Apple Silicon M2 chip

Voor deze macOS-functies heb je Apple Silicon nodig

Alleen op de nieuwste Macs
Voor alle leuke functies heb je tegenwoordig een Mac met Apple Silicon nodig, toch? Nou, zover is het nog niet. Maar er zijn wel een paar functies in macOS die je misloopt als je nog een Intel Mac hebt. Deze lijst zal in de loop van de tijd verder groeien.

Sinds 2020 zijn er Macs met Apple Silicon uit. Ze zijn niet alleen sneller dan hun tegenhangers met Intel-chip, maar ze maken ook nieuwe functies mogelijk. Om te weten of jij de overstap moet maken of om simpelweg te kijken wat er wel of niet op jouw Mac werkt, hebben we hier een lijst van functies die alleen werken als je een Apple Silicon Mac hebt.

macOS-functies die alleen op Apple Silicon werken

Deze macOS Sonoma-functies werken alleen als je een Mac met Apple Silicon hebt:

  • Presenter Overlay: Hierbij kun je een presentatie geven, waarbij je scherm gedeeld wordt op de achtergrond, terwijl jij op de voorgrond wordt geprojecteerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de functie ‘Lift Subject from Background’. Jouw lichaam (gefilmd door de webcam) wordt als een extra laag over de inhoud van de presentatie gelegd. Hiervoor is een krachtige Mac met Neural Engine vereist.
  • Kortere Hey Siri: Het nieuwe afgekorte activeringswoord ‘Siri’ werkt alleen op Macs met Apple Silicon en AirPods Pro 2022. Werkt bovendien alleen in het Engels, niet in het Nederlands.
  • Game Mode: Games krijgen prioriteit van de CPU en GPU, terwijl ook de vertraging (latency) bij gebruik van draadloze accessoires wordt geminimaliseerd. Werkt alleen bij Apple Silicon.
  • Nieuwe functies voor schermdelen: mogelijk dankzij de geavanceerde media-engine en die vindt je alleen op Apple Silicon Macs.
  • Made-for-iPhone gehoorapparaten koppelen met de Mac: Werkt alleen op Macs met Apple Silicon, met uitzondering van modellen met standaard M1-chip.
macOS Sonoma op MacBooks en iMac

Daarnaast heb je een Mac met M1-, M2- of M3-chip nodig voor de volgende functies, die al langer in macOS aanwezig zijn:

macOS FaceTime portretten

Kortom: je mist op zich (nog) niet zo heel veel als je een Intel Mac hebt, maar gaandeweg zal de lijst steeds langer worden en er komt een moment dat Apple alleen nog macOS-updates uitbrengt voor Apple Silicon-modellen. Logisch, want die bieden steeds meer performance.

Geschikte Macs die Apple Silicon hebben

Apple heeft al meerdere Mac-modellen met Apple Silicon uitgebracht:

MacBook Air:

  • 13- en 15-inch MacBook Air 2024 (M3)
  • 15-inch MacBook Air 2023 (M2)
  • 13-inch MacBook Air 2022 (M2)
  • 13-inch MacBook Air 2020 (M1)

MacBook Pro:

  • 14-inch MacBook Pro 2023 (M3)
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2023 (M3 Pro/M3 Max)
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2023 (M2 Pro/M2 Max)
  • 13-inch MacBook Pro 2022 (M2)
  • 14- en 16-inch MacBook Pro 2021 (M1 Pro/M1 Max)
  • 13-inch MacBook Pro 2020 (M1)

iMac:

Mac mini:

Mac Studio:

Mac Pro:

Meer weten over Apple Silicon? We hebben de volgende artikelen voor je:

Bekijk ook
Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon: alles over de ARM-gebaseerde chips voor Mac

Apple Silicon is een reeks processoren die Apple in eigen huis heeft ontwikkeld voor de Mac en iPad. Op deze pagina lees je alles over de generaties Apple Silicon, zoals de M1-, M2- en M3-chip en hun varianten.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac, maar zijn ook te vinden in sommige iPad-modellen. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip, M4-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon