48-megapixel foto’s dankzij HEIF Max. Voorheen konden alleen de iPhone 14 Pro en Pro Max dit middels ProRAW. Deze modus is ook nog steeds beschikbaar op de iPhone 15 Pro (Max). Standaard staat de primaire camera van de iPhone 15- en iPhone 16-modellen ingeschakeld op 24-megapixel. Het instellen van 48-megapixel foto’s op je iPhone werkt op deze manier:
- Navigeer naar Instellingen > Camera > Bestandsstructuren.
- Zorg dat de slider achter ProRAW- en resolutieregelaar is ingeschakeld. Bij de iPhone 15 (Plus) en iPhone 16 (Plus) staat er alleen Resolutieregelaar.
- Alleen op de Pro-modellen: Tik op Pro-standaard en schakel ProRaw of HEIF Max in via ProRAW Max (tot 48 MP) of HEIF Max (tot 48 MP).
- Open nu de Camera-app.
- Als het gelukt is, zie je in de hoek ProRaw Max of HEIF Max staan. Als de modus is uitgeschakeld, staat er een streep doorheen. Door erop te tikken schakel je de modus in of uit.
- Maak nu een foto. Gebruik daarvoor enkel de 1x zoom, anders schakelt je iPhone over naar de 12-megapixel camera. Op de iPhone 16 Pro-modellen kun je ook 48-megapixel foto’s maken met de 0,5x zoom. Ook handig om te weten: Live Foto’s werken niet met HEIF Max ingeschakeld.
Wanneer je nu een foto maakt via de Camera-app op je iPhone, zal je zien dat de foto een 48-megapixel resolutie heeft. Je kan dit controleren door op het i-knopje te drukken na het maken van de foto of om de foto omhoog te vegen voor de metadata. Je zou dan een resolutie van 8064 x 6048 pixels moeten krijgen. Bij ProRAW krijg je waarschijnlijk een bestandsgrootte van rond de 100MB, terwijl HEIF Max een bestandsgrootte van ongeveer 5MB oplevert. HEIF Max is dus een goede keuze als je scherpere foto’s wil maken dan 12MP, maar niet te snel je opslag wil vullen. ProRAW is daarentegen nog altijd geschikter als je jouw foto’s graag van top tot teen wil nabewerken. Wil je dat niet, dan ben je waarschijnlijk beter af met de HEIF Max-instelling, die minder ruimte in beslag neemt.
Wat is pixel binning op de iPhone?
Zoals gezegd maakt de camera standaard 12-megapixel foto’s op de iPhone 14 Pro (Max) of 24-megapixel foto’s op de iPhone 15- en iPhone 16-serie. Hierbij wordt de data van meerdere pixels samengevoegd tot één ‘superpixel’, een techniek die bekend staat als pixel binning. De kwaliteit van de foto is hierdoor beter en de camera kan zo ook beter omgaan met matige lichtomstandigheden. Pixel binning wordt ook gebruikt op enkele Android-smartphones, zoals de Samsung’s Galaxy S23 Ultra (ook de S21 Ultra en S22 Ultra).
Maximale afdruk met de 48-megapixel camera
De vraag hoe groot de maximale afdruk van je foto kan zijn, is nu ook gemakkelijk beantwoord: je hebt een resolutie van 8064 x 6048 pixels en als je dit in een omrekentool stopt kom je voor een poster met een kijkafstand van ongeveer twee meter op een maximale afdrukgrootte van 68 cm x 51 cm. Dit ligt tussen een A1- en A2-papierformaat in. Uiteraard kan je de afbeelding ook veel groter afdrukken, maar dan gaat de beeldkwaliteit achteruit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!